Najdi forum

Osteofitna reakcija pomeni, da so se na vratnih vretencih pojavili izrastki kot reakcija na obrabo vretenc C4,C5 in C6, da omejijo gibanje okvarjenih sklepov vretenc.
Spondilartroza je prizadetost vretenčnih sklepov zaradi obrabe medvretenčnih ploščic.
Unkartroza se pojavlja le v vratnem delu hrbtenice in gre za pojav, ko se izoblikujeta še dva dodatna majhna sklepa na robovih vretenca, kar pa ni redek pojav.
V kolikor imate bolečinske simptome, vam lahko pomagamo.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani
Prosim mi lahko obrazložite ta izvid imam strašne bolečine v predelu hrbta in v predelu vratnih vretenc občasno me boli tudi glava,pri spanju mi roke zaspijo,imam občutek da mi v rokah narašča temperatura.Sem že 7 tednov v bolniškem staležu in še bolečine vedno niso popustile,nevem kam naj se več obrnem.Moj izvid:
CT L/S hrbtenice
Preiskava pokaže nekoliko poudarjeno lordozo v sagitalni ravnini.
V aksialnih rezih je v nivoju L 3-L 4 videti minimalne stenozantne spremembe kanala zaradi protruzije diska
Stenozirana sta oba recesusa.
Nivo L 4-L 5 kaže prav tako stenozantne spremembe obojestransko.
Tudi v tem nivoju je videti protruzijo diska v predel obeh recesusov in delno tudi foramnov.
Nivo L 5- S 1 pa kaže centralno protruzijo,praktično že herniacijo diska.
Tudi v tem nivoju so stenozantne spremembe izražene obojestransko v enaki meri.
Gre tudi za blago spondilolistezo korpusa L 5.
Stenozantne spremembe spinalnega kanala,praktično v vseh pregledanih nivojih.
Hvala za čimprejšen odgovor in lp.

V vašem izvidu je omenjen le ledveni del hrbtenice, ki pa z vašimi simptomi nima povezave.
Vaše težave so najverjetneje posledica sprememb v vratnem delu hrbtenice – ali imate morda izvid tega dela?

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Spoštovani!
Hvala za hiter odgovor.
Imel sem še samo RTG vratne hrbtenice v štirih projekcijah.
IZVID
Foramen arcuale oz. kostno premoščen sulcus arterije vertabralis C 1
V ostalem je prikazani skelet strukturno in morfološko v mejah normalnega.
Nevroforamni so obojestransko normalno široki.
Za ostali del hrbtenice pa še mi ni dal na slikanje,ker pravi da je to od spodnjega dela hrbtenice.
prosim če še mi lahko razjasnite tale izvid.Pri vas pa sem naročen 5.3
Hvala lp.

Tudi jaz mislim, da dodatna slikanja niso potrebna, saj so težave v spodnjem delu vratne hrbtenice, ki v izvidu niso opisane.
Glede na to, da ste pri nas naročeni, vas prosim, da s seboj prinesete slike.

Lep pozdrav,

Lep pozdrav, na vas se obračam, ker me zanima ali je kakršnakoli možnost, da bi moje težave odpravila manualna terapija. Februarja 2009 sem na smučanju pri naletu drugega smučarja od zadaj utrpela multifragmentalni zlom L1. Opravljena je bila operacija pri kateri so mi vstavili obelisk cage ter utrdili vretenca z OSM materialom. Zdravljenje je potekalo hitro in brez kakršnihkoli komplikacij, tako da sem po 5 mesecih rehabilitacije v bistvu lahko opravljala vse aktivnosti kot pred nezgodo. Bolečin praktično ni bilo, razen neprijetnega “vlečenja” oz napetosti v kolkih pri daljšem sedenju. Pred kakim mesecem in pol pa se mi je v levi nogi pričel pojavljati čuden občutek, zlasti v sprednjem delu stegenskih mišic do kolena, kot bi imela mišice čudno težke in utrujene ter brez moči oz kot bi mi nekdo stiskal, občasno se je pojavlja tudi čuden občutek hladu v predelu narta ter špikanje v prstih na levi nogi. Ni pa nobenih bolečin, razen v križu oz na levi strani križa ob hitrih premikih začutim ostro zbadanje in pa v kolkih. Občasno se omenjene težave, le v manjši intenziteti pojavijo tudi v desni nogi. Dogovorila sem se za odstranitev OSM materiala, a se je travmatolog odločil, da fiksaterjev ne bo odstranjeval, saj je vzrok za moje probleme verjetno drugje. RTG ledvene in križne hrbtenice je v mejah normale. Na MR preiskavi je bilo ugotovljeno, da je rahlo okvarjen diskus med L4 in L5, vendar ne utesnjuje hrbteničnega kanala. Ali je možno, da so moje težave posledica okvarjenega diska in ali jih je kakorkoli mogoče odpraviti, saj so zelo neprijetne in me precej ovirajo, lasti ker imam občutek, da so mišice v nogah šibke, pred pojavom težav sem namreč 4x tedensko trenirala karate in bila tudi drugače vseskozi športno aktivna. Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

