Dolgotrajno vnetje popka
Pozdravljeni,
obračam se na vas, saj ne vem več koga naj vprašam za mnenje. Zelo bom hvaležna vašega odgovora.
Moj sin ima že od rojstva vnet popek, sedaj pa bo star 7 mesecev. Približno 7i dan mu je popek odpadel, nato pa je bilo par tednov stanje normalno. Kmalu se je pojavil gnojni izcedek, ki sem ga čistila 3krat na dan s fiziološko in včasih namazala z bepanthen kremo zelo na tanko. Popek je rdeč, koža okoli ni vneta. Apetit ima normalen. Po navodilu pediatrije sem nato 10 dni mazala s Fucidin kremo, ki pa ni pomagala (čistila sem bolj površinsko). Bila sva na pediatrični v Ljubljani, kjer so naredili UZ popka in ni bilo vidne povezave med popkom in vrhom sečnega mehurja. Opravili so tudi bris popka. V brisu je porasla anaerobna bakterija ( Actinomyces urogenitalis +++). Po navodilu sva 10 dni na 8 ur pila Amoksiklav sirup in 3krat dnevno čistila popek z Octenisept razkužilom. Po 2 dnevih jemanja antibiotika se je stanje umirilo in se izboljšalo. 1 dan po ukinitvi antibiotika pa se je spet pojavila rdečila in malo gnojnega izcedka. Dobila sva napotnico za na infekcijsko kliniko, kjer so spet opravili UZ popka, vendar je bil UZ spet normalen. Odvzeli so mu tudi kri, kjer pa ni nobenih odstopanj. Spet so opravili bris popka, vendar izvide še čakava. Rekli so mi, naj 2-3krat na dan popek čistim s fiziološko. Očistim ga z sterilnimi vatiranimi palčkami in sterilnim zložencem.
Prosila bi vas, če mi lahko še vi podaste mnenje, saj res ne vem več, kaj naj storim, da se stanje uredi.
Lepo pozdravljeni,
Nevenka
Zaenkrat je potrebno počakati na izvide mikrobioloških preiskav in nato zdraviti z antibiotikom glede na ta izvid. Sicer do prejema izvida čistite, kot so vam naročili.
Pozdravljeni,
najprej naj se vam zahvalim za hiter odgovor.
Dobili smo brise popka in sicer so na popku izolirali bakterijo S. aureus -MRSA in S. anginosus.
Po navodilu jemljemo antibiotik Primotren 10dni in sicer 5ml na 12ur. Sedaj ga jemljemo že 6dni vendar se stanje popka še ni čisto nič spremenilo. Zanima me kakšna je verjetnost, da imam MRSO tudi jaz, saj se dojiva? Bojim se, da bi bakterija izginila in bi jo potem zaradi mene dobil nazaj. Še vedno mi ni jasno kje je bakterijo dobil, saj je bolnišnična. Ali je tale antibiotik zelo močan? Zanima me tudi ali mislite, da Mrsa povzroča vnetje popka, saj imam vnet popek že od rojstva, bakterijo pa so dokazali šele sedaj?
Najlepša hvala za odgovor in lepo pozdravljeni
MRSA je bakterija, ki je povsod prisotna in je sicer zdravim, imunsko nekompromitiranim ljudem, nenevarna. Oglasite se pri vaši zdravnici, da se pogovorita o morebitnem ukrepanju (iskanje morebitne kolonizacije pri vas).
Zdravljenje s Primotrenom je bilo zelo verjetno predpisano glede na antibiogram, torej po izvidu. V tem primeru bi antibiotik moral delovati, v nasprotnem zdravnik lahko predpiše drug antibiotik (po izvidu, ki ga je prejel).
Takšna vnetja se kar pogosta, okužba pa poteka počasi, ko število sicer normalno prisotnih bakterij narašča in tako povzročijo vnetje.