IVF/ICSI/IUI 2021
Pika1212 hvala za povraten info glede genetike, super, če je vse ok, mene to kar malo skrbi. Si nekje zapisala, da vama je prej uspelo v prvo? Potem je bil vzorec semena sprejemljiv? Koliko pa sta imela zarodkov, če lahko vprašam? Vse to mi daje nekaj upanja.
Ni skupnega pregleda na UKC, vsaj pri meni ni bilo, bila sem enkrat sama. Vprašanj nisem dobila skoraj nobenih (razen pri sestri; je zapisala kratko anamnezo mojih bolezni, višine in teže ipd), pa naredili so mi UZ, drugih preiskav zgleda ne bodo delali, ker je očiten razlog neplodnosti. Mogoče bova potem lahko oba šla na posvet – zgoraj pišejo punce, da se na UKC opravi posvet pred postopkom, to očitno vse zveš s pošto, ki jo dobiš na dom. Poleg tega, pa partnerjev spermiogram je bil star nekaj mesecev, pa vseeno more ponavljati. Tako da čakamo.. Prej sva bila v Dravljah.
Skupnega pregleda ni. Jaz sem imela prvi posvet sredi maja. Zdravnica je pregledala izvide (od laparaskopij, ki sem jih imela pred tem), naredila je pregled, dobila sem napotnico za 3D ultrazvok in za laboratorij. Laboratorij sem šla isti dan, UZ pa začetek junija. Je rekla, naj računam na postopek jeseni, da ko dobi vse izvide gre na kozilij, razlog pa neplodnost obeh (trenutno). 10 dni po posvetu sem dobila že odobritev konzilija in mi je na UZ še rekla, da se naj kar prijavim v postopek, pa so ravno nehali sprejemati prijave, ker bi bil postopek med njihovim letnim dopustom. Zdaj sem pa dobila datum za sprejem in piše, da pridem sama. Tako da mislim da zdaj ko je ta korona gre parter zraven samo tisti dan, ko odda seme…
Nuggetka, 16.08.2021 ob 13:24
Ja, partner je prisoten samo na punkciji in potem prenosu. Na posvetu (sprejemu) ga v UKC ni.
Malo me moti, da na posvetu ne dobiš vseh zdravil in injekcij in da je treba potem drugi dan M še enkrat it iskat.
Ja, to je res čudno, da moraš 2x tja… Bi bilo za preveriti zakaj je tako in pa, če je možno dobiti injekcije kar pri sprejemu
Tako so pisale prej, verjetno je pač v UKC tak protokol. A to prav razumem, da ko po sprejemu dobim menstruacijo tega ne javljam nikomur, ampak samo 2. dan prevzamem injekcije oz. zdravila? Za UV 9. dan menstrualnega cikla pa ni potrebno naročanje, ampak samo pridem? Se UV izvajajajo na Šlajmerjevi 3 (stara porodnišnica)?
@nuggetka ja tako je. 2 dan menstruacije samo prideš tja…med napisanimi urami na vrhu tabele ki si jo dobila. Za deveti dan ko imaš UZ določi okvirno uro (meni je dala uro 7.30), kjer naj bi nas bilo kar nekaj naročenih istočasno, pa si pač na vrsti približno takrat enkrat. Ja UZ se izvajajo v stari porodnišnici v ambulantah desno.
Zakaj neki — kdaj pa imata genetika? Nima te kaj skrbeti, je fajn da se še to izključi in boš potem bolj mirna ?
Ja, tako ja. Sva imela srečo v prvo kljub temu, da res ni bil obetaven postopek. Pridelala sem samo 5 celic. 2 sta se oplodili. Sta bila pri Rešu v Dravljah? Sta imela že kakšen postopek? Meni je še zdaj hudo, da Dravlje nimajo več koncesije. Tam bi se bolje počutila, ker točno vem kako poteka.
Hvala vsem za informacijo glede pregledov. Sva oba mislila, da bova šla oba in ne samo jaz. Lahko bi kdo povedal, no morda še dobim kakšno dodatno pošto.
A ste potrebovale dostavljati tudi izvide PAP brisa? Da vem pred pregledom prositi svojo G.
Ena je še spraševala glede progesterona in nosečnosti. Jemlje se do dopolnjenega 12. tedna. Jaz sem jemala Estimo. Bi na tvojem mestu prosila, da ti še napišejo. Čeprav vem da mislim da Pušenjak pravi, da če bi se (bognedaj) kaj slabega pripravljalo, te tudi progesteron ne reši … Jaz osebno sem se precej boljše počutila, ker sem jemala do 12. tedna. Taka sem tudi imela navodila.
