IVF/ICSI/IUI 2021
21Baby, 09.08.2021 ob 14:29
@Mikro_bio88 se tudi jaz strinjam s tvojim zadnjim zapisom ☺️. Midva tudi nimava SO od januarja od kar sva nazadnje srecno spocela otrocka. Ze zarad vseh tezav, krvavitev in vsega ostalega kar je bilo. Kot pravis bolje potrpeti kot pa potem obzalovati, tako saj ves da si dal svoj maksimum, ce pa mati naravi naredi svoje pa zal tukaj nimas vpliva. Hvala bogu za tako razumevajoce partnerje ???
Me pa zanima ko si napisala da imas avgusta pregled v porodnisnici in mogoce dogovor za CR? Pa me zanima ce ni prevec osebna zadeva zakaj CR? Ker to caka tudi mene konec mesca, ampak razlog pri meni je ker se mali noce obrniti v pravo lego zaradi mioma…
@21Baby Hvala za podporo 😉 Jst sem si pred zanositvijo skos govorila kok ne mislim komplicirat v nosecnosti in kok bom jst delala vse kot prej, razen v manjsem obsegu, pa sele pol vidis cesa te lahko stane pogum ali dejanje iz nekega kljubovanja.
Po pravici povedano se gre pri meni za psiholoski faktor – zgodovina tezkih napadov panike in anksioznih motenj (sicer ze vse reseno, a so hormoni spet to “obudili”) in zgodovina kronicnih bolecin v trebuhu, ki so od mene terjale radikalne spremembe v zivljenju in stalno borbo za koliko toliko kvalitetno zivljenje. Preprosteje povedano, strah pred porodno bolecino (ki je verjetno moje izcrpano in shirano telo ne bi zdrzalo), strah pred zapleti za otroka so povod za to. Sej me je sram vse to pisat, ampak tako je. Sicer se zavedam pasti tudi CR-ja, a je vseeno strah pred naravnim porodom ze mal prevelik oz. bi kak hujsi napad panike lahko kar ogrozil naravni porod.
A tvoj otrocek pa nece it v pravi polozaj 😉 V katerem tednu pa si? Moji kolegici se je mala obrnila v pravi polozaj sele 2 tedna pred porodom ?
@Mikro_bio88 ah sej te nima biti kaj sram, vsi mamo neke tezave taksne in drugacne. Tudi mene je iskreno strah poroda in kaj bo vse ampak lej bo ze, po tem ko sem pred 1 mescom tudi jaz dozivela hud napad panike in nism mogla ustat od bolecin in pristala v porodnisnici. Prvo so mislili da je vzrok torzija jajcnika, so me ze pripravljal na operacijo v 25 tednu, totalni stres, sok, ko ti recejo da te bojo moral cez trebuh rezati in da je ena od moznosti tudi splav oz. ne prezivetja ploda….na kar so po MR in 5 UZ koncno ugotovil da sm dozivela infarkt mioma na maternici. Tko da sm sam dobila u zilo protibolicinske, ketonal itd. dokler vse skupi ni popustilo da sm lahko sploh ustala in hodila po 7 dneh strogega lezanja. Tako da te cist razumem, ko se tok boris te je pol za vsako stvar strah, sploh pa ce dozivis se neke slabe stvari povezan s tem je to cist za pricakovati. Tezko je to razumeti zenskam, ki pac nimajo tezav in jim nosecnost poteka BP. Men je tud jasno da je najbolje it umirjeno, s tokom in ne komplicirat prevec, ker itk kao skodis sebi in otroku posledicno ampak lahko je recti, ko pa dozives kj slabega pa vidis da ni to glih tko u izi….kokrol sej bo mormo bit pozitivni???? ☺️vse se bo resilo in vse bo ok.
Jaz grem v 31 teden zdej?. Moj je ze bil v pravem polozaju ko sem pristala v porodnisnici, ampak od vsega tega straha, krca, stresa in tok velik pregledov se je zdaj dal v pol precni polozaj in tako je ze vec kot 1 mesec ? nc se ni premaknu nazaj. Mam pa tud velik miom cca 7×7 cm in se je cist distanciral od njega je cisto na drugi strani, vrjetno ker so tok UZ delal da so ga pomoje premaknl, je blo kr neprijetno ?. Tko da bomo zdej videli na nasednjem pregledu a se je obrnu al ne. Sploh nevem a bi rajs da se al ne pa da mam CZ. Cist sm zblojena ze iskreno, kokrkol od vsega tega sm rekla bo kokr bo, tko ze mora bit. Sam da bo on ok, zdrav in ziv. Okrevanje in en del bolecin po tko in tko ali po naravni poti ali po CR, s tem se tolazim da bom takrat saj mela nekaj vrednega v roki ????.
