cerklje na gorenjskem. kako je živeti tam
Marš oz. MRŠ je pristna cerkljanska beseda. Glede na to, da so moji starši hodili v šolo (tam, kjer je zdaj občinska stavba, zdravnik in lekarna), je v cerkljanskem govoru še obilo germanizmov (garkel, štenge, šporget,farovž itd.)
Nisem sparjena z nobenim čefurjem, sem prof. slovenskega jezika in književnosti in trenutno pišem dialektološki seminar cerkljanskega govora. Seveda me ob tem privlačijo le avtohtoni prebivalci tega kraja (tisti, ki se niso nikoli selili in vztrajali na tem območju ves čas). So edini, ki poznajo zgodovino kraja in ne nazadnje smernice, po katerih se da preživeti.
Priseljenci so pač priseljenci. Pridejo, se napihujejo in ob prvi priliki zamenjajo prizorišče (če pač njin ni po godu).[/quote]
čeprav si slavistka, si še vedno en pofl. Cerkljansko narečje, ki ima polno germanizmov. A drugje po gorenjskem je pa štedilnik, stopnice in župnišče? Dej se k seb sprav pa pejt mal na svež zrak.
Tanajbol da vsak, ki ima normalno službo in se priseli v cerklje, pusti vse skupaj, zgradi hlev in začne kmetovat pa se tepst po gostilnah (za kar so cerklje daleč naokol znane kak zarukan narod pijancev je to).
Sej res, zakaj pa ti ne delaš na njivi in serješ rožice če imaš od tam korenine?
Poleg tega v zadnjih 65ih letih ni bilo vojne na tem območju, tako da sklepam da “smernice preživetja” letijo na bojevanje s turisti in “priseljenci”. Naredite si pištolice iz lesa in se pejte streljat v gmajno, bog vas nima rad…
Kakšnen lokalpatriotizem, nič čudnega na nas z miselnostjo “vsak do svojga plota” naši vrli oblastniki potem elegantno nategujejo iz dneva v dan, če se kregate že pri tem kdo ima kakšen pedigre. Kako so pa priseljenci sploh lahko prišli do Cerkelj, če se že navežem na to debato? Ja domorodci so svojo zemljo prodajal tujcem, da so delal bajte! Zdej pa ni prav?? Sem sicer z drugega konca Gorenjske, pa vam lahko rečem, da je tudi tu podobna šentflorjanska logika. Mater ste butasti tu eni….
Za začetek naj proučijo zgodovino “cerkljanske fare”, predvsem obdobje med 2. svetovno vojno. Veliko sorodnikov izmed izgnancev je še živih.
Druga stvar je spoštovanje do zemlje- v tem kraju so v določenem obdobju ljudje živele le in samo od zemlje-kar, se je pridelalo, je bilo.
Za marsikoga, pa ni treba, da je star 80 let, je pristajanje padalcev na rodovitni zemlji, greh.
Rodovitna zemlja je za te ljudi simbol preživetja in kakršnokoli preseravanje, tudi če se gre za turizem, je plitko. Ker tudi od turizma živi le 5 ljudi, njiva pa jih lahko nahrani še enkrat toliko.
Ni ti treba priti kopat na mojo njivo, dokler sama lahko posejem, okopljem in požanjem. Me je pa že veliko priseljencev prosilo, če jim oddam del njive v najem. Očitno le niso tako zelo “fini”, kot se delajo.[/quote]
Nekoč Trnovlje, naj bi po neki epidemiji poimenovali v CRKOVLJE in kasne je v Cerklje, tako mi je razložila znanka, ki živi tam v bližini.
Sicer pa je v manjših krajih vedno prisotno nezaupanje do “pritepencev”.
S primernim odnosom do domorodcev se da živeti kjerkoli!
Tale cerkljanka se fino zabava tukaj gor, ko ste vsi zagrabili in ji verjamete, da je profesorica slovenščine. To je ena mlada frklja, ki se ji fino zdi, da tukaj en kup monovcev nateguje in se preizkuša v svojih igralskih sposobnostih. Drugače je pa (občasna)kelnarca v tistem lokalu, ki ga skoz omenja. Cerklanjka, dobr ti gre hehe
Po možnosti NE !!!!!
