Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Hranjenje novorojenčka

Hranjenje novorojenčka

pozdravljeni,[code]

[/code]

imam problem. Sin je star2,5 meseca,porodna teža je 3030 g,na prvem pregledu je imel 4030,drugem 4730g,nato pa so se zacele tezave,saj je postal jokav,teckan in hraniti se je hotel na 2 uri,zdaj ze na uropa pol ali eno uro,cez dan s težavo zaspi,le pol urne dremeze ima in na koncu dneva ze komaj drzi glavo pokonci. Ker se je to ponavljalo in ni bilo boljše sma sla k pediatru,kjr ga je takoj stehtal in ugotovil,da se je v treh tednih poredil le za 300g,se pa izkljucno dojima. Takoj mi je povedal da je to premalo in da je otrok lacen in mu naj ponudim dodatek. Kupila sem aptamil 1 in mu ga ponudila v dveh razlickih flaskah po dojenju,med dojenjem in pred adpak ne zgrabi flase ,dojko pa takoj. Kaj naj naredim?poskusim še kaksno drugo vrsto mleka? Nimam vec idej saj zelo joka ko mu dam flaso v usta in noce potegnit. Ali potrebuje le čas da se navadi na mleko,ker caj je pil po flaski brez problema.? Aja,na posojo sem dobila novalac cc ga lahko poskusimo,ceprav je rojen po naravni poti!
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Draga jazmami,

takšne težave ima kar veliko mam, ki jim gre sprva dojenje zelo dobro – ob povečanih zahtevah lačnega dojenčka in vse večji utrujenosti in izčrpanosti pa je kar naenkrat mleka premalo, otroci tečni, jokavi in stalno lačni – kar privede do začaranega kroga preutrujenosti mame s še manj mleka…

Glede na njegovo starost je mleko zaenkrat edina primerna prehrana – če vam ne uspe poevčati “dobave” (s pitjem velike količine tekočine, počitkom, tudi s tabletkami Tametil, ki povečajo izločanje prolaktina in s tem nastajanje mleka), je seveda edina alternativa nadomestek – formula. Drži, da imajo dojeni otroci zelo prefinjen okus – in niso zadovoljni s prav vsakim mlekom. V tem primeru morate eksperimentirati – in poskusiti različne pripravke. Novalac CC je res reklamiran za dojenčke mam po carskem rezu, a ga lahko dobijo vsi, tudi po naravni poti rojeni – težava je le v (višji) ceni glede na podobne pripravke.

Upam, da boste kmalu našli mleko, ki ga bo dojenček vzljubil. Vsaj za čas do uvajanja goste hrane, kar bo že v dobrem mesecu…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

zanima me ali novorojenčka ki nima velike porodne teže (3010g) zbujam tudi ponoči na vsake 3 ure da ga podojim? Ali raje počakam da se sam zbudi ko bo lačen.. Punčka stara teden dni mi na obrok poje od 40-50g… Ali je to dovolj?

Draga bebaaa,

porodna teža 3010 g ni nič kaj skrb zbujajoča, je čisto primerna za slovenske standarde za deklice. Zato bi jaz pustila, da vam novorojenčica sama odreja, kdaj se želi dojiti – in je ponoči ne bi zbujala. Pač pa bi ji skušala dnevno vsiliti svoj ritem zbujanja na 3-4 ure.

Če popije 7 obrokov dnevno, je pričakovan vnos na obrok vsaj 50 ml. Če je obrokov več, bo zadostovalo tudi manj – tako da v celotnem dnevu popije okrog 400 ml vašega mleka.

