Herpes simplex
Odgovor sicer malo zamuja:
ne, nobenega razloga za skrb ni. Prenos s slino (ki je morda bila na žlički) in preko ust je zelo malo verjeten, bistveno manj kot s “poljubčkanjem”.
In morebitna okužba v tej starosti sploh ni več tako zoprna in nevarna kot v odbobju novorojenčka, zajame predvsem sluznice (afte, slinjenje, žal tudi vročina – “slinavka” ji rečemo po laično).
Pozdravljeni
vem, da ne spadamo ravno v ta forum vendar ne najdem drugega in ker smo ravno iz obdobja dojenčka (sin je star 14 mesecev), sem se odločila, da vseeno povprašam tukaj. Pod ustnico se mi je najverjetneje naredil herpes. Da si ne prenašam okoli, sem si na izluščaj nalepila obliž za herpes. Ker mi iz izpuščaja rosi, mi je ta tekočina prišla iz obliža in se mi posušila na koži. Sedaj me zelo skrbi, da se ni delček zasušene tekočine odluščil od kože in padel nekam na tla ali na igračke, ko sva se igrala, in da bi s kakšno igraco sin ta delček zasušene tekočine ponesel v usta, saj vse daje v usta. Tla in igračke sem počistila vendar je možno, da sem s hojo vseeno kam prenesla, ker potem nisem počistila.
Lepo prosim za odgovor kakšna je možnost, da bi se sin na ta način okužil (seveda me skrbi najhujše 😒) in kako dolgo virus ostane aktiven v posušeni tekočini.
Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Tveganje, da bi bil virus v tekočini, je pri izbruhih mehurčkov ob reaktivaciji HSV-1 minimalna, bolj se lahko prenese z neposrednim stikom (poljubček na obraz, zlasti v bližini oči – usta so manj nevarna). Da bi “preživel” v posušenem ostanku med igračami, na drugih predmetih, pa je povsem neverjetno.
A je vseeno možno, da bi se vaš fant okužil s HSV1 že prej, preden ste imeli “puščajoč” mehurček. Ali od koga drugega, virus je zelo pogost. Pa tudi to ni nobena tragedija – v tej starosti poteka okužba praviloma blago, v petini primerov celo neopazno. In ni povezana s tistim kar se najbolj bojite – vnetjem osrednjega živčevja.
Pozdrav,
Najlepša hvala za odgovor. Bi pa imela še dva vprašanja. Ta izpuščaj je včeraj že bil suh, danes pa se mi iz njega ponovno cedi. Včeraj me je sin po večerji, ko sem ga hotela vzeti iz stolčka z rokico oplazil po izpuščaju. Rokico sem sicer na hitro počistila z vlažilnim robčkom, nato pa sem mu želela rokico še umiti z milom pod tekočo vodo. Tačas da sem ga vzela iz stolčka se mi je izmuznil in si točno s to rokico pomencal po učki 😢 sedaj ne ponovno skrbi, da si ni kaj prenesel v učko, saj sem prebrala, da se herpes ob ponovni reaktivaciji pojavlja na mestu prve okužbe. Res nebi želela, da bi se mu delal herpes na očesu. Kakšna je verjetnost, da bi se na tak način prvič okužil. Ta izpuščaj me res tako obremenjuje. Toliko ko si umivam roke, razkužujem in pazim, da se me ne dotakne ravno na tem mestu in eto se še vedno pripetijo take “nesreče”.
Zanima pa me tudi, kako dolgo virus preživi izven telesa?
Glede na opis pri vas ne gre za reaktivacijo okužbe, temveč samo za kožo – sluznico, ki še ni bila zaceljena in je ob mehanski poškodbi ponovno “zacvetela”. In v tej tekočini najverjetneje ni več virusov. Pa tudi če bi kakšen bil in bi si ga malček zanesel v oči, ima očesna veznica kup obrambnih mehanizmov, da virus ne naredi škode – od “virucidnih” solz, preko sluzničnih protiteles, obrambnih celic v vseh tkivih okrog oči ter v krvi…
Zato kar odmislite takšen način prenosa. VEČINA dojenčkov – malčkov se s tem virusom ne okuži od staršev, babic, dedkov z “ocvirkom” na ustnici, ampak od sovrstnikov, ki prebolevajo prvo okužbo s HSV-1, v obliki “slinavke”, ki se kaže z vročino, pordelo ustno sluznico z ranicami – aftami (kar povzroči bolečino ob hranjenju, zato so ti otroci izjemno neješči) in obilnim slinjenjem. V njihovi slini pa kar mrgoli virusov. Po podatkih iz slovstva virus na površinah lahko preživi največ 2-4 ure .
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Jaz bom odkrita, da ne prebiram forumov veliko, ker sem se zaradi nenehnega branja med nosečnostjo soočila z depresijo ter je mogoče odgovor že mogoče kje zapisan.
Imam 5 mesečnega otroka. V teh 5 mesecih sem imela že 2x herpes na ustnici. Prav tako hči in tašča. Nikoli nisem posvečala pozornosti na herpes. Sedaj pa sem bila s otrokom pri zdravniku in sem mu avtomatsko dala 3 poljubčke na lička s herpesom na ustnici. Zdravnik me je takoj posvaril da lahko prenesem na otroka in da zboli na možganih. Ker me je res strah in nočem ponovno narediti napake in brati vseh forumov se obračam pod to temo vprašanjem ali je še nevaren herpes za 5 mesečnega otroka? Na kakšen način se kaže?
Ja, je opaziti, da niste prav veliko brskala po medmrežju, tudi po odgovorih v tej temi ne :-).
Da skrajšam: večinoma sta mama in njen dojenček v prvih mesecih res “enota” in je tudi tveganje za prenos herpes virusa tipa 1 (HSV 1), katerega reaktivacija je razlog labialnega herpesa, zelo majhno. Ni pa nično – še zlasti po prvih 4-6 mesecih, ko dojenčka ne ščitijo več mamina protitelesa, ki jih je dobil preko posteljice.
Vaš pediater ima prav v tem, da v času “aktivnega” ocvirka na ustnici (ko je še v mehurčasti obliki, ki se tudi cedi) dojenčka ne ljubčkamo, prav tako si čim več umivamo roke, morda izpuščaj celo prekrijemo z majhnim obližem (na ta način se manjkrat “spozabimo”). Je pa verjetnost prenosa – ki bi privedel do okužbe z znaki “herpetične slinavke” (vročina, slinjenje, boleče afte v ustih) – vseeno majhna, še manj je možnosti za najtežjo obliko okužbe, pri kateri virus povzroči vnetje osrednjega živčevja. Taka oblika je res izjemno redka in se pojavlja pri zelo mladih dojenčkih, katerih mame niso prebolele HSV (in dobi dojenček virus iz okolice, od drugih oseb) in ki imajo še kakšno prirojeno ali pridobljeno motnjo imunosti.
Torej – brez skrbi, a vseeno s kakšno povečano pazljivostjo v času herpesa na ustnici.
Srečno,