Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja hpv izven telesa

hpv izven telesa

Spoštovani!

Zanima me,koliko časa ostane virus HPV aktiven,če se izloči iz telesa.Npr.da je na javnem stranišču prišla kužna snov na straniščno desko,kjer se je druga ženska dotakne s spolovilom.Koliko časa mora miniti,da podlaga ni več kužna?

Hvala za odgovor!

Sppštovani, virus HPV lahko v vlažnem okolju preživi več ur. Pravzaprav so ga v študijah, kjer so preverjali čiščenje, v WC.jih našli celo po čiščenju z različnimi čistilnimi sredstvi.
Ne glede na to pa virus v ev, vaginalnem izločku na WC školjki predstavlja zgolj teoretično tveganje, saj bi bil bil za prenos pomemben intenzivni kontakt, drgnjenje, oz. neposredni vnos na sluznico. Možen prenos npr. predstavlja prenos genitalnih bradavic ob souporabi istih brisač z bolnikom, (saj se brisačami drgnemo), prenos z vaginalnimi izločkom na WC školjki pa ni prav verjeten.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Prosim, ce mi odgovorite popolnoma iskreno na moje vprasanje. 6 tednov po porodu sem bila na pregledu(kot grejo vse zenske) in mi je ginekolog vgotovil, da sem okuzena s HPV-jem…CIN3. V glavnem, ker nisem neumna sem lepo vprasala kako se okuzimo s sledecim in je rekel da samo s spolnimi odnosi. Ker so bili vsi moji izvidi septembra 2009 super in ker sem z mojim mozem od leta 2007…sem nardila 2+2 in se mi je sesul svet.
Sama nisem nikoli imela drugega v teh treh letih in ko sem prisla domov sem poskusila ohraniti mirne zivce in ga lepo vprasati kaj se je zgodilo med septembrom 2009 in avgustom 2010. On je cisto ponorel in se kolne v vse zivo, da ni bil nikoli z drugo.
Zdej mi prosim vi razlozite(brez olepsevanja) ali je dejansko mozno dobit to bolezen na kakersenkoli drugi nacin ali se moram sprijaznit z dejstvom, da se mi moz laze in da je bil z drugo.
Vnaprej hvala za POSTEN odgovor.

Uredništvo priporoča

Spoštovani!
Okuž
Okužba z virusom HPV se lahko razvija leta in leta tiho, zgolj na nivoju celičnih sprememb, preden pride do opaznih displastičnih sprememb.Pri dolgotrajnih okužbah lahko okužba s HPV virusi približno 20 do 30 let kasneje povzroči razvoj raka materničnega vratu, nastanek predrakavih sprememb pa približno 10 let prej. To, da vaš ginekolog leta 2009, v brisu ni ugotovil displastičnih sprememb, še ne pomeni, da vi takrat niste bili okuženi z virusom HPV, saj je, če ste natančno prebrali prejšnji stavek, vašo okužbo iskati v obdobju cca 10 let nazaj. V letu 2009 se pač še ni izrazila z displazijo. Če je vaš mož edini partner vašega zadnjega 10 letnega obdobja, bi bil potencialni okuževalec res on, če pa ste imeli v tem obdobju tudi tudi druge spolne partnerje, ste se lahko okužili drugje.
Okužba s spolnimi odnosi je najpogostejša okužba z virusom HPV, ni pa edina; lahko pride npr. tudi do prenosa od matere na otroka med porodom, kar pa je sicer redko.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tudi mene zanima, koliko časa HPV preživi zunaj telesa? So to minute, ure?
Pri nas v službi vsi uporabljamo iste delovne obleke, perejo se pa pri 40 stopinjah. Koliko verjetno je, da ti virusi preživijo in se prenašajo prek oblek? Vsaka druga sodelavka ima spremembe na MV, polovica teh jih je bilo že na odstranitvi sprememb (LETZ, …)

Hvala za odgovor.

Spoštovani, o preživetju sem pisala že zgoraj: virus preživi v vlažnem okolju več ur. Preko oblek bi se lahko prenašal, če bi zaposleni nosili isto neoprano obleko drug za drugim in bi si ob tem drgnili kožne predele, kjer je prisoten HPV (genitalije npr.)

Kar pa se okužb na materničnem vratu tiče, HPV virus tja prav otovo ni zašel z obleke, ampak je bil vnesen s spolnimi odnosi.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Lepo pozdravljeni

Želela bi Vam zastaviti tri vprašanja v zvezi z HPV-jem, ki me vedno malo še “medejo”.

In sicer, ali imam prav, če imaš npr. bradavice to ne pomeni, da boš tudi raka dobil s časoma, kajti bradavice povzročajo drugi tipi virusa HPV, mar ne?

Ali obstaja takšen test, ki ti pove, če si okužen s tistimi tipi HPV, ki povzročajo bradavice?
(v primeru če nisi prepričan, če bradavice sploh imaš in bi se rad testiral)

In še zdanje vprašanje; ali je možno ugotoviti prisotnost HPV-ja v grlu?
Mogoče vzame zdravnik “bris grla”?

