cerklje na gorenjskem. kako je živeti tam
Sama živim v Cerkljah in sedaj v okolici že 29 let. Svoje zgodnje otroštvo sem preživela drugje a sem se velikokrat vračala k babici, ki je živela v Cerkljah, kjer je rojena tudi moja mama. Sama sem kraj vzljubila, ker ne maram gneče in imam rada naravo. Vesela sem tudi, da sem našla moža s cerkljanskega konca in sva ostala v okolici Cerkelj. Da Cerklje niso neka zabačena vas, gre zahvala našemu županu, ki je naredil Cerklje za najbolj razvito vas v bivši kranjski občini. Imamo novo moderno šolo (ravnateljica v zadnjem času sicer res nekoliko kaže zobe a bo upam šlo na bolje) in vrtce (ljube dame vzgojiteljice iz vrtca Murenčki tako kot vedno pravim Najboljše ste!!! čeprav sta otroka že kar nekaj časa v šoli), lepo knjižnico in občinsko stavbo z vso infrastrukturo (pošta, banka, lekarna, zdravnik in zobozdravnik), nekaj trgovin, pekarni in gostilne ter KZ. To je za mene, ki sem zrasla na vasi popolnoma dovolj. Meni je samoumevno, da se vsedem v avto in grem po opravkih. Za nekoga, ki je zrasel v mestu je najbrž to prevelik kulturni preskok. Pač vsak mora sam presoditi kje bo živel. Glede staroselcev in novoselcev pa je po moje vse v glavi posameznikov. Kako bo ena knjižničarka ali pa poštarca vedela kdo je kdo. Sama mislim, da lepa beseda lepo mesto najde in ni važno kdo je kdo.
Prometne povezave (avtobus) so res nekoliko slabše – 2 krat na uro pelje avtobus v Kranj in enkrat do Ljubljane s presedanjem. a po drugi strani si v Ljubljani po AC v 15-20 minutah.
Glede župnika pa samo tole. Je tak kot je. Ponavadi na začetku teži in pridiga itak nihče ni dober a na koncu se vse opravi tako kot želiš. En nasmeh in lepa beseda nič ne stane.
Mi je pa res škoda, da se je tema z nekaj vpadi posameznikov (ki mislijo, da so najpomembnejši) razvila v napačno stran. Pa srečno.
jaz prihajam v Cerklje letošnjo jesen, najkasneje drugo pomlad……….mi drugje živeti ni! Pripravljam novo zgodbo o priseljencih, ki bodo asimilirali staroselce. Če se staroselci ne bodo asimilirali, jih bodo priseljenci izgnali…Sicer jih je pa manj kot 10…..delo je napol že narejeno….a ne cerkljanka?
No mal se hecam………vidim da ti fax ni dal prepotrebne splošne izobrazbe, ostajaš cerkljanka iz trga. Ti ne zavidam! Čas se ti je ustavil v Cerkljah, zato te pa ni potegnilo v svet. Za to je treba biti pogumen, ne samo priden….ti se boš pa še naslednjih 100 let vrtela v Cerkljah in boš verjetno zadnja cerkljanka, ki misli da to je!
Božemili, kakšna debata??
ZA AVTORICO TEME: ti kar pridi k nam, ne sklepat po “cerkljanki” da smo vsi tolk zateženi!!!!
ZA CERKLJANKO: tudi jaz niti malo ne verjamem da si slavistka, bi se pa mal dugače izražala, tko da ne nakladaj, pa tole o gostilnah pa o staroselcih ma daj no saj nismo vsi po žup prplaval, nehaj no!!!
Itak! Priseljenci bodo izgnali avtohtone prebivalce!? Ja, prov, samo to potem ne bodo več Cerklje!
Bodo pač ljubljanomedvodešškehercehovskerovte rovte kvazi priseljencev, ki pojma nimajo , odkod ime Cerklje, Dvorje, Velesovo itd.
Res je, župan je naredil veliko, župnik se brani z vsemi štirimi… Al, ste od hudiča, da rinete …
Cerkljanka gre spat. Uro ima naštimano za ob 4h zjutraj. Maribor-oddelek za slovanske jezike in književnost. Če bom imela minuto replike, bom omenila meni tako drage Cerklje.
Za firbčno, ki sprašuje, kdaj naj pride… Če uzreš starega zvonarja (ne moreš ga prezreti, berglo ima ob desni roki oz. nogi), ga lepo pozdravi. Vem, da bo vesel tega. Včasih nas je s konji vozil po vaseh, pozna pa tudi ves “zven” cerkljanskih….. Lp!
No, kakor koli, jaz pa vam moram priznat, da, kljub temu, da je bilo tole branje ena dolga klobasa, je bilo prav simpatično. Sem se precej naučila o vsem tem, tega do zdaj nisem vedela. Da je v teh ljubih Cerkljah tako… 😉 Ma meni so všeč. Za na izlet, za do Krvavca, za sem in tja. Drugače pa res, Slovenceljni so v svoji posebnosti brezmejni.