CORONA VIRUS Covid-19
Spoštovani,
v bistvu ni prav, da se nosečnico zadnji mesec pusti brez vsakega pregleda. Tudi uradna covid navodila že vsaj 2 tedna niso več takšna. Če imate le še napotnico za porod, vas bodo v porodnišnici pregledali in potem tudi sprejeli na isto napotnico, lahko pa, da bodo zahtevali ponovno napotnico ali vas pač sprejeli na porod brez napotnice ter to administrativno uredili kasneje. kakorkoli je porod itak nujna zadeva in gre tudi brez napotnice.
Aha. Se pravi 21.5.sem imela PDP. Kdaj mi potem svetujete da pridem? Pocakam en teden ce ne bo nic da bo 41.teden ali ce ne bo vikend nic v ponedeljek poklicem pa povem situacijo ce se pridem pokazati?
Pac gre se mi da je z otrockom vse uredu. Jst se pocutim dobro pa tudi njo cutim vsak dan kako razgraja.
Hvala za odgovor
Tanja
če že od 37. tedna niste imeli pregleda, se oglasite kar ob PDP oziroma na prvi delovni dan po PDP. V vašem primeru je to zdaj ponedeljek.
kar pridite in povejte, da že 3 tedne niste imeli pregleda ter da si ne upate več biti brez. Zadnji mesec se namreč stanje ploda preverja vsak teden.
Pozdravljeni dr. Pušenjak!
Mene pa zanima, zakaj pri različnih ginekologih prihaja do razlik v tem, kdaj se nosečnice naroča na prve preglede? Zakaj je ponekod covid-19 izgovor za drugačno (lahko tudi slabšo) obravnavo?
Sama sem ponovno noseča (nosečnost se je septembra končala zaradi zamujenega splava). Po pogovoru s prijateljicami in znankami ugotavljam, da ginekologi priporočila o zamanjševanju števila pregledov zdravih nosečnic različno tolmačijo. Nekateri naročajo “po starem” v 8. tednu na prvi pregled, drugi šele v 11. ali celo 12. tednu (predvsem v javni mreži tj. zdravstvenih domovih).
Glede na slabo izkušnjo s prejšnjo nosečnostjo in spremljajočo (dokaj hudo) tesnobo, bi želela imeti pregled čimprej. Razumem razloge za zmanjšanje števila pregledov (čim manj kontaktov zaradi covida) in se zavedam, da moramo vsi malo potrpeti. Vendar se ne strinjam z različno obravnavo, če vsi plačujemo iste prispevke za zdravstveno zavarovanje.
Hvala in lp.
Spoštovani,
se bojim, da na vaše vprašanje s poudarkom na “zakaj?” nimam odgovora. Očitno se vsak lahko odloči kot se odloči, k enotni odločitvi pa nekoga lahko prisili le kak “odlok” ali “navodilo ZZZS”. V poplavi navodil in v ekstremnih razlikah v pogojih dela (število nujnih primerov na zdravnika) domnevam, da se nekateri posamezniki bolj, drugi pač manj angažirajo pri prilagajanju potrebam pacientov, tako kot podobno obnašanje lahko spremljamo povsod drugod. Nekateri se trudijo maksimalistično , drugi minimalistično, tretji pa nekaj vmes, glede na to, kaj je predpisano in kakšni so pogoji za delo. Plačevanje prispevkov že dolgo ni dejavnik, ki odloča o pravicah do obravnave ali do storitev. Prispevek je samo drugače imenovan davek. Tudi RTV naročnino plačujemo vsi, ki rabimo elektriko, pa na storitve javne RTV nimamo prav nobenega vpliva in še na mnoge druge pogoje koriščenja javnih uslug tudi, če sem lahko spet malo ciničen. Pa ne zagovarjam tega, da ne bo pomote, ker vse to moti tudi mene. To so preprosto dejstva delovanja naše države in družbe.
Pozdravljeni,
Pred 2 dnevoma so se pri fantu in mami začeli simptomi covida, fant je sal na testiranje in je pozitiven. Sama sem se sicer izolirala, vendar se je danes pričelo tudi pri meni. Že nasploh imam težave z nosecniskim rinitisom, sedaj pa je z nosom se hujše, drugih hujsih znakov se nimam. Noseca pa sem 19t4d.. Vem da je v nosecnosti izjemno omejeno z zdravili, pri nosom si pomagam z fiziolosko ki pa je popolnoma neucinkovita.. Jemljem seveda se vsak dan novalac kapsule.. Zanima me ce lahko jemljem kakšna zdravila za lajšanje simptomov? V lekarni so mi pri prehladu priporočili AminoGran Immun praske, sicer le polovico dnevne količine, me zanima ce je varno to piti ali priproocate kaj drugega hvala lp
Spoštovani,
vsekakor se za enkrat samoizolirajte ter dogovorite z osebnim splošnim zdravnikom za testiranje in če boste pozitivni, se pozanimajte, kdaj bi vas lahko naročili kot nosečnico v tako imenovani “covid ambulanti” v porodnišnici, če ste iz Ljubljane, za druge regije pa ne vem natančno, kako imajo to organizirano. Če boste pozitivne, vam bodo verjetno predpisali tudi injekcije nizkomolekularnega heparina (Fragmin) za naslednjih nekaj tednov in vam zapovedali 10 dni karantene. Priporočam tudi redno dnevno uporabo vitamina D 4000 ie (100 uG).