Lepo Vas prosim, če mi lahko odgovorite, ker bi resnično rada vedela in najlepša hvala.

Lep pozdrav.

Spoštovani, taji je, bradavični sevi povzročajo bradavice, onkogeni sevi pa vplivajo na nastanek rakavih sprememb. Če imate bradavice, ki se ponavljajo, se pač ponavljajo bradavice.
Spošnih (rutinskih testov), ki bi nam v naprej povedali, da smo okuženi z bradavičnimi sevi, še ni.
Iz navadnega brisa grla ni mogoče ugotoviti okužbe s HPV virusi. Trenutno se HPV testiranje izvaja le iz specialnega brisa materničnega vratu po specialnem protokolu.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

V prvem letu starosti mojega otroka sem živela pri starših. Bila sem zelo zahtevna, kar se tikalo higiene pri mojem otroku, saj so si morali vsi ves čas umivati roke, da se dojenček ne bi s čim okužil. Lahko si mislite, kako sem se počutila, ko sem ugotovila, da se je mama po tuširanju brisala v brisačo za roke. Najhuje je to, da je okužena s hpv virusi, ki povzročajo raka. Ta brisača je bila zaradi pogostega umivanjavedno mokra, vanjo smo si vsi brisali roke pred rokovanjem z otrokom, pred njegovim hranjenjem, dotikanjem rokic ipd. Zelo me skrbi, da bi zbolel za rakom na grlu v ustni votlini ipd. Kaj menite o tem.

Drugo skrb pa mi povzdroča stik z rizičnimi skupnami na delovnem mestu (hiv, hcv, hpv). Pred pol leta sem bila v stiku z osebo okuženo s hcv. Povedala mi je, da ji “razpadajo vsi organi”, da ima pljučno embolijo, jemlje interferon, nekaj je govorila o biopsiji ali magnetni resonanci. Iz slednjega sklepam, da gre za aktivno okužbo, ko je v telesnih tekočinah prisotna ogromna količina virusa? Problem je v tem, da je imela ta oseba verjetno potne roke, ker je bila zelo zadihana, jaz pa sem rokovala z dokumenti, ki jih je imela ta oseba v roki, nato pa sem si nezavedno spraskala mozoljček. Zelo me skrbi, da sem se okužila?

Zelo sem obupana že pol leta, mi lahko svetujete kaj naj storim? Zelo se bojim testiranja? Že vnaprej hvala. Lp

Spoštovani, menim, da je vaš strah precej neosnovan. Tudi če je vaša mati okužena z visokorizičnim tipom HPV, bi lahko okužila kvečjemu vas med porodom, če je bila že takrat okužena (kar je sicer redko, a se zgodi), ne pa vašega otroka. Če bi imeli vaši sorodniki genitalne bradavice, bi virus na otroka lahko prenesli sli z zelo tesnim stikom, preko brisače pa le, če bi se intenzivno drgnili po bradavicah, potem pa po koži intenzivno brisali vašega otroka.
Hepatitis C se prenaša predvsem s transfuzijo nepregledane krvi, oz. ob jemanju drog za intravensko dajanje z isto iglo. Že spolni partnerji nosilcev se okužijo zelo zelo redko. Da bi se na navedeni način okužili vi, bi bila znanstvena fantastika.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravček!

Moji strahovi mi še kar ne dajo miru, zato se ponovno obračam na vas z vprašanji.

1.) Ali menite, da je dojenčkov imunski sistem lahko dovolj močan, da premaga okužbo z virusom hpv ( naj dodam, da dojenček ni bil polno dojen, do drugega meseca je dobival kombinacijo materinega in adaptiranega mleka, materinaga mleka minimalno).
2) Skrbi me tudi ravnanje sorodnika, kateraga žena je bila do pred kratkim okužena s hpv, potem pa so ji okužene celice nenako požgali. Njen partner je verjetno tudi sam okužen, pa sem opazila, da si po mali potrebi ne umije rok, potem pa se igra z mojim malčkom, ki vse predmete takoj vtakne v usta. Njemu se ne upam pridigati o higieni, vendar me pa zdaj skrbi za malčka. Je takšno ravnanje lahko nevarno?
3)V zgornje postu sem vam pisala o stiku z okuženim s hepatitisom C. Pravite, da je takšen način okužbe znanstvena fantastika, vendar je včasih za okužbo dovolj že nevidna količina krvi. Res gre v tem primeru za znoj, vendar bi lahko v tem primeru, ko gre za hudo okužbo količine virus v znoju narasla na takšen nivo, da bi bila tudi takšna majhna količina znoja nevarna za okužbo?

