Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje proti noricam (vodenim kozam)

Cepljenje proti noricam (vodenim kozam)

Pozdravljeni!

Ker ne vem ali sem ali nisem prebolela vodenih koz (noric), me zanima ali se kljub temu lahko grem cepiti?

Glede na to, da imamo doma 4 mesečnega dojenčka, bi verjetno bilo dobro, da v primeru, da se lahko grem cepiti, počakam do 1 leta starosti otroka in se potem grema cepiti kar skupaj. Kakšno je vaše mnenje?

A ima cepivo kakšne hujše možne stranske učinke?

Hvala!

Z lepimi pozdravi, Elvira

Spoštovani, če ne veste, če ste preboleli norice ali ne, je še pred cepljenjem potrebno opraviti ugotavljanje morebitne prekuženosti proti noricam – titra protiteles proti noricam. Mnogi, ki se noric ne spominjajo, so z bili njimi vendarle v stiku. Če protiteles proti noricam nimate, je na mestu cepljenje. Cepivo, ki je na voljo v Sloveniji proti noricam, je namenjeno otrokom, starejšim od 12 let, odraslim, ki še niso preboleli noric, mlajšim otrokom ob specialnih indikacijah, pa tudi na željo staršev. Z njim je mogoče cepiti otroke, starejše od 9 mesecev.
Zato vam svetujem, da opravite testranje protiteles proti nosicam in se, v primeru, da protiteles nimate, proti noricam cepite.
Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za odgovor.

Zanima me, kje lahko opravim testiranje proti noricam?

Hvala!

Z lepimi pozdravi, Elvira

Zavod za transfuzijo RS, področni Zavodi za zdravstveno varstvo, morda tudi v dogovoru z vašim izbranim zdravnikom…

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, se bom še jaz priključila kar tukaj.

Sklepam, da je testiranje na protitelesa samoplačniško (tako kot tudi cepivo, sem prebrala, da znese 2 krat po cca 87 evrov). Tako da torej ne potrebujemo napotnic?

Pa še tole (ni čisto neposredno povezano s cepljenjem, ampak morda mi boste vseeno lahko odgovorili): je sploh možno izogniti se noricam, če jih ima otrok, s katerim pač skupaj živiš?

Hvala in lep pozdrav.

Če greste na samoplačniško testiranje in cepljenje, ne potrebujete napotnice.

Napotnico bi potrebovali, če bi bilo testiranje ob nekem zdravstvenem stanju nujno: npr. nosečnica, ki ne ve, da bi prebolela norice, pride v stik z otrokom z noricami.

Prenosljivost noric je preko 90%, saj gre za t.i. aerogeni prenos, ki ga štejemno med najbolj prenosljive. Verjetnost, da se ne bi okužili z noricami, če ste še neimuni in živite z otrokom, ki ima norice, je zelo zelo majhna. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,
morda bo tole komu v pomoč – sem se končno lotila te zadeve in izvedela, da na ZZV (govorim za LJ.) testiranja na protitelesa ne opravljajo, so me napotili na Transfuzijsko medicino (kjer tega tudi ne opravljajo, včasih so, zdaj pa ne več, so mi zatrdili).
Skratka, testiranje bodo sedaj opravili na Mikrobiološkem inštitutu, vendar pa si je treba dati vzeti kri v kakšnem zdravstvenem domu, ker krvi pa tam ne jemljejo.
Lep pozdrav.

Samo še eno vprašanje: Ali je cepljenje dovoljeno v nosečnosti?
Sem v 26-tem tednu in oba moja otroka trenutno prebolevata norice. Šla pa sem se testirat, ali jih res še nisem prebolela (moja mama trdi, da jih nisem imela). Čeprav tudi, če jih še nisem imela, je za cepljenje najbrž itak že prepozno, a ne?

Cepljenje proti noricam je v nosečnosti absolutno kontraindicirano. (Če bi se cepili in še ne bi bili noseči, bi morali z zanositvijo počakati). Virus noric lahko povzroča okužbo ploda.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Glede na to, da je samo testiranje na prisotnost protiteles na norice tako zapleteno, me zanima, kaj bi lahko šlo narobe, če bi se cepila proti noricam kljub temu, da sem jih prebolela (tega sicer ne vem zagotovo)?

