Najdi forum

Gre za klasično hernijo na segmentu L4-L5, kjer je počila ovojnica skozi katero se je pomaknil del medvretenčne ploščice (nazaj v smeri hrbteničnega kanala in rahlo v desno).

Glede na vašo starost ocenjujem velike možnosti zdravljenja z manualno terapijo, zato vas vabim, da se s slikami oglasite na pregled v naši ordinaciji[/url].

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljen g. Fedorov

Star sem 31 let in imam približno dve leti težave s hrbtenico. Bil sem tudi že pri vas in opravil pet terapij z manualno terapijo! Od tega je sedaj eno leto in bolečine so se ponovile! Sedaj sem tudi pridobil sliko MR, ki je pokazala naslednje:

MR L/S HRBTENICE

Izravnana lumbalna lordoza.
Spondiotične spremembe na vseh segmentih.
Izguba intenzitete signala i.v. diskov zaradi degeneracije.
Znižan i.v. prostor L5-S1-i.v. hondroza.

V aksialni ravnini je v nivoju L2-L3 vidna proturzija i.v. diska po celotni posteriorni poveršini, spinalni kanal je ožji.
V nivoju L3-L4 je vidna centralna herniacija i.v. diska, ki oži spinalni kanal.
V nivoju L4-L5 je vidna centralna herniacija i.v. diska, ki oži spinalni kanal in sega nekoliko navzdol.
V nivoju L5-S1 je videti obsežno centrolevostransko herniacijo i.v. diska z eksturzijo le tega, ki sega navzgo skoraj čez celoten korpus L5 in izrazito utesnuje spinalni kanal

Izrazite degenerativne spremembe L/S hrbtenice.

Sem tudi kar aktiven športnik. Zanima me kakšno je stanje moje hrbtenice in, če bi se dalo s pomočjo manualne terapije stanje kaj izboljšati oz. kakšno drugo zdravljenje bi vi priporočili. Naj povem, da imam poleg bolečin v križu tudi težave s levo nogo, in sicer predvsem s prsti na levi nogi, ki jih ne morem vredu premikat, predvsem palca! Naj tudi povem, da je boličina v križu popustila oz. ni močne bolečine in laho večina stvari opravljam brez problemov. Noga še pa ni 100%.

Hvala za vaš odgovor.
Andrej Kokol

Aktivni šport je seveda še dodatna obremenitev za hrbtenico in podobne poškodbe pridejo še prej do izraza.
Najbolj kritičen je segment L5-S1, kjer je prisotna desna hernija v smeri hrbteničnega kanala in malo levo – ta je verjetno kriva za težave z nogo.

Svetujem, da se oglasite v nai ordinaciji in do takrat, če je mogoče, zmanjšate športno aktivnost kolikor se da.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni !

Zaradi bolečine v desni nogi sem opravil pri vas terapijo, vendar bolečina ni prenehala.

Opravil sem tudi MR slikanje lumbalne hrbtenice, kjer je navedeno, da imam zravnano lordozo ter manjše spremembe signala iz subhondralne spongioze v zvezi z degeneracijo v L4-5 in L5-S1, drugih patoloških sprememb signala skeleta pa ni videti. V nadeljevanju piše, da gre za zmerno degenerativno zoženje kanala v L4-5; v višini L5-S1 večja desna posterolateralna ekstruzija, ki povzroča zoženje kanala, povsem iztiska desni reces v katerem je videti utesnjeno korenino S1 dex..

Medtem je postala bolečina od desnega kolka do pete močnejša, zadnja stran noge je mravljinčasta vključno s podplatom.

Prosim Vas za nasvet.
Hvala in lep pozdrav,
Andrej

Diagnoza se sklada z navedenimi simptomi.
Gre za vkleščenost živca S1, kjer je praktčno izstopišče zaprto, kar je težava, ki jo je težko hitro zdraviti in traja nekaj časa.
Mislim, da še ni indikacij za operativni poseg in da z manualno terapijo lahko izboljšamo stanje, zato svetujem, da se ponovno oglasite v naši ordinaciji na brezplačen kontrolni pregled in s seboj prinesete tudi MR slike.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Stara sem 47 let in od julija letos imam močne bolečine v križu.
Ortoped me je napotil na fizioterapijo, vendar so postale bolečine še hujše.
Bolečina je prisotna v ledvenem delu, širi se po desni ritni mišici in v nogo vse do stopal.
Najhuša bolečina je zjutraj, ko vstanem.
Ortoped in osebni zdravnik sta predlagala operacijo.
Imam že napotnico.
Posredujem izvid MR:

Preiskava pokaže degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih.
Spondiloartroza od L4 navzdol, prav tako hondroza.
Na višini segmentov L3-L4 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Prizadetosti nevroforamnov ni videti.
Med segmenti L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Videti je manjšo centralno protruzijo diska, ki je centralno v stiku z duralno vrečo.
Nevroforamni so prosti.
Na višini segmentov L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena.
Prisotna je protruzija oz. herniacija diska, ki se spušča po kanalu navzdol ter centralno komprimira duralno vrečo.
Ob tem sprememba sega v področje desnega recesusa, kjer je v stiku s korenino izstopajočega živca.

Prosim za vaše mnenje, ali je opracija potrebna, ali je zadevo mogoče urediti z manualno terapijo !

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Pozdravljeni!
Meseca aprila sem bil operiran -lateralna diskus hernija na nivoju L4-L5 levo.Stanje po op je bilo bistveno boljše,vendar so se pet mesecev po operacijo pričele bolečine v obeh petah ter pekoči “podplati”,poleg tega še bolečine.Zato sem ponovno opravil magnetno in danes dobil izid:
Vsagitalni ravnini je videti nekoliko naprej pomaknjeno težiščnico-blažji sacrum acutum.
Spondilotične spremembe na vseh segmentih inizguba inzentitete signala i.v.diskov zaradi degeneracije.
Višina i.v. prostorov je še primerna
V aksilarni ravnini je od nivoja L3 navzdol videti protuzije i.v. diskov po celotni posteriorni površini in manjše kostne naplastitve,spinalni kanal ni bistveno utesnjen,i.v. foramini so prosti.
Ali bi pri meni prišla v poštev manualna terapija in kaj sploh izvid pomeni?Ali bo potrebna ponovna operacija?
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!

Glede na to, da so bolečine v obeh petah mislim, da so po operaciji določene mišice delovale nepovezano, neskladje v delovanju je še sedaj, kar lahko rešimo z manualno medicino, zato bi bilo smiselno, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url].

Lep pozdrav,

Za kleme:

Ocenjujem, da operativni poseg v vašem primeru ne bi bil enostaven,saj so prisotne degenerativne spremembe tudi v ostalih malih sklepih, ne le v L5-S1.
Mislim, da bi bilo pametno pred odločitvijo za operacijo obiskati našo ordinacijo[/url], ne morem nič vnaprej obljubiti, več bom lahko povedal po pregledu, morda pa le lahko kaj naredimo in vas rešimo operativnega posega.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni !
Stara sem 28 let in imam približno dve leti že težave s hrbtenico .Imam bolečine v križu, ki se širijo v desno nogo, mravljinčenje in odrevenelost po dorzomu desnega stopala.Lani sem opravila CT L /S, ki pokaže večjo H.D.L5-S1 desno.
DG: LUMBOISHIALGIJA M45.4.

Imam nov izvid iz MR LUMBO-SAKRALNE HRBTENICE:

Videti je začetne, minimalno izražene degenerativne spremembe lumbalne hrbtenice v smislu spondiloze na vseh segmentih.
Spondiloartroza od L4 navzdol, prav tako hondroza od tega segmenta navzdol.
V terminalnih ploščah zgornih segmentov so manjše Schmorlove hernije.
Na višini segmentov L4-L5 sta mala sklepa degenerativno spremenjena, rumeni ligamenti so rahlo zadebeljeni. Videti je manjšo centralno protruzijo diska, ki je cetralno v stiku z duralno vrečo.Nevroforamni so prosti.
Na višini segmentov L5-S1 sta mala sklepa degenerativno spremenjena. Prisotna je protruzija oz. herniacija diska, ki centralno komprimira duralno vrečo ter izpolnjuje desni nevroforamen. Sprememba sega in se spušča v področje desnega recesusa, kjer komprimira korenino iztopajočega živca.

PROSILA BI ZA VAŠE MNENJE
HVALA IN LEP POZDRAV.

Diagnoza je pravilna in se sklada z naštetimi simptomi.
Glede na vašo starost je slika dokaj resna, takoj je potrebno pristopiti k zdravljenju, ena od rešitev je operativni poseg, mislim pa, da bi se z manualno medicino še dalo pomagati.
Problem je v tem, da se je hernija na L5-S1 usmerila na izstopišče živca, ta segment bi bilo potrebno najprej rešiti.
Oglasite se s slikami v naši ordinaciji,[/url] na osnovi kliničnega pregleda in primerjave s slikami vam bomo lahko povedali kako in v kolikšni meri vam lahko pomagamo.

