Cepiti proti rotavirusu?
Pozdravljeni,
moj sin je danes dobil drugo dozo cepiva rotarix- med stiskanjem v usta je kar precej cepiva steklo ven iz ustk ker ni tako hitro poziral kot mu je zdravnik stiskal v usta. Zanima me ali bo res cepivo ucinkovito, ko sem vprasala pediatra je rekel da nic hudega ce ni popil vsega, da je dovolj ze polovicna merica in da je doza delana z rezervo- tudi ce kaj ne popijejo. Torej vsak ki dobi to cepivo in popije v celoti bi lahko razumela da ga dobi pol prevec po razlagi te izjave… Mi lahko to prosim malce bolj natancno razlozite- predvsem me zanima ali bo odmerek zadostoval- sem pa prepricana da je tretino inekcije steklo ven ker ni pogoltnil…
Ze vnaprej hvala in lep pozdrav
Spoštovani, študije so sicer vedno izvedene na podlagi polnega odmerka, vendar se kasneje v praksi dogaja marsikaj: tudi to, da otroci cepivo v celoti izpljunejo, izbruhajo, ipd. Na podlagi izkušenj in kasnejšega preverjanja statusa res velja, da menimo, da bo cepljenje učinkovito, če otrok popije pretežni del cepiva.
Našo punčko smo cepili priti rota virusu, prvo dozo. Čez 2dni je dobila vročino, hude krče drisko… Danes po 6ih dneh od cepljenja pa še bruha tako da ne ostane nič v njej poleg driske, ki še kar traja..Meni je zelo žal da sem se odločila za cepljenje. Imam že dva velika otroka, ki sta tudi prebolela tale virus pri 2letih starosti, pa nista bila ceplena in je bilo bistveno lažje kot pa zdaj reakcija na cepivo proti virusu pri starosti treh mesecev. Lp
Spoštovani, žal mi je, da stvari potekajo, kot ste napisali. Pri večini ostalih otrok prav navedeno cepljenje ščiti pred težko obliko bolezni. Prosim vas, da se oglasite pri izbrani pedatrinji, ki bo zabeležila stanje in ki lahko opravi tudi pregled blata in preveri, ali je morda po sredi še kakšna sočasna okužba.
Spoštovani,
prosila bi vas za mnenje. Imam 8 tednov staro hčerko in čez 3 dni imamo naročeno cepljenje proti rotavirusu. Skrbi me, ker sva v tem tednu oba z možem zbolela za angino in sva na antibiotikih (Ospen 1500). Glede na to, da polno dojim, vem da se nekaj snovi antibiotikov prenese v mleko. Ali lahko to kakorkoli vpliva na cepivo? Bi bilo smiselno cepljenje prestaviti?
Hvala vam za odgovor, Marina
Spoštovani, 4 tedni je bilo natančno določeno opazovano obdobje, ko je proizvajalec preskušal cepivo, dobil rezultate preskušanja, vezavo prav na to obdobje, in obdobje vključil v registracijo. Gre za odobje, za katerega proizvajalev jamči učinke in delovanje, kot je navedeno v registraciji. V realnem življenju pa je 1 dan prej – glede na 4 tedne, nepomemben.
Spoštovani,
hčerka je pred dvemi dnevi “prejela” drugi odmerek cepiva Rotarix – pri (med) aplikacijo je vse zbruhala-v loku. V času cepljenja je bila zdrava, brez kakršnih koli posebnosti. Pediatrinja je rekla da je cepivo pač zavrnila in, da bo kasneje že prestara za ponovitev. Danes je stara 22 tednov. Nikjer nisem zasledila, kako je z zaščito, v primeru samo enega (prvega) prejetega odmerka.
Je smiselno/možno poskusiti še enkrat z grugim odmerkom, ali je vsaj kaj zaščite že od prvega odmerka? Verjamem, da cepivo ublaži morebitne okužbe in ker bo šla pozimi v vrtec, želim, da morebitne oblike viroz nebi bile prehude.
Hvala za odgovor in lep dan.
Z.
Spoštovani, to, da otroci pri cepljenju cepivo izpljunejo, izbruhajo, ipd., ni tako redek pojav. V tem primeru pediater oceni, koliko cepiva je otrok pogolnil.V kolikor oceni, da je izbruhal vse, mu da odmerek ponovno, v kolikor pa oceni, da ga je nekaj vseeno pogoltnil, normalno cepi z drugim odmerkom. Glede na vašo situacijo bo prejela drugi odmerek po 4 tednih.