Ko sva se z ženo odločala o selitvi iz Ljubljane je že v štartu gorenjska odpadla , glede na to da ima moja kar nekaj sorodnikov in to vsi iz gorenjskega konca sva ta del Slovenije takoj črtala kod možno selitev ,
Sorodnike ima v Bohinju, Preddvoru, Cerkljah, Mostah, Vodicah , Kokra pa še kje bi se našlo, no in ti sorodniki so včasih prišli k ženinim staršem na obisk ali pa obratno včasih sem prisostvoval pogovorom , grozaaaaaa skoraj vsi imajo probleme s bližnjimi ali dalnjimi sosedi , prepiri okoli zemlje, psov, mačk, kur , mej , gozdnih poti itd, itd so dobesedno vsakdanjik , če niso ravno v sporu s prvim sosedom so pa sigurno s tretjim ali pa tistim na koncu vasi .
O novoprišlekih, pritepencih, sploh če so iz Lj. pa samo najslabše, kaj pa mislijo da so, jim bomo že pokazali , samo da ga vidim da se pelje po naši ulici , mu bom takoj povedal, da smo mi asfaltiral ulico in naj si kar najde drugo pot do svoje bajte .
Ima BMW 540 kar prav, negostoljubni, prepirljivi, nevoščljivi , zaprti v svoj krog, to so gorenčki !!
Midva sva se preselila na dolenjski konec , z eno besedo super !!!!!!!
Ma Cerkljanka pa kaj je s tabo?? Ti nimaš ravno pošlihtanih zadev v glavi. Jaz sem iz Cerkelj, pa me priseljenci niso nikoli motili. Povej mi še en kraj (razen kakres zabačen, kjer se vsi izseljujejo in ostajajo samo še starčki) kjer ni priseljencev?? Tudi sama, če bi se kamorkoli selila, bi bila priseljenka v nekem kraju. A bi uživala, ko bi te drugi takole napadali?
Človek vpraša za mnenje kako je v Cerkljah in na koncu izgledamo kot res najbolj zaplankan folk, ki ni šans, da še koga sprejme vase in smo malo manj kot ljudožerci. Sej ne rečem, obstajajo ljudje, ki želijo vsem slabo, vsakega bi prijavili za vsako malenkost, opravljajo itd itd. Ampak kaj ni to povsod??
Cerkljanka, sram me je, da imam take sovaščane. Nisem avtohton Cerkljan, ker sem očitno nekaj let premalo na svetu. Take babe, kot si ti (zagamane tercianke) mi gredo na k…. Nevem, zakaj bi bili priseljenci lahko slabši, kot ti? Očitno vidiš naš dialekt, cerkev pa tistega župana, dlje ti tvoja pamet ne sega. Dialekt se bo hočeš nočeš s časom spreminjal, cerkev naj najprej močno obdavčijo, kar jim ostane naj dajo revežem, lačnim, bolnim (ker to je samo neobdavčena mafija, gnarja tok, d ga še preštet ne znajo, znajo pa lepo kontrolirat ljudi), župana pa žal taki ljudje, kot si ti volijo.
Na splošno so Cerklje prijetna vasica, pač z vaškimi posebneži, kot je to povsod po vaseh.
Joj. Če mi nebi bilo jasno, da je 3/4 tegale precej slaboumno pubertetniško prepucavanje, bi resno razmislil o selitvi. 🙂
Naj povem, da sem rojen Cerkljan in nisem bil še nikoli priča pretepu s Šenčurjani, v dobrih odnosih s sosedi, v trgovino, zdravniku itd se vozim zaradi lenobe in ne ker bi bilo daleč (5 min max če si prav v Cerkljah), s priseljenci nimam težav. Je pa res, da je kraj vseeno dovoj majhen, da se skoraj vsi poznamo med sabo in verjamem, da traja preden se kot “tujec” vključiš noter.
