Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Izvid hematoloških preiskav

Izvid hematoloških preiskav

Morda vam je znano, da je gama GT test zelo zanesljiv pokazatelj motenega delovanja jeter zaradi številnih dejavnikov. Pri nas je najbolj pogosten vzrok čezmerno uživanje alkohola. Menda zadostuje že nekakjtedenska stroga abstinenca, da se izvid normalizira.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lepo vas prosim, da mi razložite ali je vrednost MPV 6,8 zaskrbujoča glede na to, da so ostale vrednosti krvnih preiskav v mejah normale. Oz. ali je to lahko znak za kakšno bolezensko dogajanje.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Ploj

Stara sem 27 let in sem noseča 9 tednov. Zanima me zakaj imam pri krvni sliki povišan MCHC 362g/l.

Krvna slika:

K-Lkci 6.19
K-Erci 4.35
K-Hb 128
K-Ht 0.354
MCV 81.4
MCH 29.4
MCHC 362
K-T 215

Hvala in Lep pozdrav!

MCHC = mean corpuscolar hemoglobin concentration = povečana povprečna koncentracija hemoglobina v posameznem eritrocitu. Z drugimi besedami povedano: večja koncentracija krvnega barvila je možna kadar je velikost posamezne krvničke razmeroma majhna (pri vas MVCV 81.4, kar je na spodnji meji normale).

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Opravičujem se, ampak še enkrat posredujem vprašanje, ker nisem dobila odgovora:

Lepo vas prosim, da mi razložite ali je vrednost MPV 6,8 zaskrbujoča glede na to, da so ostale vrednosti krvnih preiskav v mejah normale. Oz. ali je to lahko znak za kakšno bolezensko dogajanje in so priporočljive dodatne kontrole. Stara sem 38 let.

MPV = mean platelet volume = povprečni volumen posamezne krvne ploščice. V vašem perimeru so ploščice nekoliko manjše od običajnih. Opazovana sprememba je brez kliničnega pomena.

Pozdravljeni.

V decembru sem bila na preiskavah pri hematologu, napotena s strani ginekologinje. Imam diagnoze: endometrioza, PCO, inzulinska rezistenca. Z opravljeno preiskavo inducirane agregacije trombocitov so na hematologiji ugotovili, da imam v vseh testih, razen ristocetinskem, zmanjšan odziv, kar govori za kompleksno motnjo na nivoju trombocitov. Za prihodnje operativne posege svetujejo da bi pred njimi prejela trombocitno plazmo. Drugo diferentno zdravljenje za takšno motnjo ni znano. Svetujejo mi tudi, da se izogibam jemanju aspirina in ostalih nesteroidnih antirevmatikov, ki okvarjajo delovanje trombocitov.
Ker pa imam resne težave z bolečinami in močnimi krvavitvami, ob menstruacijah jemljem ketonal, ki je edino protibolečinsko sredstvo, ki mi olajša vsaj del bolečin. Osebna zdravnica mi je glede na izvid iz hematologije predpisala zaldiar za bolečine, ki pa mi je zelo škodoval, zato sem prenehala z jemanjem. V zadnjih dveh dneh se mi tudi zelo vrti in mi je slabo. Bi to bilo lahko povezano z jemanjem zaldiarja?
Zanima me še kakšno ‘škodo’ si delam s ketonalom, ki ga zaradi hudih bolečin moram vzeti? Na mesec jih vzamem 4 ali 5. V obdobju 4 dni.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.

PROSIM ZA RAZLAGO IZVIDA
HEMATOLOŠKE PREISKAVE
K-LEVKOCITI 7.7
K-NETROFILCI 71.5
K-LIMFOCITI 21.1
K-MONOCITI 5.6
K-EOZINOFILCI 1.3
K-BAZOFILCI 0.5
K-ERITROCITI 4.9
K-HEMOGLOBIN 111 L
K-HEMATOKRIT 0.36 L
K-MCV 73 L
K-MCH 23 L
K-MCHC 311
K-MPV 10
K-TROMBOCITI 346 H

BIOKEMIJSKE PREISKAVE
S-ŽELEZO 5.1 L
S-TIBC 78.2 H

IMUNOLOŠKE PREIZKAVE
S-FERITIN 3.26 L

LEP POZDRAV

Lep pozdrav!

Pri šolskem pregledu so mi ugotovili naslednje rezultate.

HEMATOLOŠKE PREISKAVE:
K-Levkociti 7,9
K-Eritrociti 4,8
K-Hemoglobin 100
K-Hematokri 0,330
K-MCV 69,0
K-MCH 20,8
K-MCHC 304
K-RDW 14,1

Zanima me kaj to pomeni. Stara sem 16 let, 176cm, 66 kg.

Hvala in lep pozdrav.

Upam, da ste dobili izpisan izvid krvne preiskave na vzorcu, na katerem so navedene normalne vrednosti. Lahko ste sami ugotovili, da so vrednosti hemoglobina (krvnega barvila), eritrocitov (rdečih krvnih telesc), hematokrita (količine hemoglobina v enoti) nizke. Povprečni volumen eritrocitov (MCV), povprečna koncentracija in količina hemoglobina v posameznem eritrocitu so tudi pod normalo. Priporočam pregled pri izbranem zdravniku, eventuelno pri hematologu.

nisem dobila odgpovora hvala še enkrat

V računalniku društva je viden moj odgovor.Ga ponovim: Parametri pri katerih je črka L (low) pomeni, da so vrednosti nizke. Ti so: krvno barvilo, rdeče krvničke, volumen posamezne krvničke, količina krvnega barvila v posamezni krvnički, koncentracija železa v krvi. Parametri pri katerih je črka H (high) pomeni, da je koncentracija navedenih snovi blago nad zgornjo normalno mejo. Priporočam preiskave s katerimi boste ugotovili vzrok za slabokrvnost.

