Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid hematoloških preiskav

Izvid hematoloških preiskav

SR = sedimentacija krvi. S to preiskavo dobimo podatek ali je prisotna kronična ali akutna bolezen. Nekoliko je ta številka nad normalno vrednostjo tudi v nosečnosti in po porodu.
L = levkociti (bele krvničke). Številka je povišana pri akutni ali kronični bolezni. Na zgornji meji normale je lahko tudi v nosečnosti in po porodu.
RDW je kratica, ki pove razpon med najmanjšimi in največjimi rdečimi krvničkami. Dobljen izvid dopušča misel, da je tvorjenje rdečih krvničk živahno.
Trombociti (krvne ploščice). Število je nad normalno vrednostjo, vendar premalo, da bi dalo misliti na bolezensko stanje.
Glukoza = krvni sladkor. Izvid je prav kar nad zgornjo normalno mejo. Imate podatke, da so pri vas zdravniki že kdaj govorili o možnosti, da imate blago obliko sladkorne bolezni?
Železo: Vrednost je nizka zaradi pomanjkanja železa v telesu. Vaš izbrani zdravnik bo lahko sam odločil ali potrebujete zdravljenje z železom.
TSH = hormon ščitnice. Vrednost we v normalnih mejah

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Spoštovani,

lepo prosim za razlago izvida… Ob odvzemu krvi sem imel vročino, vneto grlo, slabost in slabo počutje, vendar sem moral opraviti pregled pred zaposlitvijo… zdravnica je rekla, da je zgolj viroza…
nekaj vrednosti odstopa od normalnih, kej je to posledica viroze?

Hermatološke preiskave:

K-Lkci (H) 10.1 (orientacijska ref.vrednost 4.0 – 10.0)
K-Hb (L) 118 (orientacijska ref.vrednost 120 – 180)
K-Ht (L) 0.354 (orientacijska ref.vrednost 0.370 – 0.540)

Urinske preiskave:

U-Levkociti (H) 2 (Orientacijska ref.vrednost 0)

U-sediment
Levkociti (številni)
Bakterije (številne)

Najlepše se vam zahvaljujem…

Pozdravljeni!

Stara sem 32 let in imam tezave s hrbtenico. Po udarcu pred priblizno enim letom mi nenehno drevenita prstanec in mezinec na levi roki. Priblizno na dva meseca pa se pojavijo hude bolecine na hrbtu med lopaticami in vratu. Tokrat bolecina traja ze en mesec, glava je negibna in sem obiskala zdravnika. Bila mi je odvzeta kri in me zanima, ce mi lahko prosim pojasnite izvide. Po tem sem dobila zdravila ibubrufen in apaurin, sedaj me caka ponovno RTG slikanje.
Krvni izvidi so z metodo WB sledeci:
WBC 9.3
RBC 4.74
Hgb 150
Hct .473
MCV 99.9
MCH 31.6
MCHC 316
Plt 186

V naprej hvala za odgovor!
Sara

Pri pregledu krvi so ugotovili povečan volumen posamezne rdeče krvničke in v zvezi s tem povečano količino in povečano koncentracijo hemoglobina (krvnega barvila) v krvi. To dopušča misliti na živahno tvorbo krvi po akutni krvavitvi (menstruacija?), na obolenje jeter, na alkoholizem, itd.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Hvala za odgovor!

Verjetno bi bilo potrebno opraviti kaksne jetrne teste, saj menscruacije pred odvzemom krvi nisem imela, alkohola pa tudi ne pijem (zelo redko, skoraj nikoli).
Bi to lahko bilo tudi kaj v zvezi s pogostimi glavoboli in obcasnimi migrenami, ki me spremljajo ze nekaj let?
Drugih tezav nimam, razen tega da mi je, ko se pojavijo bolecine v hrbtu, pogosto slabo (ze pred pricetkom jemanja zdravil in med tem).

S spostovanjem,
Sara

Lepo pozdravljeni!