Pozdrav in srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani,
imam 11dni starega sinka, rojenega v 40.t, v bolnici sva bila 3d, od 3200 porodne teže je ob odpustu imel le 60g manj. Dojenje je lepo steklo, tehtali ga potem več nismo, a se že po ličkih vidi, da se fant redi. Prve dneve sem ga za dojenje tudi zbujala. Vzrok za to je, da je moj prvorojenec zaradi dolgega spanca premalo pridobival na teži, zato je pri 3t dobil dodatek, ki ga je dobil le po dojenju in še to po potrebi, pa vendar, že tako lačen otrok, se je zelo poredil. Postal je zelo ješč (ni nujno, da zaradi dodatka, a tako sumim) in smo imeli vedno težave s pretiranim tekom. Iz tega razloga sem mlajšega dosledno hranila na vsaj 4ure, zadnje 3 dni, posebej ponoči, pa se kar ne more nasititi. Zbuja se tudi na pol ure. Že tako se rad cartlja in dojenje običajno traja eno uro, ponoči pa tudi do 2 uri in zgodi se, da mala usteca še vedno iščejo hrano. Skrbi me, da se ne nasiti. Kaj menite, je razlog lakota in kaj lahko storim?

Lep pozdrav

Draga “mamaziza”,

po opisu vaših težav se mi zdi najverjetneje, da je vaš dojenček le lačen – ker imate vi premalo mleka, predvsem ponoči. Zato vam svetujem, da nekajkrat dnevno stehtate “podoj” (pri tem vam lahko pomaga patronažna medicinska sestra, ki pride s tehtnico), da še več pijete in počivate – in da ponoči pač dodaste kakšen obrok nadomestka. Sicer bo lahko tudi vaša utrujenost ob dojenju na 1 uro razlog, da bo mleka še manj….

Torej – čez dan vztrajajte, dojite, dojite, dojite. Ponoči pa si dovolite vsaj nekaj ur počitka in dajte lakotniku dodatek. Morda bo le nekaj takšnih obrokov dovolj, da bo mleka pri vas spet več in boste lahko izključno dojili.

Srečno,

Pozdravljeni,

imam mesec dni staro punčko. Ker že v porodnišnici ni imela prave teže (nisem imela dovolj melka), so ji že tam začeli dodajat Novalac CC. Poleg dojenja in načrpanega mleka, z dodajanjem dodatka nadaljujemo tudi doma. Otrok ima od dodatka k prehrani čisto bel jezik in ustno votlino. Zelo pazim, da dobro premešam dodatek, vendar ostanki hrane še vedno ostajajo na jeziku in ustni votlini. Kako to sčistit?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovana,

če belih oblog ne morete zlahka odstraniti, je malo verjetno, da gre za ostanke mleka – prej za obloge kvasovk (glivic). Poskusite torej še z grobo brisačo (staro – ali z zložencem, ki ga dobite v lekarni), ki jo namočite v močno koncentrirano raztopino sladkorja in jo “nataknete” preko prsta ter z njo podrgnete po jezičku in sluznici. Če bo “podlaga” pordela – živo rdeča, gre res za kvasovke – in bo najbolje stopiti k pediatru, da “diagnozo” preveri in vam napiše recept za Daktarin gel.

Pozdrav,

Spoštovani!

Tudi sama sem pred slabim mesecem dni postala mamica malemu fantičku.
Sinček je ob porodu tehtal 3430g. Teža mu je po porodu malenkost upadla in, ker po desetih dnevih še vedno ni dosegel porodne telesne teže je patronažna ocenila, da ga je potrebno tehtati, saj je prepočasi napredoval. Ugotovili smo, da pri dojenju kljub enournem hranjenju popije le 20- maximalno 40ml, zato smo ga začeli hraniti po steklenički.V 14ih dnevih je zelo napredoval, saj ga hranimo takrat ko se zbudi, tj. na 3-4 ure, včasih tudi po le uri in pol od zadnjega hranjenja. Že od začetka dodajanja AM uporabljamo Novalac, kombinirano AC in Novalac 1. Moje vprašanje pa je naslednje:

