Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Državna komisija za OBMP

Državna komisija za OBMP

Škratek, tudi meni je žal zate, sem prebrala tvojo zgodbo in nimam besed.
Jaz sem imela napolnjenih prvič 5 tednov, drugič 9 tednov, zdaj pa 7 tednov. Mislim, da nekateri zdravniki na gk Ljubljana prehitro dajo pacientke v postopke. Brez dodatnih pregledov.
Jaz imam ok celice, vendar sem prestara za doniranje. Morda bi za doniranje celic morali ozaveščati mlajšo populacijo, študente.

Torej en dokaz več, da je v tej smeri potrebno ukrepat.

nipomembnosploh, to mi pa ni čisto jasno kako lahko potni stroški in dnevnica, nanese 1000€?? Če je temu tako, super, mogoče bo sedaj še kak darovalec več, ampak meni se to zdi ful.

Ravno sem prebrala v drugi temi, da dr. Reš zaračunava testiranje za SPB, ki ga je treba opraviti na Zavodu za transfuzijo v Ljubljani. To testiranje je brezplačno z napotnico. Mislim da bi bilo vredu da se izda kakšen pamflet oz. zloženko, ali karkoli drugega in je napisano kaj je pokrito iz zdravstvenega zavarovanja. Že prej so napisale druge da tudi zaračunava polno drugih storitev, katere ne izvede.

Pozdravljene po dobrem tednu dni.

Odstotnost, da imajo v Grazu tako lepo urejeno? Meni je super, če je partner lahko zraven v sobi, ko čakaš na ali po postopku. Če sem že imela punkcijo na živo, mi je pomagalo vsaj to, da je bil partner lahko tudi tam. Je bilo takoj pol lažje :).

Se strinjam, da je narkoza prioriteta. Se počutiš kot prerojen, ko se zbudiš :). Pa nobene panike ni prej, res super.

Itak, da bi vsak od nas raje dal donerju tukaj 500 evrov in bi odpadel ves stres v zvezi s potovanjem v neko novo mesto, iskanjem prenočišča, strahom ali nas bo jezik oviral pri sporazumevanju, …

Nipomembnosploh, zares lepo od tebe, da si darovala celice. Jaz bi jih takoj, če bi le lahko. Pa jih žal še zase nimam :(.

Je dr. V. poudaril, da tudi naši pari dobijo povrnjene stroške in da to nanese kar nekaj denarja. Tako da res ne moremo govoriti, da naši darovalci ne dobijo čisto nič.

Jaz sem na komisiji predala tudi to idejo, da bi si pari med sabo darovali, ampak je gospa, ki se ukvarja z etiko, bila proti temu, je rekla, da se mora vsakdo za darovanje sam odločit in ne more biti na nek način prisiljen v to. Se pravi, da bi rekli moškemu, ok, če gresta vidva v postopek, boste pa vi prej darovali seme, ker je super kvalitite. Torej, zaradi neetičnosti zadeva odpade. Pa jaz dodajam, da je Slovenija zares majhna in sama bi imela stokrat raje uvoženo spolno celico kot celico morda kar svoje sosede/sodelavke, …

Za moje pojme bi vse klinike morale začeti delati tako zgodaj. Bi pač naročili najprej punce iz bližine, kasneje bolj oddaljene punce. Če bi pa katera oddaljena želela priti prej, bi pa tudi lahko prišla. Midva sva v MB tudi morala biti že ob 6-h pa sva pač takrat ob 4-h vstala in se svet ni podrl. Večini bi pa odgovarjala zgodnja ura. Menim, da bi se to dalo spremeniti.

No, sredi avle se posvetovati: no go, za mene. Jaz imam vedno sto vprašanj, ki jih pa sredi hodnika res ne morem postavljat. Niti ne želim, da kdorkoli, ki gre slučajno mimo, slučajno na uho kaj ujame. In če bom jaz nekoga ujela sredi hodnika, si sigurno ne bo vzel toliko časa, kot bi si ga, če imam pri njem rezerviran termin v ordinaciji.

No, meni se je pri G že zgodilo, da me je sestra pred odprtimi vrati spraševala, Rihterjeva, a tabletke rabite? Mene pa kup ljudi tam pozna, ojoj, me je skoraj kap. Nediskretnosti si ne moremo dovoliti. Če moramo v šoli skrivati ocene drugih dijakov, ko pride starš na govorilne ure, da pa tukaj ne bi pazili na diskretnost?? Ni pa to prioritetno, se strinjam, je narkoza pomembnejša. Ampak naj gre že sedaj na dnevni red, da enkrat se bo pa tudi to uresničilo. Se pa strinjam tudi, da imajo prednost onkološki bolniki, šele nato pridemo me na vrsto.

In zato, ker hočemo diskretnost, sigurno ne delamo tabujev. Jaz se z vsemi na veliko pogovarjam o svoji neplodnosti. V bistvu name pogovor o neplodnosti deluje terapevtsko. O tem bi več vedela povedati Alja, ki jo je Andreji uspelo pridobiti, da nam bo v pomoč. Diskretnost hočem zato, ker sem do nje upravičena. Ravno tako kot brezbolečinsko zdravljenje, ki mi ga določa zakon. Ne moremo kar kršiti zakonov, no.

