Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva hrana v nosečnosti

hrana v nosečnosti

Spostocani! Sem v 33.tednu nosecnosti in danes sem se zelo najedla. Ves dan pocasi smo imeli obiske in sem pocasi in neprestano nepremisljeno kaj grizljala, saj mi ves cas hrana disi in se ji tezko upiram.  Sedaj se pocutim se zelo zelo polno, saj normalno kolicinsko naenkrat ne pojem toliko. Naj omenim, da sem pa kljub vsemu pojedla manj kot pa ponavadi pred nosecnostjo – le da sedaj pac ni vec toliko prostora in ne morem kolicinsko toliko naenkrat pojesti. Zanima me, ce lahko vecja kolicina hrane kakor koli ovira plod, ga s stiskom poskoduje ali podobno? Ali so vse skrbi odvec?

Spoštovani,

ne, toliko se ni mogoče najesti, da bi poškodovali plod ali ogrozili nosečnost. Če bi se res najedli toliko, da bi se resno povečal tlak v vaših prebavilih, bi preprosto bruhali.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

A ni škoda strokovnjaka, zato, da nam odgovarja na vprašanja v stilu: “Danes sem jedla sladoled, ali se lahko otročiček zaradi tega prehladi?”

Saj pa se ve, kakšna hrana se priporoča in kakšna se odsvetuje, tudi se ve, da se že zaradi lastnega zdravja ni za nažirati ali stradati. Vseeno hvala dr. Pušenjaku za potrpežljivost.

V načelu se sicer strinjam z vami, po drugi strani pa kljub vsesplošnemu šolanju in vse višji in višji formalni izobrazbi kaže, da stopnja ZKP vztrajno pada in ljudje, čeprav vedo npr. vse o najnovejših znanstvenih spoznanjih s področja kvantne fizike taiste osebe ne bi znale več najti hrane niti za en dan preživetja v naravi, če bi se sami znašli v divjini, niti bi si znali najti osnovno zavetišče pred zvermi in naravnimi silami. Že 10 letnike v šolah mučimo s podrobno anatomijo človeškega telesa in ti otroci npr. o očesnem zrklu znajo v teoriji našteti takšne podrobnosti, da se jim lahko čudi celo specialist oftalmolog, po drugi strani pa, ko ti ljudje odrastejo, vse to znanje zgleda kot na kup zmetane smeti, katerih posamezni deli drug z drugim nimajo nobene zveze. Skratka, na tem forumu še zdaleč nisem le v funkciji zdravnika, specialista s svojega področja, ampak sem hkrati še “vzgojitelj”, “učitelj”, “psiholog” in če hočete včasih tudi “duhovnik in filozof”, kajti v tej poškodovani  družbi, bolje rečeno masi osamljenih duš, ki je daleč od družbe, kakršna si domišljamo, da smo, se ljudje utapljajo v podatkih, ki jih zaradi nepravilnega procesa izobraževanja, po domače rečeno, poneumljanja, ki namesto logičnega razmišljanja in učenja reševanja problemov ljudi samo preplavlja s podatki in jih dresira v neuke ali “poluke” papagaje, ne nauči jih pa te podatke uporabljati in sestavljati v informacije, ljudje potrebujejo včasih tudi nekoga, ki jih malo predrami in dopove, da je nenazadnje vsakdo odgovoren sam za sebe in pri premnogih problemih odgovornosti ne more prenašati na druge ali celo na sistem, državo ali državne podsisteme, kot je zdravstvo, šolstvo, sodstvo ipd., k čemur pa žal težimo.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

zanima me ali lahko nosečnica pripravlja surovo meso brez rokavic? Je lahko kakšen problem, ker sem danes pripravljala piščanca in sem opazila, da imam na roki manjšo ranico. Roke sem si po pripravi dobro umila. Je nevarnost za kakšno infekcijo, ki bi lahko škodovala plodu?

