Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost IVG + Pgd postopek v LJ

IVG + Pgd postopek v LJ

Zdravo ursikarr!
Jaz sicer nisem za Rim sem pa za v Lj, rada bi ti rekla, da nisi sama, da nas je kar veliko, ki smo se načakale na genetiki od prejšnjega leta, da postopki PGD spet delujejo. Jaz, osebno, sem čakala eno leto, da sem dobila sklep konzilija v roke, čeprav sem imela že od lani vse odobreno (mar 09). Zato te popolnoma razumem, da si razočarana nad vsem vendar ne obupaj, saj boš videla, da se bo konc koncev vse uredilo.
Tudi jaz sem bila ful razočarana nad vsem, pa poglej zdaj, sem tik pred začetkom postopka v aprilu, se pravi, da sem dobila Ze luč po 1 letu. Konec meseca dobim M in 22. dan začnem s terapijo – imam dolgi postopek. Kako bo dolg postopek pa ne vem, saj itak tu ne moreš vpivati, vsaka posameznica reagira drugače, zato je najboljše se prepusti situaciji.
Ursikarr, želim, da bi ti čas hitro minil in da bi bila čimprej v postopku, in kar je napomembnejše, da bi bili zdravi zarodki ter uspešen postopek.

Torej se jim to kar pogosto dogaja, razlog pa niti ni važen, opravičila ni! Dobro, da si klicala in težila, pri meni je zamuda precej večja. Sicer pa tudi midva še čakava na Rim, začetek maja bom poklicala, če je že kaj novega.

In kaj so vama rekli, bosta lahko šla v postopek že junija? Kot sem jaz razumela, se je naredila kar čakalna vrsta (ker postopkov vmes niso opravljali, verjetno) in računam na jesen, če bo vse po sreči.

Kotončica, potem se je izteklo tako, kot si predvidevala, super! Sredi aprila se torej začne akcija zate. Me pa samo zanima, če slučajno veš, od česa je pravzaprav odvisno, ali je postopek dolg, ali kratek? Ali je pri PGD avtomatsko dolg, so ti kaj rekli?

LP

Ja, Nedeljka končno po 1 letu čakanja grem v postopek aprila. Samo, da se je izteklo tako, kot so mi obljubili. Spomnim pa se, da mi je bilo rečeno (v marcu sem osebno šla na genetiko), da imam malo sreče, ker zame ne potrebujejo sond. Kaj naj bi to pomenilo pa nimam pojma, ker nisem spraševala.
Od česa je odvisen kratki/dolgi postopkek pa ne vem, meni ni noben nič rekel. Vem samo, da ti spodbudijo 6-kratno ovulacijo, da pridobijo okrog 10 celic in od tega, da je vsaj kakšna primerna po pgd-ju za transfer. Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj, sploh ni problema.

LP

A zdaj pa še sonde… No ja, itak se mi zdi vse skupaj ko ena znanstvena fantastika, že sam IVF, kaj pa šele PGD postopek zraven. Mogoče pa boljše, da ne vemo vsega, mi je enkrat ena anesteziologinja razlagala, da bi ona morala ful zaupat tistemu, ki bi ji dal narkozo, ker ve, kaj vse lahko gre narobe. Ko sem ji rekla, naj mi pove, kaj vse, mi je pa samo rekla, da bi jo bilo ful strah za njene zobe, pa še zdaj ne vem čisto dobro, zakaj…

Sicer pa upam, da bomo na tej temi izvedele čim več dobrih novic, predvsem me zanima uspešnost teh postopkov. Sicer mi je jasno, da na to vpliva milijorda faktorjev, ampak vseeno. Že tako je IVF postopek vprašanje, če je pa PGD zraven, je pa baje verjetnost, da se prime, še manjša… Smo na vezi, skratka.

LP

Lep pozdrav še z moje strani, čeprav imam slabo vest, ker imam nekaj neodgovorjenega na ZS.

Jaz tudi upam, da mi pred poletjem uspe spravit skupaj še 1 postopek PGD, vendar se trenutno borim s cisto. To me je na zadnjem pregledu pri G kar potrlo, zato se nekaj časa nisem javljala.

Jaz tudi držim pesti za čim več ++, sploh PGD-jevk.

LP

Kotončica, Nedeljka, hvala za prijazne besede!
Nedeljka, ne, niso rekli, da bova šla že takoj junija lahko v postopek, je pa rekel prof. Tomaževič, da bova absolutno prej na vrsti, ker nimava tako zapletenega postopka. Halo, nimam pojma, kaj je mislil s tem in mi je žal, da nisem takrat vprašala.
Nimamo kaj, je treba počakat. Lp

Pozdravljene,
sama sem bila septembra 2009 v postopku IVF + PGD v Ljubljani. Sicer takrat do transferja ni prišlo, ker zarodki niso bili pregledani v tistem času. Prišlo je do težav pri prevozu v Rim. Rezultati so bili čez kakšen mesec. Tako mi je ostal le en zamrznjenček, ki je bil zdrav (po odvzemu celic zarodkom 3 dan se jih je kar nekaj prenehalo razvijati, imela pa sem 10 zarodkov, pri punkciji 17 celic). V postopek z zamrznjenčki sem šla v januarju 2010. Zgleda, da je res pravi borec, saj sem zdaj v 10. tednu. Vendar bom zares verjela šele, ko bom držala štručko na rokah (konec oktobra), takrat se bom upala prav veseliti.

