Državna komisija za OBMP
Punce, pozdravljene.
Najprej se opravičujem, ker je kar nekaj časa trajalo, da sem se spravila k pisanju, ampak še vedno velja “bolje pozno, kot nikoli” :).
Torej, 8. aprila sva se s predsednico Društva za večjo rodnost Mojco Pirnat udeležili prireditve Naših prvih 5000 otrok, ki jo je organiziral mariborski Oddelek za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo v hotelu Habakuk.
Predavali so predstavniki vseh treh neplodnostnih centrov ((dr. Vlaisavljevic, dr. Kovač, dr. Reljič, dr. Gavrič Lovrec, dr. Bokal Vrtačnik in drugi), embriologi in predsednik Državne komisije za OBMP dr. Merlo, ki je le-to predstavil.
Simpozij je bil mednaroden, saj so na njem sodelovali tudi predstavniki iz Francije, Nemčije, Belgije in NIzozemske.
Predavanja so bila zares zanimiva, ampak ob kopici informacij, ki sem jih dobila tisti dan, se je verjetno marsikatera izgubila. Bom zapisala vsaj nekaj stvari, ki sem si jih zapomnila:
– poudarjeno je bilo, da je treba biti pacientom prijazen, z njimi komunicirati, si vzeti čas zanje, da iz ordinacije ne smejo iti z neodgovorjenimi vprašanji, da jim je treba nuditi psihično pomoč ipd., v glavnem, vse tisto, kar smo v tisti tabeli za Državno komisijo za OBMP napisale;
– da naj bi ženske jedle folno kislino en mesec pred zanostvijo in tudi 3 mesece po njej; pripočili so Femibon, ki vsebuje tudi B, C in E vitamin;
– da 3-D UZ ne da nič kaj več podatkov kot 2-D UZ;
– da je driling jajčnikov smiseln samo, če ima pacientka res PCO, v nasprotnem primeru samo
zmanjšuje ovarijsko rezervo;
– da je včasih maternica malo drugačne oblike, in je njen vrh bolj dol izbočen in to še je pomeni, da gre za pregrado;
– če odstranijo pregrado, se možnost zanositve poveča;
– če naredijo endometrijsko biopsijo, naj bi se aktivirale neke snovi v endometriju in zato naj bi bila možnost ugnezdenja zarodka večja;
– če ima ženska tri zaporedne spontane splave, je potrebno narediti genetske preiskave;
– po darovano žensko celico največ parov hodi na Češko, tudi veliko Britancev;
– pomembna je prijaznosti do pacientov, saj je, če je pacientka v postopku sproščena, tudi uspešnost postopka višja;
– v mariborksem centru slikajo razvoj zarodkov in njihovo delitev na pet minut in tako v petih dnevih pridobijo več kot 1.400 sličic zarodkov, na podlagi katerih vidijo, kateri zarodek se je najhitreje razvijal in tako pri embrio transferju lahko izberejo najboljšega;
– IVF zarodki se delijo hitreje kot ICSI in kar kaže na to, da naj bi bili zarodki, spočeti z IVF postopkom nekoliko boljši;
– v Mariboru razvijajo neko novo metodo (si nisem zapomnila imena), s katero bodo lahko posegli v zarodek in nekaj naredili, tako da bi bila uspešnost razvoja teh zarodkov pri 40-letnicah enaka kot pri 35-letnicah (juuuupiiii :), naša prihodnost je svetla);
– glede psihološkega razvoja otrok po donaciji celic ni nobenih razlik v razvoju glede na “normalno” spočete, edino še bolj povezani so s svojimi mamimi, saj one vlagajo še več truda v odnos; se je pa potrebno odločiti ali jim boš povedal o skrivnosti ali ne, pri čemer strokovnjaki priporočajo, da se jim pove;
– dr. Vlaisavljevič je povedal, da v primeru, ko pridejo do dobrih blastociste, je skorajda čisto
enaka verjetnost, da bo prišlo do nosečnosti, če vstavijo enega ali dva zarodka; da sicer ve, da pacienkte hočemo zanositi, pa četudi bodo dvojčki, ampak da se pri dobrih zarodkih priproča vnos samo enega zarodka;
– pri pregledu nuhalne svetline se mora vnesti starost darovalke celice in ne nosečnice, to pa itak že vemo.
Saj si niti nisem tako malo zapomnila, kaj :)?
