Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost IVF/ICSI/IUI 2021

IVF/ICSI/IUI 2021

levinja,
bravo, lepo naj se oplodijo in naj bo transfer usepešen.
mikrobio,
super, ze potrditveni UZ te čaka, srečnica!
na ostala vprašanja pa žal ne vem odgovorov.

Čestitke tudi z moje strani in lepo skrbi za malo pikico 🤗 pa čim lepšo nosečnost ti želim

Hvala punce, sporočim v ponedeljek če bom tudi jaz imela to srečo in končno grela kakšno pikico

Hvala, a bomo videli koliko sem srecnica, upam, da bo vse ok, ker se predobro vemo kaj vse je/gre lahko narobe.

Hello hello.

postopek
MB in
Microbio,
hvala za napotke. Danes mi je ze slo bolje, sem jih odlomila na pravem mestu in brez drobljenja, samo malo sem se vrezala zraven na prvi 😂 trola. Z vso to robo na mizi se pocutim ko ena narkomanka 🙃

Levinja,
cestitke za pridobljene celice. Kar tako naprej. 🤞

Mentos,
naj hitro mine do testa in ++.

Scorpionka,
dobrodosla nazaj. Med IVF in ICSI ni nobene razlike, kot si napisala, se samo v laboratoriju lotijo najboljsih plavalcev in oni oplodijo celice.

Vijolica,
jaz sem imela v 1. postopku Gonal, ki so mi ga zamenjali zdaj v 2. za menopur. Zakaj, ne vem, ker mi G ni omenjala pred vkljucitvijo, da mi bo menjala.
Tinkara,
kaksna pa je razlika, ce sta oba hormona prisotna oz. samo en? Je to kaj povezano z zmanjsano rezervo jajcnikov, da izberejo potem drugo terapijo, ki vkljucuje oboje? Jaz sicer vec natancno ne vem, koliko je bila moja vrednost, ko sem dala kri za AMH (pred letom in pol), mislim da je bilo nekaj nad 1. Z gonalom sem pridelala 6 celic, tako da sem valjda na trnih, kako se bo obnesel Menopur. Meni se je takrat zdelo zelo malo celic glede na nekatere ostale tukaj, ki so bile tudi 38+, pa so jih imele celo po 10 in vec in to s kratkih protokolom (jaz pa z dolgim). Ampak ja, sta verjetno moja “rezervoarja” ze boga. 😅

fracek:
meni je zdravnica dejala, da imam Menopur, ker zna starejšim ženskam (hehe) LH malo ponagajati. Morda je mislila, da se zna LH nepričakovano povišati. Sicer imam jaz hormone še v redu in tudi AMH nad 2 (pač, za moja leta, no). V prvem kratkem postopku (39 let) sem pridelala 10 celic, žal samo 2 moruli, a ker sem PGD, mi niso nič vstavili (pač mora žal do blastociste). Nato mi je konzilij za drugi postopek dal enak protokol, a sem jaz na podlagi branja literature govorila z zdravnico in mi je bil dovoljen dolgi postopek. Sedaj sem pridelala 15 celic. Rezultat še čakam….s strahom glede na prvo izkušnjo. Nekako naj ne bi dokazali nekih hudih razlik, če se doda LH ali ne, tudi ko gre za zmanjšano rezervo. Nič druga ne gre, kot jim zaupati. Jaz sem zaradi let dobila tudi večjo dozo Menopurja, ne glede na rezervo, ker je z leti žal vprašljiva kvaliteta celic. Kako pa sam postopek vpliva na kvaliteto, vsa ta zdravila, ki se dovajajo celicam, hmmm. Držim pesti za vse punce 🙂

Tinkara,
hvala za pojasnilo in wooow, kar 15 celic, to je hud rezultat. Zelim ti dober razplet v postopku. Imas se res dobro rezervo, jaz imam tudi 39 let. Sem drugace kadilka, mi je kar grozno to napisat, ampak nimam si vec kaj zatiskat oci pred resnico, verjetno so tudi zaradi tega posledice pri rezervi.