Jaz sem jih dobila včeraj, kooomaj sem jih priklicala in začnem z dolgim postopkom 24.8. Fracek, ti si tudi imela Menopur, dolgi postopek in si blizu 40? Upam, da se pri meni ponovi tvoja zgodba 🙂
Microbio, upam, da te ne doleti poporodna. Si razmišljala, da bi redno hodila na terapije? Meni se zdi to res dobra naložba vas mie, da hodiš tudi v dobrih časih na pogovor s kom, imam prijateljico, ki se je izkopala iz depresije, pa še vedno redno hodi 1x na teden, da se ne ponovi.
Meni je pa terapija tek, rabim 3x tedensko. No, zdaj na morju pa jutranje plavanje, ko je še čisto mirna gladina.
@Mikrobio ali jemješ kakšna zdravila ali terapije za psihične težave ali se sama spopadaš z njimi… želim ti vse dobro… in hvala da si zapisala tudi ta vidik nosečnosti..
Jaz pa imam eno vprašanje… vsako noč imam take neprijetne bolečine v trebuhu (ne premočne), skozi imam občutek, da sem lačna, kljub temu da normalno jem. Vseskozi se obračam, premetavam, ker ne najdem udobnega položaja (kot da bi imela prazen želodec, a hkrati kot da mi nekaj pritiska). Kaj bi to lahko bilo? Mislite da je kaj nevarnega? Glede na to, da ni drugih stvari, upam da je to samo del nosečnosti 🙂 🙂
@Microbio, hvala za deljenje tvoje zgodbe ❤ Saj v tem je point tega foruma, da si pomagamo in delimo nase zgodbe in izkusnje, ki so lahko kareri od nas v pomoc. Zelim ti, da se bos uspesno spopadala z vsemi neprijetnimi obcutki se naprej.
- @Simonchy, pa ves, da meni tudi ne pase vec spat na trebuhu. Sicer me nic ne boli med spanjem, ampak mi je ful neprijetno, pa sem bila prej vedno “trebuharca” ? Poskusaj se “podlozit” s kaksnim dodatnim vecjim vzglavnikom pod trebuhom oz. od strani, da bos lahko spala na boku. Jaz se zaenkrat z medvedom resujem ?, drugace pa kasneje zenske zelo priporocajo materinsko blazino.
Hej.
Da se javim po dolgem casu. Ja vceraj sem imela uz pri gin. Malo so me prestrasli prvo ker to majo neke cudne uz in vidim da res kazejo drugace vsaki. Prvo so mi rekli da morem tako kotv petek spet nazaj na pregled. Te ze moja gin.vidla da sem bla cela adijos takoj rekla da grema se na en drug uz pogledat ki se lepse vidi in pol so se lepo videle ko neki spiceki tak ven nogice rokice velikost 21 mm. Danes sem 9 teden. Ne znam vam povedat ko sem prisla domov te sem se tako razjokala ker sem se prvo tako prestrasla da mi je vse odpovedlo od sile. Zdaj imam pregled.spet cez 14 dni. Ste ga ve tudo mele na zacetku pogosto bolj? Pa takrat se dogovorima glede nuhalne in pa materinsko dobim. Ta teden se moram baje en dan v laboratorij na tesce.
Nekih posebnih znakov nimam razen tega da sem utrujena kak dan tak da kar zaspim pa te slabosti. Uhhh. Sem rekla samo da bo vse ok to mi je cilj.
Punce, hvala vam za vso podporo, zlate ste ?❤️
Ne, pri meni se ne gre za depresijo, bolj za napade panike z anksioznimi motnjami, vendar sem to na koncu resila sama in se tud znebila vseh zdravil za zelodec. Eno leto sem jemala antidepresive, po katerih nisem cutila nobenih sprememb in sem jih opustila, dve leti sem redno jemala pomirjevala zaradi prepogostih napadov panike, ki so me bolj kot psihicno fizicno unicevali (shujsanost, poslabsanje kronicnega vnetja zelodca, osvohnelost telesa). Sem hodila samoplacnisko k psihoterapevtki, ki je hitro zakljucila, da “vse znam” ? Potem sem hodila preko napotnice pa mi je vsiljevala cerkev, psihiater pa me je hotel zafiksat spet s tableti. Potem sem itak zarad slabega zivljenjskega sloga dozivela popolni zlom telesa in psihe in takrat se je zgodila velika prelomnica…ko sem bila popolnoma na tleh, vsa brez moci, sem se sama pobrala in v enem mesecu spremenila 1001 stvar: prehrana, z mozem sva zacela fitnesirat redno, skoraj takrat opustila kajenje, se prenehala obremenjevat s svetom in ljudmi okrog sebe in se v treh mesecih preobrazila v novega cloveka…vse to z lastno trmo in neomajno voljo. Taka sem se danes, sam da me pigajo tile nosecniski hormoni in radi simulirajo zacetke napada panike (pa se prevec casa imam, ker sem na bolniski – sem pa ful navajena bit najmanj 8 ur v sluzbi). O sami brezvoljnosti ali bohnedaj depresiji pa ni ne sluha ne duha zaenkrat, ker imam veliko volje in “ciljev” ? Edino upam pa, da me ne bi po porodu zagrabla kaka poporodna depresija, ki se loti se tako zdravih in psihicno mocnih zensk. Se zavestno borim proti strahovom, edino nenormalno me je strah za otroka, a to itak nisem edina, tko da komaj cakam, da bom, ce bo vse po sreci, drzala svojega fanticka v narocju in ga ljubkovala do onemoglosti ❤️?
