Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepiti proti rotavirusu?

Cepiti proti rotavirusu?

Spoštovani,
zanima me vaše mnenje o smotrnosti cepljenja proti rotavirusu. Ali so prednosti tega cepljenja večje od morebitnih stranskih učinkov cepiva? Ali je res možna reakcija, ki se kaže kot blažja oblika rotavirusa?
Pa še to: prvo dozo cepiva naj bi moj sinček prejel nekaj dni pred dopolnjenim petim mesecem starosti, zato me zanima tudi, ali bo razmak med obema prejetima dozama dovolj dolg, glede na to, da mora drugo dozo prejeti pred dopolnjenim šestim mesecem starosti? O cepljenju razmišljam predvsem zato, ker bo po dopolnjenem enem letu odšel v vrtec.Je najin edini otrok.
Za vaše mnenje in odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Spoštovani!

Rotavirusne okužbe so razširjene vsepovsod po svetu, rotavirus pa eden najpogostejših povzročiteljev težje driske pri otrocih. Ocenjuje se, da zaradi rotavirusne driske letno obišče zdravnika 25 milijonov otrok, mlajših od 5 let, 2 miliona pa jih je hospitaliziranih. V deželah v razvoju, oz. nerazvitih deželah, zaradi rotavirusne okužbe letno umre cca 440.000 otrok.

Rotavirusno cepivo pri nas še ni vključeno v program obveznega cepljenja. Spremljanje učinkovitosti cepljenja v mnogih državah, kjer je potekalo klinično testiranje cepiva in kjer se cepljenje že izvaja v večjem obsegu, kaže, da je cepivo učinkovito (podatki s Finske: cepivo je pri 72% preprečilo vse rotaviroze s serotipi G1P[8], G2P[4], G3P[8], G4P[8] in G9P[8], oz. pri 85% hudo obliko rotaviroze z navedenimi tipi; ).
Klinična študija, izvedena v Evropi je pri približno 4.000 osebah vrednotila dajanje cepiva Rotarix po različnih shemah dajanja, ki se uporabljajo v Evropi (2 in 3 mesec; 2 in 4 mesec; 3 in 4 mesec; 3 in
5 mesec). Resnost gastroenteritisa so definirali v skladu z 20-točkovno Vesikari-jevo lestvico, ki upošteva tako celotno klinično sliko rotavirusnega gastroenteritisa (resnost in trajanje driske ter
bruhanja, resnost povišane telesne temperature in dehidracije) kot tudi potrebo po zdravljenju. Po aplikaciji dveh odmerkov cepiva Rotarix je bila med prvim letom življenja učinkovitost zaščite pred katerim koli rotavirusnim gastroenteritisom 87,1-odstotna (95 % interval zaupanja: 79,6; 92,1),pred hudim rotavirusnim gastroenteritisom (Vesikari ≥ 11) 95,8-odstotna (95 % interval zaupanja: 89,6; 98,7), pred rotavirusnim gastroenteritisom, ki terja zdravniško ukrepanje 91,8-odstotna (95 %
interval zaupanja: 84; 96,3), pred rotavirusnim gastroenteritisom, ki terja sprejem v bolnišnico pa 100- odstotna (95 % interval zaupanja: 81,8; 100).

V letu 2006 je bilo v Sloveniji prijavljenih 1487 primerov rotaviroz pri otrocih do 5. leta, 1826 pa je bilo vseh rotaviroz (vir Inštitut za varovanje zdravja RS).

Cepljenje, glede na to, da se pri nas pri nas večina rotaviroz pojavlja do 5. starosti in da otroke vključujemo v kolektiv, svetujemo. Med prvim in drugim odmerkom je najmanjši razmik 4 tedne, to pomeni, da je pri vas za cepljenje dovolj časa.
Cepljenje se izvaja z živim cepivom.
Stranski pojavi po cepljenju so, seveda, možni, a podobni kot pri drugih cepivih. Driska, izguba apetita, napenjanje sodijo med pogostejše stranske pojave, ki pa so kratkotrajni.

