Najdi forum

imena otrok

Moj bo Jaša, kako se vam zdi? Glede na to, da je Drnovškov sin Jaša, mislim, da ni preveč neslovensko… 😀

Racko in Lija

(malo se hecam, ker je bila to knjiga mojega otroštva)

Moja hčerka, bi takrat ko sem rodila sina, dobila ime Trina 🙂
Če bi zdaj imela še enega sina, pa bi ga najbrž klicali kar Jakob, punčko pa,…hmmmm, že med prvo nosečnostjo je bilo za fantka lažje izbrati, kot za deklico. Le kaj to pomeni? ;-)))

**************************************************************** Tja, kamor je vredno iti, ne vodi nobena bližnjica.

Za vse,ki še ne veste, našim imenom so se pridružili še Matevž , Ana Marija in mali Nikica

:))))))))))) Poljubček vsem!

No še jaz eno dodam.

Glede na splošno razmišljnanje določenih novopečenih staršev, ki to so ali pa še bodo. Zdaj, če pogledamo, da bi dali otroku ime po nekem v zdajšnem času kvazi slavnim osebkom, ali pa po nekem posebnem aritmetičnem zaporedju, ali kaj jst vem kaj še vse. Se dajmo (dajte) vprašat, kako boste otroku razložili pomen njegovega imena, po kom ga je dobil, kaj je nekoč pomenil, če so mu dodelili to ime, kaj predstavlja ipd.
Mislim, da če bi vsak malo razmilil, da lahko njegov Svartibalt, ki je biu tako luštkan v tanartabulši zibki in v tanartabulših cuncah, nekoč nekega prelepega večera vpraša, mami (oči): od kje izvira to ime, zakaj sem ga ravno jaz dobiu, ….
Bi, če bi, malo drugače razmislili o imenih svojih otrok. Aja, no morda pa za te starše, samo ime otroka, ne predstavlja kakšne posebne titule, in so ti starši usmerjeni v prihodnost, ter predvidevajo, da bodo taisti starši ponosni na titule, ki jih bodo njihovi otroci nosili, pisali pred svojim imenom in priimkom.
Potem je pa vseeno, in damo lahko otrokom ime naprimer iz svoje stroke.
Matematik: Pitagora, tangenta, sinusoida, tetiva;
Fizik: Vektor, Moment, Torzija, optika, dinamika;
Slavist: Vejica, pika, glagol, medmet;
Kemik: Fosfor, kalcij, Svinec, Kositer;
Strojnik: Šraufciger, Gedora, Imbus;
Gradbenik: Plajba, Malta, Omet…
Mislim, da ste dojeli poanto.

No pa lepo prežvekovanje mojega posta vam želim, ter k čim večji domišljiji pri izbiranju imen vaših otrok, ki bodo nekoč imeli svoje otroke itd.

a je kakšen znan energetik ? 😉

Za deklico:Nastja,Kiara,Tiara,Katerina,Sabrina,Klara,Manca,Brina…
Za dečka:Mark,Uroš,Jernej,Denis,Alen,Erik,Maks,Aljaž…

Žensko: Karis, Doris, Marisa

Moško: Luka, Lars, David

:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Se strinjam.

Pa še to: bolj neumna so imena, težje jih je izgovorit. In potem srečaš 6 letnika, ki se še kr ne more predstavit. Dovolj hudo je že to, da vsi naokoli kličejo otroke po vzdevkih. In tako je moj Matic postal tic. In zdaj že sam zase govori, da je tic. Pa bolj ko jih vse opozarjam, nič ne pomaga.

pri nama bo pa punčka Sara, fantek pa Matej. Malo sva gledala, da se ime ujema s priimkom, da je kratko in slovensko.

Zadnjič sem šla s prijateljico na sprehod in en tip kliče: “Tina, Tina”. Sva mislile, da kliče mojo prijateljico. Se obrneva in izza vogala se je prikazala črna labradorka. Hahaha. Psici dat ime Tina?! :)))))

meni je všeč za deklico Anja…zveni tako lepo nežno:)
za fantka pa Marko.

Najlepša imena za punčo se mi zdijo Nuša, Eva ali Sandra, za fantke pa Uroš ali Jaka; čeprav se mi zdi, da takšna imena zadnje čase že kar nekako izstopajo, ker je vse preveč raznih čudnih imen brez pomenov.

Le verbe aimer est le plus complique de la langue: son passe n'est jamais simple, son present n'est qu'imparfait et son futur toujours conditionnel.

:-)))))))))))))))))) si mislil reči: partizanska, ne slovenska :-)))))))))))[/quote]

Ne, mislil sem reči slovanska imena. Bojan, Alenka, Iztok, Tibor, Vesna, Nadja ter vsa imena na -slav in -mir in -ljub so slovanska. Ne vem zakaj moraš v to vpletati partizane.

vsa imena sem prebrala in sem ugotovila ,da mojih sploh ni zraven.ko sem pričakovala dvojčka,sem morala imeti pripravljene 4 imene,zato sem mislila za fanta:NEJC,KLEMEN.Za deklici pa :KATJA,ANA.pol sta se pa rodila KATJA IN NEJC.
sicer pa delam v vrtcu in tam srečaš imen kolikor hočeš,jih bom kar naštela nekaj:HANA,NIVES,PIA,DAVOR,AŽBE,ALEKS,MARUŠA,ŽAN,ŽIGA,DAVID,TEJA,LEA,MIA,
LANA,ROK,TADEJ,SILVIJA,FILIP….

Poznam 3 pare, ki so svojim sinovom dali ime Jan in Žan. Torej sta oba Janeza :))) Moj stric je bil Janez, klicali pa so ga “Žana” – to je bilo pred 80 – 100 leti kar pogosto ime na Gorenjskem. Tudi, če je bil kdo Marko, so mu rekli “Marka”. Poznala sem enega starčka, ki mu je bilo ime Anže, klicali so ga pa “Anža”.

Sicer so pa meni tudi všeč stara slovenska imena kot Luka, Miha, Janez, Martin, Anton, Jernej, Miro, Tine….
ali pa Neža, Fani, Jerica, Alenka, Ema, Špela…

Sem bila pa presenečena, ko so eni punčki v vaškem okolju dali ime Amber. Kje so to ime najdli?

Meni so všeč vsa imena, ki imajo R:

Petra, Katarina, Dolores, Ingrid, Astrid, za fantke pa: Andrej, Marko,

draga moja, tu ga boš našla,kjer si zdaj…na internetu…tu sem ga jaz…hvala bogu za ta izum…

Amber in Ruby Čop, hčerkici Iztoka in Petre Čop. Pa Amber kličejo Embr, po ameriško. Vem, ker sem jih spoznala. Pa prav luštna družina so!

No, jaz sem z imeni za svoje otroke opravila, čez nekaj let bodo (upam) na vrsto prišli vnuki. Trenutno mi je za deklico zelo všeč ime Dora, vendar dvomim, da bom imela pri izbiri imena kaj besede 🙂

New Report

Close