Dobila sem izvid in sem malo v skrbeh zaradi dveh podatkov in sicer K-MCHC je 353, K-RDW pa 10.2.

Mi lahko prosim napišete kaj to pomeni?

Hvala že vnaprej.

Mojca

MCHC = mean cell hemoglobin concentration = povprečna koncentracija rdečega barvila v krvničkah. Tako stanje dobimo pri zelo dobri količini krvnega barvila v posameznih krvničkah, kar posredno pove, da so krvničke razmeroma majhne. To potrdi tudi izvid K-RDW. Bodite brez skrbi. Izvida izključujeta svežo krvavitev.

Spoštovani!

Ortoped mi je podal razlago, da imam okvarjen encim v mišicah, ki naj bi kalcij nalagal v mišice, ker pa je okvarjen, ga nalaga na mišice – kalcinacija.
Ali je to možno? Kakšno laboratorijsko preiskavo krvi naj opravim, da se ugotovi okvarjenost oz. povečanost mišičnega encima v krvi?

Pred kratkim sem opravila lab. test krvi: imam povišane vrednosti K-Lkci=10,6 glede tega sem dobila odgovor, da je to zato, ker sem kadilka? Je to možno? MCV=100, MCH=33,2 Ti vrednosti sta označeni kot povišani, ali me mora skrbeti?

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor!

MCV je vrednost, ki pove velikost rdečih krvničk. Povečane vrednosti MCV so prisotne pri čezmernem pitju alkoholnih pijač, pri nekaterih boleznih jeter, po krvavitvah. Pri večjih krvničkah je povečana tudi količina rdečega barvila v rdeči krvnički, kar kaže številka pri MCH. Število belih krvničk je komaj nad zgornjo mejo njihove normalne vrednosti.Prosim, day se obrnete na vašega izbranega zdravnika, da vas napoti na ustrezno preiskave “jetrnih” in drugih encimov, ter pregled kalcija v krvi.

Pozdravljeni,

sem v 23 t nosečnosti in imam povečane vrednosti ALT in AST. In sicer, pred enim mesecem sem bila na infuziji, ker sem močno bruhala, imela drisko ter vročino. Ugotovili so, da sem imela bakterijo Campylobacter. Takrat sem imela vrednosti AST 0,94 in ALT 1,92. Nato me je moj ginekolog napotil v bolnišnico na opazovanje, vendar so mi po enem tednu hospitalizacije vrednosti padle na ALT 1,24 in AST 0,7. Ker moj ginekolog z rezultati ni bil zadovoljen in ker niso ugotovili vzroka povišanih jetrnih testov, me je ponovno napotil v bolnišnico na infekcijski oddelek. Tja grem naslednji teden. Sem pa danes za samokontrolo opravila spet test (po enem tednu od prihoda iz bolnišnice), ki pa je močno povečan, ALT 2,07 in AST 1,1.
Vem, da imam motnje v delovanju jeter, ne pijem alkohola, me pa zanima kaj bi bil vzrok le- tega?
In koliko je to nevarno zame in za otroka?

Hvala za odgovor!
Lp, Suzana

Pogrešam izvid AST in ALT pred nosečnostjo, ki ga verjetno nimate. Mislim, da stanje ni urgentno in, da rahlo povišane vrednosti transaminaz nimaqjo škodljivega vpliva na plod. Vsekakor je potreben ponovni posvet z gastroenterologom ali infektologom.

SR navedbaPri preiskavah krvi se avtomatsko vpišejo rezultati in dodatno še podatki ali so vrednosti povišane (H) ali znižane (L). V poslanih rezultatih je samo pri SR (sedimentacija krvi) vrednost nad normalo. Izvid dopušča sum,da je v telesu vnetni proces (prebavila, dihala, rodila, itd). Vrednosti drugih parametrov so morda nad zgornjo ali spodnjo mejo normalnih vrednosti.

Spoštovani,

prosim, če mi lahko pojasnite laboratorijski izvid. Sem ženska, stara 25 let.