fracek:
hvala 🙂 me je kar malo razveselilo, da je še kdo mojih let 🙂 meni je embriolog pač okrivil celice, četudi ne razumem, da se vsaj ena ne oplodi, tak zanič pa tudi ne more biti pri dobri zalogi. Še en poskus, upam na najboljše. Če se opusti kajenje, četudi sedaj, se sigurno še obrestuje. Jaz sem nehala piti kavo, ker sem res pretiravala prej in sem se tudi spraševala, kaj mi je bilo treba piti toliko kave, predvsem pa čakati tako dolgo. Moram ti povedati, da mene niso na kliniki hvalili hehe, pač, ja, v smislu, gospa, zaloga je še, ampak kaka pa bo kvaliteta, pa ne vemo 😛

Fracek, jst sem tudi kadilka pa ceprav kadim najmanj 3x manj kot prej in se to ne vec navadnih cigaretov. Vse zenske v moji familiji so strastne kadilke pa so nas vse inele po vec otrok brez kakrsnega koli problema. Moja mami je zanosila celo v 38. letu starosti, ker je samo 1 tabletko pozabila spit pa bi tudi mogla imet zaradi kajenja fuuul nizko rezervo in slabe celice. Kar se kajenja tice vemo da nikakor ni zdravo, kvecjemu skoduje, a vseeno ne moremo za vse vedno krivit cike. Sploh ob dejstvu da so na klinikah kolone zensk, ki ne kadijo in mecejo denar na svakojake cicipokije pa vseeno celice niso dobre. Kakor smo se mi na faksu ucili, je veliko v genetiki, vcasih se da pojasnit zakaj genetski material ni ok, vcasih pa tudi ne, ker je veliko prevec dejavnikov vpletenih in tezko dokazes korelacijo tocno z enim od njih. Ne ocitaj si prevec, edino zmanjsaj kolicino do 5 na dan. Jst sem cca leto in pol nazaj kadila skatlo in pol na dan, ze kako leto pa 3-5. Ce se dovolj strmam bom se to opustila.

tinkara,
jaz sem se starejsa, sem si kar v nick dala leta, čeprav mi grejo na živce.
Amh imam 0.57, nikoli kadila. Me pa zanima, kaj si brala glede dolgega postopka pri starejših? Je bolj učinkovit? Jaz sem imela v prvem IVF s kratkim protokolom z visoko dozo Puregona samo 2 folikla, brez celic.
Se priporočam za kak Link do članka pa zanima me, kakšno terapijo si imela tokrat? Pa držim pesti za zdrave blastociste!

Hana41:
Zdravo, Hana 🙂 Na temo primerjava kratkega in dolgega protokola je veliko napisanega, vendar nič kaj randomiziranih študij nisem našla, ki bi jih lahko navedla kot merodajne, sploh za starejše ženske. Veliko je raziskav klinik, ki pa znajo biti pristranske. Načeloma se starejšim “tradicionalno” daje oz. se je dajal kratki protokol, sem brala, spet drugi sedaj pišejo, da je bolje dolgi, da prepreči t.i. “flare-up” phenomenon, da zna biti pri starejših ženskah lutealna faza krajša, da prej celice dozorijo ipd. Moram reči, da sem se pozanimala pred drugim postopkom v Pragi, ker je pri nas PGD dovoljen samo do dopolnjenega 40. leta, jim povedala rezultate prvega postopka in tam mi je zdravnica dejansko rekla, da bi pri njih dobila dolgi protokol (Menopur in nekaj Gonala, skupna doza pa bi ostala enaka). Od tukaj potem ideja za dolgi protokol 🙂 Moja “uradna” zdravnica za neplodnost in nato konzilij so mi v prvem postopku predpisali kratek postopek Menopur 300 IU. Konzilij je nato priporočil enak postopek, a 1-2 dni prej stop injekcijo. Nato sem šla po napotnico k drugi zdravnici, ker se je zaradi mojih let mudilo, in ona je nato na podlagi mojih pomislekov/vprašanj (Prage nisem omenjala, pač vprašala sem, kaj meni o dolgem protokolu zame), in je rekla, da bo moji zdravnici predlagala dolgi protokol (npr., v kratkem postopku poudarjajo, da mora biti konkretna menstruacija, ko si daš prvo injekcijo, meni pa se kot zakleto (prvič v življenju) v prvem postopku ni in in vlila, minimalni madež, tako da je že začetek bil čuden). V dolgem postopku je zdravnica dejala, da ni tako pomembno, kaka je menstruacija; da ker se začasno ustavi hipofizo v možganih, da izloča FSH in LH, je nadzor na ciklom veliko boljši in preprečuje prezgodnjo ovulacijo; več foliklov se lahko rekrutira, bolj so lahko enakomerni, baje lahko folikle dalj časa pustijo rasti, da so večji, brez večjega strahu). Za PGD rabiš še več celic, saj jih še več odpade po pregledu, zato spet eni zagovarjajo dolgi protokol. Sedaj sem imela v drugem postopku Gonapeptyl 13 dni in nato 13 dni Menopur 300 IU. Folikli so bili bolj enakomerni, sicer veliki, ne morem pa reči, če bo kaj bolje. 5 več celic. Bil pa je dosti bolj naporen postopek (glavoboli, nespečnost, po punkciji sem se komaj obrnila doma 3 dni…), v prvem pa, kot da nisem bila na posegu. Upam, da ti napisano kaj pomaga. Kot rečeno, tako sem jaz razumela, zdravniki že vedo najbolje, a malo potipati nikoli ne škodi.

