huda endometrioza
miš1
Veš, res je groza da se to resnično dogaja v našem sistemu. Slovenija je pač postala država, ki gleda vse samo še skozi denar, nič več pa ne na dobrobit človeka. Resnično se sprašujem do katere meje bo to šlo. Nastradamo pač osebe, ki si tega enostavno ne zaslužimo.
Že tako je težko, ko se soočaš z resnico o svoji neplodnosti in potem te še bolj potolčejo k dnu.
Na žalost je pač tako
Mi smo se takrat preselili tja za “stalno”, tak da nisem bila v sloveniji zavarovana in nisem mogla zahtevat kakega povračila. Torej vse samoplačniško. Res da moraš pač vse plačat in ne gre nič na njihove stroške (zato tudi ne škrtarijo) , ampak verjamem, da bi marsikatera tudi tu v sloveniji plačala oz dala kak evro, samo da bi ji kaj odkrili, zdravili….. Že za razne šarlatane, zelišča, čajčke, vitaminčke, masaže, bioenergetike, hrano….. zmečemo malo morje denarja…
Ostale zadeve me lahko na ZS kontaktiraš,
Danes sem brala zanimiv članek na temo endometrioze v delu od Dr.Ribičeve.Vem,da mi je že dolgo nazaj med eno izmed punkcij Reš pokazal epruvetko,ki je bila temnejše krvi in rekel o vi imate pa endometriozo,to pa je bilo tudi vse.Nekako se v tem članku o simptomih najdem samo v bolečinah v spodnjem delu hrbta.Nimam pa bolečih spolnih odnosov in bolečega odvajanja blata kot navaja v članku.Zanima me če imate tudi ve med menstruacijo koščke krvi,ker se mi zdi,da je tega zadnje čase pri meni več?Vsekakor se bom naročila pri Ribičevi ker moram očitno res menjat ginekologinjo vendar je ta žal do junija odsotna…..Kakšni so vaši simptomi,da ste ugotovile endom….
Jaz sem imela prvo laparoskopijo junija lani, bolečine zaradi endometrioze so bile proti koncu že nevzdržne, pa še vseeno so me “pacali” 4 mesece, preden sem prišla dokončno na operacijo. Potem je bilo vse v redu, ker sem itak jemala KT. Zdaj sem dva meseca brez kt, ker jih nisem želela več jemati, pa se mi bolečine ponavljajo. Prišle so še v hujši obliki in to samo 2 meseca po prenehanju jemanja KT! Pa toliko govora je o tem, da se vrne šele po kakšnem letu ali vsaj pol leta.
Na UZ mi je gin. videla spet cisto, verjetno bo spet potrebna operacija, ampak moram čakati 3 tedne, toliko da dobim M, da se grem še enkrat pokazat, če ni to samo navadna cista. Ne vem, zakaj je potrebno to zavlačevanje, ko me pa tako boli … Ne spim že 10 dni, vsako noč imam bolečine, čez dan sem v redu, ponoči pa tud nobena tableta ne prime. Se je to že kateri dogajalo? Teoretično bi lahko bila ovulacija, ampak bolečina traja že predolgo.
Je grozno, najraje bi šla čimprej spet pod nož, ampak gin. pravi, da me ne bi rada spet operirala, ker da bom potem še težje zanosila. Kaj pravite? Tukaj vas je več, ki ste imele laparo tudi po večkrat. Naj grem po drugo mnenje? Imam 24 let, nimam še otrok.
Pozdravljene!
Tudi jaz imam E in o tem sem že enkrat pisala pod neko drugo temo… Bila sem 2-krat na laparo. Prvič marca 2009, drugič letos, januarja, ker se mi je ponovila. Jaz “na srečo” nimam boleče M. Bolečine se pojavljajo, k sreči, le drugi dan M in te trajajo nekako 3-4 ure. Imam pa strdke, vendar ne celi čas, ampak nekako dva dni, proti koncu M.