1. Spoštovani, od imunskih značilnosti posameznika je odvisno, ali premaga okužbo z virusom HPV ali ne. Tveganje, da bi se okužil dojenček, bi bilo (a relativno nizko), če bi se rojeval po porodnem kanalu, kjer bi obstajali papilomi, recimo; skratka po okuženi porodni poti.
Vprašanje ali je dojenčkov imunki sistem dovolj močan, ali ne, da premaga okužbo s HPV, je pa le retorično: lahko je, pahko pa ni.

2. Sorodnikova žena, okužena z virusom HPV, je bila pač očitno okužena z enim visokorizičnih tipov virusa HPV, ki pri dolgotrajno okuženosti povzročijo spremembe celic materničnega vratu. In te spremembe so tudi odstranjevali (pravite požgali). Tega, ali je njen partnrej okužen ali ne, ne morete vedeti in to sploh ne ob dejstvu, da 80-90% oseb okužbo z določenim tipom premaga v 6-12 mesecih. Tveganje, da bi se njen otrok okužil med porodom, je glede na znane podatke nizko. Prav gotovo pa nikakor ne bi morel okužiti vašega, če si po potrebi ne umije rok (vsaj z virusom HPV NE).

3. Ne.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Dober večer, ga. Nina!

Prosim vas, če mi lahko podate odgovor na sledeče vprašanje: imaš rano, ker si si razmesaril podkožni mozolj. Rana je vneta, zatečena ter boleča. Po pol ure je rana že dokaj suha (nič več ne karvavi in iz nje ne teče sokrvnica). Potem se te rane dotakne oseba, ki prej prijela kljuko, ki jo je z oznojenimi rokami ali z drugimi očem nevidnimi telesnimi tekočinami na rokah prijel nekdo, ki je okužen s hepatitisom C in B, okužena oseba je zelo bolana in ima veliko kopij virusa v telesnih tekočinah. Je rana že dovolj zaščitena po pol urnem celjenju, ali pa se lahko tako okužiš?
Lep preostanek večera.

Spoštovani!

Za prenos je potreben neposredni stik z materialom. Če bi se ranjena oseba neposredno nabila na krvavo ali poslinjeno kljuko, bi morda lahko razpravljali o morebitnem tveganju; takole – pa nikakor.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovana,

Kako bi vi komentirali sledečo objavo v zvezi s prenašanjem visokorizičnega tipa HPV (16) preko materinega mleka:

http://bacteriality.com/2008/07/31/hpv/[/url]

Ne vem če pravilno razumem napisano in bi želela še vaše mnenje. Ali so po vašem mnenju objavljeni rezultati verodostojni, se res lahko prenaša HPV z dojenjem?

Spoštovani, možnost prisotnostu virusov HPV v materinem mleku je znana že vrsto let, na to tem pa so in se še izvajajo številne epidemiološke in klinične študije. Zaenkrat velja, da možnost prenosa virusa HPV preko materinega mleka verjetno obstaja, je pa izjemno majhna, če sploh. Po različnih študijah so našli pri opazovanih skupinah doječih mater od par pa vse do 15% mater, kjer so v mleku ugotovili HPV. Kljub temu pa okužb pri otrocih praktično ni (bilo), oz. če gledamo dolgi razvoj okužbe. oralnih okužb pri otrocih in mladostnikih praktično ni (oz jih je izjemno malo).
Rezultati študij (najdbe) HPV v mleku so lahko čisto verodostojni, kaj pa to dejansko pomeni za prenos, pa ne moremo reči. Tule, recimo, so ugotavljali ev. prenos pri 80 ženskah z ugotovljenim HPV v mleku: do vertikalnega prenosa ni prišlo pri nobenem od 80 opazovanih parov (mati-otrok)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21823849
Lep pozdrav, Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za vaše pojasnilo.

Kaj pa naj kot mama naredim, da se prepričam o zdravju svojega otroka oziroma na kaj naj bom pozorna gledena to, da sem bil po porodu hpv+, kar po tej študiji: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696457/[/url]

predstavla 5x večje tveganje za prenos (kot razumem horizontalen) na otroka. O tem se očitno ve tako malo, da te nihče ne opozori na to tveganje preden se odločiš za otroka. Poem, ko je že tu in ob meni, pije moje mleko, ga kopam in zanj skrbim, je itak prepozno,… Se opravičujem, a sem močno v skrbeh, obenem pa me preganja občutek krivde, da sem to tveganje še na otroka prenesla,…

Zaskrbljena mamica

Spoštovani, ta hip glede zdravja vašega otroka in okužbe z virusom HPV ne morete početi/preverjai prav ničesar. Lahko pa boste boste poskrbeli za pravočasno cepljenje in vzgojo o varni spolnosti, ko bo pršel čas za to.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Mene pa zanima ali je možen prenos hpv z npr. jabolkom preko osebe ki je mela pred tem oralne spolne odnose z okuženo osebo. npr. da en okužen v ustih in en ne–jesta skupaj jabolko? hvala za odgovor.

Ne

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close