Izvedenih je bilo enajst s placebom nadzorovanih kliničnih preskušanj, v katerih je približno 40200 otrok prejelo približno 77800 odmerkov cepiva Rotarix.
V dveh kliničnih preskušanjih (Finska) so otroci prejeli samo cepivo Rotarix (rutinsko cepljenje z drugimi cepivi je bilo odloženo). V skupini, ki je prejela cepivo Rotarix se pojavnost driske, bruhanja,izgube apetita, povišane telesne temperature in razdražljivosti ni razlikovala od pojavnosti v skupini,ki je prejela placebo. Po aplikaciji drugega odmerka se pojavnost ali resnost omenjenih reakcij ni povečala.
V preostalih devetih preskušanjih (Evropa, Kanada, Združene države Amerike, Latinska Amerika,
Singapur, Južna Afrika) so otroci sočasno s cepivom Rotarix prejeli tudi druga rutinska cepiva. Profil neželenih učinkov se pri teh otrocih ni razlikoval od profila neželenih učinkov pri otrocih, ki so sočasno z istimi rutinskimi cepivi prejeli placebo.
Neželeni učinki so v nadaljevanju navedeni glede na organski sistem in pogostnost.
Pogostnost je navedena kot:
Zelo pogosti (≥ 1/10)
Pogosti (≥ 1/100, < 1/10)
Občasni (≥ 1/1.000, < 1/100)
Redki (≥ 1/10.000, < 1/1.000) Infekcijske in parazitske bolezni
Redki: okužba zgornjih dihalnih poti

Psihiatrične motnje
Zelo pogosti: razdražljivost
Občasni: jok, motnje spanja

Bolezni živčevja
Občasni: somnolenca

Bolezni dihal, prsnega koša in mediastinalnega prostora
Redki: hripavost, rinoreja

Bolezni prebavil
Zelo pogosti: izguba apetita
Pogosti: driska, bruhanje, flatulenca, abdominalna bolečina, regurgitacija hrane
Občasni: obstipacija

Bolezni kože in podkožja
Redki: dermatitis, izpuščaj

Bolezni mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva
Redki: mišični krči

Splošne težave in spremembe na mestu aplikacije
Pogosti: povišana telesna temperatura, utrujenost

Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

vse o rota virusu

Spoštovani! Podatki iz študij spremljanja zaščite/obolevnosti po cepljenju proti rotavirozi so dobri, zato je cepljenje za tiste otroke, ki zgodaj vstopajo v kolektive cepljenje, priporočljivo. Prednosti cepljenja so večje, kot možnost škode stranskih učinkov. Da, stranski učinek po cepljenju je lahko blažja driska, ki je posledica delovanja cepilnega virusa. Glede na starost otročka in datume cepljenja je za cepljenje ravno še dovolj časa. Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovai!

Imam mesec in pol staro punčko Petjo. V današnji družbi se vse več pogovarjamo o otrocih in obolenjih ki prihajajo z današnjim časom. Vem, da rotavirus ni tako zelo neznan, pa vendar me zanima smotrnost cepljenja. Naj povem, da naša Petja po izpolnjeni mamini porodniški še ne bo šla v vrtec, ampak bo ostala v varstvu pri najinih starših.

Zanima me še to, koliko časa je po cepljenju otrok še odporn na to vrsto virusa (ali je to tako kot cepljenje proti gripi-vsakoletno)?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vas pozdravljam.

Spoštovani, rota-viroza je ena izmed najbolj zoprnih črevesnih virusnih okužb otroškega obdobja, ki pri malčkih zelo pogosto privede do izsušitve in potrebe po sprejemu v bolnišnico. Na voljo je precej učinkovito celivo, ki prepreči 90% rotaviroz vseh stopenj in 75-80% hude oblike rotraviroze. Cepljenje se opravi s dvema ali tremi odmerki cepiva, odvisno od proizvajalca, kasnejše revakcinacije niso potrebne. Zaščita traja vsaj do otrokovega 3. let starosti. Cepljenje vsekakor priporočam!
LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,

Mi smo 2. dan po cepljenju proti rota v. Imeli bomo še eno cepljenje. Za zdaj ni nekih težav, otrok je normalno kakal včeraj in danes (torej nič drugače kot običajno). Upam, da tako tudi ostane :)…

Zanima pa me, ali naj se pri previjanju uporablja zaščitne rokavice, nanašanje kreme na ritko z vatko ipd., torej kot v primeru, da otrok ima to virozo? Torej, ali je blato kužno, in če, koliko časa (je treba biti posebej previden)?

Lp, M.

Spoštovani, virus se res izloča z blatom, a pri zdravi osebi, kot ste vi, ne povzroča obolenja (kot tudi pri cepljenem otroku ne). Običajni higienski ukrepi – temeljito umivanje rok po previjanju popolnoma zadoščajo. LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdrav!
Moj sedaj 4.5 mesecev star sin je že dobil prvo dozo rotavirusa. Pri drugi se je zapletlo, ker je dobil salmonelo, zato druge doze ni dobil. Zanima me kako je s tem? Od okužbe je minilo že 3,5 tedna.
Lep pozdrav!

