Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja HIV

HIV

Ne vem, kako si vi tole predstvavljate. Če ste polizali krvavečo vagino, se lahko okužite tudi v sekundi; če pa zgolj vtaknete penis v usta nekomu, pa možnosti okužbe praktično ni. Tveganja pa se, seveda, ne presoja po nsekundah stika, ampak se, v primeru, da vam skrbi, pač opravi test.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Zivjo

Pred 2 mescema sem imel nek stik nebom rekel da je rizcen…dotikala se je moje spodnje glavice…zdej po 2mesceih sem naredil test in je bil nereaktivem

je to dovolj ali naj se grem se enkrat testirat

hvala za odg. in lep pozdrav

Spoštovani, dodatno testiranje nikakor ni potrebno. Lep pozdrav, Nina

Dober večer! Lepo bi vas prosila za vaše mnenje in nasvet v situaciji, ki se je pripetila pred dnevi. Imam prijatelja geja, ki kar pogosto menjava spolne partnerje. Ne vem, če je okužen s HIV, HCV, HBV ali drugimi SPB, vendar pa me skrbi, da morda je, ker so te okužbe v populaciji gejev pogostejše in on pravi, da o okužbah sploh noče razmišljati, ker želi zajemati življenje s polno žlico. Pripavil mi je rojstnodnevno presenečenje in na usta napihnil balone. Z njimi se je igrala hčerkica, ki je med igro padla in si do krvi popraskala rokice. Zaskrbljena sem, ker je z ranicami na rokicah prišla v stik s slino na napihnjenih balonih. Sicer ni balone prijemala takoj po tem, ko jih je napihnil, temveč kasneje, ko se je slina verjetno že posušila. V kolikor so mu krvavele dlesni je lahko prišla celo v kontakt s krvjo v slini. Skrbi me predvsem okužba hčerke s HBV, ki se prenaša s slino in tudi HIV in HCV, v kolikor je bila v slini kri.

Če in če in če in če…. Takole se s krvjo prenosljive okužbe ne prenašajo, ampak s povsem konkretnimi neposrednimi (grobimi) stiki.

Dober dan

testiran se bil z testom 4.gen …po 25 in 40 dneh obakrat test nereaktiven (hvala bogu)

naj testiranje ponovim ali ne

zdravnica mi je rekla da je test po enem mesecu ze visoko zanesljiv

hvala za odgovor i lp

Zdravnica ima popolnoma prav.

Prvi ki je odprl to temo kolikor razberem je bil homoseksualec oz. gej saj piše da ima analne odnose s partnerjem potem pa omenja da je krvodajalec. A ni v sloveniji prepovedano da so geji krvodajalci ? A se človek v sloveniji lahko s čim okuži preko transfuzije ?

Na Zavodu za transfuzijo osebe pred potencialno oddajo krvi izpolni vprašalnik, kjer so opredeljene tudi morebitne tvegane okoliščine, vedenja, okužbe, ki bi potencialno lahko vplivale na kontaminacijo krvi. V kolikor je iz vprašalnika razvidno tveganje, oseba ne oddaja krvi. Ne glede na navedeno (tudi če tveganja iz vprašalnika ni mogoče opredeliti), pa se kri testira na različne povzročitelje nalezljivih bolezni z najsodobnejšimi metodami v skladu z zakonskimi predpisi. Možnost okužbe v Sloveniji je izjemno nizka, ni pa nemogoča.

Ok ampak dajmo rečt tako; oseba ima HIV ampak ker ni še ni preteklo določeno obdobje (21 dni?) test ne zazna da je kri okužena z HIV-om in pride ven lažno negativen rezultat. Kaj potem ? Človek pač ob transfuziji po nedolžnem dobi HIV ? Kolikor sem dojela iz vašega zapisa gejem ni izrecno prepovedano donirati krvi …

Tule si lahko ogledate pravila, kdo je lahko/ali ne biti krvodajalec.

Kdo je lahko krvodajalec?

Za testiranje krvodajalev se v skladu s Pravilnikov https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=PRAV7356

uporabljajo najsodobnejše metode (NAT) testiranja (določanje virusnega genoma), kjer je obdobje okna neprimerno krajše.

