cerklje na gorenjskem. kako je živeti tam
Jaz nisem stara mamca, pa ne da se ne oziram na vas, ampak Vas preprosto ignoriram. In molim k devici Mariji, zavetnici cerkljanske fare, da se kmalu preselite…[/quote]
Evo, ti si torej tipična predstavnica farško/malomeščanskega ženskega primerka in te idilične vasice…
Tebi torej dogovarja opravljanje sosedov in potem spoved in kruhek pri maši….
Za začetek naj proučijo zgodovino “cerkljanske fare”, predvsem obdobje med 2. svetovno vojno. Veliko sorodnikov izmed izgnancev je še živih.
Druga stvar je spoštovanje do zemlje- v tem kraju so v določenem obdobju ljudje živele le in samo od zemlje-kar, se je pridelalo, je bilo.
Za marsikoga, pa ni treba, da je star 80 let, je pristajanje padalcev na rodovitni zemlji, greh.
Rodovitna zemlja je za te ljudi simbol preživetja in kakršnokoli preseravanje, tudi če se gre za turizem, je plitko. Ker tudi od turizma živi le 5 ljudi, njiva pa jih lahko nahrani še enkrat toliko.
Ni ti treba priti kopat na mojo njivo, dokler sama lahko posejem, okopljem in požanjem. Me je pa že veliko priseljencev prosilo, če jim oddam del njive v najem. Očitno le niso tako zelo “fini”, kot se delajo.
Res je, da nočejo delat, ampak tudi znajo ne. Samo “štefnarjo” pri fazanariji in kot da se nekaj zanimajo in kako je fino delati in se hkrati gibati in biti koristen in da bi oni tudi kaj takega, če bi bila možnost kje v bližini itd. MARŠ![/quote]
O joj kako neutemeljeno sovraštvo…, imaš kakšne resne težave v svojem življenju ali si samo tako zahojena? Takole pisanje oz. mišljenje je zelo zaplankano in nazadnjaško. Kaj pa, če te bo kak priseljenec kdaj rešil, bo tudi takrat marš?
Jaz pa sem tako prijazen priseljenec, vse gospe lepo pozdravim, ne kradem torbic, ne razbijam steklenic v vinjenem stanju, ne kažem cevi pred šolami…, skratka hvalevreden in tako slabo sprejet…ccc slovenceljni.,…
Marš oz. MRŠ je pristna cerkljanska beseda. Glede na to, da so moji starši hodili v šolo (tam, kjer je zdaj občinska stavba, zdravnik in lekarna), je v cerkljanskem govoru še obilo germanizmov (garkel, štenge, šporget,farovž itd.)
Nisem sparjena z nobenim čefurjem, sem prof. slovenskega jezika in književnosti in trenutno pišem dialektološki seminar cerkljanskega govora. Seveda me ob tem privlačijo le avtohtoni prebivalci tega kraja (tisti, ki se niso nikoli selili in vztrajali na tem območju ves čas). So edini, ki poznajo zgodovino kraja in ne nazadnje smernice, po katerih se da preživeti.
Priseljenci so pač priseljenci. Pridejo, se napihujejo in ob prvi priliki zamenjajo prizorišče (če pač njin ni po godu).