Spoštovani, če je sinček sedaj zdrav (kar pomeni – brez driske, bruhanja in vročine), nadaljujte s cepljenjem. Lep pozdrav!
Nina

P.S.: kje pa ste staknili salmonelo? Oz. bolje rečeno: ste imeli tudi ostali družinski člani težave?

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

PozdrAV!
Dobil bi jo naj preko rok, in nišče v družini ni zbolel za njo. Poostrili smo razkuževanje. Zanima me še, kako dolgo zna to trajati preden se to izloči iz telesa? Sin je imel drisko 12 dni, prva dva dni po okužbi pa visoko vročino. Sedaj je že razpoložen, vesel in ima velik apetit.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!

Salmonela je lahko v blatu po preboleli bolezni prisotna različno dolgo, od par tednov, do več mesecev ali celi leto dni. Izločanje salmonele sicer zdravega otroka pa ni kontraindikacija za cepljenje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hčerkica je stara 14 tednov. Včeraj je bila prvič cepljena za di-te-per. Mimogrede sem pediatrinji omenila da razmišljam tudi o cepljenju za rotavirus in je dejala, da bi jo potem morala cepit ob tem obveznem cepljenju in da mora prejeti oba odmerka rotarixa do 20-ega tedna, izjemoma cepijo tudi do 24-ega tedna. Malce me ta podatek sedaj bega, saj so prvo, starejšo hčerko cepili prvič z rotarixom pri 4,5 mesecih, z drugim odmerkom pa pri 6-ih mesecih. Takrat noben ni omenjal, da je to izjemoma tako. So sedaj drugačna navodila? Na drugo dozo di-te-per je punčka naročena 14.7., to je čez 6 tednov. Bi lahko drugi odmerek di-te-per dobila 2 tedna prej (torej po 4-ih tednih) in bila hkrati cepljena še z rotarixom? Nato pa tretji odmerek di-te-per spet čez 4 tedne in s tem drugi odmerek rotarixa? Uh, sem zakomplicirala 🙂 Zanima me samo, če lahko prvi odmerek rotarixa dobi 14.7., glede na to, da bo 25.8. stara 6 mesecev 🙂

Najlepša hvala!

Spoštovani, cepljenje proti rotavirozi je potrebno zaključiti znotraj dopolnjenih 24. tednov starosti. (Po pravici povedano so to pač meje, znotraj katerih je bilo vršeno preskušanje cepiv in z veliko veliko veliko verjetnostjo teden gor ali dol ne pomeni prav ničesar. A navodila so pač taka, kot so),
Razmiki med cepljenjem s kombiniranim cepivom proti di-te-per-IPV-HiB so min. 1 mesec, torej ni potrebe čakati 6 tednov do 2. odmerka in se lahko naročite prej (recimo pri 18 tednov in pol), hčerka takrat prejme 2. odmerek kombiniranega cepiva in 1 odmerek Rotarixa, ko pa je stara 23. tednov pa 3. odmerek kombiniranega cepiva in 2. odmerek Rotarixa. Če se z 2. odmerkom kombiniranega cepiva čaka do 14.7., se zna zgoditi, da boste potem 2. odmerek Rotarixa zamudili. (14.8). Tale datum bi bil ravno še o.k., ker bo hčerkica takrat stara 24 tednov in par dni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Zasledila sem, da je rotavirus izredno odporen in trdoživ virus, ki lahko na tleh, igračah oz. izven telesa preživi tudi do 7 dni. Zanima me, kako je to sploh mogoče, če pa je značilnost virusov, da za preživetje potrebujejo živo gostiteljsko celico. Mar to potrebujejo le za razmnoževanje, v “mirovanju” pa se lahko nahajajo kjerkoli in čakajo, da jih vnesemo v telo?

Zanima me še, kako je s prehladom. Je res, da imamo virus prehlada ves čas v sebi, oz. je ves čas v okolici, ko nam pade odpornost, pa zbolimo? Je tako z vsemi virusi (da so ves čas prisotni v nas in “čakajo”, da nam pade odpornost)? Nekateri virusi povzročajo raka. Ali je rak tudi nalezljiva bolezen, oz. ali so res vse virusne bolezni nalezljive, kot pogosto mislimo?