Vsekakor so težave lahko povezane z obrabo v segmentu L4-L5, lahko je tudi določen vpliv travme in operacije. Koliko kaj vpliva, bi lahko ugotovil le s pregledom. Pri vas gre verjetno tudi za neuravnoteženo delovanje mišic, nekatere so prenapete, druge preohlapne.
Vse to lahko rešujemo z manualno terapijo, zato vas vabim, da se s slikami oglasite na pregledu.
Lep pozdrav,

Najprej se vam najlepše zahvaljujem za hiter odgovor. danes sem se tudi že dogovorila za termin pregleda, ampak v ordinaciji v Ljubljani pri dr. Kotovu. Dobila pa sem tudi natančnejši izvid MRI preiskave: ” MRI ledveno-križne hrbtenice pokaže manjšo Schmorlovo hernijo v višini L3 in protuzijo diskusa v višini L4/L5, ki minimalno centralno utiskuje spinalni kanal. Diskus v tej višini je videti degeneriran.” Poleg tega je travmatolog napisal, da lahko opravljam vse aktivnosti brez omejitev, a sem do tega rahlo skeptična, da se stanje ne bi slučajno poslabšalo, poleg tega pa mi normalno opravljanje aktivnosti preprečuje tudi že opisan čuden občutek nemoči v levi nogi (v stegenski mišici imam občutek, kot bi imela nekaj v mišici, ob aktivnosti pa okoli kolena začutim tudi zoprno ščemenje). Zadnjič tudi nisem omenila, da imam na levi roki že kak mesec, na notranji strani podlakti, čuden hladen občutek in občutek napetosti v mišici, ki se zlasti pri držanju kakega predmeta s skrčenim komolcem razširi vse do palca. Omenjeno težavo je osebna zdravnica takrat pripisala prehladnemu obolenju, kar trdi še vedno. Zjutraj pa med lopaticama čutim kot bi mi živci utripali oz kot bi se mišice krčile. Ali lahko pomagate tudi pri teh težavah oz ali je možno, da tudi izvirajo iz hrbtenice? Najlepša hvala za vaš odgovor.

Se opravičujem za ponovno spraševanje, vendar pod mojim zadnjim postom ni odgovora. Lep pozdrav.

Tudi jaz se opravičujem, imam namreč zelo natrpan urnik (pregledi, terapije, predavanja itd) in ne morem odgovarjati ravno vsak dan.
MR potrjuje Rtg slikanje in našo domnevo, da je glavni problem v segmentu L4-L5, vendar MR dodatno kaže na minimalno utesnitev spinalnega kanala, kar ni dobro.
Možno je, da tudi ostale težave izvirajo iz hrbtenice. To bo dr. Kotov lahko ocenil na pregledu in če je temu tako, bo seveda hkrati zdravil tudi predel hrbtenice, ki vam povzroča te težave.

