Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Herpes simplex

Herpes simplex

Odgovor sicer malo zamuja:

ne, nobenega razloga za skrb ni. Prenos s slino (ki je morda bila na žlički) in preko ust je zelo malo verjeten, bistveno manj kot s “poljubčkanjem”.

In morebitna okužba v tej starosti sploh ni več tako zoprna in nevarna kot v odbobju novorojenčka, zajame predvsem sluznice (afte, slinjenje, žal tudi vročina – “slinavka” ji rečemo po laično).

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni

vem, da ne spadamo ravno v ta forum vendar ne najdem drugega in ker smo ravno iz obdobja dojenčka (sin je star 14 mesecev), sem se odločila, da vseeno povprašam tukaj. Pod ustnico se mi je najverjetneje naredil herpes. Da si ne prenašam okoli, sem si na izluščaj nalepila obliž za herpes. Ker mi iz izpuščaja rosi, mi je ta tekočina prišla iz obliža in se mi posušila na koži. Sedaj me zelo skrbi, da se ni delček zasušene tekočine odluščil od kože in padel nekam na tla ali na igračke, ko sva se igrala, in da bi s kakšno igraco sin ta delček zasušene tekočine ponesel v usta, saj vse daje v usta. Tla in igračke sem počistila vendar je možno, da sem s hojo vseeno kam prenesla, ker potem nisem počistila.

Lepo prosim za odgovor kakšna je možnost, da bi se sin na ta način okužil (seveda me skrbi najhujše 😒) in kako dolgo virus ostane aktiven v posušeni tekočini.

Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Tveganje, da bi bil virus v tekočini, je pri izbruhih mehurčkov ob reaktivaciji HSV-1 minimalna, bolj se lahko prenese z neposrednim stikom (poljubček na obraz, zlasti v bližini oči – usta so manj nevarna). Da bi “preživel” v posušenem ostanku med igračami, na drugih predmetih, pa je povsem neverjetno.

A je vseeno možno, da bi se vaš fant okužil s HSV1 že prej, preden ste imeli “puščajoč” mehurček. Ali od koga drugega, virus je zelo pogost. Pa tudi to ni nobena tragedija – v tej starosti poteka okužba praviloma blago, v petini primerov celo neopazno. In ni povezana s tistim kar se najbolj bojite – vnetjem osrednjega živčevja.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close