Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza Gospa doktorica Sabina Senčar

Gospa doktorica Sabina Senčar

Pozdravljena dr Senčar,

stara sem 33 let, po dveh porodih imam težave s SUI. Edini šport v katerem sem se našla, je tek. Sedaj pa sem bila na pregledu zaradi SUI in so mi ga odsvetovali, ker se mi mehur premika za 3 cm. SUI se mi pojavi ob pol polnem mehurju oz. če grem na 10 km tek, moram vmes iskati skriti kotiček. Za operacijo TVT sem po mnenju zdravnika premlada, edina rešitev, ki mi jo predlagajo je, da vnaprej bolj pridno delam Keglove vaje in neham teči. Kot pa je običajno, je ta težava nadležna tudi pri spolnosti, saj so mišice precej ohlapne (2 od 5).
Ali bi mi laserska terapija pomagala, glede na to, da vpliva na tkivo in ne mišice?
Lep pozdrav,79-U

Pozdravljeni.

Stara sem 51 let in tudi meni uhaja urin pri rekreaciji – tek, skakanje, ples… To bi rada rešila čimprej dokler še ni tako hudo.
Ali se lahko naročim direktno v vašo ambulanto ali moram še prej k moji ginekologinji. Ali je pregled samoplačljiv ? Telefon za naročilo ?
Lepo se zahvaljujem za odgovor in vas pozdravljam.
Anamarija

Pozdravljeni g.79-U!

Ravno zaradi zgodb kot je vaša, je bilo nujno poiskati drugačne, učinkovite, neinvazivne metode zdravljenja. Laserski poseg je že mnogim pomagal odpraviti težave z uhajanjem urina in izboljšal kakovost spolnih odnosov. Meni se zdi, kot ženski in kot zdravnici, zelo pomembno, da težave z uhajanjem urina odpravimo čim prej.

Laserski poseg vpliva na vezivna tkiva, ta pa so osnova pri čvrstosti nožnice in pri opori mehurja in sečnice. Po definiciji gre pri stresni urinski inkontinenci za izgubo opore, ki jo imata mehur in sečnica v svoji anatomski legi. Ko vrnemo organom na medeničnem dnu nazaj čvrstost in elastičnost, se ustvarijo tudi boljši pogoji za delovanje mišic.
Nekaj pa vendarle trdim: me ženske ves čas delamo Keglove vaje. Ko kihnemo, zakašljamo ali se smejemo s polnim mehurjem, podzavestno stisnemo vse razpoložljive mišice, da nam urin ne bi ušel. Opazujem že majhne punčke, kako prekrižajo noge ali stisnejo sečnico kadar imajo poln mehur in kihnejo. Ne hodimo ravno v telovadnico za krepitev mišic medeničnega dna, jih pa uporabljamo vsakodnevno.
Vzroki za nastanek SUI so genetski, nosečnosti in porodi, težka fizična aktivnost. Nikjer, prav nikjer pa ne navajamo kot vzrok za nastanek SUI: ženska nemarnost in nedoslednost pri izvajanju Keglovih vaj. Z drugimi besedami: nismo si same krive za nastanek bolezni, zato ker smo nemarne ali lene. Nasprotno, za stresno urinsko inkontinenco obolevajo zelo aktivne ženske, ki se angažirajo, vzgajajo otroke, so športnice…
Pokazala se je potreba po zdravljenju, ki nas ne bo izključevala iz vsakodnevnih aktivnosti, temveč, da nam bo izboljšala kakovost življenja. Ker si to zaslužimo.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni Anamarija!
Če se odločite za laserski poseg, vam ni treba po napotnico k vaši ginekologinji, saj je zaenkrat poseg samoplačniški. To pomeni, da ga zavarovalnica ne krije.
Pri nas sami opravimo pregled in vse potrebne preiskave in meritve.
Če želite dodatne informacije o posegu ali naročanje lahko pokličete na tel.:040 524 770 ali 01/280 32 70.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljena dr.Senčar !

Stara sem 58 let in imam težave z ohlapnim medeničnim dnom.Iz nožnice čutim ,da mi izhaja kot mjhna pink ponk žogica,delam keglave vaje ,ampak mi ne pomaga ,rodila sem dvakrat ,sem v menopavzi.Lepo vas prosim ,da mi čim prej odgovorite,ker me to zelo obremenjuje in če se mi lahko pomaga z lasersko operacijo.