Kot že rečeno fantek je različno, ponoči, ko spi dlje spije več več (tudi do 150ml), podnevi med 90-130ml. Če izračunam dnevni priporočen vnos mleka (med 150 in 160ml na kg TT) ta vnos včasih preseže tudi do 100ml dnevno (trenutno tehta cca. slabe 4 kg, spije pa tudi do 750ml dnevno, tj. 6-8 obrokov). Vem, da so priporočene tabele na navodilih za pripravo mleka okvirne, vendar me skrbi, da bi ga zaradi prevelikega obroka bolel trebušček oz. da bi se mu ta prehitro preveč raztegnil. Ali je torej možno da bi otrok pojedel preveč? Z veseljem ga namreč gledam kako z veseljem je in, kako je zadovoljen, ko je sit, vendar pa se vedno znova vprašam ali ga hranim pravilno ali ne, ko upoštevam načelo da naj otrok poje toliko, kot želi. Je torej možno, da bi za svojo starost jedel preveč in si s tem raztegnil želodček?
Zanima me tudi, ali bi mu bilo poleg AM priporočeno dodajati nekaj žličk prekuhane vode ali čaja na dan? Včasih ima namreč precej suhe ustnice…

Za odgovor se Vam vnaprej najlepše zahvaljujem!

Spoštovana,

dojenčki, ki jih hranimo z nadomestki materinega mleka (“formulami”), se zlahka preveč redijo – tudi zato, ker je hranjenje po cuclju časovno hitrejše kot dojenje in mora biti želodček res že zelo poln, da je dojenček sit “kot boben”.

Zato vam svetujem, da se držite priporočil in ne presežete 160-170 ml/kg dnevnega vnosa. Če pa bi vas pediater opozoril, da se fantek prehitro redi, potem je lahko tudi ta vnos prevelik (ker ga preračunavate na vedno večjo, ne pa na idealno težo za njegovo starost).

Če se vam zdi, da je še lačen (kar ni nujno, včasih so enako zadovoljni, če sesajo “prazno” dudo, tisto za pomirjanje), mu lahko dodate malo vode (še najraje po žlički 5-10 ml, kar pomeni 2 žlici) ali nesladkanega čaja.

Suhost ustnic ni pravo merilo za “izsušenost”, precej boljša je “napolnjenost plenic” z urinom. Če so te po 3 urah od previjanja težke, potem dojenček zanesljivo ni žejen. Če pa so še vedno suhe (kar zelo dvomim glede na vaše pisanje), je dodatek vode (do 50 ml) smiseln.

Pozdrav,

Pozdravljeni!
Pred desetimi dnevi smo tudi mi dobili novega člana družine. Fantič je ob rojstvu tehtal 3690 g, ob odpustu pa 3410 g. Dojenje nama je v porodnišnici lepo steklo in zaradi tega sva, kljub temu, da je bil malo zlateničen, že drugi dan porodnišnico zapustila. Doma sem ga dojila na vsaki dve uri, le da je bil na dojki 10 minut nato pa zaspal in ga nisem mogla več zbuditi. in v petih dneh je napredoval za 160 g, potem pa se je na tej teži vse ustavilo. En teden po rojstvu se mi je zdel bolj rumen in sva šla nazaj na pediatrijo, kjer so ugotovili, da imam premalo mleka in mi dali navodilo, da naj začnem z dodatkom. Zdaj mu vsak drugi obrok dam svoje mleko po steklenički. Zadnja dva dni pa po vsakem obroku joka, krili z rokami in nogicami. Zbala sem se že, če slučajno ne spije preveč mleka in ga zato boli trebušček. Spije nekje okrog 90 ml Novalaca AC, moje mleko pa izbruha, če ga spije toliko. Hrani se na dve in pol uri in tri ureZanima me, kaj bi lahko bil vzrok joka in zvijanja po obrokih. So to mogoče že krči?