Meni je v MB zelo všeč, ker so klinika, prijazna pacientom. K prijaznosti prispeva tudi malenkost kot je klicanje pacientov, namesto s priimkom, z barvo in številko. Biti prijazni pacientom, bi moralo biti vodilo vsem institucijam, ki so v stiku z ljudmi.

Grofica, se strinjam, po parih neuspešnih postopkih je potrebno narediti vse možne preiskave. Sama sem na svojo roko prosila splošnega zdravika za vse možne napotnice in potem letala na vse možne konce in kraje. Vse te preiskave bi nam morali zagotoviti neplodnostne ambulante, ne pa da stokrat dajem kri za raznorazne preiskave. En kup pregrad odkrijejo res šele v ne vem katerem postopku, kar je nedopustno. Na eni strani res šparajo, na drugi se pa denar razmetava za postopke, ki so že vnaprej neuspešni zaradi malenkosti, ki se prej niso ugotovile. Na našo psiho pa itak nihče ne pomisli. Če bi imeli vsi ti zdravniki in zdravnice za seboj dolgoletno zdravljenje neplodnosti, bi čisto drugače pristopali k temu. Ker bi na svoji koži občutili, kaj ti postopki naredijo parom.

Čebelica, res lepo od tebe, da si pripravljena darovati svoje celice. Naj ti čimprej uspe priti do otročička :).

Škratek, tudi tebi naj čimprej spet uspe zagledati plusek :).

Idea, dr. Reš dobi najmanj denarja za en izveden postopek, zato verjetno poskuša šparati na vseh koncih in krajih. In kot so punce napisale in kot tudi on svetuje, pojdite v tem primeru darovat kri ali pri k splošnemu zdravniku po napotnico za SPB, da si ne boste s tem delale stroškov.

Renata, mogoce ves kdaj je naslednji sestanek drzavne komisije?

Lepe praznike vsem in naj vam dobri mozje uresnicijo sanje!

Čebelica, verjetno v februarju ali marcu, ne vem točno, vam bom sporočila.

Punce, naj jim v Postojni, Mariboru, Ljubljani, Brnu in Pragi v letu 2012 uspe “ustvariti” čim več takšnih malih prinašalčkov sreče kot je tale v priponkici :).

Punce, pozdravljene.

Sporočam vam, da bo naslednji sestanek Državne komisije za OBMP 16. februarja. Če ima katera še kakšno pripombo/pohvalo v zvezi s centri, naj mi jo, prosim, napiše. Do konca tega tedna bom zbrala vaše predloge in jih tukaj gor objavila, potem pa boste lahko pokomentirale, ali bi bilo kaj pametneje odvzeti oz. še kaj dodati.

Pozdravljena Renata,

tudi midva z možem sva pristala v neplodnostni in se bova morala seliti kar naprej (verjetno v Prago) po moško celico. Ker sem še v vsem skupaj bolj nevedna me zanima ali je ta sestanek za OBMP, ki je 16.2. ta sestanek, kjer se odloča ali sta s partnerjem primerna kandidata za darovano celico? Midva sva par dni po tem datumu naročena k psihologu,soc.,… in sem zdaj nekje zasledila, da je to samo na cca 2 meseca? Bi mi bilo zelo žal, če bi zdaj zamudila ta rok,…. saj se vse tako vleče,…. ;( Ima mogoče kaki smisel že prej kontaktirat v Prago oz. že lahko ta čas “kaj delava naprej” ali prvo počakava na sklep komisije? Ta bo (verjamem) da odobrena, saj je partner popolno brez semenčic.

LP vsem in hvala za kak nasvet,….

Pozdravljeni Renata,

Z moje strani le ena prošnja:
– da bi začeli v LJ zjutraj bolj zgodaj z UZ-ji
(res ni prijetno, da vse sodelavke v službi ugotovijo, da se nekaj “dogaja”, ker kasneje v službo začnem hodit).

Lp in veliko uspeha pri vašem delovanju.

Ko smo se zgoraj pogovarjale o novih darovalcih, sem na drugi temi na tem forumu zasledila, da je ga. Pintarjeva napisala, da so s kampanjo pridobili 8 novih darovalcev moških celic. 🙂

Skopiram raje cel njen post iz foruma Darovanje spolnih celic. Upam, da sem komu polepšala dan 🙂

Spoštovani,

Po akciji se je javilo 8 novih darovalcev, tako da bo čakalna doba verjteno manj kot dve leti. Za darovanje jajčnih celic pa se je javilo 5 žensk, ki naj bi darovale v naslednjeih mesecih.

Lepo pozdravljeni,

prof. dr. Bojana Pinter, dr. med.
spec. ginekologije in porodništva
mag. ekonomskih in poslovnih ved
vodja darovalskih postopkov
Ginekološka klinika, UKC Ljubljana
tel.: 01-522-6074 (od 9h do 12h)
http://www.daruj.com

Super, super za pridobljene darovalce. Sem res vesela, da se je tudi pet žensk (pika.com :))) odločilo za to lepo gesto. Pa še 8 moških, res super.