Hana
41 jaz sem stara 40 in sem imela postopek z injekcijami 5 dni plus 2 dni in 9 dan UZ. Bil je prvi postopek uspešen. Veliko sreče ti želim.

Hana41
moj AMH je bil ravno tako 0.57. Bilo je 5 celic od tega 2 oplojenih blastocisto. Eno imam še zamrznjeno.

prvi
postopek: Bravo! To pa je super. In zelo hitro so ti rasli, samo 9 dni in stop? Lepo…

Živjo punce,

Vsem, ki ste že pričakale naš težko pričakovan + čestitke!!
Tako, konec meseca tudi midva začneva najin prvi ICSI postopek v Dravljah (verjetno 28./29.3) – še katera punca začne takrat?
Ful sem hvaležna za to skupino, saj res pridobiš ogromno informacij in mislim, da je potem tudi malo lažje, se predvsem soočiti s tem strahom kaj bo. Po eni strani sem vesela, da se končno stvari premikajo, po drugi strani me je tudi strah kaj bom in kako bom vse skupaj prenašala. Ampak ta vprašanja se nam verjetno vsem porajajo po glavah 🙂
Ker imam visok prolaktin, bom morala poleg injekciji dnevno jemati tudi bromergon (pol tabletke na dan). Bomo videli, upam na najboljše-nabavila sem si tudi še zaloge Fertil up 🙂
hvala

mikro_bio88
za vsa priporočila in primerjave teh dopolnil. Kupila si bom še tudi ta mionozitol. Tako, da bom to dvoje vsekakor jemala med postopkom. Upam, da bo vse vredu in, d abo pridelala kaj dobrih celic, saj mi je Reš ugotovil sindrom policistničnih jajčnikov. Upam, da najboljše 🙂 Drugače pa
punce
ste jedle še kaj posebej med postopki oz. kaj posebnega priporočate – nevem nekaj sem brala o zelenem čaju, maci…verjetno pa tudi ni dobro vse povprek mešati :/
Če sem prav sledila si injekcijo oz. injekciji dajate vsak večer ob isti uri? Prvič pa vam je pokazal zdravnik, kako se naj to dela? Injekcije verjetno dobiš na kliniki, ni potem še potrebno v lekarno?
Kako je to potem v praksi – Prvi dan M je prvi dan injekcije? Ampak nekje sem zasledila, da se ti mora res uliti M – kar šteje za prvi dan. Če dobiš npr. M ( da se ti res ulije) v torek nekje ob 10.00 – moraš ta na javiti na kliniko in potem naslednje jutro priti po injekcije?
Se opravičujem, če se preveč zakomplicirala, ampak glede na to, da se mi zdi, da ti na kliniki, vsaj v Dravljah ne povedo nič kaj ˝ornk˝ sem res hvaležna za to skupino ter za vse informacije 🙂

Hvala😁. Ja samo 9 dni in stop. 5 celic, 2 blastocista, 1 vstavljena in se je prijela, tako, da te stvari so zelo relativne.