Oglejte si še: Hernije v križnem delu hrbtenice[/url]

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Jutri bom dopolnil 29 let in ima težave z bolečino v levi nogi (hernia diskus). Ta se mi je začela pojavljat pred dobrimi 3. meseci. Do sedaj sem opravil 8. terapij v termah Čatež in 10 samoplačniških terapij pri fizioterapevtu (visenje z glavno nazvdol, stimulacija, manipulacija, vaje).

Naj povem, da sem pred dobrim mesecem bil na pregled pri ortopedu, prejšni teden pa sem imel tudi MR. Tako imam sedaj dva izvida, katere prosim za pregled in naše mnenje.

Izvid ortopeda:
G. prihaja na pregled zaradi več let trajajočih recidivantnih bolečin v ledveni hrbtenici. V treh mesecih se bolečina širi vzdolž leve spodnje okončine. Kakšne posebne terapije še ni opravil.

Status: na perkusijo ledvena hrbtenica zmerno boleča. Lasegue levo pri 70°, nevroločko b.p.

Terapija za ledveno hrbtenico: Opravi naj ekstenzijo obsevalne terapije in TENS ledvene hrbtenice. V kolikor ekstenzije ne prenaša naj se ne izvaja. Tekom fizioterapije naj se pokaže vaje za krepitev paravertebralne in trebušne muskulature. Vaje naj nato izvaja vsakodnevno. Ob bolečinah antirevmatik 7 dni nepretrgoma. Izogiba naj se dolgotrajnemu sedenju, dvigovanju bremen, delu v prisilnem položaju in sunkovitim gibom.
V kolikor se stanje ne bi izboljšalo svetujem kontrolni pregled. Takrat napotiev na MRI preiskavo.
Pod nujno je potreben pregled v primeru sfinkterskih motenj ali izpadov grobe mišične moči.

Dg.; Lumboischialgia sin
DIAGNOZE: M54.4 Bolečina v križu (lumbabo) z išiasom

Izvid MR:
Napotna dg.: hernia disci L5-S1 susp.

MR LUMBOSAKRALNE HRBTENICE
Izrazito velika dorzalna centalna in levostranska paracentralna diskus hernija, ki izrazito
zožuje duralno vrečno in jo odriva proti desni strani ter utiskuje levo korenino S1.
Signal in morfologija ostalih i.v. diskov sta v mejah normale. Skeletni elementi so primerni.

Po 10 dneh intenzivne fizioterapije je stanje sledeče:
Večino časa ležim, takrat se mravljinci v nogi umirijo. V primeru hoje, čutim zunanji del stopa drven, posledično tudi šepam. Večjih bolečin skorajda ni, sicer pa noga dreveni še posebej med sedenjem in hojo, z ležanjem se to umiri.

Prosim za vaše menje in kaj bi pomenila manualna medicina za moj primer. Nekako še vedno računam, da se izognem operativnem posegu, glede na moja leta. Nameravam še 14 dni odležati v upanju, da grejo stvari na bolje.

Kaj svetujete, hvala!
LP
Peter

Gre za dokaj močno hernijo L5-S1, ki draži korenino S1 levo.
Svetujem, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji,[/url] na osnovi primerjave s klinično sliko in nevrološkega pregleda bomo lahko ugotovili, kakšne so možnosti zdravljenja z manualno terapijo.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!
Star sem 30 let v novembru sem imel velike težave s hrbtom, zato sva se osebnim zdravnikom odločila za MR, ker je sumil hernijo diska.
Izvid je sledeč:
Na nivoju L5-S1 je vidna dorzalna protruzija i.v. diska, nekoliko bolj na levi. Protruzija diska sega tudi levo intraforaminalno, vendar brez bistvene utesnitve korenine L5.
I.v. disk je znižan in desiciran.

Prosim za vaše mnenje.
Najlepša hvala.

Klinično gledano, glede na simptome, bistvene razlike med hernijo in protruzijo ni in obe zdravimo na podoben način.
V vašem primeru živčna korenina še ni utesnjena, zato mislim, da vam z manualno terapijo lahko pomagamo in vas vabim, da se s slikami oglasite v naši ordinaciji[/url].