Najlepša hvala za odgovor.

lahko, brez skrbi

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani dr. Pušenjak,

danes sem jedla banano, ko sem jo pojedla več kot pol sem opazila, da je na proti koncu samo po sredini rjava, kot bi bila gnila. Zunanjost banane je zgledala ok, ni bila prezrela, ampak šebolj rumenozelenkasta. Zelo možno je, da sem malo rjavkastega dela tudi pojedla. Bi v tem primeru lahko pomenilo kaksno tveganje za resno infekcijo? Brala sem, da to lahko nakazuje na neko okužbo z rastlinsko plesnijo. Predvsem me je strah za otročka..

Hvala vnaprej za vaš odgovor. Lp

zaradi omenjenega se ne bo zgodilo popolnoma nič. Lahko ste mirni.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!

Na vas se obračam zaradi (mogoče pretirane) zaskrbljenosti. Danes smo bili na pikniku. Ker me je zelo strah, da meso ne bi bilo dovolj pečeno, najprej nisem želela jesti mesa. Potem pa sem le vzela nekaj, kar je izgledalo kot hrenovka, pa očitno ni bilo. Bi rekla, da je šlo za neko klobaso, le tanjšo. Ko sem prerezala se mi je zdela takšna roza, ne vem ali zaradi same sestave, ali zaradi premalo pečenja. Pojedla sem en kos, preostalo pa ob opazki raje dala partnerju. Na krožniku je ostal madež, za katerega ne vem, ali je sok od mesa/žara, ali je bila kri. Ker nisem želela izpasti nora, sem obdržala krožnik in pribor in potem na tem krožniku jedla zelenjavo z žara. Ali bi se lahko od tako male količine okužila z listerijo (en košček, pribor s katerim sem prerezala in isti krožnik)?

Hvala za odgovor že vnaprej.

Spoštovani,

vsekakor je vaš strah popolnoma nesorazmeren s situacijo, v kateri dvomim, da ste bili prvič v življenju. Samo pomislite, kolikokrat v življenju do zdaj ste že pojedli kaj, kar bi lahko bilo “nepečeno ali manjn pečeno”, pa se ni zgodilo nič. Drugega nima za dodajat. Itak bo, kar bo in zaradi tega niso potrebno nobeni dodatni ukrepi.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Lep pozdrav.

Res je, da sem kar zelo zapičena v prehrano. Danes smo imeli za kosilo testenine iz pečice. Nikoli nisem prepričana, da so stvari dovolj pečene. Najprej je bila pripravljena osnova s cca. 0,5 kg testenin, blitvo in 350 g smetane za kuhanje. Testenine in blitvo so suhali, nato pa polili s smetano. To so zmešali s 7 jajci. Peklo se je 30 min na 200 stopinj. Torej s cca. 1,5 kg mase se je pomešalo 7 jajc. Glede na količino jajc me res skrbi, ali je bilo to dovolj. Ne vem, koliko časa potrebuje takšna masa, da se dovolj zapeče. Notri ni bilo “suho”, že zaradi smetane ne… So bila po vašem mnenju jajca na tak način dovolj toplotno obdelana, da niso nevarna za okužbe?

P.S. s hrano sem se spekla, tudi z notranjostjo…potem je najbrž dosegla dosti visoko temperaturo?

Tudi če se ni prepeklo, se je pa prekuhalo. Skratka, zadeva ni bila problematična.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani, danes zjutraj sem ugotovila, da vsako jutro pijem dva meseca pretečeno odprto instant kavo (Nescafe instant kavna zrnca). Je lahko to nevarno iz vidika tokse, listerije itd.?

