Dojenje in kandida
Lep pozdrav!
Dokler nisem naredila testa (pljuvanje v kozarec) se mi niti sanjalo ni, da bi lahko imela kandido. Res, da imam težave s perioralnim dermatitisom in sem mace več utrujena kot normalno, vendar ta utrujenost traja že več kot 10 let (ko sem se prenehala aktivno ukvarjati s športom), zato sem pač sklepala, da taka sem. Pred tremi meseci in pol sem rodila hčerko, ki pa ima konstantno težave z odvajanjem (blato, ki vedno meji na drisko) in izpuščaji po telesu. Sumijo alergijo na kravje mleko, zato sem prenehala z uživanjem vseh mlečnih izdelkov. Sedaj pa me (glede na rezultate testa s slino) zanima, ali lahko jemljem kakšne probiotične napitke in katerega bi vi priporočali. Doma imam tudi alge, ki sem jih jemala že pred nosečnostjo – lahko z njihovim jemanjem nadaljujem?Ali je smotrno izločevati sladkorje, belo moko,,,,, čeprav dojim?Ali bo to spodbudilo obrambne mehanizme v telesu in bom hčerko še bolj obremenila s kakšnimi strupi? Prosim za odgovore, saj me je dejstvo, da imam kandido zelo prizadelo. Vedno sem namreč zelo pazila na zdravje (nič pijače, ne kadim, ne jeljem tablet, kontracepcijske tablete sem jemala 7 let nazaj in sicer dve leti), no mogoče je le stresa malo preveč. Gre kandida z dojenjem tudi na dojenega otroka oz. ali se to zgodi v vsakem primeru?
Hvala in lp
Kandida je tesno povezana s pomanjkanjem mineralov (povezavo najdete v starih temah). V vsakdanji prehrani je mineralov in drugih mikroelementov vedno manj (študije to zelo lepo dokazujejo). Morali bi pojesti 2x, 3x, 4x več, kot pred 30 leti, da bi dobili zadostno količino mineralov.
Vi ste se ukvarjali še s športom, kar je prav tako povezano s pomanjkanjem mineralov oziroma zakisanostjo telesa.
Glivice zdaj imate in potrebna bo dieta in razkisanje.
Med nosečnostjo lahko jemljete probiotike. Če imate trdo blato, vam priporočam tekoče probiotične mikroorganizme, če je blato normalno ali mehko, pa probiotike v kapsulah. To je nek splošni nasvet pri izbiri probiotikov, seveda pa naj vsebujejo čim več sevov različnih probiotičnih kultur in v čim večji količini (velja za kapsule).
Še na nekaj morate paziti: da ne bodo vsebovali mleka oz, mlečnih izdelkov. Tudi za otroke in dojenčke obstajajo posebno probiotiki, ki jih lahko dobijo od rojstva naprej. Če jih ne boste našli na internetu, pokličte v ordinacijo.
Alge so v redu, še boljši pa bi bili bazični minerali za razkisanje.
Kot ste že sami ugotovili, med dojenjem ne morete začeti s strogo protiglivično dieto. Lahko pa pazite na sestavo jedilnikov in jeste ogromno zelenjave, ter čim manj OH. Sladkorje črtajte 100%.
Torej: blažja protiglivična dieta, probiotiki in bazični minerali so dovoljeni med dojenjem. Glivice pa bodo seveda prišle v dojenčka, zato boste morali pri uvajanju hrane zelo paziti, da ne bo jedel samo OH in sladkorjev.
LP