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor in vas pozdravljam
Danijela

Pozdravljeni!
To kar tipate na izhodu iz nožnice je verjetno sprednja (ali zadnja) stena nožnice. Mislim, da vam lahko pomagamo z laserskim posegom. Le s pregledom pa lahko vem, če je moja trditev pravilna. Čim prej ukrepamo pri zdravljenju ohlapne nožnice, boljše uspehe lahko zagotovimo po terapiji.
Lp.,Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni,

Stara sem 31 let in za mano sta 2 poroda. Zadnji porod je bil pred 6,5 leti in že od takrat imam postopoma probleme z uhajanjem urina pri različnih aktivnosti, še posebej pri teku, skakanju, ….Zanima me ali naj se glede teh težav najprej obrnem na osebnega zdravnika ali ginekologa? Ali je možno težavo odpraviti z izvajanjem keglovih vaj z uporabo feminih vaginalnimi utežmi?Zanima pa me seveda tudi, ali je možen ta laserski poseg opraviti preko zdravstva ?
Hvala, Lp

Pozdravljeni!
Stara sem 51 let,tri leta nazaj sem dobila uterovaginalni zdrs.Sem vitke postave,se rekreiram ampak
čutim ,da se mi čedlje pogosteje se pojavlja bula izven nožnice.To opažam ob naporih ali če se preveč najem.Zanima me ali bi pri mojem primeru prišlo v poštev lasersko zdravljenje?

za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem
lp Irena

Pozdravljeni ga. Pettra!
Vaš osebni zdravnik je prvi, na katerega se lahko obrnete, ko imate težave. Predstavil vam bo vse možnosti zdravljenja.
Žal posega z lasersko metodo zdravljenja stresne urinske inkontinence ZZZS ne krije.
Z doslednim in pravilnim izvajanjem Keglovih vaj bolezen stresno urinsko inkontinenco ublažite. Vaje in uteži okrepijo mišice medeničnega dna.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni ga. sabinasenčar!
Malo sem bila v zadregi z imenovanjem, kot kaže imava enako ime in priimek :-)!
Kar tipate na izhodu iz nožnice je verjetno izvihana sprednja stena nožnice. Popoln zdrs maternice je manj verjeten v vašem primeru. Zdrs nožnice zaradi ohlapnosti tkiv (cistokela) zelo uspešno zdravimo z lasersko termoterapijo. Zdrsa maternice pa z laserjem ne moremo zdraviti.
Le s pregledom vam lahko odgovorim na vprašanje, v kolikšni meri pri vas pride v poštev zdravljenje z lasesko metodo.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdrvljeni ga. Senčar
danes sem našla forum za inkotinenco, čeprav me ta problem muči že dobrih 6 let. Ginekolog mi je predpisal vezicare tablete, pa mi ne pomagajo kaj dosti. Uhajanje urina se pojavlja med tekom, kihanjem, kašljanjem problem pa je da včasih komaj utegnem priteči do wc. Pa sploh nimam polnega mehurja. Zelo me zanima laserski poseg in bom zelo hvaležna, če se bi lahko naročila pri vas za pregled. Hvala za vsak vaš odgovor in lep dan še naprej

Pozdravljeni!
Za kontinenco ali uspešno zadrževanje urina v mehurju morata biti izpolnjena 2 osnovna pogoja. Da urin ne bi nehoteno uhajal iz mehurja mora biti pritisk v sečnnici velčji kot je pritisk v mehurju. Poleg mišic in vezivnih tkiv, za uravnoteženo delovanje skrbijo tudi impulzi živčevja.
Pravilna anatomska lega mehurja in sečnice odigra veliko vlogo pri zadrževanju urina. Podobno kot dvojni S oblika hrbtenice, ki omogoča amortizacijo pri gibanju, je pomembna tudi lega in opora mehurja in sečnica.

Kadar se mehanske razmere organov na medeničnem dnu spremenijo, pride do uhajanja urina med gibanjem ali pri povečanem pritisku v trebuhu. Bolezen imenujemo stresna urinska inkontinenca in jo zdravimo z lasersko termoterapijo, kiruško ali vsaj s Keglovimi vajami.

Obstaja pa še drug vzrok uhajanja urina. To je prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentna inkontinenca. Pritisk v mehurju nenadno naraste in je večji, kot ga lahko zadrži sečnica. Zakaj v mehurju samodejno naraste pritisk (mehur se skrči) je več vzrokov. Avtonomno krčenje mišice v steni mehurja je velikokrat sproženo z živčnim stimulusom, ki se niti nujno ne zavedamo. Terapija z zdravili Vesicare je namenjena zdravljenju prekomerno aktivnega sečnega mehurja.

Ženska inkontinenca nastaja tako zaradi oslabljene zapiralne funkcije mehurja, kot tudi zaradi samodejnega stiska mehurja. Kadar gre za mešano stresno-urgentno inkontinenco, z zdravili ne moremo doseči popolne kontinence.

