diskus hernija
Vsaj pol leta hrbtenice ne smete obremenjevati. Po dveh mesecih lahko pričnete z zmerno športno aktivnostjo pod vodstvom strokovnjaka.
Vsekakor sledite navodilom ortopeda, ki spremlja vaše zdravljenje, saj je hitrost okrevanja različna od primera do primera in tu ni nekih fiksnih časovnih terminov.
Lep pozdrav,
Spoštovani
pred kratkim sem prejela izvid na katerem piše:
manjše področje pojačanega T2 signala je v sakrumu desno, posterolateralno, pod sis, kar bi lahko bilo stanje po kontuziji kostnine ob poškodbi 2007. V sagitalni ravnini se nakazuje relativno oster kot med S4 in S5.
Kaj točno ta izvid pomeni, saj mi ni bila dana možnost tega vprašanja.
Hvala in s spoštovnajem
Izvid pomeni, da gre za sum, da je poškodba malo spremenila obliko križa in da je gostota kosti v križu povečana. Niste pa navedli simptomov, da bi lahko natančneje ocenil.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni
Stara sem 29 let, mati treh otrok… Po tretjem porodu se začele pojavljati bolečine v hrbtenici. dokler sem delala stoje je bilo še vse brez večjih bolečin, nisem se pa smela vsesti. Bolečine so se stopnjevale in iz hrbtenice preselile v levi bok, in v spodnji del noge, nad gležnjem zadaj, zdravnica me je napotila na fizioterapijo, kjer se je situacija počasi izboljševala. pred šesto fiizoterapijo, pa sem zjutraj naredila napačen gib in bolečina je postala neznosna. zato so me napotili v bolnišnico,kjer je zdravnica ugotovila naslednje: Lazarevič je levo nizkopozitiven, refleksi simetrično izzivni, popuščajo dorzifleksorji prstov leve noge, v manjši meri tudi stopala, senzibilitetne motne v dermatomu L5. takoj me je napotila na magnetno resonanco. izvidi so sledeči:
spinalni kanal je kongenitalno izrazito širok. ledvena lordoza je primerna. .v nivoju L4-L5 je vidna zelo velika levostranska dorzalna paracentralna diskus hernija s premerom do 1,6cm. diskus hernija sega navzdol za telesom vretenca L5. komprimirana je leva korenina L, duralna vreča pa je zaradi izrazito širokega spinalnega kanala v tem delu le blago utesnjena. Blago desiciran in minimalno cirkumeferentno protrudiran i.v. disk L3-L4 in L5-S1. blaga spondilartroza L5-S1 pbpkestramslp L4-L5 desno.
v času v bolnišnici se je stanje po osmih dneh začelo izboljševati, do takrat pa nisem mogla vstati iz postelje. po šestnajstih dnevih so me odpustili, sicer še z bolečinami, vendar zmernimi… sedaj sem bila pri svoji zdravnici, ki mi je takoj odsvetovala operacijo, in me napotila na fizioterapijo… že v bolnišnici sem od vsakega zdravnika slišala drugo mnenje, eni so bili za operacijo, drugi spet ne…sama vem da se te zadeve zelo rade ponavljajo, zdravljenje je dolgotrajno in zahteva veliko samodiscipline, konec meseca imam kontrolo pri nevrokirurgu, do takrat pa fizioterapijo. zanima pa me vaše mnenje tako glede operacije, in nadaljnje terapije. nimam pa želje z bolečinami živeti naprej.
trenutno je situacija taka da sem skoraj brez bolečin, sicer jemljem protibolečinske tablete, vendar je moje gibanje, močno omejeno…
že v naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor in za vaše mnenje. najlepša hvala…
Gre za res veliko hernijo vendar je dobrodošel signal, da gre na bolje. Glede na to zaenkrat nima smisla razmišljati o operativnem posegu, vsaj dokler gredo stvari na bolje.
Za natančnejše nasvete bi moral narediti vsaj klinični pregled in ga primerjati z diagnozo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni…Star sa 45 let.i imam poteskoce sa hrbetnicom.Posto sam opravio izvid MR javljam se sa izvidom.Izrazito je degeneriran in desiciran medvretečni diskus u nivoju L5-S1,nekoliko sta dessicirana tudi diskusa u nivoji L3-L4 in L4-L5.Medvretečni disk u nivojuL5 -S1 je cirkumferentno raširjen-bulging,vidna je manjša centralna dorzalnaprotruzija medvretečnega diskusa,bolj izrazeni sta obojestranski lateralni in delzolateralni protruziji diskusa i koštne naplastitve v području malih sklepov,ki obojestransko posledično utesnjujeju oba lateralna recesusa, desna lateralna že intraforaminalna protruzija diskusa pa odriva koreninu.Medvretećna diskusa u nivojih L3-L4 in L4-L5 sta minimalno, dorzalnocentralno protrudirana.V vseh prikazanih nivojih so vidne kostne naplastitve v podrucju malih sklepov.MNENJE Degenerativna spremembelumbosakralne hrbetnicenajbolj izražene u podrucju nivoja L5-S1 kje je vidna izrazita degeneracija. Prosim za vaš nasvet . Lep P ozdrav
Naplastitve nakazujejo, da gre za dokaj staro okvaro na segmentu L5-S1. Hernija v tem delu se je dotaknila korenine živca in ga odriva stran.