Mogoče le to, vsekakor bom omenila, da si želimo, da začnejo z delom bolj zgodaj. Res ni fino, da večini v službi potegne, zakaj na dva dni manjkaš. In hvala za lepe želje glede uspešnega delovanja :).

Nova tukaj, ja, na teh sestankih se odloča ali si primeren kandidat za darovano celico. Čeprav ne vem, če je vajin dr. že spisal vlogo za vaju. Če jo je, potem bo sigurno obravnavana že na tam sestanku. V bistvu predstavnik vsakega centra prinese svoje vloge s sabo. In če sta že čez par dni po tem datumu naročena za nadaljnje razgovore, potem verjamem, da se vama bo vloga že na tem sestanku odobrila. Prago pa brez problema lahko kontakiraš, itak bo sledilo še kup mailov do takrat, ko bosta šla gor. Pa srečno!

Pozdravljene!
Sem prav vesela, da sem odkrila tale forum.
Moja zgodba je identična kot od novatukaj, zato se ne bom ponavljala. Meni je bilo rečeno, da ko bova dobila pošto, da je bila najina vloga obravnavana in da sva upravičena do postopka, se moram naročiti na pogovor pri dr.Vlaisavljeviću in potem mi bodo vse razložili, dali kontakte in vse potrebne usmeritve,… Seveda,ker pa je želja neutolažljiva in bi rada vse čim prej začela, me zanima na kateri e-mail naslov pisati v Prago? Gre za prvi kontakt sploh, ne vem niti kako in koliko naj napišem? Po drugi strani, pa se spet ne bi rada česa narobe dogovorila… Hvaležna bom za vsak nasvet. Sicer pa drage moje punce, 16.2 bo kmalu in konec februarja lahko pričakujemo težko pričakovano pošto, potem pa hitro v akcijo 🙂 Aja, pa še to me zanima: ali po odobritvi komisije moraš čakati, da prideš na vrsto (kljub dejstvu, da grem v tujino in da sama plačam)? To sprašujem zato, ker prijateljica, ki je dobila odobritev novembra, ji je bilo rečeno, da po najboljšem scenariju lahko pričakuje, da marca/aprila začene s postopkom-bo pa imela postopek v Slo. z lastnimi celicami.

vita 84 in novatukaj na tam linku http://med.over.net/forum5/read.php?67,6874604 si lahko prebereta vse o donirani celici.

In glede donirane celice je tako, da če ne mislita od naše zavarovalnice terjati povračila, lahko gresta tudi pred odločbo komisije. Če pa upata na povračilo je pa treba počakati na odločbo komisije. Midva sva po donirano moško celico šla v Graz, saj name je bilo bližje. Trenutno pa čakava na povračilo naše zavarovalnice da lahko greva v nov postopek, ki pa ga bova verjetno opravila v Pragi, nekje jeseni.

Hvala za odgovore. Ja tudi nama je bilo rečeno, da ko dobiva odobreno od komisije se naročiva k dr. in nama bo razložil kako naprej. Ampak (nevem, če sem prav razumela) je bilo rečeno, da morava imeti “opravljen” razgovor pri psihologu, svetovalni in pravniku, da se to predloži komisiji. Midva pa imava te razgovore 24.2. Zato zdaj nevem, če bova odobravana že 16.2 ali šele naslednjič, ko bodo ti razgovori že opravljeni. Res upam, da že zdaj, ker se itak še vse skupaj že tako vleče.

Vita, vidva sta to že opravila? Kolikor mi je znano (na kar se sicer ne zanašat :)) za naprej, če greš v tujino ni čakalnih vrst.

Odsotnost, tudi meni bi bilo veliko bolje v graz, ker je tako blizu,… Nisi bila zadovoljna, da bi drugič šla v prago? Baje pa je graz tudi veliko dražji, ne?

novatukaj v MB moreš prej imet opravljene te razgovore preden te dajo na komisijo, v LJ je drugače, in te najprej dajo na komisijo, potem pa opraviš razgovore ko pač želiš. Midva sva jih full pozno, saj sva glede naših donerjev še vedno skeptična (majhnost SLO) ampak sva se za vsak slučaj vseeno postavila v vrsto pri nas, saj nama je za tujino malo zmanjkalo denarja. Zdej čakava, če bo zavarovalnica kaj povrnila, da greva v nov postopek.

V tujini ni čakalnih vrst, sploh ne za moško celico. Greva pa midva naprej v Prago predvsem zaradi tega da sprobava še druge možnosti. So imeli v Grazu 4 šanse (2x insemenacija in 2 ICSI) in niso nič naredili, tako da nesem moje evrčke drugič drugam.

Kar se pa cene tiče, mi nihče ne zna povedati koliko je v Pragi moška celica, ampak glede na žensko se ne razlikuje cena tolko. Cena za ICSI, seme, preglede za SPB (delajo vsakič na novo) in transfer je bila 3000 €. Zdravila so pa v Grazu res full dražja. Če te še kaj zanima me lahko kontaktiraš tudi na ZS, ker tele je precej offtopic sedaj 😉

New Report

Close