IVF/ICSI/IUI 2021
Evo ni problema – najina pot gre nekako takole – fant ima diagnozo DMSN1A, to sva vedela že pred poskusom zanositve, tako, da sva že startala z umetno, brez naravne …
Možnost prenosa na zarodek je 50%. Najini testi so OK, kar se tiče spremiograma, hormoni, itd. V novembru sem začela s prvim postopkom in sem imela 5.12. punkcijo, bilo je 14 celic, 5 se jih je oplodilo, dva sta se obdržali, da so naredili biopsijo in ju zamrznili, ena je bila najboljše, druga pa mal slabše kvalitete kot prva.
Potem sva čakala na genetiko, kaj tam delajo meni ni jasno, ampak traja za znoret …. nekje po enem mesecu sem jih klicala vsak teden in tako sva potem 18.2 po telefonu izvedela, da pri enem je ta bolezen, pri drugem pa ne morejo določit in da odsvetujejo prenos. Pisni rezultat sva prejela v prejšnjem tednu, res mi ni jasno, kaj delajo na tej genetiki, samo tam čas stoji.
Potem je Bernarda rekla, da potrebujem novo napotnico za nov postopek in da sem lahko najprej na vrsti za novo punkcijo maja. Tukaj je bilo potem potrebnih, kar nekaj teženja, da so me naročili za izdajo nove napotnice konec marca, najprej so mi dali celo datum konec aprila …. no ko sem imela novo napotnico, se je potem potrebno ponovno prijavit na reprodukciji za sprejem, kjer so me z aprilsko menstruacijo naročili na sprejem – in potem z majsko bom dobila novo zalogo inekcij. Ko boste šle po novo napotnico za PGD postopek, morate iti najprej do osebnega po novo napotnico za splošni postopek neplodnosti – tega jaz nisem vedela in me je sestra pri dr. Bokal precej nadrla.
Glede na to, da sva lansko leto maja oddala kri za setup in je trajalo do konca septembra, da so ga naredili, mislim, da čez poletje ne delajo, tako da pričakujem, da bodo rezultati od maja nekje septembra-oktobra. Po do sedaj doživetem, si ne predstavljam, da se izvede več kot dva postopka letno.
Midva sva se začela zanimati za postopek na češki kliniki in zaenkrat informativno, čakava, da pregledajo najine izvide, ampak ta koordinatorka na kliniki nama je rekla, da traja cca 1 mesec postopek…tako da mislim, da je to samo problem naše genetike … sva pa kar trdno prepričana, da če bo potreben tretji postopek, da ga bova delala v tujini … ker sem jaz bolj kot ne obupala nad tem oddelkom za genetiko
Sem misnla da sem v tem leonišču že vse doživela, pa vidm da nisem. PODEN od podna. Nimam besed.
Pa kok je že tko noro mal moznosti.. od 14ih celic, dva. Pa še to za enga ne znajo povedat a ja al ne?!!! Halo!! Ne razumem. Ja češka je zihr kul opcija… ampak 12.500€ za postopek brez zdravil… no ja, na žalost zame tole ne bo opcija. Želim, da imata maja več sreče.
Za tale naš sistem pa nimam besed. Res. Za kozlat!
Pa še to mi ni čisto jasno…A set-up pomeni, da pripravijo stvari, da lahko določijo prisotnost okvarjenega kromosoma in potem, ko enkrat to naredijo, naslednjič ni toliko za čakat, ali morajo set-up vedno znova delat?
Mislim, da ko imajo enkrat set-up za mutiran gen pripravljen, da ga potem ne rabijo še enkrat delati, če pa, pa gre najbrž veliko hitreje, ker vedo, kako ga pripraviti. Tudi mislim, da je žal težko enačiti delo in tempo dela na oddelku za genetiko v splošni bolnišnici, kot je UKC, kjer delajo še ogromno drugih stvari in imajo še druge paciente, ne samo za PGD, napram privatnim klinikam za neplodnost v tujini, kjer ciljno zdravijo samo neplodnost. Midva nisva dolgo čakala in jih lahko samo pohvalim; so bili zelo hitri s pripravo set-up-a, baje ga ni bilo težko pripraviti, morda tudi to zadevo zavleče. Skratka, čim prej tem boljše je dobiti rezultate, se strinjam, delajo pa najbrž vse, kar lahko. Takšna je do sedaj moja izkušnja.