Res hvala za tvojo izkušnjo. Glede na to, da se v prvem poskusu nisem dobro odzvala na kratkem postopku s Puregonom, bom Rešu predlagala, če mogoče poskusimo z dolgim. Niti ne vem, koliko so mu kaj všeč naši predlogi:) Ampak mene je to prepričalo, da pride več enakomernih foliklov, ker jaz sem imela dva velika, ostale pa premajhne za punkcijo. Stranskih učinkov se pa nic kaj ne veselim, že zdaj sem zelo slabo spala.
Hvala še enkrat 🙂

prvipostopek,
super je brat, da gre tudi s tako nizkim amh gladko v postopku!
zasanjana90,
ko se ti ulije kri, je to dan 1. dan v ciklu. Če se to zgodi po 17.00, šele naslednji dan šteješ kot dan 1. Na dan 2 greš zjutraj v kliniko in si tam daš pod nadzorom zdravnika hormone in to ponavljaš vsako jutro ob priblizno istem času. Lahko si prej pogledaš na youtube, vem, da so posnetki za Puregon.. Da ti bo potem lazje. Če si v Dravljah, prides torej dan 2 na kliniko med 5.00 in 6.00, katerikoli dan, tudi če je to med vikendom.

Ce imas pcos je potem mioinozitol eden od glavnih dodatkov zate, ki bi ti znali kar ornk pomagati. S hrano si ne beli prevec glave, ker nima tako zeli velikega vpliva, bolj gre za potesitev slabe vesti in izcrpavanje zadnjih moznosti. So pa po pozitivnem delovanju znana naslednja zivila: avokado, mango, hmelj, prosena in ajdova kasa, antioksidanti (katehini iz zelenega caja, ubikinol, piknogenol, beta karoteni, E in C vitamin + D vit., astaksantin…), veliko PROTEINOV za rast foliklov, cim manj sladkorja! in morda brezglutenska polnovredna prehrana (polnovredni OH) in brez mlecnih izdelkov razen domace maslo in domaci fermentirani izdelki (kefir, sirotka), veliko vode in sadja ter predvsem zelene zelenjave. Prehrana naj bi bila cim manj procesirana in kaloricna v primeru nizje telesne teze. Morda se ingverjev caj s cimetom ter sok rdece pese, fige v olivnem olju, orescki (predvsem brazilski).
Jst se tega nisem v celoti drzala in blizje kot sem bila postopku manj sem se drzala vsega tega. Sicer pa noben znanstveni clanek ne potrjuje vplivov prehrane in antioksidantov na boljso plodnost. Ampak ko si obupan probas vse, da si ne ocitas.
Ko dobis M prvi dan (se mora kar vliti), gres drugi dan v Dravlje (ob 5:00-6:00 moras bit tam v cakalnici) po injekcije in prvo dozo ti da zdravnik (s tem ti tudi pokaze kako rokovati s tem) in ti pove kateri dan prides na prvi UZ. Nic ti ni treba javit, da prides (velja za vikende, med tednom pa ne vem kako je).

Hana41:
Ja, vprašaj ga. Če se ne bo strinjal, tako ne bo spremenil protokola. Moja zdravnica vem, da je nato predlog druge zdravnice proučila tako, da je vzela mojo kartoteko in se nato strinjala z dolgim postopkom. Drugače pa je rekla še, da dolgega ne dajo, ko sumijo, da bi lahko prišlo do hiperstimulacije. Se strinjam, zelo relativno je vse skupaj. In po enem, dveh slabih postopkih še tudi ni vsega konec. V kratkem postopku je večja možnost (vsaj v teoriji), da bodo folikli že v štartu različno veliki, v dolgem pa ti na začetku dejansko zatrejo delovanje jajčnikov (umetna menopavza). Je pa dolgi postopek dražji in težji za telo.

New Report

Close