Z lepimi pozdravi, Elvira

Spoštovani,

verjetno ne bi bilo nič narobe, tudi , če bi se cepili, morda bi imeli samo nepotrebne stroške.

Lep pozdrav,

Eva

Eva Grilc

elvircek, saj je kar šlo – sem danes nesla kri, ki so mi jo vzeli v zdravstvenem domu, izvid dobim po pošti v par dneh. Če si iz Lj., morda vseeno poskusi, ni tako zapleteno.
Mene je presenetilo edino to, da sem bolj kot nekakšna izjema, ne vem, ali se ljudje ne dajo testirat ali pa se ne dajo cepit. Bi pričakovala, da je to pristojnim inštitucijam bolj znano, da je to ustaljen postopek.
Lep pozdrav vsem.

Spoštovani!

Pravkar sem preverila informacije v ambulanti ZZV Ljubljana. Samoplačniško testiranje na virus noric (in v primeru negativnih protitekes cepljenje) je pri njih rutinski postopek (odvzamejo kri, ki je nato testirana v lavoratoriju IVZ ali Inštituta za mikrobiologijo).

V kolikor je kdorokoli razumel, da pri njih testiranja ne izvajajo, gre za nesporazum. (Seveda pa ne testiranjo oseb, ki že prinesejo izvid s seboj).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Sem z Maribora, tak da se moram tukaj ekstra pozanimati kako je s tem. A vseeno hvala za informacije.
Lp

Z lepimi pozdravi, Elvira

Svetujem vam, da se obrnete na ZZV Maribor. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

To je res, ampak če preskočim testiranje, imam samo stroške cepljenja, tako pa imam (po vsej verjetnosti) oboje za plačati. Samo testiranje pa verjetno tudi ni tako poceni…Ali pač?

Z lepimi pozdravi, Elvira

Testiranje res kar nekaj stane: pa vseeno, mnogi odrasli ljudje, ki se ne spominjajo noric, imajo vseeno pozitivne titre. Poleg tega sta za optimalno zaščito potrebna 2 odmerka cepiva v razmiku 6 tednov. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

elvirček, testiranje v LJ. stane nekaj čez 40 EUR. Mogoče je to standardna tarifa, ne vem.

Hm, glede ZZV pa ne bom nič rekla, prav gotovo drži, da so me usmerili na Trans. medicino (od tam pa naprej …). No, saj ni pomembno, sem uredila tako ali drugače.
Še najbolj kompliciran je bil odvzem krvi v zdravstvenem domu 🙂

Lahko morda še kaj napišete o možnih stranskih učinkih cepiva.

Prav lepa hvala in lp.

Spoštovani!

Kot vsa cepiva, ima tudi cepivo proti noricam lahko neželene učinke.
Daleč najpogostejši so lokalno neželeni učinki: oteklina, rdečina, bolečina.
Redkeje se pojavljajo sistemski stranski pojavi, kot utrujenost, povišana tempretaira, glavobol, ipd.
Zelo redki, (ki so že neobičajni) vnetje na mestu cepljenja, vrtoglavica, bolečina v prsnem košu, bolečine v trebuhu, slabost, bolečine v mišicah in sklepih, srbečica, kašelj, bolečine v žrelu, povečanje bezgavk (na 1/100 do 1/1000 cepljenih)

Drugi pojavi so posamični in opisani v časnovni povezavi z manj kot 1/10.000 cepljenih;npr. motnje ravnotežja, hoje, znižanje trombocitov, ipd.

Anafilaktične reakcije se kot pri ostalih cepljnjih pojavljajo ekstremno redko (cca 1/500.000 do 1/1.000.000 cepljenih)

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Oh, hvala za tako hiter odgovor.

Sem medtem tudi že našla (saj vem, iskalnik!!!) tule, pripenjam še enkrat za vsak slučaj – za take, ki prej vprašajo, pa potem poiščejo 🙂

http://emc.medicines.org.uk/emc/assets/c/html/displaydoc.asp?documentid=9453

Še enkrat hvala in lp.

New Report

Close