dolžina materničnega vratu
hvala za vaš hiter odgovor.
kar me je zanimalo je predvsem vaš nasvet glede moje aktivnosti za naslednje tri tedne – dokler ne bo 23t in ne bom imela ponovnih meritev dolžnine MV.
trenutno sem na bolniški in poleg počitka in sedenja opravljam še lažja gospodinjska opravila, tudi sprehodi so zmerni, do 20 min.
kaj bi pa lahko pripomoglo k temu, da bi bila dolžina MV v 23t normalna oz. ne pod mejo dopustnega?;) torej je vse kar je nad 15mm v 23 t normalno in bi torej lahko normalno delala – hodila v službo? sem tip, ki sem težko pri miru…
hvala v naprej za vaš odgovor in lp
da, v bistvu se pri interpretaciji nevarnosti pred prezgodnjim porodom močno pretirava. Lahko bi torej vse počeli povsem normalno kot doslej.
Pozdravljeni!
Z možem sva se trudila zanositi kar nekaj let, in ko nama je končno uspelo, sva januarja izgubila prvega(10tednov), ker se je razvoj ustavil in srčka ni bilo videti. Popolnoma skrušena sva se odločila poskušati naprej, saj sva se bala, da bo spet dolgo trajalo preden se nama posreči. Mali čudežek naju je presenetil že po prvi normalni menstruaciji. Zaskrbljena a vesela sva nekako navigirala skozi nosečnost, nato pa se je kar na enkrat v 18.tednu zgodilo, da je MV popustil in sem rodila živo deklico, ki pa je bila premajhna, da bi preživela 💔.
- Vprašanje za vas je, kaj svetujete, kako naprej? Kdaj Oz.kako hitro poskusiti ponovno, da bo varno zame, kakšno preventivo ubrati? Strah bo seveda čedalje večji, a si neskončno želiva svojega otroka.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
po splavu v 2. trimesečju priporočamo vsaj 2 do 3 mesece odloga pred naslednjo zanositvijo, v naslednji nosečnosti pa priporočamo cerklažo takoj po opravljenem presejalnem testu za trisomije (nuhalna svstlina).
Pozdravljeni
V 23t izmerjena dolzina MV 18mm in lijak (v 20t izmerjena dolzina 22mm).kontrola cez 4t.izdano zdr potrdilo za bolnisko do dneva poroda.Kaj po vase lahko do takrat sploh pocnem? Voznja z avtomobilom je dopustna? Krajsi sprehodi?
Kaksen nasvet bi mi vi dali do dneva poroda za to da rodim zdravega otrocka?
Hvala
Spoštovani,
že premnogokrat sem zapisal, da MV daljši od 15 mm pred 24. tednom ni problem. Sam v vaši situaciji ne bi sploh delal problema, bi pa dolžino MV spremljal dalje na 2 do 3 tedne.
merilo <15mm velja do 24. tedna, v 3. tretjini nosečnosti se pa MV že naravno krajša. bi bilo treba preveriti še ostale lastnosti MV (odziv na pritisk nad mehurjem, daljše opazovanje, npr. 5 minut, da se vidi, če gre za dinamični cerviks, kako in koliko se vidi cervikalna sluznica itd.). skratka, ni vse v dolžini. In če že, ne more škodit skrb za naravno zaščito nožnice pred infekcijami, kar najbolj učinkovito dosežemo z ustreznim zakisljevanjem z mlečno kislino.
Spoštovani,
kot prvo ni pomembna le dolžina MV ampak tudi struktura (kako se vidi cervikalna sluznica, je ali ni prisoten “lijak”), sicer pa je 25 mm povsem dovolj in ne kliče po nobenih ukrepih. Eventualno se preventivno lahko odrečete spolnim odnosom, mirovanje in počivanje pa ne prinese ničesar. Pa tudi Utrogestan ne.