Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Alternativa Zdravilstvo driska med postenjem

driska med postenjem

Pozdravljeni!

Postim se drugi dan ob zelenjavnih in sadnih sokovih. Pravzaprav sem se zdaj dva dni postila samo ob sadnih. Pred tem sem mesec dni jedla presno hrano, nič cvrtja.. in sem občasno dobila drisko. Odkar pa sem začela s postenjem, imam drisko bolj pogosto, po vsakem obroku. Nazadnje sem spila kivijev sok, postalo mi je slabo in vse sem izbruhala. Kaj je narobe?

Možnosti je več:

Lahko imate fruktozno intoleranco – razvije se lahko kadarkoli, še posebej, če jemo veliko sadja.

V črevesju je preveč vretja, ki se poslabša ob uživanju velike količine sadja. Imate vetrove, ki smrdijo po kislem?

Kot vidite, je v obeh primerih sadja preveč in črevesje ne deluje pravilno. Mogoče bi bilo bolj smiselno, da naslednjič pri presnojedni fazi jeste zelenjavo in surovo meso, in postite samo z vodo.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Odgovarjam iz svoje izkušnje. Bila sem vege-presnojedka več let, nisem se sicer postila, ampak sem imela podobne težave, šele danes jim vem vzrok, čeprav so mi ga tedaj (tudi g. Golenhofen) nekako sugerirali, pa nisem mogla povsem razumeti.

Sadja imate verjetno zelo preveč in to vam zelo draži prebavo, zdrava prebava je kompaktna, tudi če jeste zelo zelo malo. Presnojedci nasedemo najprej, kot po pravilu, na frutarijanska vznesenja, ki pa so neprimerna in niso za ljudi, da bi uživali pretežno sadje dlje časa (eno je sadni dan ali nekaj dni, drugo je življenjski slog). Sadje v izobilju res dvigne energijo, a daje lažni občutek, kot da ste nekje v višavah (sladkor!!!) in da je to to. Pa ni. Manjkati začnejo maščobe, v maščobah topni vitamini, proteini, vse skupaj postane pogosto problem za dlesni, skelenje zob… to niso čistilne faze ali prehodna stanja, to je napačna prehrana s preveč sadja in sladkorja v njem in premalo drugega.

Nikar ne sočite sadja, sadni sokovi bi se morali nujno redčiti z vodo, ker dobite tako močno koncentracijo sladkorja (četudi sadnega in surovega), da zadene slinavko, pride lahko do slabosti (sem izkusila, pa ne enkrat) in do vrtoglavice, potem pa tudi do motenj prebave.

Sočite zelenjavo, sadje pa jejte v naravnem stanju, vse drugo so resne presnojedske zmote. Eni reagirajo prej in bolj močno, drugi kasneje in jim ni slabo, mogoče imajo pa kake druge posledice.

Oglasila sem se zato, da potrdim zadnji stavek. Ko sem si izbila iz glave vege presnojedstvo in prešla na “all inclusive”, torej tudi surovo živalsko hrano, je vse to minilo, kot bi mignil, počutje se je dvigalo, bolezni so šle neznano kam, … Dodala sem surovo mleko, surova jajca in po veliko prebranega tudi surovo meso (ki v naši deželi in Evropi nasploh ni nič posebnega, vsaka kultura ga ima, od tatarskega biftega do karpača in pršuta,…).

Zdaj sem šele zares vredu. In šele zdaj vem, kaj je g. Golenhofen mislil, ko je rekel, jeste preveč sadja. Takrat se mi je zdelo čudno, danes vem, da je imel še kako prav. Ne pričakujem sicer, da mi boste verjeli, vsak mora sam priti do svojega “modela”, čeprav včasih je trnovo…

Hvala za opis vaših izkušenj. Upam, da jih bo prebralo čim več presnojedcev!

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Pa še nekaj sem pozabila: obvezni bio hrana, tudi to nam moderator tega foruma kar naprej prigovarja in šele po nekaj časa sem dojela, kako prav ima. Naj bo organsko, biološko pridelana hrana tisto, kar jemo vsak dan. Ne samo, ker ni pesticidov, konzervanskov… ampak ker ima lahko tudi po petkrat ali desetkrat več vitaminov, mineralov. To je moje dragoceno spoznanje.

New Report

Close