Spoštovani;

Pozdravljeni!

Že nekaj časa imam težave z bolečinami v glavi, zlasti ponoči, imam podočnjake ter kronično vnetje vek. Naredila sem hematološke preiskave in vas prosim za razlago le-teh in vpliv na moje težave.

K-Levkociti 5,8
K-Eritrociti 4,26
K-Hemoglobin L 113
K-Hematokrit l 0,345
K-MCV 81
K-MCH 26,4
K-MCHC 326
K-Trombociti 182

Nevtro-a 2,0
Limfo-a 3,3
Mono-a 0,4
Eozino-a 0,1
Bazo-a 0,0
Nevtro-r L 35,1
Limfo-r H 56,1
Mono-r 7,6
Eozino-r 1,2
Bazo-r 0,0
K-PCT 0,150
K-MPV 8,2
Biokemijske preiskave:
S, P-Glukoza 4,8
S-Holsterol H 5,8
S- Trigliceridi 1,1
S-CRP 1,1

Zahvaljujem se vam za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam!

Laboratorijski izvidi so razmeroma zadovoljivi. Nekoliko zmanjšano število nevtrofilcev in povečano število limfocitov dopuščata posumiti na možnost, da ste preboleli virusno vnetje (gripa). Blago znižana vrednost hemoglobina je lahko posledica nekoliko večje izgube krvi ob menstruacijah, blagih krvavitev iz črevesja, premalo raznolike prehrane, itd. Blago povišana vrednost holesterola je potrebna ponovne kontrole čez 2 – 3 mesece, če boste v tem času skrbeli za zdrav slog življenja .

Pozdravljeni dr. Cibic,

Imam perniciozno anemijo, zdaj pa ima hčerka, stara 36 let in je že 20 let vegetarijanka, naslednje izvide;

MCV – 103
MCH – 34,3
hemoglobin – 143
eritrociti – 4,17
levkociti – 12,6

Ima vnetje kože na obrazu – impetigo.

Ali naj nas skrbita izvida MCV in MCH? So potrebni dodatni pregledi? Hvala vam, pozdrav.

Pozdravljeni!

Zanima me kaj pomeni zvišana stopnja limfocita, v mojem primeru 50.2?

Žiga

Pozdravljeni,

Opravil sem letni pregled krvi. In kar nekaj podatkov odstopa od mejnih. Prosil bi, če mi lahko poveste kaj so možmi vzroki za odstopanja, ali so nevarni in kako ih popraviti!

Pri hemogramu odstopa MPV, ki je prenizek in sicer 6,8.
Ostalo:
K-Lkci 6,5
K-Erci 4,96
K-Hb 153
K-Ht 0,451
MCV 90,8
MCH 30,8
MCHC 339
RDW 12,3
K-Trombociti 290
MPV 6,8

Pri diferncialni krvni sliki ni odstopanj.

Pri analizi urina odstopata dve vrednosti U- proteini, poE 1+ in U-hemoglobin, poE 1+.
Ostalo:
Glukoza 0
Metilketoni 0
Urobilinogen pod 1
Bilirubin 0
pH 5,0
nitriti 0
relativna gostota 1,025
hemoglobin 1+
levkociti 0

Pri sedimentaciji
eritrociti-sveži 6-10.
levkociti 0-2
sluz prisotna

Pri biokemičnih preiskavah:
S-glukoza 5,2
S-sečnina 6,2
S-kreatinin 72
oGF nad 60
S-kalij 4,20
S-holesterol 7,6
S-trigliceridi 5,0
S-HDL-holesterol 1,1
S-LDL-holesterol 4,25

Hvala za odgovor in lp

Pozdravljeni!

Ker imam čez par dni operacijo (odstranitev polipa v materničnem vratu) sem bila primorana dati kri.
Sedaj pa me zanima alii so te izvidi vredu in če niso kako naj jih izboljšam ter če še zmeraj lahko grem na operacijo s temi krvnimi izvidi.
Stara sem 22 let. 158cm/61kg. Nobenih alergij,bolezni.Močne menstruacije.

Hematološke preiskave
K-Levkociti 7.6
K-Eritrociti 5.0
K-Hemoglobin 118
K-Hematokrit 0.38
K-MCV 77
K-MCH 23.6
K-MCHC 307
K-Trambociti 278

Biokemijske preiskave
S-Glukoza 4.2
S-Kreatinin 70
S-Sečnina 3.4
S-Kalij 4.2
S-Natrij 139
S-Klorid 103

Najlepša hvala za odgovor!

Napisali ste, da ste bili primorani opraviti pregled krvi pred predvideno operacijo. Upam, da to štejete v dobro zdravnika, ki je želel dobiti zanesljiv odgovor, da ni zadržkov za operativni poseg.Razen blage malokrvnosti so ostali izvidi v normalnih mejah. Mislim, da ni zadržkov za operativno zdravljenje. Srečno.

Možnost je ledvičnih kamnov ni pa nujno. Imate 3x preveč slabega holesterola in skoraj 3x preveč trigliceridov, kar vas glede na leta uvršča visoko med ogrožene za boleznijo srca in ožilja (možnost infarkta, angina pektoris …), verjetno ste tudi pretežki, kar dodatno vpliva na pritisk.
Skupni holesterol je povišan predvsem na račun slabega. Rabite dieto, mogoče že celo zdravila. O tem naj odloči vaš osebni zdravnik, vi pa osebno začnite pri zdravi prehrani in gibanju.
Kaka naj bo dieta pa imate na tem naslovu mediteranska dieta. Dieta naj s časom postane vaš življenski način prehranjevanja.

Lp

New Report

Close