Punce, ki ste imele pred kratkim punkcijo v Dravljah- priporocate kaj posebnega pred tem? Dobr prebrala sem,kaj naj imaš s seboj, razmišljam, da bibdoma še vzela 2 lekadola..malo me ze zivci dajejo…😬 ahh straahh
Pa še nekaj bi vprašala glede teh vaginalnih tabletk utrogestan-to si vstaviš prvi dan po punkciji in 3x na dan? Ob kakšnih urah ste si vstavljale? Meni je v lekarni rekla, da je po tem ko si vstaviš fajn, da odležiš pol urce.
zasanjana…nič te nerabi bit strah…mine nahitro, js mam dve punkcije za sabo pr dr rešu in morem rečt da res ni bolel…mal neprijeten občutek k te pikne… pomoje nerabiš lekadola…dobiš inekcijo mislm da ketonala…da te pol po posegu neboli… po punkciji si utrogestan vstavljaš na 12 ur po punkciji pa na 8… js sm začela ob 6h zutri …sm pa itak doma zdej tko da mi je usen..je pa res fajn mal odležat čene ti gre kr vn…
Joj, to je res noro, koliko časa morate čakati na PGD postopek…naj gre čim hitreje
Pa k Resu sem se naročila, ta mesec bom pa pomoje brez vsega. Rabim mal pavze.
Hana41, nisem še dobila rezultatov – jutri grem še 1x v laboratorij in v ponedeljek bodo izvidi obeh preiskav, da se vidi, če hormon pravilno narašča. Danes sem naredila še Clear blue digital, ki mi je pokazal nosečnost 2-3 tedne, krvavitev se še kar nadaljuje..najbrž bom počasi morala na bolniško in čim več počivat. S strahom čakam na rezultate v ponedeljek.
Dobro jutro punce.
Jaz sem danes, na 11. dan, naredila se en test in je po pricakovanjih negativen. Menstruacija, ce ji sploh lahko tako recem, je ze cist pri koncu. Res je bilo cudno, ker na vlozkih je bila bolj ali manj samo stara, crna kri, med lulanjem malo rdece rjavo, tako da je ta crinone gel ocitno res vse kanale zabasal. Grozno. En dan sem izlocila dve ogromni crni kepi.
Me pa ze od vceraj fajn pika in “vlece” po jajcnikih. Glede na to, da imam kratke cikle, sem verjetno ze na poti k ovulaciji ali kaj? Upam, da nisem fasala kaksnega vnetja. V glavnem, gela si danes vec ne bom vstavila. Poslala sem dva dni zapored mail v Mb in nisem dobila nobenega odgovora, tako da
Vse dobro vsem, se vam javim, ko bo kaj novega.
Če si dala že 3 neuspešne prenose čez, se pa le pogovori o kakšni spremembi. Kot pišejo punce se lahko marsikaj dogovoriš…
Pozdravljene…z malo premora se javljam, komaj sem vse prebrala toliko se je nabralo 🙂
Tebi
Držim pesti zate in da je scratching pomagal. kateri tvoj postopek je to sedaj, 2.? meni je sedaj sam predlagal testiranje (kar pred 3jim ze, pač plačniško) na antifosfolipidni sindrom,..tako, da sedaj čakam še te rezultate. so tebi naredili še kaj razen scratchinga, preiskave mislim? Aja pa jaz sem bila sedaj dogovorjena (če bi ET bil, pa ga ni bilo) na mojo željo še za medrol 4mg, ki je baje v tujini kar praksa.
Midva sva kri za set-up oddala 15.5.2020 – set up pa je bil pripravljen konec septembra . naj bi pa bil v roku enega meseca. Kljub temu, da nama je Bernarda od julija naprej, ko sva jo izmenjaje klicala govorila, da sva v postopku, so naju založili/pozabili in dokler se meni ni odpeljajo in sem znorela, se zadeva ni premaknila, ker je ta Bernarda samo govorila, da sva še v postopku in da traja cca 6 tednov – v resnici, pa nikoli ni pogledala, kje je najin postopek – nato je zadevo in tudi komunikacijo prevzela dr. Volk, ki sicer ni direktno je pa posredno priznala, da so pač pozabila ni najin setup in je potem ona naredila in takoj naslednji dan, je klicala, da rabi še kri moje tašče …. tako da ja, če te ne pozabijo, je verjeno res narejeno v cca 1 mesecu – glede dr. Volk nimam nobenih pripomb je strokovna, odgovarja na vprašanja, sestra Bernarda je nekaj povsem drugega in zaradi nje sem jaz izgubila zaupanje v ta oddelek genetike