Pri prvi L so mi odstranili levi jajcevod in zarastline na črevesju. Pri drugi L se mi je E pojavila na levem jajčniku, tako da so mi ga delno odstranili…. Zdaj pa upam, da kaj rata, ker sem v 2. IFV postopku oz. zdaj bo ICSI.
Sem pa ravno danes zasledila, pri Viziti na POP tv, da so odkrili novo zdravilo za zdravljenje E. Super, samo mene še bolj kot zdravilo zanima, kaj jo povzroča…. Upam, da bodo tudi to enkrat odkrili.
Pozdravček vsem in nja bo pamlad polna +++++.
Tudi jaz imam pomenzesu rjave izcedke, in Reš mi je že dvakrat punktiral rjavo tekočino namesto folikla z jačno celico, tako da se sploh ne sekiram več, ker nimam več moči. Je pa res, da pa mi nikoli na ultrazvoku nič ne reče gled endometrioze, da bi bilo potrebno operirat, kar mi je kar malo čudno.
Skratka, ne glede na to, jaz sem že v tisti fazi, ko vem, da je endometrioza svoje naredila in da moram po darovano jajčece, zato me bolj skrbi to, ali je lahko endometrioza tudi pri teh postopkih vzrok, da ne rata. O tem mi dragi Reš ni nič povedal … na forumih pa berem drugače.
Ja, tole zdravilo res ni za nas;-/.
Sicer pa, kolikor sem jaz brala, naj bi E bila vzrok, da ne pride do vgnezditve. Škoda, da nisem o tem nič zdravnika vprašala…Bom naslednjič….No, upam, da mi sploh ne bo treba več do njega;-).
Se mi zdi, da smo včasih premali firbčni…premalo sprašujemo, sami od sebe pa ne povejo dosti…
Aja, tud jaz imam še kak dan, dva rjave izcedke…
Pozdravček
Prehrana pomaga do neke mere, ampak endometrioze se še vedno ne da pozdraviti samo s hrano. Pomagalo bi, če bi vedele vsaj za vzrok, torej kaj jo sploh povzroča. Nekateri pravijo, da je dedna. V naši družini je ni, oz. vsaj ne da bi vedela. Moja mama je namreč zelo mlada zanosila in je bila noseča trikrat, tako da mogoče, da se zaradi tega pri njej sploh ni razvila. Mogoče je tega vedno več ravno zato, ker tudi kasneje zanosimo in imamo manj otrok. Kaj pa vem …
Sigurno pa je fajn spremenit prehrano in jemat določene dodatke.
Angelina, če imaš zadovoljivo znanje angleščine, je o tem napisanega veliko. V google vtipkaj: endometriosis diet in ti vrže ven ogromno stvari.
Na kratko ti pa lahko jaz povzamem:
Izogibaj se: pšenici, rdečemu mesu, sladkorju (vsem slaščicam, sladkanim sokovom), kofeinu, mleku in mlečnim izdelkom (jogurt je bojda v redu), cvrti hrani, margarini (nasičenim maščobam), soji in izdelkom iz nje, aditivom …
Jej v večjih količinah: sadje, zelenjavo (zlasti temnolistnato, brokoli in cvetača sta zelo priporočljiva), oreške, ribe, rjavi riž, stročnice
Fajn je jemat svetlinovo olje, omega 3 kapsule, dobro je tudi konopljino in olivno olje …
Skratka materiala za prebrat imaš na internetu za več dni, težje pa se je striktno držat diete 🙂
srečka, mia2345,
hvala za te info. Bom pogledala še malo sama po googlu in se malo “poigrala” z angleščino;.)
Ja, baje, da se je potrebno odreči sladkorju. Kaj rjavi sladkor je lahko? Seveda tudi v manjši količini? Aja, tak za info., jaz sem beli kruh že dala iz seznama, pa moram rečt, da je to zelo dobro. Sedaj si ga pečem sama-v glavnem pirinega, pa potem dodam še “ptičjo hrano” (semena bučk, sezama, lana in sončnic). Njami, super je;-). pa palačinke iz pirine moke so tud krasne…
Pozdravček