cena sterilizacije mačke
kako imajo izgubo kaj pa delajo, ta slovenija je vsa zavožena, vse kar dobiš pri nas je še enkrat dražje ali več kot v tujini pa imamo pri nas plače 800 evrov v tujini pa par tisoč evrov torej pri nas imajo usluge pa prodajalci vse dražje, dajejo minimalne plače in imajo še izgubo, v tujini nima noben izgube imajo manjše profite pa petkrat višje plače, kdo zna to razložit je magioničr
poglej merkator pomarančo kupi za 10 centov po kili proda jo po evro potem imajo pa 100 milijonov izgube, jaz sem prepričan da to zato, ker je posredi kriminal ,tako kot v bankah kjer so točno se ve kdo pokradli 12 milijard zdej pa šuštaršič grozi če ne bo slabe banke da bomo propadli, torej bi očitno rad legaliziral krajo stoletja namesto da bi denar pobrali od tistih ki so kradli bi ga zdej rad pobral od vseh nas, moj kolega pravi najvčeji kazen ki se me je lahko zgodila je ta da sem se rodil v tem sekretu od slovenij
Pozdravljeni,
sam bi pa na temle forumu povedal še lastno izjemno negativno izkušnjo s sterilizacijo živali, izjemno negativno v smislu, da bolj negativna ne bi mogla biti, kar pomeni, da je žival naslednji dan po operaciji poginila. Tega je zdaj tri tedne nazaj.
Pred posegom mi je bila dotična veterinarka v Ljubljani priporočena kot vrhunska strokovnjakinja, ki se v svoji praksi ukvarja izključno z mačkami, potem sem se pogovarjal z njo po telefonu in mi je poseg predstavila kot nekaj najbolj rutinskega in povsem običajnega v mačjem svetu, tako da sem muco brez skrbi oddal v petek okoli 11-ih in mi jo je še isti dan okoli 15-ih pripeljala nazaj (cena posega je bila 40 evr). Ko sem jo prejel, sem eksplicitno vprašal, ali moram na kaj posebnega paziti in kako je s hranjenjem živali, pa sem dobil odgovor, da naj se obnašamo do muce tako kot običajno, da je šlo vse o. k., da naj ji hrano in vodo ponudim kar takoj ob prihodu domov.
No, muca se je potem doma v petek popoldne obnašala precej spremenjeno: pri hoji jo je malo zanašalo, umikala se je ljudem in se skrivala po kotih oz. pod posteljami ter v mačjem wc-ju, padla ji je telesna temperatura, apetita ni imela, bila je pa zelo žejna (dobesedno ulegla se je na posodico z vodo in namočila tačke vanjo), enkrat se je tudi polulala izven wc-ja. AMPAK: vsi ti simptomi naj bi bili za muce tik po operaciji standardni, vsaj tako sem bral na internetu in po raznih forumih. Razlika je (bila) pač v tem, da naj bi mačke po takem obnašanju v nekaj dnevih počasi (nekatere pa tudi hitreje) prišle k sebi, naša je pa poginila v soboto dopoldan. Jo je pa moralo precej bolet, ker je v soboto zjutraj nekajkrat prav predirljivo zamijkavkala, tudi, ko sem jo dvignil in prestavil na mehkejše ležišče. Aja, stara je bila komaj 6-7 mesecev in nikoli prej ni bilo z njo nikakršnih problemov – običajno gibljiva in živahna mačka.
Muco sem potem dal na obdukcijo k veterinarki, ki je opravila poseg, in je dejala, da je imela prirojeno telesno hibo, ki se ji reče diafragmatska hernija – gre za to, da naj bi vsi organi ne bili na mestih, na katerih bi morali biti in sta potem narkoza in premikanje po operaciji povzročila še dodaten kaos v organizmu.
Kakor koli, naše muce zdaj ni več in se ne da nič spremeniti, imam pa zato sedaj doživljenjski strah pred tem, da bi še katero koli mačko kdaj peljal na sterilizacijo. Tudi imam občutek, da veterinarka ni opravila svojega dela tako, kot bi ga morala – če samo pomislim, kako skopa je bila z informacijami, kot da ne gre za žival, ki je bila/bo pravkar podvržena kirurškemu posegu … In vprašanje, ali mi je iskreno povedala, kakšni so bili rezultati obdukcije, ali je zamolčala kakšno lastno napako (kot je npr. prevelik odmerek anestetitka) …
Sedaj imamo pri hiši sicer novo mačko, sem jo šel iskat v mačje zavetišče in sem jo dobil že sterilizirano, tako da vsaj ta skrb odpade, me bo pa do konca življenja preganjala ta grozna in obupna izkušnja z našo prejšnjo muco, ki je poginila povsem nesmiselno in po nepotrebnem, preden je dobro začela živeti.
Bralcem in njihovim domačim ljubljenčkom iskreno želim, da se jim kaj takega ne bi nikoli zgodilo.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Sprejmite moje sožalje za izgubljeno mačjo duša.