Hematološke preiskave: vse so znotraj orientacijskih referenčnih vrednosti.

Biokemijske preiskave:
S-AST 0.39 (orient. ref. vrednost do 0.52)
S-ALT 0.21 (orient. ref. vrednost do 0.56)
S-gama-GT 0.78 (orient. ref. vrednost do 0.63) – H
S-Amilaza 1.01 (orient. ref. vrednost do 1.67)
S-Lipaza 0.31 (orient. ref. vrednost do 1.0)
S-Bili-cel. 18 (orient. ref. vrednost do 17) – H
S-Sečnina 2.5 (orient. ref. vrednost 2.8-7.5) – L
S-Kreatinin 66 (orient. ref. vrednost 45-84)
S-Urat 222 (orient. ref. vrednost 150-480)
S-Glukoza 4.7 (orient. ref. vrednost 3.6-6.1)
S-Holesterol 5.4 (orient. ref. vrednost 4.0-5.2) – H
S-Trigliceridi 0.5 (orient. ref. vrednost 0.6-1.7) – L
S-HDL-Holesterol 2.6 (orient. ref. vrednost nad 1.6)
S-LDL-Holesterol 2.6 (orient. ref. vrednost 2.0-3.5)
S-Železo 18.3 (orient. ref. vrednost 10.7-28.6)

Imunološke preiskave:
S-Feritin 29.24 (orient. ref. vrednost 13-150)

Prosim, če mi lahko tudi poveste, če bi bilo priporočljivo zvišati vrednost feritina, čeprav je znotraj orientacijskih referenčnih vrednosti.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Rahlo povišani vrednosti gama GT in bilirubina kažeta na moteno delovanje jeter. Ali ste preboleli kakšno vnetje jeter? Ali imate mahjhno motnjo že od rojstva? Ali je za izvid krivo uživanje alkoholnih pijač? Priporočam uživanje zdrave, uravnotežene prehrane in kontrolo krvi čez nekaj mesecev.Če bodo tudi pri kontroli enake ugotovitve bo indiciran posvet pri gastroenterologu.
Vrednost sečnine kaže na možnost, da je bil opravljen pregled krvi ko ste bili tešč in, da ste v času pred odvzemom krvi zaužili nekaj vode. Nizka vrednost trigliceridov je dober izvid. Blago zvišana vrednost holesterola naj vas spodbudi k zdravemu načinu življenja in na kontrolo holesterola čez nekaj mesecev.
Mislim, da vam ni treba skrbeti zaradi feritina.
Srečno.

Pozdravljeni!

Prosim, če mi lahko pojasnite naslednji izvid (moški, star 30 let):

Hematološke preiskave: vsi izvidi so znotraj orientacijskih referenčnih vrednosti.

Biokemijske preiskave:
S-AST 0.90 (orient.ref.vrednost do 0.58) – H
S-ALT 1.96 (orient.ref.vrednost do 0.74) – H
S-Gama GT 0.94 (orient.ref.vrednost do 0.92) – H

S-Glukoza 4.3 (orient.ref.vrednost 3.6-6.1)

Analiza urina:
U-Eritrociti 1 (orient.ref.vrednost 0) – H
vse ostale vrednosti so znotraj orient.ref.vrednosti

Hvala in lep pozdrav!

Povišane vrednosti AST, ALT, Gama GT kažejo na moteno funkcijo jeter, pri slovencih, v večini primerov zaradi čezmernega uživanjja alkoholnih pijač. Drugi, redki vzroki, so vnetja jeter, rakaste bolezni, itd.
Prisotnost sveže krvi v seču (U-Eritrociti 1) je redek pojav v moškem urinu. Če je taki izvid prisoten pri večkratni kontroli seča priporočamo pregled pri urologu

Moj e-naslov= [email protected]

Mia

Pogrešam vprašanja

Bila so poslana, tudi odgovor sem prejela.Sem novinka, morda sem kaj zamešala, se opravičujem.
Lep pozdrav!

Mia

New Report

Close