Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost IVF/ICSI/IUI 2021

IVF/ICSI/IUI 2021

Odgovor na objavo uporabnika
Pika1212, 13.08.2021 ob 20:55

Nuggetka – precej slab. Samo posamezni spermiji. Vidva bosta tudi imeli ICSI?

Tebe so kaj gledali, če je problem pri možu oz. kako hitro sta prišla do postopka od prvega pregleda? Mož ima konec avgusta spermiogram in potem konec septembra imava skupaj pregled.

Glede injekcij je pa za prvič fajn, da ti nekdo pokaže. Pri Rešu sva šla oba prvič. Tudi razloži, kako se zmeša zdravila.

Mikrobio88 – zate sem prebrala da si nosečka, čestitke! Ti samo uživaj. Sem bila pa tudi jaz taka zelo zaščitniška nosečka. Se mi zdi da smo nosečke po postopku še nekoliko bolj, kar je čisto logično. A vama je v Leonišču uspelo?

Hvalaaa ? Nama je uspelo pri Rešu v prvo in ravno pred izgubo koncesije…se zdej ne dojamem, da sva imela tok ene srece, pred tem pa sama nesreca. Mi je pa zelo zal zate, sam nikakor se ne predaj obupu, ravno tak cas je najboljsi za se vec pozitivne trme in odlocnosti. Zdej sam delajte na diagnostiki, da bo potem vec uspeha in plusek do konca ❤️❤️❤️

Na posvetu ti pokažejo kako pripraviš in si daš injekcije, prevzameš jih pa kasneje (2 dan M), verjetno se da dogovoriti, da jih prevzame parter, bom tudi jaz to vprašala oz če imajo možnost, da se prevzame tudi popoldan npr.

Mikro bio88, si najbrž spregledala eno mojo objavo, a se ti vseeno zahvaljujem za lepe besede ? jaz sem do sedaj imela eno samo srečo (je tudi uspelo v prvo pri Rešu in Lomškovi pred dvema letoma) in imam doma že enega otročička. Zato mi je bilo res hudo, da nimajo več koncesije. Upam na ponovno srečo, a se mi zdi kot da sem prvič, ker je druga klinika in mi je zato vsaka informacija dobrodošla.

Ti želim lepo nosečnost še naprej ??

Odgovor na objavo uporabnika
Pika1212, 14.08.2021 ob 14:10

Mikro bio88, si najbrž spregledala eno mojo objavo, a se ti vseeno zahvaljujem za lepe besede ? jaz sem do sedaj imela eno samo srečo (je tudi uspelo v prvo pri Rešu in Lomškovi pred dvema letoma) in imam doma že enega otročička. Zato mi je bilo res hudo, da nimajo več koncesije. Upam na ponovno srečo, a se mi zdi kot da sem prvič, ker je druga klinika in mi je zato vsaka informacija dobrodošla.

Ti želim lepo nosečnost še naprej ??

načeloma se upoštevajo vsi izvidi in preiskave, ki sta jih imela in, če je znan vzrok neplodnosti gresta po odobritvi konzilija direktno v postopek

Oh @Jagoda, tako mi je zal ? Zelim ti, da cim prej najdete razlog za neuspele nosecnosti in bo naslednja trajala do konca. Posiljam pozitivne misli in objem ❤

@Microbio, kaj naj recem, odstevam dan po dan (se 10 dni) ? Saj kar mine. Kar se tice simptomov, pa nic “boljse”. Cakam na veliki pok, da se bom en dan zbudila in me bo doletelo, ampak zaenkrat (7t4d) se vedno nic druga kot napete prsi in napihnjenost ter obcasno tiscanje v maternici. Mogoce je ze zdaj tako priden/pridna, ker ve, da bom “stara mati”, ki more sparat z energijo ? Upam, da bo tako kot pri @Fioni, da bo srcek bil in da bom lahko potem trepetala dalje od pregleda do pregleda, upam sicer da manj kot do sedaj.

