Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost IVF/ICSI/IUI 2021

IVF/ICSI/IUI 2021

Živjo punce, se javljam po dolgem času, ker sem bila skoraj en mesec na dopustu v tujini in nisem nič visela na internetu 🙂 Fracek žal mi je, res sem upala, da se ti tokrat uspešno izide. Jaz sem trenutno v 12. tednu in že ves čas brez kakršnih koli znakov – zgolj rahla slabost, če sem lačna..takoj ko nekaj pojem, je ok. Ta teden imam nuhalno in upam, da bo vse ok. Držim pesti za vse, ki ste v postopkih.

Odgovor na objavo uporabnika
Nesrečnica, 30.08.2021 ob 11:29

Mandarina638, 30.08.2021 ob 09:23

Zivjo punce, tudk js vas ze nekaj casa berem in se “borim” z vami. Trenutno cakam na 1. posvet, ki ga imam septembra v Postojni. Je pa problem v partnerju, ki ima slab spermiogram (opravil je 3, od tega je bil 1 celo normalen in 2 slaba). Katera je se v Postojni? Realno gledano tiste, ki ze imate izkusnje… ce imam konec septembra 1. posvet… je realno pricakovati, da pridem v postopek se letos? Najbrz ne ane? Skratka, vsem zelim veliko volje in moci… skupaj nam bo uspelo, sem prepricana! ??

Sicer nisem v Postojni, ampak če je spermiogram tako slab, da po naravni poti zanositev ni mogoča oz bi bila zelo malo verjetna potem vaju bodo hitro napotili v postopek. Če je spermiogram povprečen pa se zna zgoditi, da bodo prej opravili še hormonske preiskave, ultrazvok, pregled prehodnosti jajcevodov… Naju so v Lj takoj napotili v postopek, dobila odobritev konzilija 10 dni po prvem posvetu in če ne bi smelo neki dopustov v juliju vi šla v postopek 2 meseca po posvetu. Zaradi dopustov se je zavleklo in grem v postopek septembra.

Hvala za info! ? Predvidevam da je tudi pri vama “krivec” slab spermiogram? Moj je imel 2 slaba spermiograma, js sm ze imela opravljeno laparoskopijo, prehodnost jajcevodov, tudi hormone sem dala preveriti in je vse bp. Moj G je rekel, da nima smisla da mi predpisuje hormonsko terapijo, glede na to da ocitno tezava ni pri meni, bomo pa videli kaj bodo rekli v Postojni. ?‍♀️

Lahko katera malo bolj jasno pove, kaj je slab spermiogram? Do 15 mio se smatra kot slab, vendar je verjetno ogromna razlika, ali ima nekdo 12 mio, drugi pa 1,5 mio. Moj ima res nizko koncentracijo semenčic – 2,3 mio pa morfologije sploh niso delali, nima pa azoospermije, torej so prisotni živi spermiji. A je to dovolj za ICSI, a so kje podatki kolikšna količina je potrebna za ta postopek?

Mandarina638, 30.08.2021 ob 13:44

Hvala za info! ? Predvidevam da je tudi pri vama “krivec” slab spermiogram? Moj je imel 2 slaba spermiograma, js sm ze imela opravljeno laparoskopijo, prehodnost jajcevodov, tudi hormone sem dala preveriti in je vse bp. Moj G je rekel, da nima smisla da mi predpisuje hormonsko terapijo, glede na to da ocitno tezava ni pri meni, bomo pa videli kaj bodo rekli v Postojni. ?‍♀️

Ne, pri nama je vzrok pri meni, sem namreč ostala brez obeh jajcevodov in brez enega jajčnika. Je pa res, da greva v postopek z njegovim zamrznjenimi semenom, ki ga je oddal pred kemoterapijo – zdaj je namreč 4 mesece po kemoterapiji in je trenutno tudi on neploden.

trapica1,  midva sva bila primer z slabim spermiogramom.. kako misliš, da niso delali morfologije, to je ključen podatek pri spermiogramu.. ?  midva sva imela vedno čez 5 mio gibljivih ampak morfolosko pravilnih samo 1%..   za icsi je dovolj načeloma če najdejo samo enega dobrega, to naj te ne skrbi, če vsaj zdravi so zmes..

@Marusk88, vazno, da se je ta ena tako lepo razvila. To je dober podatek, tudi pri meni so za zadnjo vstavljeno rekli, da je res krasna. Lepo grej, pazi na sebe in lepo pocasi z vsem.

@Anonimna
z zamrznjenckoma ? mocno mocno drzim pesti, da bo en velik plus. ???

@Hana
, si ze pricela z injekcijami?