V bistvu so Cerklje tipična slovenska vas. Ima svoje prednosti in slabosti. Če se preseliš iz mesta pa najbrž res nastopi določen kulturni šok, sploh če greš v eno od okoliških vasi. Jaz sem načeloma vesel, da živim tukaj, je pa res da sem najbrž pristranski. 😉
Na kratko so plusi (tukaj govorim prav za Cerklje, ne za okolico) :
-Razmeroma blizu Kranja in Ljubljane (15 min do obeh)
-Če si ljubitelj narave so gozdovi in hribi skoraj pred hišo
-Veliko večino opravkov lahko opraviš v vasi.
-Skoraj odsotnost kriminala.
-Zjutraj pogledaš čez okno in vidiš a se splača na Kravavec ali ne 🙂
Minusi
-Javni transport. Samo do Kranja. Do Ljubljane je treba prestopati na letališču.
-Kulturno mrtvilo.
-Kot povsod, nekaj “pacientov”.
-Vseeno je vas. Na določene stvari se še vedno gleda postrani.
Ja super je, če spadaš med avtohtono prebivalstvo. Jaz žal nisem, bil sem eden izmed par taspodnjih na celi šoli D. Jenka. Pa si lahko predstavljate…
Nikoli se nisem uspel popolnoma vklopiti, pa raznorazne opazke, ti ne pustijo pozabiti, da ne spadaš tja, da so Avtohtoni nekaj več.
V bistvu je en zarukan konec SLO to…
Pozdravljeni,
moram vam priznati da je kar nekaj stvari, ki ste jih zapisali, na žalost resničnih. Mogoče nekatere stvari ne veljajo za vse občane vendar, nekatere vasi res spadajo na črno listo. Naprimer če si pogledamo vas Poženik…prijetna vasica in večina ljudi se med seboj razume, pripravljajo razne gledališke predstave in ostale družabne stvari. Takoj zraven je vas Šmartno, kjer bi lahko rekli da je slika skoraj popolnoma drugačna…no pa saj se povsod nekateri ne marajo med seboj. Potem naprimer Zgornji Brnik…prava Gorenjska vas…lepo se je videlo ko so pred nekaj leti pri njih snemali skrito kamero s Francijem Kekom ( začetek videa: http://www.webtv.si/video/index/id/22122 )…
Kar pa pravite glede župana…vsa čast tistemu ki je to povedal, mogoče bi bilo dobro malo pobrskati po spletu in bi lahko izvedeli marsi kaj zanimivega… Mogoče je vse skupaj malo bolj zaskrbljujoče, vendar večino občanov se pač požvižga na vse skupaj, nič jim ne manjka, imajo ceste, kanalizacijo…nekateri ko pa kaj res potrebujejo pa ostanejo pred vrati. Ni vse o tem kar se vidi navzven…novi objekti, neskončno kilometrov cest itd… Je najbogatejša občina v sloveniji, vendar le od kje ta denar, povsod drugje kriza, pri nas pa se gradi na veliko…nič nam ne manjka. – To nisem napisal da bi se hvalil kje živimo, vendar me vse skupaj kar malo skrbi, kakor bi skrbelo poštenega kmečkega človeka. Pred leti so na občnio prišli novi upi, novi ljudje v občinski svet, vendar to ne pomaga dovolj… nekateri izmed njih so se opogumili in dogajanje z občinskih sej prenašajo na svoj spletni portal. Če koga zanima kako stvari v cerkljah stojijo si lahko prebere pri njih ( http://www.listazavas.si/novice_dogodki.html ). Zdijo se mi, da bi znali prisluhniti marsikateremu problemu. Mislim da ko boste prebrali, bodo nekateri mogoče spremnili svoje mnenje oziroma se vprašali, če se take stvari res dogajajo. Žalostno.