Izkusnje zensk so tako razlicne. Jih je kar nekaj takih, ki sploh ne vejo, da so nosece, dokler ne zacne rasti trebuh, nekatere so ze od zacetka “povozene”, spet tretje nekje vmes. Nekatere dobijo znake ze pri 5t, nekatere sele pri 8 in 9 tednih. Zadnjic je ena napisala, da neke raziskave kazejo, da odsotnost znakov pomeni 25-50% vec moznosti za splav. Mi je bilo za trenutek zal, da sem prisotna na forumih. ?

Zadnje case se mi grozno mastijo lasje in dnevno jih tudi kar nekaj izpade. To je se recimo ena od sprememb, ki jih opazam. Naceloma bi mogli biti lasje v nosecnosti najlepsi ever, a ni nekako tako?

Lepo bodite in komaj cakam tudi, da bom navijala za vas, zdaj po dopustih vas bo kar nekaj startalo. ??? Pozdravcek vsem.

zivijo

Zivijo, @jagoda, zelo mi je zal in vem, kako se pocutis. Sama sem imela 2 kemicni nosecnosti in 1 splav. V certem plusku sem sedaj v 19t. Mi je v 5. postopku dr predpisal Aspirin protect in Medrol 4 mg (prekinitev ob pozirivnem testu) in je pri svezih zarodkih prislo do kemicne nosecnosti, takoj z zamrznjencki pa tudi do nosecnosti (od aspirinu in medrllu) ki se traja. Takrat sem prosila dr, ce lahko se jemljem naprej medrol in aspirin plus in da grem do revmatologa, da se razcisti morebiten problem s strjevanjem krvi -antifosfokipidnostni sindrom. Pisala sem revmatologu dr. Ambrozicu, ki se s tem ukvarja, razlozila situacijo, dobila napotnico od osebne zdravnice in bila zarad nosecnosti takoj na vrsti. In res so ugotovili atifosfokipidna telesa v krvi, zatadi nosecnosti sem dobila se Fragmin in nadaljevala aspirin in medrol(zmanjsevsnje od 12t-19t)

Punce, vas spremljam se naprej in ne grem dol, dokler vse ne zanosite!!! Drzim pesti, da se vsm to zgodi cim prej. @ Fracek, cestitke, tebe spremljam od zacetka in sem superhepi. Posebej cakam se Hano41! Go girls!!!

No pa je moja M končno prišla….sem bila danes že v LJ,da sem prevzela inekcije in je bila danes zvečer že prva špika ?. Prvi UZ v soboto…

Tiste ki ste imele več postopkov že…so vam vsakič menjali zdravila ??(prvič Bemfola, drugič Puregon, zdaj pa Gonal)

Pozdravljene!

Že nekaj časa berem vaša sporočila, sedaj sem se odločila, da napišem nekaj tudi jaz.

Imam 36 let, partner pa 39. Februarja sem imela histerolaparoskopijo, partner pa spermiogram, ki ni bil najboljši. Marca je sledil prvi pregled v Postojni pri dr. Merlu, maja pa prvi postopek ICSI, ki žal ni bil uspešen (15 foliklov, 10 jajčec, 5 se jih je oplodilo, 3 zaostali v razvoju, 2 ET, nič zamrznjenčkov, menstruacijo dobila še pred testom nosečnosti). Prejšnji teden sem imel kontrolo, da se dogovorimo za 2. postopek. Rečeno mi je bilo, da ni za delat postopkov prepogosto, da se jajčniki ne iztrošijo. Predpisal mi je Clomid in svetoval, da ga jemljem 1 cikel (5 dni), si merim bazalno temperaturo in delam ovulacijske teste ter imava ciljan spolni odnos na dan ovulacije. Malo sem zbegana, saj nisem še zasledila, da bi se med ICSI postopki prešlo na zdravljenje s Clomidom, poleg tega, ko sem vprašala, če naj partner ponovi spermiogram, je bil odgovor, da ni potrebno, ker je to za moškega stresno.

Je še katera s podobno izkušnjo?

Nesrečnica hvala za informacije ? upajmo da bo res tako v praksi.

Fracek – imaš še čas za simptome, lahko pa sploh ne bo nič posebnega. Ko sem bila jaz noseča, mi je šele v 8 tednu postalo slabo in me je do tedaj tudi skozi skrbelo. Nekaterim pa sploh ni nič slabo. Lasje pa postanejo lepi in trdni šele potem v drugem trimesečju. Zdaj se ti bolj mastijo zaradi hormonov.