Vedno je dobro najprej popraviti tkiva in anatomske razmere na medeničnem dnu, da lahko začnemo z zdravljenjem prekomerno aktivnega sečnega mehurja. In obratno. Pri mešani UI samo z laserjem in kirurgijo ne dosežemo popolnega rezultata.

Zelo radi vam bomo pomagali v naši ambulanti, če se za to odločite. S pregledom najprej ugotovimo vrsto in stopnjo inkontinence in šele nato vam predstavimo možnosti zdravljenja. Naša ambulanta se nahaja v Ambulatoriju v Ljubljani, na Savski 10 (Za dodatne informacije lahko pokličete na tel: 040 524 770).
Lp.,Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Spoštovana g.doktor !
Sicer nimam hudih težav z uhajanjem urina, pa vendarle se zgodi, da mi “uide” in da včasih ne morem popolnoma zadržati vode. Glede na moja leta, imam jih 75, me zanima ali bi pri meni prišla v poštev
laserska metoda zdravljenja. Hvala in lep pozdrav Pika

Pozdravljeni ga. Pika!
Če nimate hudih težav, ali če vas te ne motijo ali ovirajo v vsakdanjem življenju, ni nujno, da se odločite za zdravljenje. Iz opisanega se mi celo zdi, da gre pri vas za prekomerno aktiven sečni mehur ali urgentno inkontinenco, na katero pa z lasersko terapijo ne moremo vplivati.
Potreben bi bil pregled in opredelitev inkontinence, saj je tako za stresno, kot za urgentno inkontinenco pomembno zgodnje zdravljenje.
Lp.,Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Spoštovani!

Stara sem 39 let,rodila 2x. Zanima me ali je stanje po histerektomiji zaradi ponavljajočih blagih displazij nizke stopnje (in po konizaciji pred leti zaradi CIN III) kontraindikacija za lasersko termolizo. Histološko izvid ni sumljiv za displazijo visoke stopnje. Koliko časa po operaciji odsvetujete poseg?

LP, Bojana.

Pozdravljeni!
Stanje po histerektomiji ni kontraindikacija za lasersko terapijo. Poseg svetujem takrat, ko bo vaše pooperativno okrevanje zaključeno in če s pregledom ugotovimo, da bi vam poseg koristil.

Sabina Senčar, dr. med.

Spoštovani!
Stara sem 14 let in mi med smehom pogosto uhaja urin. Zanima me ali je to inkontinenca ali kaj drugega. Zanima me tudi kaj naj naredim za preprečitev uhajanja urina?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Stara sem 36 let, za seboj imam dva vaginalna poroda (pred 7 in 4 leti). Predvsem po drugem porodu sem še bolj aktivno izvajala keglove vaje, a kljub vsemu opažam težave. Namreč, ob večjih naporih (predvsem pri skokih in kihanju) ne uspem zadržati urina. Pri kihanju se temu še nekako uspem izogniti s prekrižanjem nog, pri skokih (aerobika) pa mi po kapljicah uide tudi, če pred tem izpraznim mehur. Začela sem se izogibati skupni vadbi in na ta račun pridobila še nekaj dodatne teže na nekaj ‘podlage’. Z otroki ne morem skakati na trampolinu, saj imam po nekaj skokih zelo slab občutek.
Tudi pri spolnih odnosih opažam neugodne spremembe.

Pri osebnemu zdravniku zaradi teh težav še nisem bila, imam pa namen obiskati ginekologinjo (zaradi vstavitve mirene). Zanima me, ali je bolje opraviti poseg laserske termolize pred vstavitvijo mirene?

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Pozdravljena 14 letnica!
Nehoteno in neželeno uhajanje urina strokovno imenujemo inkontinenca. Pri polnem mehurju in med povečanim pritiskom v trebuhu lahko tudi tako mlademu dekletu uide par kapljic, pa to ni nujno znak bolezni. Če te bo skrbelo, se pogovori s starši o težavi. Prepričana sem, da bodo starši vedeli odgovore na tvoje strahove.
Lp.,Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni gospa Kamelca!
Laserski poseg učvrstitve nožnice in zdravljenje stresne urinske inkontinence lahko opravite pred ali po vstavitvi Mirene. Pomembno je le, da med posegom nimate krvavega izcedka ali menstruacije, da ste zdravi, da niste preobčutljivi na lasersko svetlobo, da ne jemljete zdravil, ki povzročajo preobčutljivost na lasersko svetlobo ali da niste noseči.
Lp.,Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close