Jaz imam pa celo p******. Vceraj popoldne me je zacelo bolet v maternici in ni ponehalo do danes. Sla nazaj na urgenco, naredili uz, krvni in urinski test za bhcg in morebitno vnetje. Uz je pokazal, da se vse se ni scistilo, ko so dobli izvide pa so me klicali na se en uz, ki ga je naredila druga G, ki jo tu pri nas izredno hvalijo. Locirala je, da me dejansko hudo boli desni jajcnik, rekla je, da je prepricana, da je to posledica punkcije, da je precej nadrazen zaradi prepikovanja. Bhcg se zelo visok, cez 7000, zato je preverjala se, da nista bila slucajno 2 ? ampak ni bilo nic videt. Vnetja v urinu niso zaznali, mi je pa preventivno napisala anitibiotik. Zdaj pa lezim in cakam, ce bi me zacelo se bolj bolet, da letim nazaj in potem kar ostanem v bolnici. Enostavno si ne morem privoscit, da ostanem brez jajcnika. Ce bo stanje zdrzalo, imam v sredo spet  kontrolo in vse teste se enkrat skozi. Kako sranje. Upam, da se nekako uspe to normalizirat, ker drugace ne  vem, kam bodo pisane gate letele ???

Imel je dva spermiograma, približno istih koncentracij pa morfologija ni bila narejena niti enkrat. Vodena sva v LJ. Potem sva natuhtala, da je to mogoče zato, ker greva itak na ICSI in jim ta podatek ni pomemben, ker tistih 10 se verjetno vseeno najde? Ne vem, drugače si ne znam razlagat.

Nesrecnica, vso sreco vama zelim in upam da je s partnerjem vse ok. ?

Js sm zdej sla gledat analizo, ki sva jo dobila (spermiograme je opravljal v Dravljah) in prvi spermiogram je bil res slab (oligoastenoteratozoospermija), 3. je bil pa slab, ampak ne tako zelo kot prvi (astenoteratozoospermija). Zanimivo, da je bil 2. spermiogram popolnoma normalen, v bistvu super izvid. Sva pa vedno dobila zraven morfolosko analizo. Glede na analizo mislim da je navecja tezava, ker ima premalo “normalnih” semencic in pa prevec negibljivih. Pomoje sm ze kar malo doktorirala z vsemi temi izvidi. ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

Fracek zate drzim pesti, da vse skupaj cimprej mine, da okrevas, potem pa novim zmagam naproti!

Mandarina638, 30.08.2021 ob 18:00

Nesrecnica, vso sreco vama zelim in upam da je s partnerjem vse ok. ?

Js sm zdej sla gledat analizo, ki sva jo dobila (spermiograme je opravljal v Dravljah) in prvi spermiogram je bil res slab (oligoastenoteratozoospermija), 3. je bil pa slab, ampak ne tako zelo kot prvi (astenoteratozoospermija). Zanimivo, da je bil 2. spermiogram popolnoma normalen, v bistvu super izvid. Sva pa vedno dobila zraven morfolosko analizo. Glede na analizo mislim da je navecja tezava, ker ima premalo “normalnih” semencic in pa prevec negibljivih. Pomoje sm ze kar malo doktorirala z vsemi temi izvidi. ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

Fracek zate drzim pesti, da vse skupaj cimprej mine, da okrevas, potem pa novim zmagam naproti!

Hvala, trenutno je v redu, je v remisiji. 1.9 ima kontrolo, jaz pa sprejem v Lj, tako da upam da bova dobila same dobre novice ?

Če je bil zadnji spermiogram boljši je to vsekakor dober znak. Naj poskusi s čim bolj zdravim načinom življenja in zdravo prehrano, pa čim manj stresa. Meni kot vzrok, da niso delali morfologije pade na pamet edino to,  da niso dobili dovolj velikega števila spermijev oz dovolj velikega vzorca in je niso mogli narediti ali pa je bil rezultat res tako slab, da je ni imelo smisla delati… Sicer pa dovolj je en spermij in eno jajčece ?

Zdaj me pa že res skrbi, diagnoza piše oligoazoospermija pa kolikor berem to niti ni tako slaba diagnoza. Zakaj potem morfologije niso delali? Res ne razumem.

Nesrecnica, verjamem da bodo same dobre novice! Je ze cas, da tud nam posije sonce! ☀️

Trapica zdej sm sla gledat, oligozoospermija je nizka koncentracija semencic, azoospermija pa odsotnost semencic. Ali ima diagnozo oligoazoospermija? Mogoce je bilo potem res premalo semencic za analizo, ceprav binto lahko napisali. Ce je pa diagnoza oligozoospermija, pa potem res ni tako hudo. Komplicirano, sej vem. ?  Je pa nama se dr. Lomsek v Dravljah na posvetu rekla, da je cudno da sta 2 izvida tako razlicna (tako slab in tako dober), zato smo se potem odlocili se za enega, da vidimo v katero smer “potegne”, pa je v tisto slabo. Upanje sicer po naravni zanositvi ostaja, kot so ze rekle punce, rabimo samo enega “zagretega”, sploh moj je vsak mesec zelo optimisticen, ampak glede na to da v skoraj 2h letih mi nic ratalo, dvomim da bo kaj iz tega.