Hvala že vnaprej za vse odgovore, ki mi bodo v veliko pomoč pri pisanju raziskovalne naloge. Odgovorov na te dileme v strokovnih knjigah, ki sem jih uporabljala, nisem našla.

Spoštovani, virusi za razmnoževanje že potrebujejo živo celico, a preživijo v odpadnem materialu. Je pa trajanje preživetja izjemno odvisno od vrste virusa. Recimo, večina respiratornih virusov odlično preživi na površinah v hladnem, vlažnem okolju; enterovirusi mesece v stoječih vodah, virus noric pa že po 15 minutah zunaj človekovega telesa propade.
Z virusi, ki povzročajo nvadni prhlad, se okužimo in jih premagamo, ne nosimo jih v sebi, a se lahko ponovno okužimo.
S herpes virusi, ki povzročajo norice, (varicella-zoster virus), herpes simplex tip I in II, drugimi herpes virusi se okužimo prvič, po prvi okužbi pa virus trajno ostane v našem telesu (in ga naš imunski sistem omeji v določenem področju); na plano pa ponovno prodre ob zmanjšani lokalni ali splošni odpornosti. Ob sončenju, menstruaciji, visoki vročini, sočasno z drugimi okužbi speči herpes simplex – tip 1 vedno znova prodira na plano in povzroča herpetične izpuščaje na ustnici. (prva okužba s tem virusom pa poteka kot slinavka=herpetični gingivostomatitis).
Rak materničnega vratu pogosto nastane zaradi dolgotrajnega delovanja humanega papiloma virusa (HPV), ki po prvi okužbi trajno ostane v epitelijskih celicah materničnega vratu. Gre za virusno okužbo, ki jo telo ne more obvladati, zato zaradi trajnega delovanja sčasoma pride do sprememb celic.
Podobno je npr. pri okužbah z virusom hepatitisa B, ki jo cca 10% okuženih ne more premagati, pride do kronične okužbe, kroničnega vnetja in sčasoma lahko do prehoda v rak jeter.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni!

Imam sinčka starega 3 mesece in včeraj je prejel prvo dozo cepljenja proti rotavirusu skupaj s cepljenjem, ki je obvezno. Reakcija je bila zvečer kar huda, neutolažljivo je jokal, zvijal se je in imel rahlo povišano temperaturo. Predvidevam, da ga je bolel trebušček, kar je možni stranski učinek, tudi jesti ni želel. Zaspal je na dojkah po dobri uri neutolažljivega joka in še potem je v spanju jamral. Danes je že boljši, dobro razpoložen, morda malo bolj zaspan in še vedno se mi zdi da je pojedel bolj malo. Zanima me pa ali so po drugi dozi cepljenja, ki jo bo dobil 10.5. stranski učinki enako močni.
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor!

Spoštovani, težave v zvezi s prebavili, so po cepljenju proti rotavirozi pogoste, saj je v cepivu živ cepilni virus. Ko se bo organizem drugič srečal z virusom, ga bo z veliko verjetnostjo že nekoliko prepoznaval, zaradi česar bodo težave s strani prebavil najbrž manjše (niso pa izključene). Lep pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani!

Prebrala sem vse vaše odgovore, pa sem še vedno v dilemi. Odločila sem se, da bom otroka cepila proti rotavirozi, ampak je po besedah pediatrinje že prepozno. Otrok je star 24 tednov in 3 dni. Prijateljičin otrok je star 25 tednov in je lahko bil cepljen… Zakaj so taka odstopanja in zakaj je tako pomembno, da se cepi do 24. tedna? Kaj je lahko narobe, če se cepi po 24. tednu?

Hvala za odgovore in lep dan!

Spoštovani, predvidevam, da je bil prijateljičin otrok star 25 tednov, ko jer prehel 2. (ali tretji) odmerek cepiva in je šlo le za dokončanje sicer pravičasno pričetega cepljenja. Pri preskušanju zdravil, cepiv se vedno postavijo meje, starostni okviri in znotraj teh, v katerih so potem opravljena številna preskušanja, lahko s tako in tako zanesljivostjo trdimo, da zdravilo res varno. Za rotavirusna cepiva je bila ta starosti 24 tednov. To sicer ne pomeni, da bo pri 24 tednov in 1 dnevu cepivo nevarno, a protokol testiranja je bil pač postavljen v takem obsegu. Kljub temu pa nekateri podatki kažejo povečanje stranskih pojavov ob cepljenju nekoliko starejših otrok, zato se meje bolj ali manj držimo in cepljenja po dopolnjenem 24. tednu ne pričenjamo več.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close