Najdi forum

Ecytara in nočno potenje?

Pozdravljeni,

zaradi obsesivno kompulzivne motnje že od leta 2014 jemljem Ecytaro (10 mg zjutaj) in to se je krasno obneslo brez kakšnih stranskih učinkov. Lani spomladi sem želela z jemanjem prenehati (ob posvetovanju s svojo psihiatrinjo) in sem postopoma začela opuščati. Moje stanje se je poslabšalo, tako da sem se avgusta odločila, da ponovno začnem z jemanjem, najprej sem poskušala s 5 mg pa ni šlo in sem potem sredi oktobra ponovno uvedla 10 mg.

Že od začetka opuščanja Ecytare (oz. nisem čisto prepričana, kdaj se je to začelo) opažam hudo nočno potenje, ki je hujše tik pred menstruacijo, pojavlja pa se skozi celoten ciklus. Morda imam na mesec največ 5 noči, ko se ponoči ne rabim preobleči, sicer se vsako noč preoblečem približno trikrat, saj se zbudim popolnoma premočena. Je možno, da je nočno potenje povezano z Ecytaro ali naj raje raziskujem druge vzroke? Prej ob jemanju teh težav nikoli ni bilo.

Že vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav!

 

Pozdravljeni,

na vprašanje sem vam že odgovorila, glede na časovnico pojavljanja simptomov bi prej pomislila na hormonsko neravnovesje, ne pa na stranske učinke zdravil.

Lep pozdrav,

 

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si

Pozdravljeni,

skoraj 10 let že jemljem Ecytaro, in sicer 10 mg na dan. Osebna zdravnica mi je zdravilo predpisala zaradi paničnih motenj oz. zmerne fobije, ki se ji je pridružila tesnoba. Počasi bi rada začela z opuščanjem s čim manj stranskimi učinki. Zanima me, kako naj se tega (postopnega) opuščanja lotim, saj sem pri opisu zdravila prebrala, naj se izogibamo prehitremu prenehanju, zlasti, če je zdravljenje potekalo dalj časa. Je bolj pomembno jemanje manjše doze ali izpuščanje dni?

Najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljena,

Ecytara in drugi antidepresivi iz skupine SSRI so povezani z naslednjimi simptomi odtegnitvene reakcije: motnjami spanja (žive sanje ali nespečnost), motnjami ravnotežja (vrtoglavica), telesnimi motnjami (glavobol, parestezije, slabost), motnjami razpoloženja (razdražljivost ali pobitost), tremorjem in ekstrapiramidnimi motnjami. V večini primerov so simptomi blagi oz. jih sploh ni.

Svetujem vam da odmerek znižate na 5mg in jemljete 2-3 tedna. Če ne boste imela nobenih težav lahko po 2 tednih Ecytaro povsem opustite. Če bi slučajno imela več odtegnitvenih znakov, lahko znižujete odmerek po četrtinah in ste dlje časa na istem odmerku (to pa je res redkokdaj potrebno). Povdariti moram, da so odtegnitveni simptomi le neprijetni, niso pa nevarni in minejo sami od sebe.

Lep pozdrav,

Daniela Fiket, dr. med., specialistka psihiatrije - transakcijska analitičarka, svetovalka Inštitut Neocortex; Kontakt: 070/760-769 ali [email protected]; Spletna stran: http://psihoterapija-fiket.si
Objava čaka odobritev

New Report

Close