Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje proti noricam (vodenim kozam)

Cepljenje proti noricam (vodenim kozam)

Evo, sem izvedela nekaj več o tej tematiki.

V Mariboru serološkega testa ne izvajajo. Izvaja ga le Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo v Ljubljani. Vzorec vensko odvzete krvi (odvzem stane 2,9€) je potrebno v roku 4 ur dostaviti na Inštitut. Sam serološki test stane 48,86€. Zraven vzorca krvi in zneska je potrebno priložiti t.i. spremni list, kjer so navedeni osebni podatki (ime, priimek, naslov, datum rojstva). Rezultat testa pošljejo po pošti ali sporočijo po telefonu.

Z lepimi pozdravi,
Elvira

Z lepimi pozdravi, Elvira

Zopet sem naletela na problem. Namreč, naknadno sem ugotovila, da je vzorec potrebno dostaviti na Inštitut v roku 2 ur, če je hranjen pri sobni temperaturi, če pa pri +4 stopinj Celzija pa do 24 ur. Naj mi nekdo prosim razloži, kako naj dostavim kri iz Maribora v Ljubljano v 2 urah. Hitra pošta tle odpade…

Z lepimi pozdravi,
Elvira

Spoštovani, pri tejle logistiki, vam, žal, ne znam pomagati. Prvič mi ni jasno, kako da ne opravljajo serološke diagnostike v MB, saj imajo kompletni mikrobiološki laboratorij?

Drugič – tudi iz ZD transportirajo kri v Ljubljano, zakaj ne bi po odvzemu kri shranili na hladnem v laboratoriju in jo “hladno” tudi transportirali?

Svetujem vam, da pokličite na ZZV Maribor in se še enkrat pogovorite glede serološke diagnostike. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Takole, serološki test je opravljen in sem prijetno presenečena nad rezultatom.

Test opravljajo SAMO na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo v LJ in nikjer drugje. Glede časovne omejitve pri pošiljanju krvi so mi na Inštitutu zagotovili, da so te omejitve mišljene za idealne razmere. Tako da test opravijo na vsakem krvnem vzorcu, ki pride od odvzema še isti dan na Inštitut. Tako sem poslala svoj krvni vzorec s Hitro pošto in je bilo vse v najlepšem redu. Pisni rezultat sem dobila na dom čez dva dni.

Vse skupaj me je stalo 63€ (3€ odvzem krvi, 10€ hitra pošta in 50€ serološki test).

Lep pozdrav!

No, glede na to, da ste z rezultatom zadovoljni, predvidevam, da ste se z noricami že srečali in ste imuni??

Hvala, ker ste z nami delili izkušnje ob testiranju. Lep pozdrav!
Nina

Pozdravljeni!

Tudi sama imam podoben problem, in sicer sem v 33.tednu nosečnosti, v vrtcu imam otroka kjer razsajajo norice, sama pa mislim, da jih nisem prebolela.Mogoče veste če opravljajo kje na Primorskem teste na prisotnost protiteles aliu moram prav v Lj in kam točno?

Hvala za odgovor.

Spoštovani, žal, ne vem, če in kje na Primorskem izvajajo serološke teste za ugotavljanje protiteles proti noricam. Predlagam, da pokličete na Zavod za zdravstveno varstvo Koper ali Nova Gorica.

Pozdravljeni,

6 letni sin je pri 3 mesecih prebolel norice (imel je zelo veliko izpuščajev), sedaj imamo doma pri mlajšem otroku norice in me zanima, kakšna je možnost, da ponovno oboli.

Slišala sem, da naj bi bil pri tako malih otrocih imunski sistem še premalo razvit in da lahko kasneje ponovno zboli.

Razmišljam, da bi ga dala na testiranje protiteles, postopek poznam.

Najlepša hvala,
Nika

Spoštovani, ni možnosti za ponovno okužbo; pri otrocih, ki so bolj zgodaj preboleli okužbo z noricami, le nekoliko pogosteje vidimo reaktivacijo virusa – herpes zoster. Testiranje ni potrebno, lp!

Pozdravljeni. Če smatraš da nisi imel noric, koliko časa je po cepljenju potrebno počakati z nosečnostjo?

Spoštovani, v skladu s priporočilom naj bi se z nosečnostjo počakalo 3 mesece po izvedenem cepljenju.

Pozdravljeni,

še nekaj me zanima. Delam namreč v vrtcu. Je v dobi do 30. leta bolje biti izpostavljen možnosti okužbe (da naravno preboliš norice) ali se je v tem primeru bolje cepiti. (Bojim se namreč možnosti okužbe v času nosečnosti).

Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam

Spoštovani, če do odrasle dobe noric še niste preboleli, se je bolj pametno cepiti in sicer iz dveh razlogov: pri noricah pri odraslih pričakujemo težji potek bolezni kot pri otrocih, več je komplikacij; od cepljenju se boste virusu vsekakor izpostavili, pri poskusu izpostavljanja naravni okužbi, pa ni nujno, da se boste res izpostavili (in okužili).

Pozdravljeni, sem v 8 t. nosečnosti, norice sem prebolela kot otrok. Doma imam 3-letnega sinčka, ki noric še ni prebolel.

Bi bilo – z vidika preventive – pametno dati sinčka cepit, ali moja imunost zadošča za “zaščito” plodka.

Najlepša hvala,

Spoštovani, če ste norice preboleli vi, je vaš plod zaščiten.

Objava čaka odobritev

Spoštovani, v kolikor se imate namen cepiti proti noricam, je smiselno, da cepljenje opravite čim prej. Cepljenja, ki ste jih opravili v februarju in juniju so zelo oddaljena in nimajo povezave, prav tako ne predpisanega zamika glede cepljenja proti noricam.

New Report

Close