Mesečnica – jaz za tako prakso še nisem slišala. To sta tudi v drugo pri Merlu? Kako slab spermiogram pa ima tvoj dragi? Morda ni tako slabo in če še tebi dajo Clomid, je morda možnost naravnega uspeha. Skoraj gotovo je to v ozadju, bi bilo pa bolj smiselno, da bi to najprej naredili in potem postopek, ne obratno ?

Sem pa prepričana, da dr. Merlo že ve. Jaz sem rodila pri njemu. Bi pa jaz vseeno na tvojem mestu prosila za pojasnilo zakaj ne nov postopek. Na 3 mesece jih imamo lahko najprej je bilo meni rečeno.

Pika1212, spermiogram od partnerja je tak:

V 2,5 ml
barva bledorumena
utekočinjene da
gibljivost semenčic hitro v smeri 25 %
počasi v smeri 15 %
na mestu gibljivi 10 %
negibljivi 50 %
aglutinacija da
zlepljene mešano
št. semenčic 10×10/9
pH 9
fruktoza 3
5-10L vvp, štev. ok. bakt.

Spermiogram je delal v eni od primorskih bolnišnic, kjer na žalost ne delajo morfologije, komentar zdravnika, ki ga je odčital, pa je bil bolj skop: nekoliko zmanjšano število semenčic. Na vprašanje, če ga je potrebno ponoviti kje drugje, je dr. Merlo rekel, da ne (tako marca na prvem pregledu, kot sedaj). Marca je vprašal, če gremo z epruvetko ali bi nekaj časa merila bazalno temperaturo, spremljala sluz… Odgovorila sem, da kar meni, da je najboljše glede na izvide in tako je določil, da greva s partnerjem v ICSI.

Sedaj je rekel, kot sem napisala, da postopkov ni za delat prepogosto, poleg tega se avgusta baje ne izvajajo in seme je lahko enkrat slabo, drugič dobro in bi lahko ratalo tudi brez ICSI.

A mogoče katera ve, kakšna koncentracija mora biti, da najdejo dovolj semenčic za ICSI? Pri koncentraciji 15 mio se smatra, da je moški neploden, moj je imel koncentracije od 2-4 mio. Morfologije nikoli niso delali, nima azoospermije, piše pa da so v nativnem preparatu prisotni posamezni gibljivi in negibljivi spermiji. A je takšna koncentracija ponavadi ok ali težko najdejo? Koliko je tu odvisno od embriologa oz. njegovih izkušenj? Vem, da je stvar relativna pa vseeno.

Nugettka, kje je pa tvoj delal spermiogram in kolikokrat. V SB Šempeter kakovost izvidov ni najbolša. Ko se je moj naročal, v Postojni tega niso delali in zgleda, da se vedno ne. Bom pogledala, če najdem kakšno študijo o potrebni konc. semenčec za ICSI. Čeprav po kmečki logiki, bi jih bilo dovolj recimo tudi samo 100, važno, da so med temi normalni, a je za to potrebna morfologija.

Delal je v UKC in vse kar ima je samo ta komentar pod izvidom, da so v izlivu prisotni gibljivi/negibljivi. Res mi je zanimivo pa tudi nikjer ne najdem, kakšna koncentracija je ok za ICSI.

Malo bolj podrobno berem navodila s kratkim protokolom v UKC. Če mi že pri prvem UV ugotovijo, da so folikli dovolj veliki, ali si apliciram že isti dan stop injekcijo ali dan kasneje? Kako je potem s transferjem, kateri dan ga ponavadi delajo?

Nuggetka, stop injekcijo se da isti dan, ko ugotovijo, da so folikli dovolj veliki. Meni so naročili, da si jo dam ob 22:30 na sredo, v petek ob 11:30 sva bila naročena na punkcijo in oddajo sperme. Na dan punkcije so določili, da bo ET 5. dan.