Lep pozdrav,

Se še enkrat opravičujem, ker sem tako neučakana, obenem pa se vam najlepše zahvaljujem za odgovor. Lep pozdrav

Spoštovani!
Prosim če mi lahko obrazložite ta izvid MR vratne hrbtenice in MR L/S hrbtenice
MR SPINALNEGA KANALA CERVIKALNO
Zmerna deformantna spondiloza.
NivoC3-C4 : Vidna je majnša centralna dorzalna protruzija i.v.diska.
Ventralni likvorski prostori so delno iztisnjeni.
V ostalem nisignifikantnih utesnitev spinalnega kanala.
Na sekvencah T1in T2 intramedularno ni patoloških sprememb.

MR SPINALNEGA KANALA LUMBOSAKRALNO:
Deformantna spondiloza.
Nivo L1-L2: Zmerna stenoza zaradi dorzalnih osteofitov in koncentrične protruzije i.v. diska.
Nivo L4-L5: Stenoza zaradi dorzalnih osteofitof,artroze malih sklepov ter hipertrofije ligamenta flava.Vidna je tudi majnša protruzija i.v. diska.Oba lateralna recesusa sta nekoliko utesnjena.
Nivo L5-S1: Stenoza zaradi dorzalnih osteofitof in artroze malih sklepov.Vidna je tudi centralna dorzalna protruzija i.v. diska,ki se za okrog 7 mm boči v spinalni kanal.
Na sekvenci T2 sta i.v. diska na nivojih L1-L2 in L5-S1 hipointenzivna zaradi degeneracije.
Prosim za čimprejšen odgovor saj imam dokaj močne bolečine v perdelu vratnih vretenc,rok glave.v predelu lopatic in križa pa vse po desni nogi.HVALA lp.

V vartnem delu gre za osteohondrozo, pri čemer je dobro, da mozeg v tem delu ni prizadet in se zato še da zdraviti brez operativnega posega.
Težave v desni nogi so verjetno povezane s spremembo medvretenčnega prostora v segmentih L4-L5 in predvsem L5-S1. Gre za že dokaj stare spremembe, vendar glede na opisano ocenjujem, da se tudi tu problem da rešiti z manualno terapijo.
Bolj natančne informacije bi lahko dal po natančnem nevrološkem pregledu v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

izrazite spondilotične spremembe na srednjih in spodnjih segmentih – prisotni so tudi srednje veliki dorzalni in dorzolateralni robni osteofiti.
Difuzna dokaj izrazita spondilartroza.
Znaki izrazite degeneracije interevertebralnih diskusov CIV / V, CV / VI in CVI / VII.
V nivoju CIV / V je prisoten aktivni degenerativni proces – modic lezija tip I.
V višini CIV / V je prisotna manjša centralna protruzija i. v. diskusa, ki skupaj z večjimi dorzalnimi in dorzolateralnimi robnimi osteofiti povzroča stenozo spiralnega kanala.
Le-ta je tudi posledica degerativno izbočenih rumenih ligamentov.
Izstisnjen je sprednji likvorski prostor in zmerno komprimirana sprednja površina medule spinalis, dokaj izrazito so zoženi intervevetebralni forami obojestransko zaradi osteofitov in spondilartroze in izbočenja rumenih ligamentov je prisotna tudi v višinah CV / VI in CVI / VII.
V nivoju CVI / VII je prisotna tudi manjša centralna protruzija i. v. diskusa.
V višini cervikotorakalnega prehoda so prisotne radikularne ciste.

Lep pozdrav!

Gre za degenerativne spremembe, najbolj opažene v spodnjem delu vratne hrbtenice.
Na samih izvidih ne vidim nič posebo hudega, zato vas prosim, da mi poveste v čem je težava – opišite eventuelne simptome.

Lep pozdrav,

Zdravo!
Imam probleme z hernio, med vretencami S1 in L5. Star sem 20 let. Ukvarjam se z borilnimi veščinami, pred 2 mescoma me je zacelo boleti v ledvenem delu, predklona ne morem narediti, ko sem se vozil z avtom, me je bolela še zraven leva noga. Ortoped mi je prepovedal treninge do 6 mescov. Sedaj mirujem z treningi ze kak teden, ne boli me vec noga ko sedim v avtu, samo predklon me se boli, sam tudi ne tako kot pred enim tednom (gre vidno na boljše)… Zanima me ce lahko zacnem trenirat (brez pretiravanja)? Preblizno kako dolgo rabi ploscica da se zaceli?