pri moški neplodnosti je res zapleteno.. tudi, če pride do spontane zanositve pri slabi morfologiji, dostikrat vodi v SS.. takšnim parom celo predpišejo tudi kontracepcijo.. pri nama so našli dosti pravilnih oblik in vedno icsi ampak so se zarodki vedno nehali razvijati. oplodile so se vse moje celice, potem 4. dan pa začeli zarodki zaostajati v razvoju. pojasnilo je potem na koncu bilo, da ne vidijo razloga za takšen izid, ampak da se verjetno v glavi spermija ne aktivira nek encim.. to so samo domneve, in naju kr napotili na Češko po darovalca.. malo šok, ko si tam cel sesut, se spomnim da sva takrat celo ostala brez embrio transferja in so naju kr hladnokrvno odslovili.. no takrat sva tudi zaključila z mb kliniko… punce ne obupati, mogoče sva midva imela samo nesrečo, ker načeloma bi naj bil icsi dokaj uspešen..

Joj, iščem ta izvid pa ne najdem, so nama ga na pregledu pomoje vzeli. Nisem prepričana ali je pisalo oligoazoospermija ali oligozoospermija. Ti izrazi so za nas lajke tako podobni. Samo glede na zelo nizko koncentracijo, je verjetno slabša diagnoza, ne boljša 🙁 Mi katera lahko pove, pri kateri koncentraciji je uspelo pa tam, kjer je bil problem samo moški faktor? Teh podatkov enostavno ne najdem nikjer pa bi bili zelo smiselni.

Fracek, okej, držim pesti, da bo vse okej ? kako, da je jajčnik od punkcije tako poškodovan, pa po toliko časa? Saj toliko foliklov pa spet nisi imela, če berem, da jih imajo po 20 in več… Kakorkoli, upam, da so se fajn potrudili zate in bo od sedaj naprej vse okej.

Jaz sem začela, 7. sem si dala danes, samo še cca 35 me jih čaka ?

Prvi okej bi v resnici moral biti ojej. Autocorrect ?‍♀️

@Mandarina638 hvala za lepe želje ? ja res, po tem letu si pa že res zasluživa kakšno lepo novico…

@trapica1 za ICSI je čisto dovolj 1 dober in lep spermij (pa čeprav nepremičen) za 1 jajčece. Bolj je problem tam, kjer so spermiji nepravilno oblikovani ali pa jih sploh ni.

Ne se preveč obremenjevati, verjemita da zdravniki vedo kaj delajo in bo uspelo 😉

Anonimno 9961, 30.08.2021 ob 20:30

pri moški neplodnosti je res zapleteno.. tudi, če pride do spontane zanositve pri slabi morfologiji, dostikrat vodi v SS.. takšnim parom celo predpišejo tudi kontracepcijo.. pri nama so našli dosti pravilnih oblik in vedno icsi ampak so se zarodki vedno nehali razvijati. oplodile so se vse moje celice, potem 4. dan pa začeli zarodki zaostajati v razvoju. pojasnilo je potem na koncu bilo, da ne vidijo razloga za takšen izid, ampak da se verjetno v glavi spermija ne aktivira nek encim.. to so samo domneve, in naju kr napotili na Češko po darovalca.. malo šok, ko si tam cel sesut, se spomnim da sva takrat celo ostala brez embrio transferja in so naju kr hladnokrvno odslovili.. no takrat sva tudi zaključila z mb kliniko… punce ne obupati, mogoče sva midva imela samo nesrečo, ker načeloma bi naj bil icsi dokaj uspešen..

?? pa sta sla potem na Cesko ali sta se pri nas kam prestavila?

Trapica tudi js mislim da je vazno da se najde 1 kvaliteten, kar se pa sigurno pri nas bo. ?

Je pa verjetno postopek z injekcijami, uz, punkcijo isti pri vseh, tudi ce je problem samo v partnerju? Ali se kdaj sploh posluzujejo postopka IUI recimo?

Mandarina638 postopek je enak ja, edino odločajo se med IVF in ICSI glede na kvaliteto in količino spermijev. IUI pa kakor sem jaz zasledila ponavadi delajo v primeru nepojasnjene neplodnosti.

@fracek sicr pozno pa vseeno iskreno sozalje ob izgubi plodeka, pa vendsr vem da s takim optimizmom ki ga kazes tule bos prej al slej v roki drzala malo strucko.

❤️?

@Fracek Kako si? Se je po antibiotikih kaj umirilo? Držim pesti in ti želim čimprejšnje okrevanje. Objem.

New Report

Close