Nuggetka, ne vem, če sem dobro razumela tvoje vprašanje ampak spodnje meje za ICSI ni. Tako da nekaj miljonov ni tako slabo, če gledaš najin primer. Moj partner ima samo posamezne (torej nekaj deset semenčic, če sploh) in greva na ICSI. Morfologija ni  sploh nikjer omenjena, ker je tako slaba konc. Poleg tega gibljivost ni pogoj za ICSI, saj je ravno namen ICSI-ja, da se oploditev doseže s semenčicami, ki v normalnih pogojih ne bi oplodile jajčne celice.

Pika1212, jaz sem tudi na novo (UKC), bila sem na prvem pregledu konec julija, pregled je bil ultra kratki, dobila sem minimalne infomracije, vprašanj pa sem imela miljon. Razumela sem, da me bo ginekologinja prijavila na postopek (diagnoza je jasna), ampak v izvidu piše, da šele ko bo partner ponovno šel delat spermiogram pri njih (za to pa zdaj spet čakava dober mesec). Zanima me ali so pri tvojem partnerju delali kakšno dodatno diagnostiko glede neplodnosti (genetika, urologija, endokrinologija itd.?).

Punce, za ICSI je kot že rečeno dovolj le nekaj semenčic. Ni spodnje meje. No morda če jih je res samo par, ma toliko jih že najdejo, da lahko oplodijo vsa jajčeca.

Pri nama je bilo tako, da sva začela s spermiogramom in ker je bil pod pričakovanji slab, ga je čez 2 meseca ponavljal. Imel je še ultrazvok in pri genetiku je bil. Vem da je šel h genetiku, ko sva že čakala, da pokličem za začetek postopka (čakala sem M). Genetski izvidi so bili vse super. Spermiogram pa tudi drugič enak in je dobil diagnozo. Potem sva bila še malo živčna na dan moje punkcije, ker sva mogla čakati, da so pogledali tudi njegov vzorček, če jih je dovolj.

Sedaj pa ko sem klicala na UKC, so pa rekli, da mora spet na spermiogram, ker je izvid star 2 leti.

Mene nihče že prej sploh niti pogledal ni. Zato ker čakam, da bodo še meni začeli delati kakšne preglede. Razen hormonov in krvi. Pustimo se presenetiti.

Kako pa izgleda skupen pregled? Najbrž te vse vprašajo, pogledajo izvide. Se potem že dogovarjaš naprej? A na konzilij grejo vsi? V Dravljah konzilija ni, zato mi je tudi to novo.

Punce….se spet oglašam…(po sproščanju na morju) 🙂

Danes sem imela potrditveni UZ na UKC LJ. Sem v 8. tednu (natančneje noseča sem 7t in 4d – pomoje, na slikici piše 7w3d+/-4d, otroček je velik 11,8mm) Videla sem mojega “fižolčka”, in videla srčka, ki je utripal 🙂 🙂 🙂 :)Srečna do lune in nazaj, da je do sedaj vse uredu in upam tako še za naprej….

Seveda sem pa od vsega veselja pozabila vprašati ali nadaljujem z utrogestanom ali ne. Potem sem klicala, sestra pa mi je rekla, če mi na UZ niso nič rekli, da naj porabim kar imam in potem preneham… hm… mislite da je to prava info? Saj na UZ sploh niso vedeli da jemljeml utrogestan….hm…

@fracek
glede simptomov… kot veš, je mene kar precej matrala slabost, no zdaj se je kar nehala…sem se takoj ustrašila, če je kaj narobe, ampak očitno ni…ampak prsi me pa res močno bolijo….in jaz tudi čakam, kdaj bom imela lepe goste in sijoče lase… 🙂 🙂

Ostalim pa srečno in da čim prej zagledate “fižolčke” 🙂

Pozdravljene punce 🙂

Jaz sem dobila po neuspešnem julijskem svežem postopku ivf, novo napotnico, imam 2 pingota, poklicat jih moram na dan M, upam da bom imela velik večjo srečo kot v pravem postopku. 🙂

Če kdaj kaj pokuka sem gor Scorpionka ? en velik pozdrav za tebe & prav tako pozdrav za vse ostale bejbe.

Držite se punce in ostanite zdrave.

New Report

Close