@spacegal Žal mi je in sočustvujem s tabo. Vzemi si čas, preboli izgubo in potem z novim zagonom naprej. Enkrat bo uspelo.
@Jagoda Ko sem brala tvoj post, sem se razjokala, ko sem pomislila, kolikokrat si morala čez tako bolečo izgubo. Punca, iskreno povedano, te občudujem! Kapo dol, da po 4 splavih in izvenmaternični najdeš energijo za nove boje. Meni se je zdelo, da že po enem splavu psihično ne bi prenesla še enega. Od srca ti privoščim, da se naslednji obdrži. Si zaslužiš. Vendar se strinjam s tabo in ostalimi puncami, da prej vse možno pregledaš, ker preštevilni splavi pustijo posledice tudi na maternici. Upam, da te v UKC res dobro pregledajo in najdejo vzrok, da le čimprej prideš do otročička.
Tudi za ostale, ki v teh dneh pričenjate s postopki, držim bunke za čimveč pluskov in srčk!
@simonchy čestitke za❤️. Dobro nosi do konca. V UKC s progresteronsko podporo nehaš po potrditvenem UZ, oziroma ko porabiš. Načeloma ni nujno, da s podporo nadaljuješ do 12.tedna, škodi pa tudi ne (tako kažejo tudi raziskave). Zato nekateri ginekologi z njo nadaljujejo. Jaz osebno sem v UKC malo pognjavila in jo dobila do 12.tedna. Je pa res, da te dodaten progresteron še bolj zapira…
@fracek in @simonchy potrpita: lasi bojo bujnejši in svetleči, koža opazno lepša z drugim trimestrom, garantirano! ?
- @Pika1212 meni piše na papirjih, ki sem jih dobila od konzilija, da rabim bris star max 3 leta in SPB star max 3 mesece – gre pa za prvi postanek. Za sprejem so mi na mail napisali, da pridem sama, za pregled sem pa vprašala (ker na spletu piše da je zaželjeno, da je partner zraven) pa so rekli, da zaradi korone ne dovolijo… Jaz z mojim npr isto ne smem na kontrolo na Onkološki, pa na kemoterapije nisem smela z njim, obiskov niso dovolili… Je zoprno, ampak tako je in s tem se moramo sprijazniti. Upam samo, da ne bodo vsega spet ustavili in da ne prepovejo spet partnerja pri porodu
Hvala @pika1212 in @momo23 glede progesterona…. sem klicala svojo osebno ginekologinjo in mi bo napisala recept še za naprej…saj škodit ne more…upam. Pa tudi zaenkrat nimam problemov z zaprtostjo, prej nasprotno 🙂
@momo23 zdaj si me pa potolažila glede las 🙂 🙂 🙂 hehe, tudi če imam skoz mastne lase, samo da bo vse uredu do konca 🙂
Pika1212 hvala za odgovor in informacije. Sem vesela, da je uspelo v prvo. Ja super bi bilo, če bi se tako izključilo, da je vse ok:) Ker lahko gre za genetsko anomalijo, tukaj se potem stvari še dodatno zakomplicirajo, zaradi tega skrb. Ampak sedaj je še prehitro za govoriti in se skrbeti. Partner mora septembra oddati vzorec krvi, ki ga potem pošljejo za testiranje. Genetski posvet pa je samo takrat, če ugotovijo nepravilnosti. Samo on gre jaz ne, a vidva sta hodila oba na genetiko? Je partner jemal kaka prehranska dopolnila?
V Dravljah sva naredila samo osnovne preiskave pri dr. Reš (hormoni, UZ, spermiogram 2x), potem pa se prepisala na UKC. Predlagam, da na prvi pregled vzameš PAP bris in čisto vse druge izvide (jaz sem morala dvakrat klicati v Dravlje saj sami od sebe ne pošljejo izvidov, rabila pa sem jih za UKC).
Zdravo, ze nekaj casa vas spremljam in kljub temu da sem bolj tihi opazovalec bi prosila za pomoc/info, ce katera morda ve koliko casa se caka v mb?