Draga Tinchyca,
polivanje je zelo pogost pojav pri dojenčkih do 6. meseca starosti. Od bruhanja ga ločimo ne le po količini izbruhanega, ampak tudi po intenzivnosti, s katero vsebina želodčka “leti” po prostoru. Pri polivanju je količina majhna (tudi če se vam zdi, kako je vse mokro, gre večinoma za količine manjše od 10 mL), mleko se iz ust bolj pocedi ali pa ga otrok “špukne” nekaj centimetrov daleč. Pravo bruhanje je v loku in ga z eno samo pleničko težko “poberemo”.
Razlogov za polivanje je veliko – od slabo podrtega kupčka do pravega gastro-ezofagealnega refluksa. Če dojenček pridobiva težo, se normalno razvija, normalno lula in kaka in je dobrovoljen, ni panike in so dovolj le enostavni ukrepi (in pogostejše delovanje pralnega stroja).
90 mL je za 2-tedenskega dojenčka res velika količina in je prav mogoče, da vaš fant prebitek pač vrne nazaj. Rešitev tega problema je čisto jasna – dati manj mleka v stekleničko. Mi pa ni jasna vaša primerjava moje mleko pa izbruha, če ga spije toliko – če imate toliko mleka, zakaj nadomestek? In zakaj po steklenički (kjer je mleko vedno “posneto” in zato manj kalorično, saj se maščobe lepijo na stene stekleničke…)?

Verjamem, da bodo težavice kmalu mimo – in upam, da ste se ob čakanju na odgovor že začeli “polno” dojiti – vsaj preko dneva se splača potruditi in ga samo dojiti, pa magari na 2 uri. Nadomestek pa prihranite za nočne ure, ko bo več časa za vaš počitek…

Srečno,

Pozdravljeni,

zanima me, ali je 130 ml/obrok( imamo 6 – 7 obrokov/dan) preveč za 1,5 mesečnega dojenčka?

Hvala za odgovor.

Količina je res zelo velika, še zlasti, če so vsi obroki tako veliki in gre za adaptirano mleko ter dojenček ne tehta že 6 kilogramov…
Priporočen vnos je namreč do 170 ml/kg/dan (če gre za materino mleko in za dojenčka z nizko težo). Pri adaptiranem mleku in normalno velikem donošenem dojenčku je priporočljiv dnevni vnos manjši, največ 150-160 ml/kg – kar je več, se bo odrazilo v prevelikem pridobivanju teže in še večji požrešnosti.

In boste kregani v posvetovalnici… (vse več je dokazov, da je prekomerno pridobivanje teže v obdobju dojenčka in “debelost” povezano s tim. metabolnim sindromom v odrasli dobi – s srčnožilčnimi boleznimi, visokim pritiskom, sladkorno boleznijo, zato smo pediatri še bolj “našpičeni” na predebele dojenčke, še zlasti, kadar ti niso dojeni).