Moramo pa vendarle na tem mestu povedati, da bi se žalostno naključje pri vaši muci pripetilo tudi ob kakšne drugem posegu v abdomnu. Diafragmatska hernija (luknja v preponi, ki dovoli, da se organi premešajo med seboj namesto da bi jih držalo na mestu) je prirojena napaka in se ne more ugotoviti pri rutinskem posegu kot je sterilizacija/ kastracija. Vaša mucka bi zagotovo tudi brez posega, po določenem času začela kazati znake svoje bolezni in bi bila potrebna operacija.
Želim vam veliko lepih trenutkov s svojo posvojenko.
Lp
@ @mačke so zakon
Spoštovani,
hvala za vaše prijazno sporočilo in za podrobnejšo obrazlago mucine telesne hibe – dejansko je o diafragmatski herniji nekaj podobnega moč prebrati tudi na internetu, kjer sicer o možnih zapletih pri sterilizaciji mačk ni prav veliko napisanega (nekaj več v angleščini), v glavnem se zapisi osredotočajo na srečne razplete, ki pa so itak v veliki večini. Nekateri drugi vzroki smrti ob/po sterilizaciji naj bi bili še prevelik odmerek anestetika (pogosto v povezavi s srčnimi napakami pri mačkah), sprostitev toksinov zaradi glist in zastrupitev z njimi (če mačka ni razglistena pred operacijo), bruhanje in zadušitev med operacijo (zlasti, če mačka ni operirana tešča), notranja krvavitev (lahko tudi zaradi premalo ali slabo napravljenih notranjih šivov) … Skratka, možnosti je kar nekaj, čeprav je procent smrtnih izidov res minimalen – mi smo očitno pač del nesrečne statistike.
Je pa veterinarka rekla, da so prirojene hibe, kot je diafr. hernija, pogosto lastnost celega legla mačjih mladičev (slaba genetika ali kaj?), in da muce iz takšnega legla praviloma ne dočakajo visoke starosti (tudi operacije zaradi diafr. hernije, ki jih omenjate, naj bi bile vse prej kot enostavne oz. so možni zapleti).
No, malo mi je sicer v tolažbo, da kaj ob takšni neugodni kombinaciji naključnih dejavnikov kaj prida nismo mogli napraviti, ampak še vseeno mi je zelo žal, da smo jo dali sterilizirat – bi lažje prenašal mačje zavijanje ponoči kot pa dejstvo, da je bila ob odhodu od doma videti zdrava kot dren, domov se je pa vrnila samo poginit …
Mislim, da bom odslej pri vsaki mački, ki jo bom še imel v prihodnosti, pred sterilizacijo zahteval, da se jo pregleda (zdajšnja je, kot rečeno, že sterilizirana), ker res ne bi šel rad še enkrat skozi to nočno moro. Skratka, upam, da bo Lizin primer pomagal komu preprečiti kakšen nesmiseln pogin ljubljene domače živali.
Lep pozdrav vsem skupaj.
Se bom potrudil odgovoriti: po besedah veterinarke je imela naša muca od rojstva prirojeno hibo, ki jo je lepo opisal/a bralec/-ka, ki je prvi/-a odgovoril na moj zapis, in sicer neke vrste odprtino v trebušni preponi, zaradi katere notranji organi niso fiksirani na svojih mestih oz. ne tako, kot so pri “zdravih” mačkah. Kot sem prebral kasneje in kot pravi tudi bralec/-ka, ki ga/jo omenjam, gre za hibo, ki sicer na začetku življenja živali ne povzroča težav, kasneje (pogosto menda precej hitro) pa se običajno pojavijo razni bolezenski znaki (oteženo dihanje, težave pri gibanju, izguba apetita …), včasih zelo akutni, ki terjajo operacijski poseg, ta pa je lahko bolj ali manj rizičen, odvisno od konkretnega primera pač. Da bo žival operacijsko sanacijo hernije uspešno prestala, je manj možnosti, kot da bo uspešno prestala sterilizacijo.
Če je res imela to bolezen, tudi za našo muco nimam razloga dvomiti, da ne bi razvoj šel v smer nujne operacije, vendar je v njenem konkretnem primeru smrt ABSOLUTNO povzročila sterilizacija oz. bolje rečeno kombinacija diafragmatske hernije/prirojene hibe, anestetika (narkoza naj bi namreč povzročila povečano ohlapnost mišic, zaradi katere so bili notranji organi še gibljivejši) in po vsej verjetnosti tudi preveč telesne aktivnosti muce po operaciji (tekanje oz. plazenje, skakanje). Če bi bilo pred sterilizacijskim posegom ugotovljeno, da ima mačka diafragmatsko hernijo, bi bilo najbrž treba potek oz. izvedbo operacije prilagoditi slednji, morda najprej operirati hernijo, pa šele potem sterilizirati, morda bi morala biti po sterilizaciji precej časa v negibnem stanju (kot sem rekel, je nam veterinarka dejala, naj se do muce obnašamo tako kot običajno in nam ni dala enega samega specialnega nasveta o ničemer) ali kaj podobnega … Torej ne vem natančno, ugibam na podlagi zgodbe, ki sem jo lahko sestavil s pomočjo navedb veterinarke in branja raznih internetnih člankov na to temo.