Prej sva bila v Dravljah pa sta za mano 2 neuspela IVF postopka ? zdaj bi se v mb prestavila…
Obcudujem vse, ki ste se uspele pobrati po neuspelih postopkih, sploh pa po splavih, mene bi verjetno totalno sesulo.
Cestitke vsem vam ki vam je uspelo❤️❤️
@Nesrecnica – a bris si sklepam da potem od svoje G prinesla? Kri za SPB ti vzamejo v UKC ali moraš v kakšen laboratorij?
V Dravljah so nam kar tam vzeli, edino hormone sem mogla it testirat sama v laboratorij.
@Zakaj neki – mož je sam šel do genetika, nisva rabila oba hodit. Kolikor se spomnim je pa imel kot razgovor z njim in mu je že takrat pogledal. Lahko da se to tudi kaj razlikuje.
Ne vem, če je nama to kaj pomagalo, a mož je dal čez 3m kuro s Profertilom (je res drago). Je začel takoj po prvem spermiogramu. Sicer kot sem pisala izboljšanja ni bilo, a jaz vseeno mislim da je kaj pripomoglo h kvaliteti. Jih je jedel skoraj do postopka. Jaz sem pa isto jedla Profertil tik pred postopkom 1 mesec pa dr. Lomšek nama je rekla, da obstaja povezava, da naj bi mediteranska prehrana pomagala. Škoditi ne mora ?
Joj grozno res, da zaradi korone ne smejo zraven. No saj kot ste pisale, je tudi drugje isto. Držim pesti ja, da za tiste, ki ste zdaj noseče, da bodo partnerji lahko zraven ?
Bom pa tudi jaz klicala v Dravlje, čeprav jaz imam vse sama spravljeno, ne vem če imajo pa oni kaj dodatno spravljeno, hvala ?
@Simonchy oprosti pozabila sem kje si vodena, ampak mogoce ce posljes mail na tvojega IVF ginekologa, da se zmenita glede progesterona, tudi kakor jaz vem je v vecini kar praksa do 12.tedena, ce pa je slo res vse gladko in v prvo, pa mogoce ni potrebe; nevem, jaz bi rajsi se 1x preverila.
@hana41 ti sedaj nadaljujes v UKC? dobro startaj, drugace so moje izkusnje iz Postojne tudi super, ne glede na vse brano in kar vidim tam, tecejo stvari dalje.
@jagoda drzim pesti, da se cimprej vse razresi, naredi vse preglede, do takrat pa pocakj s poiskusanjem, vsaj APS in druge krvne. Ko sva ze pri tem, histero si kdaj imela in niso naslo nobene pregrade?
Srecno vsem
@evy hvala. Vodena sem v LJ. Je pa res, hvala bogu, šlo vse gladko in je bilo vse uredu do sedaj. Ja mogoče bom pa res kar napisala meil še IVF ginekologinji.
Čeprav @momo je napisala, da v LJ ponavadi prenehaš s progesteronom po potrditvenem UZ, tako da me je malo pomirila, ampak vseeno…bi raje jemala, kot pa da bi bilo potem kaj narobe.
- @Simonchy, cestitke se tukaj ?❤ Vem, da se prakse po klinikah kar razlikujejo, ampak meni so na zadnji izvid po opravljenem krvnem testu v Mb napisali crinone do 12. tedna in so mi ga kar “nalozili” dodatno na kartico. Ne bo skodilo, ce se za ziher posljes mail, uporaba ne bo skodila, ceprav verjamem, da bo tudi v nasprotnem primeru vse ok, glede na to, da imas super rezultate po UZ.
Čestitke iz srca res vsem, ki ste že nosečke.❤naju caka v soboto prenos pingotov, katere imava še iz Dravelj. Imava 2 v eni slamici, tako da bodo odmrznili oba..stara sva sicer 31 i verjetno bodo svetovali prenos samo 1, a me je potem pri ponovnem zamrzovanju/ odmrzovanju strah, da se uniči.Preveč se borimo za vsako blastocisto.
Dajte mi samo povedat a pri samem prenosu v UKC je lahko partner prisoten? upam da.
Pa še nekaj..morda malo neumno vprašanje-pred tem.bi še rada skocila na morje na kratek oddih, pred prenosom se lahko se kopamo v morju? lahko? Sprasujen predvsem zaradi utrogestana…dobro itak ne greš takoj v morje, a 2 uri po vstavitvi pa bi šlo ne? Po prenosu pripada bolniška 3 dni, to je vključno s prvim dnem ko je prenos??