Sem v 28.tednu, cas gre tako noro hitro, a zdi se mi kot vceraj, ko sem se javljala po punkciji in transferju.
Ne vem, lahko me obsojate ali pa ne, a si res zelim CR, ker mi je slo v zivljenju ze cisto prevec stvari narobe (sicer tud CR ni zagotovilo, a je vseeno ena najbolj varnih oblik poroda za otroka). Mal sem jezna sama nase, ker sem tak zajec, a na tej tocki zivljenja ne sklepam vec kompromisov in se ne bom poskusala opogumljat. Ali pa samo rabim par mocnih klofut, da se zbrihtam ?
@microbio ti samo glavo gor, ze to da se zavedas, da imas lahko kake tezave je veliko, in da svoje bliznje malo opozoris, da te “popazijo” po porodu, saj ves, sami vcasih ne prepoznamo teh stvari, tisti ki pa so nam blizu pa jih. Ze samo zavedanje pa pomojem v veliki meri pripomore k obvladovanju isto kot si rekla tudi za napade panike. najvec pa pomojem doprinese dejstvo, da se nekako odmaknes od “stresa” sveta (pritiska drugih vsega tega) in dobis debelo kozo da ti to ne pride do zivega.
Glede CR pa mislim, da je to cisto odlocitev tebe in tvojega ginekologa; ce sta druznega mnenja da bo porod prevelik stres, je definitvno boljše zate in za otroka da se opravi CR, kot pa da te porod se toliko bolj utrudi in bos se dlje prihajala k sebi. Pozanam ze kak primer ko so CR delali brez kake bolj nujne indikacije kot je tvoja. Predvsem pa se zmeni tako, da te to sedaj ne bo v zadnjem 3mesecju se dodatno obremenjevalo, skrbi itak nikoli ne manjka.
Punce moje vsem srecno naprej in same + 🙂
Nuggetka, partner jemlje prehranske dodatke zaradi neplodnosti (koencim Q10, fertility+), jaz pa nič posebnega zaenkrat (ampak sem brala, da je za kvaliteto oocitov m tudi q10). Čakam na prvi postopek oziroma na pošto, zato me zanima kako je bilo pri tebi. Sta dobila pošto z navodili in hkrati tudi datum za posvet? Potem po prejemu pošte se prijaviš ob menstruaciji za prvi postopek in potem že začneš z injekcijami ali čakaš še en dodatni mesec? Hvala.
Zakaj neki, 11.08.2021 ob 10:01
Nuggetka, partner jemlje prehranske dodatke zaradi neplodnosti (koencim Q10, fertility+), jaz pa nič posebnega zaenkrat (ampak sem brala, da je za kvaliteto oocitov m tudi q10). Čakam na prvi postopek oziroma na pošto, zato me zanima kako je bilo pri tebi. Sta dobila pošto z navodili in hkrati tudi datum za posvet? Potem po prejemu pošte se prijaviš ob menstruaciji za prvi postopek in potem že začneš z injekcijami ali čakaš še en dodatni mesec? Hvala.
http://www.reprodukcija.si/zunajtelesna-oploditev/ob-sprejemu/
No pa sem se tudi jaz prijavila in čakam, da mi odgovorijoz in izvem datum za sprejem Injekcije prevzameš pa v Lj baje naknadno – z M ko se začneš špikati.
A so kateri od vas napisali, da mora ob sprejemu izpolnjevati pogoj PCT? Mi je napisala ena, da zdaj to zahtevajo, pa me zanima, če vsem to napišejo in pa kdo potem plača za test – po uredbi, ki so jo sprejeli so namreč uporabniki zdravstvenih storitev med izjemami za brezplačno testiranje, samo ne vem ali moraš dobiti kakšno napotnico/naročilnico ali je dovolj pisna izjava, da potrebuješ PCT za pregled ali kako se bo to uredilo…
Nuggetka, 12.08.2021 ob 09:32
Jaz sem zadnjič klicala za datum za sprejem pa mi ni nič omenila, da rabim kak PCT…
Jaz sicer še nisem dobila odgovora na mail, ne vem ali so tako zasuti… Mi je pa ena, da je dobila na mail, da je za sprejem zahtevan PCT. Pa saj po eni strani je boljše, da ugotovijo, če si + pred postopkom kot pa pred samo punkcijo, samo ni mi jasno zakaj tudi cepljenih in prebolelih ne testirajo, če je tako nevaren virus? Pa res se mi ne zdi ok da boš zdaj že za vsak pregled očitno moral imeti PCT – potem naj bo to brezplačno.