Šlo je očitno za precej kompleksen primer, ki je sicer redek, a se očitno tudi kdaj pripeti. Svojo izkušnjo sem želel deliti z bralci zato, da opozorim še na drugo plat medalje t. i. “rutinskih” posegov, kot naj bi bila sterilizacija/kastracija, in ta druga plat nam pravi, da se pa prav vsakič stvari pač ne iztečejo tako, kot bi se morale, kot nam pripoveduje 99 % veterinarjev oz. lastnikov živali in kot upamo, da se bodo.
Upam, da sem bil dovolj jasen.
Lp.
Hvala za dodatne informacije, bodo verjetno še komu prišle prav.
Bi pa nekaj pripomnila. Glede preveč gibanja, skakanja itd. po sterilizaciji – za to ste krivi popolnoma sami. Splošno za vse sterilizirane živali velja, da se gibanje po operaciji omeji. In to je naloga skrbnika živali.
Naslednje, kar me zanima pa je, o kateri veterinarki je govora. Ker mi zgornje navedbe zaradi določenih dejstev ne gredo skupaj.
No, če je “naloga skrbnika živali” omejitev gibanja, potem bi me srčno zanimalo, kakšna je pa naloga veterinarja, še zlasti, če ga človek EKSPLICITNO VPRAŠA, ali mora na kaj posebnega skrbeti/paziti, ko sprejema od njega mačko, ki mu jo je prec cca. 4 urami živo in zdravo (vsaj na videz – ali bi moral po vaše skrbinik tudi nekako sam diagnosticirati mačkino dotlej nevidno in neprepoznavno napako?) zaupal v operacijo in skrb. In za njegovo strokovno delo pošteno plačal zahtevano ceno. So po vaše vsa potrebna navodila zajeta v odgovoru “nič, obnašajte se do nje kot običajno”?
Ob tem, da človek od ljudi, ki ob omembi mačje sterilizacije zamahnejo z roko, češ “ah, saj ne gre za nič posebnega”, sliši zgodbe, kako so mačke že nekaj ur po operaciji od nervoze želele raztreščiti transporter/kletko, v katerem so se nahajale, kako so skakale po kavčih in plezale po drevesih še isti dan, potepuške oz. prostoživeče mačke, ki jih prostovoljci lovijo in vozijo k veterinarjem na sterilizacijo/kastracijo, pa, kot slišim, celo isti dan spuščajo nazaj v okolje, iz katerega so jih pobrali …
Tako da vas vljudno prosim, da mi nikar ne solite pameti in ne skušate po dušebrižniško zbujati slabe vesti; mislim, da človek, ki ima sicer mačko resda prvič v življenju, kaj drugega kot (pravočasno) naslovi prošnjo za nasvet in informacije strokovnjaka, ki je za svoje delo plačan, težko stori. Če bi mi pa veterinar dejal, naj imam muco pod trojno ključavnico, ali če bi jo morda želel še dan ali dva zadržati pri sebi zaradi nadzorovanja, se pa tudi ne bi popolnoma nič upiral, lahko mi verjamete.
In za konec: ne, ne bom navajal nobenih imen, ker nikakor ne želim sprožati paranoje, obtoževanj oz. širjenja takšnih ali drugačnih govoric o konkretnih posameznikih. Jaz sem pošteno in odkrito navedel vse podatke, s katerimi razpolagam, in bil pri tem maksimalno iskren, z željo opozoriti lastnike domačih živali na mogoče neljube zaplete pri t. i. “rutinskih” operacijah. Mislim, da imam do tega pravico. Tudi nisem nikjer obtožil veterinarke, da nam je ona “fentala” mačko, navedel sem pač sum v to, da je bilo delo opravljeno 100-odstotno tako, kot bi bilo treba, čeprav njeno razlago o predhodni nevidni napaki v organizmu sprejemam. Absolutno pa vztrajam, da sem bil o možnih zapletih poučen premalo oz. da sem bil premalo ali NIČ informiran o vsem skupaj, in to na zelo jasno izraženo vprašanje.
Kaj vam “ne gre skupaj” zaradi “določenih dejstev”, ki jih zamolčite, je pa pač vaš problem.
Pa hvala za “prijaznost”.
Vprašala sem, ne napadala. Ločiš to?
In sicer zaradi, citiram: “Pred posegom mi je bila dotična veterinarka v Ljubljani priporočena kot vrhunska strokovnjakinja, ki se v svoji praksi ukvarja izključno z mačkami…”
Ta veterinarka, ki bi se ji pripisalo takšno strokovnost, ki je zgoraj omenjena, namreč že dolgo ne dela več v Ljubljani.