Oglejte si še:

Hernije v križnem delu hrbtenice[/url]

Lep pozdrav,

PozdranljenI!
Sar sem 32 let in imam že 10 let probleme v križu. Dve leti nazaj sem dobil tak izvid.
Izvid MR:
Deformantna spondiloza.
Nivo L4-L4: stenoza zaradi dorzalnih osteofitov in artroze malih sklepov. Vidna je tudi mediolateralna levostranska diskus hernija, ki se za okrog 12 mm boči v spinalni kanal in močno utesnjuje levi lateralni recesus. Utesnjen je tudi desni.
Nivo L5-S1: stenoza zaradi dorzalnih osteofitov in mediolateralne dorzalne protruzije diskus hernije, ki se za okrog 8 mm boči v spinalni kanal in utesnjuje levi lateralni recesus. Nekoliko je utesnjen tudi desni.
Na sekvenci T2 sta i.v. diska na nivojih L4-L5 in L5-S1 hipointenzivna zaradi degeneracije.

Nevrokirurg mi je rekel, da ne smem nič telovadit, se rekreirat, ter me naročil na operacijo, ki naj bi bila letos. Ker sem upošteval njegov nasvet, sem pridobil na kilogramih in slabem osebnem počutju. Ker sem pristaš alternative sem začel z raličnimi metodami zdravljenja. Tako sem izvedel tudi za vas. Pred kratkim sem začel z izvajanjem joge in se mi je stanje nenadoma poslabšalo.
Povejte mi, ali mi ostane samo še operacija, ali ne.

Prosim za vaše mnenje in ne samo povabilo v vašo ordinacijo.
Lep pozdrav.

Gre za dve resni in dokaj veliki herniji.
Sam zagovarjam operativni poseg le v primeru vkleščenosti mozga, v vseh ostalih primerih mislim, da je smotrno poizkusiti z manualno medicino.
Jogo raje opustite, primerna je za zdrave ljudi predvsem v preventivne namene, ni pa to metoda zdravljenja.
Oceno, ali je edina varianta operacija, ali vam lahko pomagamo z našo metodo, bi vam lahko seveda dal le po natančnem pregledu.

Lep pozdrav,

Poglejte si še:
Hernije v križnem delu hrbtenice[/url]

Pozdravljeni!

Stara sem 36 let in od oktobra imam bolečine v križu. Od 15. decembra sem v staležu, saj so se bolečine pojavile v desni nogi. Do zdaj sem se zdravila samo z analgetiki (Ibruprofen, naklofen duo, lekadol). Končno me je osebni zdravnik poslal k ortopedu, le-ta pa pod nujno na MR.
Opravila sem MR in danes sem dobila izvide:

MNENJE:

Z MR preiskavo dokažemo diskalno herniacijo v višini L4-L5 desno. Terapija kot je bilo svetovano. V poštev pride tudi operacijska odstranitev diskalne herniacije.

DG:

Hernia disci L4-L5 dex.

Ker sem pri ortopedu naročena šele naslednji teden, vas lepo prosim, če mi razložite izvid……najbolj me skrbi glede operacije……jaz si razlagam, da je ena izmed opcij tudi operacija, ni pa to edina rešitev, ne? Operacije se namreč strašno bojim in si je res ne želim! Glede na starost sem pripravljena poskusiti vse drugo prej in vem, da bom morala veliko delati na sebi, da se okrepim in spravim v “pogon”:-)

Najlepša hvala za vaš odgovor in vas čas!

LP, Vanja

Se popolnoma strinjam z vami, operativni poseg je zadnja možnost, ki pa ni izključena.
Glede na to, da v segmentu L4-L5 ne gre za pritisk na mozek, je pametno poizkusiti z manualno terapijo in nato še morda s fizioterapijo, veliko podobnih primerov smo že rešili.
Oglasite se s slikami v naši ordinaciji, vsi smo zdravniki nevrologi in na osnovi primerjave s klinično sliko vam bomo lahko dali oceno možnosti zdravljenja z manualno terapijo.

Lep pozdrav,

pozdravljeni

aprila bom star 30 let, pred 3 tedni pa sem imel operacijo hernie v križnem predelu
operacija je potekala brez posebnosti, dobro okrevam, pučutim se dobro, brez bolečine zdaj čakam še toplice

zanima me koliko časa se hrbtenica zdravi in ali se lahko vrnem k športu kot sta fitnes in box..lažje uteži seveda in samo zase, nič ekstremnega, profesionalnega..po občutku

lp, žiga

New Report

Close