Dr. Klerh
OI v zvezi z dr. Klehrom ponavlja izjavo, ki jo je podal že 29. 08. 2008.
V slovenski in avstrijski javnosti so se v zadnjih dneh ponovno odprla številna vprašanja, vezana na zdravljenje onkoloških bolnikov pri avstrijskem zdravniku dr. Nikolausu Klehru. Stališče Onkološkega inštituta, ki ga je strokovni svet OI sprejel že marca, in mnenje avstrijske zdravniške zbornice o delovanju imenovanega zdravnika, ki ga je na pobudo OI pridobila Zdravniška zbornica Slovenija, si lahko preberete:
Mnenje strokovnega sveta OI (pdf, 1.25 Mb) – http://www.onko-i.si/uploads/pdf%20doc/mnenje_SS_OI.pdf
Mnenje Avstrijske zdravniške zbornice (pdf, 862.95 Kb) – http://www.onko-i.si/uploads/pdf%20doc/mnenje_Avstrijska_zdravniska_zbornica%28Salzburg%29.pdf
Iz zasebnih razlogov sem se pred leti preselila v Nemčijo. Zatem sem, po dveh letih, zbolela za rakom na dojki. Poslušala sem nasvet prijateljice in šla v zdravniško oskrbo k dr. Klehru v Salzburg, ker Zdravstvena zavarovalnica plača zdravljenje v Avstriji po pravilih EU. Moje izkušnje so bile dobre, ker mi je dr. Klehr zelo pomagal. Hvaležna sem mu, saj mi gre zdaj veliko bolje.
V Salzburgu sem srečala rojake, ki so mi poročali o grozotah zdravljenja v Sloveniji. Večina je bila morala plačevati povsem normalne, a pomembne preiskave, iz lastnega žepa, ali pa k njim v celoti enostavno niso bili pripuščeni. Onkologi so jih bili podvrgli kemoterapijam, ne da bi bili vedeli, kje povsod so bile metastaze, ne, da bi bili napravili preiskave, če se je bilo stanje po kemoterapiji zboljšalo, ali ne. Nekateri so bili enostavno napoteni v bolnišnico, kjer več kot teden dni niso bili videli nobenega zdravnika. Onkologi pogosto niso bili dosegljivi, ker so bili baje na »izpopolnjevanju« v inozemstvu. Nekateri so poročali, da so onkologi z Zdravstveno zavarovalnico obračunali zdravljenja, ki sloh niso
Naravnost presenetljivo si v določenih časovnih zaporedjih slede razni prispevki o “grozotah slov.onkologije”, tako znano zvenijo, čeprav so pisani v različnih jezikih, tako znane so iztočnice le-teh, toliko je v njih pljuvanja po našem zdravstvu in toliko poveličevanja dr.Klerha da kar smrdi, smrdi,smrdi, tako smrdi…………………
Pisanje brez konkretnih dokazov in navajnaje infromacij o dr. Marušiču se mi zdi povsem neprimerno, zato ni vredno komentiranja.
Kristina Modic
Se strinjam Kristina. Ni vredno komentirati. Sprašujem se, ali so razprave o uspehih/neuspehih omenjenega avstrijskega zdravnika sploh smiselne in komu koristijo? Če gledamo z vidika, da ima vsak tule pravico povedati svoje mnenje, je prav, da so objavljeni tudi posti, kakršnega je napisala gospa Marija01. Po drugi strani pa se mi zdijo takšne neargumentirane pisarije povsem odveč in nekoristne, če ne celo žaljive in skrajno nekorektne.
Napake se dogajajo na vseh področjih, tudi v zdravstvu, in nanje državljani zadnja leta tudi javno in povsem odkrito opozarjamo. A dovolite nam, ki živimo tukaj sedaj in danes, da ocenjujemo uspehe/neuspehe slovenskega zdravstva in ki ima velik ugled tudi v svetu – še zlasti če upoštevamo našo majhnost in v primerjavi z velesilami zelo skromno finančno zaledje, ki je namenjeno razvoju zdravstva in s tem tudi onkologije.
Poglejte samo, kakšne zahtevne operacije opravljajo slovenski kirurgi? Tudi oprema Onkološkega inštituta prav nič ne zaostaja za drugimi podobnimi institutu v svetu. Obstaja pa ena VELIKA razlika: pri nas za zravljenje raka bolniki NE PLAČAJO ničesar, če se odločajo za samoplačniške preglede ali terapije, je to njihova odločitev. Pogosto tudi zato, da pridobijo še drugo strokovno mnenje. Pred dnevi mi je prijatelj omenil, koliko je plačal za enostavno zobozdr. storitev v Švici – rekel sem mu: Slovenci imamo Švico doma, a se žal tega pogosto niti ne zavedamo.
Za konec samo razmišljanje (in niti ne predlog) moderatorki Kristini: Ali bi bilo kaj narobe, če to temo enostavno zapremo? Nisem zagovornik, še zdaleč ne, samo – vse ima svojo meje – in gospa Marija 02 jih je presegla. Ji bomo dovolili podobne pisarije še naprej? Sta si naše zdravstvo in onkologija to res zaslužila in S ČIM?! Prav nobene potrebe ne vidim, da bi redki posamezniki še naprej brezplačno reklamirali avstrijskega dermatologa, ki si tega ne zasluži – še najmanj pa na slovenskem forumu, in s podobnimi neresnicami in žalitvami tako neposredno in zlonamerno zavajali bolnike in njihove svojce.
Ugledni in v svetu priznani predstavniki in strokovnjaki Onkološkega inštituta v Ljubljani so o njegovem početju že večkrat podali svoje uradno mnenje i o tem obvestili medije in avstrijsko zdr. zbornico. To zadošča.
Janez,
Tudi sama sem oklevala, ali temo zapreti ali umakniti. Posvetovala sem se tudi z uredniki spletne strani…
Je pa tako kot praviš ti… dobro je, da se dopusti objava različnih mnenj, saj bodo le tako lahko bolniki prepoznali in se odločili za obliko zdravljenja…
Še enkrat poudarjam moje stališče in stališče večine bolnikov, ki sem jih spoznala v večletnem delovanju na poodročju pomoči bolnikom z rakom – ZAUPANJE V SLOVENSKE ONKOLOGE JE ZARES VELIKO. To kaže tudi podatek, da se vsi, ki sem jih spoznala, zdravijo doma, v Sloveniji, le redki pa zaradi različnih osebnih razlogov v tujini – vendar v različnih priznanih bolnicah ali sanatorijih uradne medicine.
Temo bom za enkrat zaprla in se ponovno posvetovala z uredniki Med.Over.Net.
Kristina