Pozdrav,

Pozdravljeni!
Vem, da je bilo že veliko govora o prehranjevanju novorojenčka, ampak vseeno lepo prosim za pomoč, nasvet, ker sem že resnično zmedena in žalostna, ker se preprosto ne znajdem…. 🙁
Doma imam namreč dojenčico staro 3 tedne. Zaradi medenične vstave sem rodila v 39 t. z carskim rezom. Dojenčica je ob rojstvu tehtala 3260 g in bila velika 49 cm.Ko sem dojenčico cez 24 ur dobila v naročje, smo takoj začeli z pristavljanjem na dojko.Ker pa je moja pikica izgubila za več kot 10% telesne teže, (2890 g) so vsi postali malo bolj pozorni in ugotovili, da je zelo slab sesalček ( na dojki se samo pocarta).Dobila je nekaj dodatka, a kljub temu sem nadaljevala s pristavljanjem.V porodnišnici so naju še zadržali za en dan in začeli z kontrolo dojenja, ki pa je bila 0.
Vse kar se je moja pikica zredila je bilo zaradi dodatka. :/ Ob odpustu je tehtala 3040 g.
Resnično sem bila žalostna, da dojenje ni steklo, še posebej, ker sem toliko pozitivnega prebrala o dojenju.Plus tega, ko mi je zdravnik v bolnišnici rekel, “pa otroka je treba nahranit”, se mi je trgalo srce 🙁 Nisem vedla, da je moja pikica lačna,dokler ni izgubila na teži.Niti ni jokala, je večinoma samo spala, tako da sem jo tudi na dojki morala skozi zbujat. Drugi pa tud niso neke pozornosti polagali na to….
Kakorkoli, dobila sem recept za Novalac 1, a podogovoru z patronažno sestro še vedno kljub dodatku, pred obrokom pristavljala na dojko, če bi slučajno dojenje vseeno steklo, vendar ni.Tudi izčrpala sem si v celem dnevu max. 30-50 ml mleka. Izčpano sem ji dala,kar pa je manjkalo pa nadomestila z dodatkom.Drugače sem ji za obrok dajala 40 ml na 3 ure.Vendar je vseeno spet nekaj izgubila na teži( 2974g).Zato smo se z patronažno sestro dogovorili da ji pripravljam 60 ml in da 50 ml mora popiti v vsakem primeru.Tako sem mojo deklico hranla z 60 ml na 3 ure,tudi ponoci.Pridno je pridobila na tezi ( 3254 g), vendar pa ji cez cas teh 60 ml ni zadostovalo.Zdaj pripravljam obrok po navodilih, ki so napisana na Novalacu 1.Pise : 0-1 meseca, 6-7 obrokov, 90-120 ml.
Torej ji pripravljam 90 ml na 3 ure.Ponoci je vec ne zbujam, vendar se sama zbudi cez 4-5 ur in ji dam obrok.Ponavadi popije celih 90 ml, vcasih pa popije 50 ml in cez kaksno uro zahteva se, zato ji pripravim se ostalih 40 ml.
Nazadnje, ko je bila patronažna tukaj, smo jo stehtali in se je zredila kar precej (3514 g ), okrog 50g na dan v 5 dneh.Patronazna je rekla, da je to prevec. :/
In zdaj ne vem,po cem se naj ravnam glede hranjenja?
Sem moji malcici morda s tem skodovala,ko ji dajem taksne obroke? Se ji je raztegnil zelodcek oz. kaksna je moznost, da pride do tega in kaksne so posledice? Naj jo pustim lacno,ko neutolazljivo joce?
Prosim za nasvet, res ne vem, kako jo naj hranim….Enkrat je prevec, drugic premalo… :/
Jaz si samo zelim, da bo lepo napredovala in da bo zdrava.Zelim vse najboljse za njo… Tako dolgo sem se trudila, da sem koncno docakala dan, da tudi jaz postanem mamica in zdaj….ne vem kako poskrbeti za svojega otrocka :/

Draga tadja84,

o prehranjevanju in težavah z njim pri “tečkah” je res veliko napisanega – predvsem zato, ker je vsak jokajoči in hrano odklanjajoči – bruhajoči dojenček malo drugačen in je vsaka (panično zaskrbljena) mama svoja zgodba….

In vaša zgodba je podobna zgodbi mnogih mam, ki so si resnično želele izključno dojiti – in so bile v tej želji tako usmerjene samo na dojenje, da mleka ni bilo – vsako besedo zdravstvenega osebja tako motivirane mame začutijo kot “očitek”, zakaj ne dojijo, popolnoma so osredotočene na vsak mililiter mleka – in ob tem pozabijo, da so izčrpane, čisto napete, polne samoočitkov in razmišljanj o tem, kaj so naredile narobe.
In mleka tako tudi pri vas ni bilo dovolj – vaša dojenčica pa ob tem ni bila “kričačica”, ki bi vas stalno spominjala na svojo lakoto.