Oblaček2010, ja super, čestitke od mene. Pa poročaj kako napredujete!

Oblaček2010, čestitke tudi od mene! Si pa ti tudi imela pravo odisejado, še dobro, da se zamrznjenček ni pustil zafrkavat :)))

pozdravljene punce!

joj, kako sem vesela, da sem našla ta forum! sem nekaj spraševala na RR, pa ni bilo nobenega pravega odziva. potem pa se je le našla ena dobra duša, ki me je napotila sem: za vzpodbudo: ima 15-mesečno punčko, ki je ‘plod’ -dja v prvem poskusu 🙂

torej, midva sva opravila vse preglede v decembru 09 in takrat mi je Tomaževič rekel, da gre vse skupaj na konzilij. takoj naslednji dan so me poklicali iz genetike, kjer so mi povedali, da bodo zdaj najino dokumentacijo poslali v Rim in da se čaka 6-mesecev (upam, da so jo res takrat poslali). ravnokar sem prejela potrditev ZZZs-ja da bo kril stroške prevoza in laboratorija v Rimu, pošto konzilija pa še nisem dobila ?!?! Torej, ali naj malo pognjavim ali naj raje počakam, saj tako ali tako pred junijem iz vsega skupaj ne bo nič, ker čakam na Rim?

naj povem, da imava doma zdravo navihano 4-letnico, ter da sem lani poleti prekinila nosečnost, ker je bil otroček bolan in sem se zato odločila za to varjanto. težav z zanositvijo in donositvijo nimam, sva pa oba s partnerjem prenašalca cistične fibroze in imam v vsaki nosečnosti 25% možnosti, da je otroček bolan….torej, lanska grda izkušnja me je vspodbudila, da se odločim za to varjanto….vendar vse to čakanje me ubija…zdaj sem se kar malo potolažila, ampak leta tečejo za vse…Tomaževič mi je kar rekel (glede na to čakanje in zaplete), če ne bi kar še enkrat poskusila sreče, vendar me je precej strah…no, saj me je strah tudi teh postopkov, pa hiperstimulacije….moj mož pravi, da mu je hčerka dovolj, jaz bi pa ful še enega otročka 🙂

uh sem se razpisala, saj se vam ne bo dalo brat 🙂
poročajte o uspešnih postopkih in lepih novicah 🙂
se tipkamo

pa-pa
t

Tinass, živjo!

Meni niso s konzilija ničesar poslali, pa je od njihove odobritve že eno leto… Je pa na genetiki vsekakor dobro gnjavit, kar pokliči in vprašaj, če je slučajno kaj novega. Kakor sem razumela, preiskave v Rimu trajajo do 6 mesecev, torej so lahko končane tudi prej in vprašat ni greh.

Tudi mene pomirja, da nisva edina v tovrstnem postopku, poleg tega pa so naše težave vseeno malo specifične, zato sem vesela za to temo in vse, ki sodelujete na njej. Že sedaj imam veliko vprašanj, pa še v postopku nisem, kaj šele bo.

LP in se tipkamo!

Lepo pozdravljena Tinass,

tudi moj nasvet je enak kot od Nedeljke: ti samo vztrajaj in kar intenzivno teži, kliči, pojdi osebno na genetiko, da boš vsaj približno vedela kje si oz. na čemu je v resnici stvar.
Jaz osebno sem čakala 1 leto, da sem dobila sklep v roke- pa čeprav sem imela vse odobreno od ivf in pgdja, je pa res, da lani pgdja niso delali. Tako, da letos marca sem končno dobila sklep in ze luč za v postopek.

BTW, a ta dobra duša s hčerko je mogoče žabica????

ojla,

dobri duši iz rr-ja se reče krtekxx.

imate prav, bom danes kar malo podrezala, da vidim kako stoijo stvari.
bom poročala če in ko kaj izvem 🙂

pa-pa
t

tinass,

jaz te popolnoma razumem, ker sem šla sama skozi enako izgubo kot ti (prekinitev nosečnosti zaradi ugotovljene napake) in sedaj tudi sama čakam, da me iz genetike obvestijo, kdaj bodo v Rimu končali z vesmi preiskavami krvi (moje in partnerjeve) in mi bodo pri nas dali zeleno luč za postopek.

jaz iz ZZZs nisem še nič dobila, pri tebi je verjetno že tako daleč, da so v rimu z osnovnimi preiskavami končali in naši na zzzs plačilo stroškov prevoza in preiskav v rim odobrili.