Pozdravljeni,
zelo verjetno sem pozitivna na covid-19 (bila sem v stiku, imam simptome, jutri grem na test).
Noseca sem 5 tednov, tako da to veva samo midva s partnerjem.
Navodila za nenosece so 3 dni po 14000 ie D3, nato 14000 ie D3 na teden, ter C vitamin zjutraj in zvecer.
Kaksen odmerek pa se priporoca pozitivnim nosecnicam? Zanima me tudi, ce bi morala biti glede na zgodnjo nosecnost na kaj posebej pozorna?
Najlepsa hvala in lep pozdrav!
tudi pri pozitivnih je navodilo za vitamin D 3000 do 4000 ie/dan ali 14.000 na teden. Posebej pozorni ne rabite bit na nič, ker karkoli bo v smeri bolezni boste opazili tudi če ne bi hoteli.
da
Pozdravljeni. Že od sobote imam povišano temperaturo, ki se giblje od 37,5 do 38,5. Poleg tega imam zamašen nos. Ker sem imela občutek polnih sinusov, sem šla na pregled v Covid ambulanto. Včeraj opoldan. Dali so mi Ospen, ker je bil CRP 50. Vzeli so mi tudi bris za Covid(PCR), izvid še čakam. Vročina začne rasti popoldne in je najvišja zvečer. Vzamem Daleron 1000mg, ki popusti po 4 urah. Sedaj jemljem že drugi dan antibiotik ter te Daleron tablete in se bojim, da kaj škodijo. Daleron sem vzela že 2 tableti danes. Ospen je pa 4. tableta. Kako dolgo lahko brez škode traja vročina? Sem pa 25 tednov noseča
Spoštovani,
glede na to, da še niste 27 tednov noseči, lahko poskusite temperturo zbijati z analginom (metamizol), ki je v tem boljši od paracetamola in ga je dovolj zveti vsakih 6 ur, če je potrebno. In ne pozabite na obilno hidracijo, ki je pri visoki temperaturi zelo pomembna. Težko rečem, kako dolgo je vročina neškodljiva, ker je to zelo individualno. Običajno pri sicer zdravih (srce, pljuča) ni hujšega do nekaj dni (4 ali 5)
Včeraj zvečer sem izvedela, da sem pozitivna na covid 19. Vročina še vztraja. Skušam jo zbiti tudi z obkladki. Ali nosečniški diabetes vpliva na to, da se vleče tale vročina. Pa nimam idealne teže. Zdaj se samo opazujem, če bi bil gnojen kašelj ali pa občutek težkega dihanja. Zdaj sem v karanteni. A naj javim svoji g, da sem pozitivna?
Spoštovani,
če imate v naslednjih 2 tednih pri ginekologinji kak reden termin, jo vsekakor pokličite, da ga po potrebi prestavite. Če bo šlo vse gladko čez 10 dni itak ne boste več kužni. Proti vročini se lahko borite z različnimi sredstvi, če ste noseči manj kot 27 tednov tudi z analginom (metamizolom), ki odlično opravlja to nalogo.
Pozdravljeni.
Zavedam se, da je trenutno le malo znanega in raziskanega na to temo, a vendar me zanima vaše mnenje. Sama sem bila pozitivna na Covid-19 v 5. tednu nosečnosti (izmerjen CRL ploda 0,3cm). Mislim, da je šlo za bolj blago obliko bolezni (utrujenost, slabost, zmanjšan apetit- ki so lahko navsezadnje tudi posledica nosečnosti, ter izguba vonja). Povišane temperature nad 37 nisem imela. Zanima me, seveda, ali so možne posledice na plod, glede na to, da je bilo to za plodov razvoj zelo občutljivo obdobje. Ali bi v primeru vpliva virusa na plod posledice bile vidne že na pregledih v nosečnosti? Zaenkrat sem v 14. tednu in na dosedanjih pregledih (nazadnje NS) ni bilo opaziti posebnosti. Naj še povem, da v času bolezni nisem prejela nobenega zdravila, prav tako nisem bila napotena v ambulanto za patološko nosečnost. Morda svetujete kakšen dodaten pregled?
Se opravičujem za nehvaležno vprašanje in se zahvaljujem za odgovor. 🙂
Lepo pozdravljeni.
Spoštovani,
po COVIDu za enkrat ne opažamo teratogenih učinkov, torej učinkov na razvoj ploda. Glede na to, da ste od okužbe že več kot 2 meseca se zdi, da tudi dodatni ukrepi niso več potrebni. Seveda priporočam, da se vašo okužbo zabeleži v materinsko knjižico za vsak slučaj, če bi se vseeno kdaj kaj opazilo, da se takrat ne bi prezrlo.