Vem, da nisem prava za nasvete glede dojenja, saj nimam “licence” za to. A moj “zdrav” razum in več kot 20 let izkušenj mi pravita, da ni prav, da postane želja po dojenju obsedenost – in razlog za občutke krivde, če vam ne gre. Vsi v porodnišnici (pa tudi že mnogo prej, ko ste še noseči) bi morali narediti vse, da ima sveža mama optimalne pogoje, da doji – in če mleka ni dovolj kljub trudu, nič zato, bo pač dojenček eden od mnogih, ki bodo dobili mamino mleko kot dodatek. Pogosto prav dejstvo, da se mama “prepusti” naravnemu dogajanju in si dovoli dati dojenčku kakšen dodatek ter se zato pošteno naspati, pomaga pri večji količini lastnega mleka…

Prirast teže vaše dojenčice je čisto v mejah normalnega in 50 g dnevno ni preveč. Pazite le, da je ne “nalivate” z mlekom – ko že spi. In je ne zbujajte za obrok, pustite, da vas sama opozori z jokom, da je lačna. Če pa lačno joka in z veseljem popije obrok, ki ste ga pripravili, toliko bolje.

Torej – črne misli dajte na stran, odlično vam gre – še zlasti, ker ste prvič mama. In ker hranjenje dojenčka ni prava znanost, ampak bolj veščina, je tudi nasvetov patronažnih sester, medicinskih sester v posvetovalnici, pediatrov (da o izkušenih babicah, prijateljicah niti ne pišem) zelo veliko – in nasveti so včasih čisto različni. In nobeden ni čisto pravilen ali napačen. Zato bo najbolje, da prisluhnete željam vaše dojenčice in svojemu materinskemu čutu, uživajte v pomladi (morda pošljite očka na sprehod z dojenčico, vi pa se v tem času malo spočijte), srečno,

Pozdravljena

Tudi jaz sem zaskrljena mamica. Imamo 2 mesecno punco, ki se je rodila v 40t z 4370g z carskim rezom. Do drugega pregleda pa smo prisle na 5780g z dojenjem – vsake dve uri, noc pa vecinoma prespale po 5-7 ur.
Na moje veliko presenecenje sem v soboto zacela krvaveti?!! Menstruacija in to obilna. Meni ja je kolicina mleka drasticno upadla. Po vsakem podoju je deklica se vedno razdrazljiva isce se! Zacele smo z dodatkom 30ml po podoju.

Vprasanje pa je sledece – se bo kolicina mleka vrnila ko se krvavitev konca ali se moje dojenje pocasi bliza koncu?

Hvala ter lep pozdrav

Spoštovana,
menstruacija je s količino mleka le v šibki hormonski povezavi, bolj s psihičnim stresom mame – kar pa dokazano najbolj zmanjša tvorbo mleka. Zato najbolj koristi “mirna kri” in prepričanje, da bo mleka spet dovolj. Ob počitku, pitju velikih količin tekočine (zlasti sedaj, ko je vroče) in povečani pogostnosti dojenja.
V pomoč je lahko tudi kemija – tabletke Tametil (primarno namenjene zmanjševanju slabosti, zlasti med vožnjo) preko stranskega učinka (povečanja izločanja hormona prolaktina) tudi povečajo količino mleka – za tabletke je potreben recept, priporočeni odmerek je nekaj dni po 2 tabletki zjutraj in 1 popoldne, s postopnim ukinjanjem – npr 1 + 1, 1 + 1/2, 1/2 + 1/2, enkrat 1/2 in ukinitev.
Če pa je dete sestradano in mama preutrujena, bo treba vseeno dodati malo adaptiranega mleka. Včasih pomaga že to, da je škatla z mlekom v omari, samo za varnost. Tudi če dobi kakšen obrok, to ne bo pomenilo, da je dojenja konec…
Srečno pri uspešnem dojenju,

Spoštovanja ga. Dr.Cerarjeva….