Organizacijo prireditve same moram na veliko pohvaliti, tako da kapo dol pred Mariborom. Naj drugo leto tudi obletnica ljubljanske ginekološke klinike tako lepo uspe. Vmes pa naj pridno naprej raziskujejo, da bodo lahko čimvečim ženskam uresničili njihovo največjo željo :).
Jaz sem zelo vesela,kar sem pravkar prebrala (to o 40 letnicah pa sploh).A je mogoče ta beseda,ki si je nisi zapomnila-biopsija rumenega telesca,ali je kaj novega in imam tudi jaz še kaj upanja,ker imam že 41 let in trenutno ne vem,kaj naj storim,da bi prišla do otročka?
Moram pohvalit Mb,ker se res trudijo.
lp mila
Mila, se strinjam, da je potrebno pohvaliti MB. Dogodek je bil res vrhunsko organiziran, predavanja strokovna. Power Point predstavitve so imeli napisane v angleščini, tako da so lahko razumeli tudi tuji udeleženci. Meni je bilo zelo, zelo všeč.
Lahko, da gre za biopsijo rumenega telesca, ampak si res nisem zapomnila. Vem, da so kazali slikce, da greš z iglo v zarodek, verjetno bo res to to. Naj bi pa ta metoda predstavljala upanje za starejše ženske. Mila, na darovano celico pa nisi pomislila?
Sem pa včeraj v naglici pozabila napisati, da so bili na simpoziju tudi moj dr. Reš, njegova hčera dr. Uršula Reš Muravec in njegov sin Žan, ki je embriolog. Iz Ljubljane pa sta bila dr. Tomaževič in primarij dr. Cerar.
Renata,če je ta postopek z iglo v jajčno celico,sem ga že imela v tujini,pa ni ratalo.
Razmišljam tudi o darovani celici,malo me bremeni pot gor,dol-večkrat,pa denar je trenutno problem.
Takrat v IT me je tako utrudil postopek,tako fizično kot psihično,zato me je tujine malo strah.
Sem bila tako zelo prepričana,da bo uspelo,da sem potem rabila kar en čas,da sem se pobrala.
EMŠO je moj velik problem zdaj,bom videla,do jeseni moram kaj naštudirat.
lp mila
Lepo, da ste vesele, da vam tukaj kaj napišem :).
Sem zadnjič pozabila še napisati, da so se prireditve v popoldanskih urah udeležile tudi sestre iz Maribora in da jih je bilo prav zanimivo videti v civilu :). Jih skoraj ne prepoznaš.
Mila, če trenutno še nisi fizično pripravljena na nov postopek v tujini, potem nikar ne iti. Ja, vem, bi bil tudi denar pri nas problem, če bi bilo treba še enkrat dati vse skozi.
Odsotnost, v torek grem s prijateljico na kavo pa mi bo kaj več povedala o tej biopsiji endometrija. Jaz teh zadev tudi ne poznam, jih nisem dala skozi. Če mi ona ne bo znalal razložiti, pa kontaktiram zdravnike, prav?
Mene pa zanima ko ste napisali, da je naslednji sestanek komisije prestavljen na 18.april. Ali to pomeni, da po 18. aprilu lahko pričakujemo pošto za IVF in nič prej glede na to, da je dala ginekologinja 21.03. naprej na konzilij? Ali je ta sestanek komisije mišljen za kaj drugega?
Hvala za odgovor!
Ojla Vrtnica3 in Cebelica2011,
pošta s komisije rabi dober mesec, od dneva zasedenja, da pride do tebe 🙂 Midva sva imela papirje na komisiji 16.2., pa sva pošto dobila 26.3. tako da, je mal za počakat…ampk se premika! Koliko časa že čakata?
Vrtnica3, papirji gredo najprej na konzilij, pol pa na komisijo 🙂 Tako da “potrditev” pride šele po zasedanju komisije.
A imata obe z darovano?
Srečno obema! 🙂
Živijo punce,kako ste? Za Veselko imam eno vprašanje-A si kaj klicala sestro Tatjano glede tega kdaj boš na vrsti,zadnjič si mi rekla da tudi ti čakaš na darovano seme.Zadnjič ko sem se po emailu dopisovala s Tatjano mi je rekla da verjetno v novembru ali decembru me bo poklicala in upam da bo to res tako.Zdaj bo 19 mesecev kako čakamo. Za Renato vprašanje-Zanima me če se je še kaj pridobilo darovalk in darovalcih,hvala lepa za odgovor.Lep pozdrav,LJUBAV