Če je pri vaši starosti dejansko že prišlo do hernizacije, potem bi vam sploh svetoval, da se z borilnimi veščinami žal sploh ne ukvarjate več in zamenjate panogo za kakšno manj agresivno. Problem je zmanjšanje medvretenčnega prostora L5-S1, ki je izrinil del medvretenčnega tkiva in samo od sebe se to ne pozdravi, morda prenehajo bolečine, ki pa se običajno nato pojavijo v kasnejših letih. Tudi če bi se zdravil in še naprej ukvarjal z rokoborbo, se problem lahko ponovi, v kolikor boste nadaljevali z borilnimi športi.

Lep pozdrav,

pozdravljeni!
stara sem 33 let in me zanima razlaga MRI izvida:
ledvena lordoza je izravnana. na STIR poudarjeni sekvenci je i.v. diskus na nivoju L5-S1 hipointenzivnega signala-degeneriran, deseciran.
I.v. prostor na nivoju L5-S1 je znižan, i.v. diskus je dorzalno paracentralno desnostransko herniiran in draži korenino S1 na tem nivoju. Na aksialnih rezih je vidno, da diskus hernija spušča navzdol za korpus vretenca S1.

Imam pa že 2 meseca probleme z desno nogo. In sicer me boli in peče od sredine zadnjice proti stopalu. Stopalo imam mravljinčasto in čisto trdo peto v kateri tudi nimam refleksov. Bila sem na 14 dnevni fizioterapiji z ultrazvokom in mi je pomagalo, tako da lahko sedaj vsaj hodim. Me pa zelo boli ob sedenju in daljši hoji. Kaj priporočate, kakšno telovadbo lahko izvajam in ali se da to zdraviti brez operacije?
Hvala in lep pozdrav,
Brigita.

Hernija na segmentu ni sveža, nastala je že pred najmanj petimi leti (se spušča navzdol), zato sumim, da to ni trenutni vzrok vaših težav.
Mislim, da je problem lumboishilalgija s prizadetostjo živca S1, zaradi zožanja prostora v segmentu L5-S1.
Operacije v tem trenutku ne bi svetoval, mislim, da vzrok lahko rešimo z manualno terapijo, če je pomagal sam UZ, bo manualna terapija še bolj.

Lep pozdrav,

Stara sem 40 let in že nekaj let imam ,,kronične ,,bolečine v križnem delu hrbtenice.Kljub redni telovadbi in plavanju niso bolečine nič manjše,prosim vas za razlago CT preiskave in za vaše mnenje o nadaljnem zdravljenu.L1-2 primerno širok spinalni kanal,diskopatija z bilateralno,predvsem levostr. ekscentrično protruzijo diska in z vacuum fenomenom,manjši centralni Schmorlov vozlič.Blage degen.sprem.malih sklepov ter centrolateralna,levostr.dorzalna naplastitev,ki deluje kot protruzija.Izpod nje prav tako v enaki širini protuzija diska.L2-3prim.širok spinalni kanal,levostr.subtilna tudi ekstrakanalikularna protuzija diska.Schmorlov vozlič,degener.spremenjeni mali sklepi,vendar naplastitve še ne presegajo meje ligg.flavuma.L3-4 primerno širok spinal,kanal,subtilna ekscentrična bilateralna protruzija diska,ki je predvsem levostranska.L4-5primerno širok spin.kan.,ki je gladko omejen,vidna subtilna centralna oz.centrolateralna,levostranska,delno ekstrakanalikularna protuzija diska.L5-S1primerno širok spinalni kanal,degenerat.spremenjeni mali sklepi bill.,predvsem desno z začetno osalno stenozo na nivoju desnega recesusa.Večja centralna in rahlo desnostransko usmerjena protuzija diska,ki zapolnjuje desni recesus in prav tako imprimira medularno vrečo.

New Report

Close