Naj se navežem na kar na to temo…doma imamo en mesec in pol staro punčko (korigirano 3 dni)….torej rojena s 34 tedni….porod sprožen zaradi IUger in oligohidramij…Hčerka je imela ob rojstvu 1930g in 44cm…vaše oskrbe na EINT hvala bogu ni rabila, sva se pridno kengorujčkale na oddelku…Ker svojega mleka nisem imela že pri prvem otročku smo že pri vas dobili Aptamil premature, katerega smo kar kmalu zamenjali z Bebo za nedonošenčke, (dobili iz Nemčije, ker jo v Sloveniji ni za dobit-..Žalostno da pa farmacevt po lekarnah promovirajo, da so formule z oznako PRE namenjene nedonošenčkom, kar sploh ne drži….)..ker jo je skos črvičilo in je bila v stanju tudi do 3 ure skupaj jokati…po tem mleku pa pridno spančka tudi več kot 4 ure skupaj….Moje vprašanje je pa sledeče, v Vaših prostih zaznavam količino adaptiranega mleka v ml na kg TT na dan za donošene otroke….Ali je ta ista za nedonošenčke?…Naša punčka spije od 80- 100 ml na obrok, imava jih pa 5 na dan..ker jo ponoči ne zbujam, spi celo noč in jutranji obrok je 100 ml,potem pa na 4 ure nekje do 80 ml. Ali je to za njeno starost preveč?….pri 6 tednih starosti ima točno 3kg. Pa naj vprašam še do kdaj lahko dajam to mleko za nedonošenčke- na embalaži piše od 1800 g- 5000g, imamo še kar nekaj zaloge, ker se manj iz tujine ne splača naročit, kaj pa vi priporočate? Mleko hčerka dobro prenaša, razen to da da ne kaka vsak dan,ampak na 2 dni.

Hvala vam, ker se tako trudite za naše malčke…in seveda še veliko uspehov v prihodnje….
LP,Celjanka

Draga Celjanka,

v lekarnah ne delajo samo farmacevti, ki zanesljivo vedo, da oznaka “pre” ne pomeni, da je mleko namenjeno predvsem nedonošenčkom, ampak tudi običajni “prodajalci”, ki se na to manj spoznajo – in zato napačno svetujejo. Ker pa ta “zamenjava” nima usodnih posledic, se nihče v to pač ne vtakne…

V Sloveniji je na voljo za nedonošenčke res samo Milupin pripravek Aptamil Premature, Bebo za nedonošenčke so umaknili pred 2-3 leti, ker naj bi bil “slovenski trg premajhen” in “registracija proizvoda predraga”. Vem pa, da ga zelo hvalijo mame, ki hodijo po to mleko v Avstrijo ali Hrvaško.

Mleko, prilagojeno prezgodaj rojenim novorojenčkom, ima nekaj več beljakovin, drugačno razporeditev mineralov, več vitaminov in več nenasičenih maščobnih kislin. “Odlikuje” ga tudi nekaj nižja “osmolarnost”, kar pomeni, da je prijaznejši do sluznice tankega črevesja. Zgornje omejitve, do kdaj naj bi dojenček dobival to mleko, pravzaprav ni, čeprav večina svetuje dajanje do teže 5 kilogramov. In seveda je omejitev mnogo višja cena v primerjavi z manj specialnimi nadomestki materinega mleka.

Pri nedonošenčkih veljajo enaka priporočila glede dnevnega vnosa, ki so v starosti1 meseca 150 – 170 ml/kg. Več preračunamo samo pri tistih, ki so rojeni z mnogo prenizko porodno težo, močno “zahirani” in bi računanje na to nizko težo podcenili otrokove potrebe. Pri teh je lahko dnevni vnos tudi do 200 ml/kg.

Po 1. mesecu se potrebe prično zmanjševati in se okrog 6. meseca ustavijo na 120-140 ml/kg. No, takrat itak nima smisla več preračunavati, saj dojenček že je mešano hrano, količino pa odrejajo njegove želje in ne tehtnica ali steklenička z oznakami količine 🙂

Me veseli, da niste bili gostje naše EINT in ste se lahko v dvojini kengurujčkali po želji.

Pozdrav,

New Report

Close