lp pupika

Malapupika, ti pošiljam močan objamček! kaj imaš doma že kakšnega sončka, ali je bil to prvi otroček? mene je rešilo predvsem, da imam doma že eno pupiko in se mi zdi, da je bilo potem kar malo lažje. pa cel čas sem vedela, da ta možnost obstaja, da bom morala prekinit nosečnost in sem se na to možnost tudi pripravljala. vendar nikoli nisi zares pripravljen! ne moreš, da te ne bi prizadelo. zaradi tega tudi nikomur nisem povedala, da sem noseča, nekaj najbližjih jih je seveda vedelo. o tem otročku nisem nikoli razmišljala, da ga nebi vzljubila….pa vseeno ni pomagalo! sem pa potem po prekinitvi imela tako slabo vset, kot da sem lastnega otroka zatajila, da sem vsem razlagala, kaj se mi je zgodilo…in mi je bilo lažje. v tej drugi nosečnosti mi je bilo grozno slabo, prav zanič sem bila…strah in skrbi najbrž. in takoj po prekinitvi sem se počutila tako dobro (fizično)….mogoče telo samo ve, da nekaj ni OK…
uf, sem se malo olajšala.

pošiljam objamčke vsem vam borkam!

se tipkamo!

pa-pa
t

hvala, tinass, vem, da razumeš kako je to.
sedaj sem nekako prebolela, je bilo pa veliko huje kot sem prilačkovala da bo.
Doma imam prekrasno zdravo 3letnico in mi je bilo predvsem zaradi nje veliko laže preboleti to izgubo ;( .
Še vedno sem občasno žalostna, ampak živim naprej in ne mislim več vsak dan na to…, je tako že bolje….. .
Vsak dan znova naju zabava in razveseljuje najina mala sončica.
Pri meni je bilo točno tako kot opisuješ ti, nihče ni vedel, tudi najbljižji ne, ker sva vedela, da obstaja 50% šansa, da se je bolezen prenesla na plod in sva na ta način želela najbiljižjim prihraniti skrbi in žalost…. In očitno sem tudi sama nekako vedela ali čutila, da nekaj ni v redu, saj je BHR pokazala napako na plodu. Tudi jaz sem po prekinitvi nekaterim povedala kaj se mi je zgodilo, seveda pa ne kar vsem, le prijatljjem in seveda doma…

sporoči kako se bo pri tebi odvijalo kdaj boš na vrsti. jaz imam tudi že rešeno pozitivno odločbo zavarovalnice in čakam le še na zeleno luč iz rima, če bo res vse po planu, bi to lahko bilo oktobra – novembra…

srečno pa še kaj se javi 🙂

pozdarvčke in srečno vsem borkam…

pozdravljene,

govorila sem z genetiko in so mi povedali, da je konzilij odobril mojo prošnjo za postopek IVF, prav tako (kot sem dobila tudi sama domov sporočilo) je zavarovalnica odobrila, da bo krila stroške prevoza in diagnostike v Rimu. se pa še vedno čaka na Rim, da oni pripravijo dokumentacijo…to je baje lahko še daljše od 6m….hmmm….tukaj pa nimaš kaj težit najbrž…razen če katera mogoče pozna Berlusconia hahahaha.
torej, rekli so mi naj pokličem nazaj julija, da vidimo, če je iz Rima že kaj novic. potem pa računam enkrat v jeseni na postopek….hmmm…optimistično?

kotoncica, kako je šlo? al se šele špikaš? prosim, poročaj sproti, kako poteka, da bomo pripravljene, ko bo naš čas prišel.

hvala
t

Čakamo, čakamo… Kaj več od tega pa tudi jaz ne morem povedat. Tinass, mislim, da realno pričakuješ postopek jeseni. No, vsaj upam, da ne bo kakih komplikacij…

Drugače pa tudi mene firbec matra, kako gre kaj tistim, ki so že v postopku… No, kakorkoli, prej ali slej bomo verjetno tako vse vedele iz lastnih izkušenj…

LPN

Zakaj pa pošiljajo v Rim? Mislim, kaka je razlika, če to naredijo v LJ ali v MB? Zakaj morajo v Rim poslat?

mateja K.K odvisno kaj iščejo oz. zaradi česa greš na PGD. midva sva prenašalce genetske bolezni (cistične fibroze) in bodo pri zarodkih iskali prav mutacije na genih, ki povzročajo to bolezen. to delajo v Rimu. v Lj pa pregledujejo če so pri zarodkih kakšne kromosomske nepravilnosti. raziskovanje kromosomov obravnava citogeneika, ki je v LJ, molekularna genetika pa obravnava gene in mutacije na njih, to pa je v Rimu. naj me katera popravi, če se motim.
me pa čudi, da naredijo raziskave na genih posteljice, torej zarodka (ko greš na horionsko biopsijo ali amniocintezo med nosečnostjo) na Golniku in imaš izvide takoj. zakaj pa tudi teh celic ne morejo pogledat na Golniku?

no, kakorkoli, zagotovo obstaja tehten razlog.

pa lahko noč
t

New Report

Close