Beseda je tekla tudi o gospodu župniku. Mogoče nekateri ne razumejo njegovega humorja in ga večkrat vzamejo preveč za res…vendar tudi sam sem imel z njim že slabe izkušnje ko je naprimer potrebno dobiti kakšen papir, otroke pa menda rad cuka za ušesa in lase…
Ostalih zgodb pa se ne bi dotikal… Pa saj veste, da kakšrni boste vi do ljudi, sosedov, sovaščanov ipd takšni bodo oni do vas, naj vas pomirim, cerklje je se lahko ponaša z lepo okolico dobrim izhodiščem za sprehode v naravo, dokaj mirno okolje, nepreveč prometnih cest kjer lahko izvajate razne športne aktivnosti. Veseli me, da velikokrat srečam kakšne kolesarje, sprehajalce in ostale z ostalih občin in krajev po sloveniji, ki pridejo k nam na oddih, pridejo na sprostitev v naravo.
Na koncu pa povem še kar je glavno. Mislim da je vsakdo dobrodošel v našem kraju, čeprav bo mogoče kdaj imel s kom kakšno slabo izkušnjo vendar vedno nekje obstajajo ljudje z dobrim srcom in ki radi priskočijo na pomoč. Mislite s svojo glavo in naj vas nekateri s svojimi dejanji ne zaslepijo… Ko izveste ozadje vsega, pa vam bo mogoče pošteno žal.
🙂
ja ja, kar pridite na Dolenjsko, tukaj vas najprej cepimo:
Dragi moji
Imam dovolj cepiva, temeljito raziskanega, potrjenega s strani
najboljših dolenjskih znanstvenikov s tega področja. Še nikoli nobeden
od njih ni imel gripe.. Cepivo se imenuje CVIČEK
(kratica za: Cepivo za Večjo Imunost Črevesja Extra Kvalitete).
Za bolj zahtevne primere pa imam malo močnejšo in seveda tudi dražjo
različico (za prijatelje skoraj zastonj) cepiva ŠNOPEC
(kratica za: Široko Namenjena Opcija Posebno Efektivnega Cepiva).
Sicer je res nekoliko bolj učinkovito, vendar ga navadno naročajo
predvsem nekateri domišljavi petičneži.
Za nas, skromne in potrpežljive paciente, ima cepivo CVIČEK
popolnoma zadovoljive učinke, čeprav je potrebno vložiti malo več
časa, truda in vztrajnosti. Stranski učinki obeh cepiv so zelo
prijetni (predvsem dobra volja in veselje do posluha). Obe vrsti
cepiva se navadno uživata oralno.
Če imaš kakršnekoli težave s
kakršnimikoli simptomi (ti dve neverjetni cepivi učinkujeta na mnogo
bolezni in tegob), se oglasi na deci ali dva…..ali
tri…..ali………………..odvisno od bolezni.
OPOZORILO: Nima smisla, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom,
ker na fakulteti za medicino tega nikol niso predavali (pomanjkanje
kadra zaradi obveznosti), zato vas ziher ne bo razumel
(preverjeno)!!!!!
Ko berem tale forum se mi samo smeji 🙂
Sam sem celo maldost preživel povezan z obema krajema. Prav tako kot Šenčur, so tudi Cerklje na zelo nizkem nivoju, kar se tiče brezmejne neumnosti. V Šenčurju so ljudje nekoliko bolj ignorantski, narcisoidni, učitelji v oš pa zelo pristranski, otroci (vsaj po večini) že od rane mladosti hinavski in zahrbtni….
Cerklje so zgodba zase, njihov župan še ni zaključil oš (in je verjetno tudi ne bo) :D, ljudje so, kot se vam je predstavila “Cerkljanka” zelo primitivni in posestniško naravnani. Kaj hitro se ti najde kmet, ki te podi z vilami, ker si stopil na njihovo posest, ker si samo nabiral kostanj, ki sploh ni njegov, le travnik ob njem (pokošen). Cerkljanča(nu/ki) je zelo težko kaj razložiti, zato je trud povsem odveč…
Pametnemu človeku ne priporočam nobenega od teh dveh krajev, saj se kljub lepotam narave ne bo dobro počutil. Ljudje vendarle naredijo svoje.