Spoštovani,

ne vem kaj naj rečem. Verjetno slabo razumete osnovne reči, ki zadevajo “rok trajanja” različnih potrošniških produktov. Mogoče je pri svežih in nesteriliziranih živilih lahko problem mikrobiologija in se v njih ob prodaji v sledovih prisotni mikroorganizmi lahko pretirano namnožijo ter po tej poti pokvarijo živilo. Morda se lahko tudi že odprto sterilizirano živilo, ki vsebuje določena hranila za bakterije po odprtju naknadno okuži in pokvari, ampak v tem primeru praviloma z glivami in bakterijami iz naše okolice, kjer pa ni tovrstnih klic kot so toksoplazmoza, listerija ipd. Zelo težko, če sploh, pa se z bakterijami okuži živilo, ki je sterilizirano in povsem dehidrirano (brez vsakršne vode), kot je to z “instant kavo”.  Če se takšno živilo sploh lahko kakorkoli pokvari, potem se kvečjemu kemično spremeni, oksidira, veže vlago in spremeni videz in konsistenco ipd. okužiti se pa skoraj ne more, dokler vsaj na videz ohranja svoje lastnosti ob prodaji. Skratka, mislim, da je omenjena kava za pripravo kavnega napitka varna vse dokler ima svoj videz in okus, ki ga je imela ob prodaji.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Ali so ocvirki varni med nosecnostjo, iz vidika bakterij? Babica z njimi naredi marsikaj, tudi tokrat bo, ko sem povabljena na kosilo. Sicer se jih izogibam zaradi mascobe, zdaj pa me zanima bolj iz vidika bakterijske varnosti za nosecnost. So domaci.

Spoštovani,

v osnovi so ocvirki prepražena maščoba z nekaj ostankov mesa, torej že v osnovi sterilizirani. Če slučajno pride do “mikrobiološke kontaminacije”, pa so to praviloma saprofitni mikroorganizmi (glive, plesni, nepatogene bakterije), torej mikroorganizmi, ki niso specifično problematični za nosečnost ampak če že, kvečjemu povzročijo prebavne težave tako pri nosečih kot nenosečih osebah. Osnovna presoja o oporečnosti ali neoporečnosti torej pade na kuharja, ko se odloči ali je surovina, s katero kuha primerna za kuho ali ne. Razne listerije, toksoplazme in podobno po svojem izvoru torej nimajo dostopa do take osnove za kuho.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Dober dan. Zasledila sem ta forum in vas prosim za pomoč, mnenje. Vidim, da nisem edina nosečka, ki jo skrbi meso. Očitno nas v današnjih časih toliko strašijo, da izgubimo razum… 

Meso sem vedno pekla brez gledanja na uro, po občutku. Danes sem pekla piščančje ražnjiče, kosi so bili kar debeli. Pekla sem na ponvi pokrite, na zelo rahlem ognju, nato pa sem malo povečala ogenj, da bi jih malo bolj zapekla in samo “skočila na wc”. V tem času so se na eni strani kar zažgali, a ne tako, da ne bi bili za pojest. Mama jih je vzela iz štedilnika, ker “saj se že žgejo”… Sedaj me skrbi, da so bili na eni strani zažgani, notri pa surovi oz. ne še dovolj toplotno obdelani. Skrbi me tudi, ker ni meso znotraj prav peklo, po navadi je vroče… Pojedla sem dva takšna ražnjiča, znotraj so bili videti beli, iz njih ni nič teklo, ne da bi jaz videla. Pač kje pa kje je bilo videti žilo, ampak te itak ostanejo takšne barve. Da bi se pa cedila kri pa ni bilo… Lahko sklepam, da je bilo to varno za uživanje? Jedla sem, ker so vsi govorili, da je ok in da naj neham… Če meso postane belo ali rahlo roza je dovolj toplotno obdelano? Ne skrbi me toliko za bakterije, ki se pokažejo takoj, skrbi me predvsem kakšna listerija, ki ima tako razvlečeno inkubacijsko dobo. Od 2-70 dni??? 

Imam še 4 tedne do roka, upam, da me misel na to ne bo vsakodnevno preganjala…

piščančje meso že v osnovi ni problem. Problem je lahko le svinjina in redko govedina.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdrav. Najbrž vam gremo nosečke že kar malo na živce…

Mene zanima, ali je nevarno za okužbo listerije, če sem jedla kislo smetano, ki je odprta nekaj dni (mislim, da več kot 4) in ni bila zaprta, na njej je bil samo položen ovoj, ki ga odpreš, ampak ne dobro in ni bila povsem pokrita. Se pravi, praktično  je bila odkrita, recimo en teden. Okus je bil normalen. Šele po kosilu sem začela razmišljati o tem in mi zdaj ne da miru…

New Report

Close