hrana v nosečnosti
Spostocani! Sem v 33.tednu nosecnosti in danes sem se zelo najedla. Ves dan pocasi smo imeli obiske in sem pocasi in neprestano nepremisljeno kaj grizljala, saj mi ves cas hrana disi in se ji tezko upiram. Sedaj se pocutim se zelo zelo polno, saj normalno kolicinsko naenkrat ne pojem toliko. Naj omenim, da sem pa kljub vsemu pojedla manj kot pa ponavadi pred nosecnostjo – le da sedaj pac ni vec toliko prostora in ne morem kolicinsko toliko naenkrat pojesti. Zanima me, ce lahko vecja kolicina hrane kakor koli ovira plod, ga s stiskom poskoduje ali podobno? Ali so vse skrbi odvec?
Spoštovani,
ne, toliko se ni mogoče najesti, da bi poškodovali plod ali ogrozili nosečnost. Če bi se res najedli toliko, da bi se resno povečal tlak v vaših prebavilih, bi preprosto bruhali.
A ni škoda strokovnjaka, zato, da nam odgovarja na vprašanja v stilu: “Danes sem jedla sladoled, ali se lahko otročiček zaradi tega prehladi?”
Saj pa se ve, kakšna hrana se priporoča in kakšna se odsvetuje, tudi se ve, da se že zaradi lastnega zdravja ni za nažirati ali stradati. Vseeno hvala dr. Pušenjaku za potrpežljivost.
V načelu se sicer strinjam z vami, po drugi strani pa kljub vsesplošnemu šolanju in vse višji in višji formalni izobrazbi kaže, da stopnja ZKP vztrajno pada in ljudje, čeprav vedo npr. vse o najnovejših znanstvenih spoznanjih s področja kvantne fizike taiste osebe ne bi znale več najti hrane niti za en dan preživetja v naravi, če bi se sami znašli v divjini, niti bi si znali najti osnovno zavetišče pred zvermi in naravnimi silami. Že 10 letnike v šolah mučimo s podrobno anatomijo človeškega telesa in ti otroci npr. o očesnem zrklu znajo v teoriji našteti takšne podrobnosti, da se jim lahko čudi celo specialist oftalmolog, po drugi strani pa, ko ti ljudje odrastejo, vse to znanje zgleda kot na kup zmetane smeti, katerih posamezni deli drug z drugim nimajo nobene zveze. Skratka, na tem forumu še zdaleč nisem le v funkciji zdravnika, specialista s svojega področja, ampak sem hkrati še “vzgojitelj”, “učitelj”, “psiholog” in če hočete včasih tudi “duhovnik in filozof”, kajti v tej poškodovani družbi, bolje rečeno masi osamljenih duš, ki je daleč od družbe, kakršna si domišljamo, da smo, se ljudje utapljajo v podatkih, ki jih zaradi nepravilnega procesa izobraževanja, po domače rečeno, poneumljanja, ki namesto logičnega razmišljanja in učenja reševanja problemov ljudi samo preplavlja s podatki in jih dresira v neuke ali “poluke” papagaje, ne nauči jih pa te podatke uporabljati in sestavljati v informacije, ljudje potrebujejo včasih tudi nekoga, ki jih malo predrami in dopove, da je nenazadnje vsakdo odgovoren sam za sebe in pri premnogih problemih odgovornosti ne more prenašati na druge ali celo na sistem, državo ali državne podsisteme, kot je zdravstvo, šolstvo, sodstvo ipd., k čemur pa žal težimo.
Spoštovani,
zanima me ali lahko nosečnica pripravlja surovo meso brez rokavic? Je lahko kakšen problem, ker sem danes pripravljala piščanca in sem opazila, da imam na roki manjšo ranico. Roke sem si po pripravi dobro umila. Je nevarnost za kakšno infekcijo, ki bi lahko škodovala plodu?
Najlepša hvala za odgovor.
lahko, brez skrbi
Spoštovani dr. Pušenjak,
danes sem jedla banano, ko sem jo pojedla več kot pol sem opazila, da je na proti koncu samo po sredini rjava, kot bi bila gnila. Zunanjost banane je zgledala ok, ni bila prezrela, ampak šebolj rumenozelenkasta. Zelo možno je, da sem malo rjavkastega dela tudi pojedla. Bi v tem primeru lahko pomenilo kaksno tveganje za resno infekcijo? Brala sem, da to lahko nakazuje na neko okužbo z rastlinsko plesnijo. Predvsem me je strah za otročka..
Hvala vnaprej za vaš odgovor. Lp
zaradi omenjenega se ne bo zgodilo popolnoma nič. Lahko ste mirni.