hpv izven telesa
Pozdravljen gospa Nina.
V primeru, da je hpv tako imenovano poniknjen oz. v mirovanju, je oseba takrat kužna?
In, ali se lahko v primer, da je oseba okužena in si po uporabi wcja (med tem se dotakne tudi urina in belega toka) roke umije le z vodo za tem pa se dotika hrane, ali lahko na tak način okuži ostale ljudi?
Hvala za odgovor
Pozdravljen gospa Nina.
V primeru, da je hpv tako imenovano poniknjen oz. v mirovanju, je oseba takrat kužna?
In, ali se lahko v primer, da je oseba okužena in si po uporabi wcja (med tem se dotakne tudi urina in belega toka) roke umije le z vodo za tem pa se dotika hrane, ali lahko na tak način okuži ostale ljudi?
Hvala za odgovor
Oseba je lahko kužna, ne da bi imela klinične znake okužbe, vendar se na način, kot opisujete, z virusom HPV nikakor ne okužite. HPV virus se prenaša s stikom z okuženo površino, ali redko preko predmetov, ki so se intenzivno drgnili ob okuženo površino (genitalije npr.)
Pozdravljeni,
tudi jaz imam vprasanje glede prenosa hpv, in sicer:
1. ali se hpv virus lahko prenasa s souporabo jedilnega pribora, zobne krtacke in poljubi
2. ker sem sama okuzena s hpv virusom, imela pa sem tezave z analno fisuro in sem si morala analnin predel mazat s kremo (tudi nekolkiko v analni kanal) me zanima ali sem si na ta nacin lahko prenesla hpv virus tudi v analnin kanal, ce sem se pred tem pomotoma dotaknila se spolovila
3. ali je mozno, da bi se hpv prenesel na otroka,ce si obraz in rokice obrise v brisaco, v katero si je partner po tusiranju brisal zadnjico in genitalije. bradvic partner nima,ima pa verjetno hpv, glede na to da ga imam jaz.
hvala in lp
HPV se lahko prenaša ob oralnem spolnem odnosu, zlasti – penis – usta; oz. penis-glasilke; ne pa s s poljubljanjem, ipd. Sami sebe ne morete več okužiti, če ste že okuženi. Vsekakor pa se okužba ahko prenese preko mokrih brisač, s katerimi smo drgnili dele telesa, kjer so bradavice.
HPV se prenesejo s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni). Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe in večina spolno dejavnih oseb se tekom življenja okuži s HPV. Večina ljudi sploh ne ve, da so okuženi s HPV. Prav tako ne vedo, da morda HPV prenašajo na svojega spolnega partnerja. S HPV se lahko okužimo, tudi če partner nima nobenih znakov ali simptomov okužbe. (pri Intenzivnem drgnjenju sicer na vivdez zdrave kože ali sluznice z brisačo lahko pride do prenosa).
Spoštovani, prav gotovo so HPV okužbe povezane tudi s tumorji orofaringealnega področja. Okužbe so lahko ali praktično asimptomatske, lahko gre za papilome, ali kasneje maligne tumorje. Način prenosa ni povsem razjasnjen: vsekakor pa je ključen stik z lezijo: oz. okuženim področjem. Npr. oseba s papilomi v ustih zadovljuje genitalni predel druge osebe; ali oseba z usti občuje z osebo z genitalnimi bradavicami. Podarirti žečim, da gre v večini primerov za direkti prenos – neposredni stik (in ne prenos preko sline ali pribora)