hrana v nosečnosti
Spoštovani,
listerija ne lebdi v zraku ampak jo je mogoče dobiti le, če bi bila že v živilu ob prodaji. Po odprtju živila se v njem seveda lahko zaredi vse živo, najpogosteje plesni in morda kak stafilokok, ostale patogene bakterije, ki povzročajo kakšne specifične bolezni pa se nimajo od kje vzeti.
Spoštovani dr., tudi jaz imam vorašanje o mlečnih izdelkih… Včeraj sem zaužila (kasneje izvedela) sumljiv mlečni izdelek. Seveda sem v strahu za otročka, sploh ko berem, da se listerija pri materi dostikrat ne pokaže, pri otročku pa… sploh raje ne pomislim kaj vse je možno, ker me kar duši. Kaj lahko zdaj sploh naredim? Kaj opazujem? Rada bi vedela, če bi kaj bilo, da rešim z antibiotiki… Sploh ne vem, kaj naj. Po obroku sem kar planila v jok od skrbi, da bi bilo kaj narobe. Noseča sem 36t. Danes mi je slabo in imam nekoliko mehko blato. Bi se lahko listerija pokazala tako hitro? Koliko je inkubacijska doba? In koliko časa imaš, od trenutka, ko pride bakterija v kri, da rešiš otročička?
joj, kako naj vas prepričam, da nehajte travmirat s to nesrečno listerijo, ki je izredno redka infekcija in se tudi ne pojavlja v vsaki pokvarjeni hrani. Listerija ni aerogena bakterija, ki bi prišla v hrano naknadno in jo pokvarila. Takšni so stafilokoki, streptokoki, plesni in glive. Sicer pa drži, da se na področju odkrivanja in preventive proti listeriji kaj dosti ne da narediti, če obstaja resen razlog za skrbi. Edino kar lahko je pozornost na gibanje ploda in še to pač šele po 22. tednu nosečenosti, ko se plod začne resneje občutiti.
Pozdravljeni.
Ali v nosečnosti lahko pijem gazirano vodo, kot je npr. Radenska, Jamnica?
Ne pijem je ravno vsak dan, jo pa občasno naročim, če gremo na kosilo v gostilno, včasih si jo nalijem tudi doma. Recimo torej, da spijem 3x na teden po 2 dcl gazirane vode.
Kako pa je s coca-colo? Pijem jo sicer res malokrat, v zadnjem mesecu sem jo 2x po 2 dcl.
Drugače vsakodnevno pijem samo vodo. Občasno si privoščim kaj slajšega; pogosteje pa gazirano vodo.
lahko pijete vse našteto, dokler zaradi tega nimate težav z zgago. Iz splošnih razlogov glede zdrave prehrane sicer odsvetujemo sladkane in tudi umetno sladkane pijače, kar Cocacola seveda je.