Na linku ki ste ga pripeli piše da osebe ki imajo neurejeno in rizično spolno življenje in analne spolne odnose (beri: geji) z partnerjem ki ga poznajo manj kot 4 mesece ne smejo donirati krvi. Gospod ki je odprl to temo piše oz. je razvidno da ni minilo 4 mesece in da z tem moškim ni bil v zvezi več kot 4 mesece pa je še vedno doniral kri. Torej se je tam na transfuzijskem centru zlagal. Kako je potem z takimi ki se zlažejo in gredo donirat kri ? Kaj je potem z tako krvjo kjer se gej zlaže da ni imel analnih spolnih odnosov z nekom novim ? Kako se v sloveniji poskrbi za take primere in da taka kri ne gre naprej ?

Tako, kot ste vi anonimni, so anonimni, ostali uporabniki. Če nekdo ne pojasni resnice, pač ni mogoče vedeti, kaj se je v resnici dogajalo. Zato je pri odvzemih krvi treba vedno računati s tem, da je oseba potencialno okužena.

Ključno pri tem je izjemno občutljivo presejalno testiranje – ki obdobja oken res skrajša na minimum; pogovori s krvodajalci preden vstopajo v sistem; predvsem pa dejstvo, da v Sloveniji krvodajalstvo NI plačljivo.

Marsikje v tujini (tudi pri naših sosedih) je krvodajalstvo plačljivo, ki pri nekaterih rizičnih skupinah spodbuja oddajo človeškega materiala, saj so za to plačani.

Plačljivo sicer res ni, so pa v Sloveniji druge ,,fore” npr. določene službe imajo tako da če greš donirat kri si potem 2 dni frej, tako je recimo pri nas v službi. Drugje dobijo kak bonus na plači itd itd …

Zakaj pa potem teh testov ne uporabljajo pri rednem HIV testiranju ? Omenili ste da je v Sloveniji majhen procent ljudi ki se z čimer koli (tudi z hiv) okužijo z transfuzijo, torej nek manjši procent je mogoč ? Ste imeli kdaj kak tak primer ?

Je pa hvalabogu gejem skoraj povsod prepovedano donirati kri, organe itd. Tudi v Sloveniji se je par dni nazaj debatiralo o tem da bi jim prepovedali donacije, ampak so homoseksualci začeli moralizirati in se upirati tako da potem ne vem kaj je bilo naprej …

Slovenija je obvezno testiranje za HIV vse s krvodajalskimi akcijami pridobljene krvi in krvnih derivatov uvedla med prvimi državami v srednji Evropi in svetu, že leta 1986. Okužen ali le sumljiv odvzem krvi se takoj odstrani in zavrže. Kljub vsem ukrepom pa obstaja minimalna možnost za prenos HIV s transfuzijo zaradi diagnostičnega okna. To je obdobje, ko testi prisotnosti okužbe v krvi še ne zaznajo. Verjetnost za prenos okužbe s HIV prek transfuzije v Sloveniji pa je res ekstremno majhno in ga ocenjujejo na en primer v 20 letih, vendar potrjenega primera od leta 1986 še ni bilo. Kot pa sem že navedla, se že vrsto let uporabljajo najbolj občutljive/zanesljive metode.

Testiranje krvi za namen krvodajalstva ima povsem drug namen kot testiranje po rizičnem stiku. Za donirano kri je pomembno, da natančno tista odvzeta enota, v tistem trenutku NI okužena. Pri testiranju, če smo se morda okužili ob rizičnem stiku, pa nas zanima, ali smo res okužili ali ne, in ob tem upoštevali tudi obdobje okna. Ta testiranje tega so primernejše druge metode (ob tem je treba všteti vse. dostopnost, izvedljivost, ceno, napovedno vrednost testov….).

Glede varne spolnosti: edina varna spolnost je 100% zvestoba prvemu in edinemu partnerju celo življenje.

Hvala za izčrpne informacije. Kar se pa tiče varne spolnosti se strinjam z vami, ampak posamezniki homoseksualne skupnosti to očitno ne gledajo tako, zato pa tudi je toliko več spolnih bolezni med njimi kot med straight ljudmi … Lep pozdrav !

Tudi v nekaterih skupinah (tako poklicnih, kot nepoklicnih) heterospolno usmerjenih ljudi je bistveno več spolno prenosljivih okužb, …. tako da, v vsakem primeru so ključnega pomena naobčutljivejše laboratorijske preiskave in osveščenost krvodajalk/krvodajalcev….lep dan vam želim.

New Report

Close