Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Življenje, ah to življenje cerklje na gorenjskem. kako je živeti tam

cerklje na gorenjskem. kako je živeti tam

A ni samo ena, ki opeva lepote cerkljanske?

Koliko pa jih je? Pa mi naštej pet ljudi nad 70 let, ki živijo v Crekljah in so se tu rodili in nikoli selili!
Pa priporoči me enemu, da posnamem vsaj polurni neprekinjeni govor.
Priseljenci mi čvekajo po uro in pol, a to meni nič ne pomaga.
Ne verjamem, da me imajo za težakinjo, živim dokaj umirjeno in nisem v nobenem naselju. Stanujem tako rekoč v središču Cerkelj in temu delu nismo nikoli rekli naselje.

Sicer pa je iz moje generacije kar nekaj slavistov, filozofov… očitno jih ti ne poznaš oz. se s KUD Cerklje nisi nikoli pobliže spoznal/a.

Ne seri.

Navkljub ubogim izgnancem in avtohtonim kmetom iz 15. stoletja so Cerklje čisto običajen gorenjski kraj, kot vsi ostali.

Določene stvari moraš sprejet, če se preseliš na podeželje – vaške posebneže, vsiljive sosede in večjo vpletenost Cerkve v dogajanje.
Požrl te pa ne bo nihče, večina prebivalcev je čisto normalnih. Tukaj so ti pa naslikali take prizore, kot da greš med ljudožerce.

Cerkljanka, a ti delaš na tem projektu mogoče: http://www.korpus-gos.net/

Če ne, mogoče najdeš kaj uporabnega zase.

Koliko pa jih je? Pa mi naštej pet ljudi nad 70 let, ki živijo v Crekljah in so se tu rodili in nikoli selili!
Ne verjamem, da me imajo za težakinjo, živim dokaj umirjeno in nisem v nobenem naselju. Stanujem tako rekoč v središču Cerkelj in temu delu nismo nikoli rekli naselje.

Sicer pa je iz moje generacije kar nekaj slavistov, filozofov… očitno jih ti ne poznaš oz. se s KUD Cerklje nisi nikoli pobliže spoznal/a.[/quote]

Uf, uf, uf … kar nekaj slavistov in filozofov iz ENE SAME cerkljanske generacije!? Naštej mi le po en primer od vsakega, pa se takoj predam.

Sicer pa je iz moje generacije kar nekaj slavistov, filozofov… očitno jih ti ne poznaš oz. se s KUD Cerklje nisi nikoli pobliže spoznal/a.[/quote]

A kar poimensko naj al kaj? Preveri v OŠ Cerklje učitelje, koliko jih je tu gor zraslo, pa še na kakšni srednji šoli v Kranju in Ljubljani…Delajo tudi na šolah po Sloveniji… Imamo tudi dr.fizikalnih znanosti, ki je doktoriral pri 28 -ih. Poimensko pa res ne bi!Lp!
Uf, uf, uf … kar nekaj slavistov in filozofov iz ENE SAME cerkljanske generacije!? Naštej mi le po en primer od vsakega, pa se takoj predam.[/quote]

Se mi zdi, da je cerkljanka ena od teh učiteljic slovenščine z OŠ Cerklje!

Definitivno NE! Svojih otrok pa ne bi nikoli učila! Moto naše generacije:)Lp!

A kar poimensko naj al kaj? Preveri v OŠ Cerklje učitelje, koliko jih je tu gor zraslo, pa še na kakšni srednji šoli v Kranju in Ljubljani…Delajo tudi na šolah po Sloveniji… Imamo tudi dr.fizikalnih znanosti, ki je doktoriral pri 28 -ih. Poimensko pa res ne bi!Lp!
Uf, uf, uf … kar nekaj slavistov in filozofov iz ENE SAME cerkljanske generacije!? Naštej mi le po en primer od vsakega, pa se takoj predam.[/quote][/quote]

Ta en dr. fizike ni ne filozof in ne slavist. Naj ti jaz povem, niti enega slavista ni med tvojo generacijo in še med tisto prej in tisto potem ne. Je pa en profesor slovenistike in še nekaj profesoric, ki so študirale slovenistiko, a niso iz iste generacije. V Cerklje se vozi nekaj učiteljic in kakšen profesor slovenistike iz Kranja in drugih krajev, torej niso avtohtonci. Ženska, tvoje znanje in poznavanje je šibko, zato ne krneki nakladat
Sicer mi je ta debata brezvezna in se umikam, ampak si me mal razdražila s svojo zaplankanostjo in ker se že hvališ z nečim kar povprek, sem se pač oglasila. Pa pa…
Sicer pa o Cerkljanih vse dobro. Med njimi se najde prav vse, kar tudi sicer pozna naša dežela.