Ni nič kritičnega za vašo starost, mislim, da bi vam lahko pomagali, primerjati bi moral izvid s klinično sliko.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Enkrat sem vam že pisala. Stara sem 28 let.Imam že približno dve leti bolečine v križu,ki so se širile vzdolž desne spodnje okončine.
V ospredju so bolečine,ki se iz križa širijo v desno nogo in mravljinčenje v prstih.Od septembra 2011 sem v bolniškem staležu,zaradi hudih bolečin.Pred tremi tedni so mi začele bolečine popuščati.Občasno še čutim bolečine v nogi in mravljinčenje v prstih.
Predlani sem opravila CT L/S (leta 2010),ki pokaže večjo H.D. L5-S1 desno.
Novembra 2011 sem opravila MR L/S hrbtenice,ki še vedno pokaže večjo diskus hernijo na nivoju L5-S1 na desni strani,
na nivoju L4-L5 je disk degeneriran,prisotna je manjša centralna protruzija.
V naslednjih dnevih je predvidena moja operacija mikrofenestracija L5-S1 desno.
Čeprav mi gre trenutno na bolje me zanima vaše mnenje če je operacija potrebna,ker je pri meni prisoten velik strah pred operacijo.
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor!
Lep pozdrav
Pišete, da vam gre na bolje – posvetujte se s svojim zdravnikom, če bi operacijo nekoliko prestavili, da vidite, kako se bo stvar razvijala.
Lahko se tudi oglasite v naši ordinaciji, da vam dam več informacij, predvsem pa, da ocenim, ali vam lahko z manualno medicino kakorkoli pomagamo.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Stara sem 26 let. Moja težava pa je, da ne morem normalno upravljati s prstom na nogi in sicer s palcem. Ko se naprimer obuvam se le ta ne postavi v pravilni položaj oz. ostane skrčen (vsi prsti se nekako stegnejo, palec pa ne) nakar ga sama oblika čevlja prisili v pravilen položaj. Tudi, ko se ne obuvam in “dvignem” vse prste na nogah, se palec ne dvigne- nekako visi- bolečin ni čutiti.
Sicer imam obrabljena vretenca in včasih hude bolečine v vratu, zato me zanima ali obstaja možnost, da sta moji dve težavi povezani (težave z vratom imam že tri-štiri leta, prst pa mi nagaja cca. 1,5-2 meseca).
Vsekakor se spravljam k zdravniku zaradi prsta, le zanima me ali slučajno obstaja povezava med navedenim.
V naprej se zahvaljujem za odgovor.
LP, Dragana
Zelo verjetno ne obstoja povezava z vratnim delom hrbtenice in simptomi v nožnem palcu. Če bi bilo to povezano, bi se pojavili tudi drugi težji simptomi.
Lep pozdrav,
Zelo verjetno ne obstoja povezava z vratnim delom hrbtenice in simptomi v nožnem palcu. Če bi bilo to povezano, bi se pojavili tudi drugi težji simptomi.
Lep pozdrav,
Lep pozdrav,
Lep pozdrav,
Zelo verjetno ne obstoja povezava med vratnim delom hrbtenice in simptomi v nožnem palcu. Če bi bilo to povezano, bi se pojavili tudi drugi težji simptomi.
Lep pozdrav,
Zelo verjetno da ne obstoja povezava med vratnim delom hrbtenice in simptomi v nožnem palcu. Če bi bilo to povezano, bi se pojavili tudi drugi težji simptomi.
Lep pozdrav,
prosila bi tudi jaz za razlago izvida, saj me zelo skrbi , ker imam močne bolečine, mravljinčenje in omrtvelost noge.
preizkava pokaže izraženo spondilozo oz. hondrozo ter spondiloartrozo na višini l/s prehoda.
Na vseh ostalih segmentih je inenziteta prikazane kostnine kot i.v diskov v mejah običajnega.
na višini segmentov L5 – S1 je prisotna herniacija diska ki centralno komprimira duralno vrečo in oži kanal skoraj za tretjino. sprememba sega v suprapedikularne predele obeh nevroforamnov, suspekten fragment se spušča v področja recesusa, nekako centralno oz.bolj z leve
a se spoznaš kaj?
prosila bi, če lahko odgovor dobim po email naslovu, saj doma nimam računalnika in pišem iz knjižnjice. [email protected]
hvala
Gre za klasično okvaro medvretenčne ploščice L5-S1, pri čemer so znaki, da ne gre za svežo okvaro, saj je naveden oddvojen fragment.
Tipična indikacija za zdravljenje z manualno medicino, zato se lahko oglasite s slikami na pregled v naši ordinaciji.
Lep pozdrav,
Vsekakor mislim, da je pametno prej poizkusiti z manualno medicino, veliko podobnih primerov smo že rešili in operacija ni bila potrebna.
Lep pozdrav,