Če si ti profesorica slovenščine, potem sem jaz lokomotiva. Tvoje pisanje govori vse kaj drugega – pa ne reci, da na forumu ne paziš, kako pišeš, delaš namreč napake, ki se nekomu, ki pozna svoj jezik, niti v sanjah ne zapišejo. No, mogoče pa cerkljanščino bolje obvladaš, kot slovenščino.

Če si ti profesorica slovenščine, potem sem jaz lokomotiva. Tvoje pisanje govori vse kaj drugega – pa ne reci, da na forumu ne paziš, kako pišeš, delaš namreč napake, ki se nekomu, ki pozna svoj jezik, niti v sanjah ne zapišejo. No, mogoče pa cerkljanščino bolje obvladaš, kot slovenščino.[/quote]

Ne, ne pazim, kako pišem. Pa sem in tja mi tudi tehnologija ponagaja. Sem pa prof. Dihaj! In zaradi poznavanja cerkljanskega govora sem na faksu dobivala desetke.
In zato bom tudi za Ceklje skrbela, kolikor bo v moji moči. Staroselci bodo v oštarijah prvi postreženi, gostje bodo imeli čast biti v družbi z njimi, turisti lahko plačajo, odidejo in se vrnejo… Lp!

cerkljanka, da se prikažeš v vaški oštariji in nadaljuješ svoje raziskave.

Če ne ti bodo stari očaki ušli spat. He he he!

Pa pohiti – kaj če se jutri zbudijo samo še štirje?

Saj ne morem verjeti! A ti to resno misliš, ali nas malo hecaš? Kakšna zaplankanost, omejenost, pa kaj vem, kaj še.

Itak, da se bom. Konec tedna, kot ponavadi. Da si napolnim baterije in dobim zagon za nove delovne izzive. In da se vedno znova zavem svojih korenin, poštenih ljudi, ki jih “roko na srce” prepoznam le pri domačinih. Priseljenci mi tega pač ne morejo dati.
Pa tudi sama, vsaj mislim, da veliko naredim za Cerklje. V vseh seminarjih, zbornikih, omenjan ljudi, svoje starše, njihov pristni in neizumetničen govor slovenskega življa na pragu 20. stol.

Da o smučariji ne govorim. Po riti smo se otroci “švercali” ob žičnici v dolino,ko nismo imeli gnarja za kabino… Lp!

Že Domžale so tuga, če prideš iz Ljubljane. Cerklje najbrž še bolj.
No, za tistega, ki mu je dovolj zdravnik in par štacun v bližini, bo marsikje v redu.[/quote]

Domžale so krasne, tudi če prideš iz LJ, vsaj za nas, že kar nekaj časa,… Je pa tu še vse kaj drugega, toplo vabljeni! LP!

Da te ni sram! Vsak od njih je vreden za deset vas! Jaz bi jim gradove zgradila, vas pa za njihove služabnike naredila! Da bi le dočakali 100 let! Sram naj te bo!!!

veš kako cerkljanka … moja ded in babica sta bila priseljenca v šenčur. prišla sta iz dolenske,babica šivilja, dedek organist. glede nato kaj si zgoraj napisala
//da se vedno znova zavem svojih korenin, poštenih ljudi, ki jih “roko na srce” prepoznam le pri domačinih. Priseljenci mi tega pač ne morejo dati. // hočeš s tem povedat, da so vsi prišleki ničvredni, leni, nepošteni, … neslovenci morda? moja ded in babica sta šenčurju kar veliko dala, pa sta bila prišleka. grem stavit, da tudi stare cerkljanske ženske še kje hranijo kak star montl, ki jima ga je moja babica sešila (bila je pač daleč naokrog znana mojstrica). mal ose pa vseeno umiri, ok. in ne blati vseh prišlekov po vrsti. če tebi ljubljenačani ne ležijo ali če imaš piko na kakega točno določenega to še zdaleč ne pomeni, da so vsi ostali enaki.

Katarina73, nima smisla prepričevati že prepričanih 🙂

Najbolj smešno je pa to, da bi se cerkljankino razmišljanje lahko nekomu iz Bele krajine, Nove Gorice ali Prekmurja zdelo smešno, ker niti ve ne, kaj in kje Cerklje na Gorenjskem so :)) Oz. ona jih predstavlja kot nek raj na zemlji, pa so ena čist navadna povprečna slovenska vas s čisto običajnimi prebivalci.

Ma kakšen raj na zemlji, ona to prikazuje kot tisto selo v filmu Odrešitev (Deliverance).

New Report

Close