Borelija pri petletniku
Spoštovani!
Pred 18imi dnevi se je petletnemu sinu na področju vratu ( pod tankimi “sladkimi” ) laski prisesal klop. Drugi dan sem ga odstranila in področje opazovala. Dva dni zatem je dobil v okolici nekaj rdečih bunčic, ki so po treh dneh izginile. Dva tedna po ugrizu ( četrtek 2.6.) pa se je pojavil značilen kolobar. Torej, v petek sva šla k pediatrinji. Sinova je bila odsotna, zato ga je pregledala nadomestna. Potrdila je okužbo z borelijo in predpisala Sumamed 40mg/ml prašek za suspenzijo, in sicer dve steklenički po 15ml. Prvi dan dvakrat po 5ml, od drugega do petega dne pa enkrat dnevno pred spanjem 5ml. S tem naj bi bilo zdravljenje zaključeno. Mene pa vseeno zanima, ali moram biti na karkoli pozorna ali je to zdaj res zanesljivo ozdravljeno ( jutri dobi zadnji odmerek ), je odmerek zadosten in če je morda potrebna kakšna kontrola po določenem času. Mora v tem času kolobar popolnoma izginiti? Zaenkrat je še rahlo viden. Poleg tega mi je očitno delček ostal v koži, ker smo imeli grozljive borbe ob odstranitvi. Bo ta “mozoljček” izginil brez pomoči? Malo dolgo se mi zdi.
Najlepša hvala za odgovor in lep dan!
Karmen
Zdravljenje je pravilno in dovolj dolgo, za odmerek pa vam ne morem povedati, saj se zdravilo odmerja po telesni teži. Le izjemoma se zgodi, da bolezen napreduje v zapoznelo prvo fazo, največkrat pa takšno zdravljenje zadostuje.
Če zaostane delček klopove tipalke, je ne odstranjujemo na silo, pač pa počakamo, da telo tujek izloči po naravni poti.
Za 18 kg otroka je odmerek 12 mg / kg TT dnevno primeren. Zdravimo 5 dni.
Ponovno pozdravljeni!
Če bi temo odpirala na novo, bi ji dala naslov SAJ NI RES – PA JE! Zgodilo se nam je namreč, da je sin točno osem dni po zadnjem odmerku Sumameda zaradi borelije ponovno!!! dobil klopa. Redno ga zaščitim in pregledujem, ampak zapreti ga v hišo pa res ne morem. Imamo pa to nesrečo, da živimo v kraju z dvojimi “neobstoječimi” sosedi, kar pomeni da je vse njihovo seveda zaraščeno. Pa tudi v našem vaškem vrtcu ne morem vedeti, kje vse pohajkujejo.
Seveda mi po glavi roji ( tudi paranojo pred klopi sem dobila ) vse mogoče…
Vprašala bi vas dvoje:
Ali je možno, da bi bila zaradi nedavnega zdravljenja borelije ob morebitno okuženem klopu, tokrat klinična slika zamegljena? Strah me je, da bi okužbo spregledala.
Ali pa je morda ( vem, da je neumno, ampak upanje umre zadnje ) kanček verjetnosti, da je sin še vedno zaščiten?
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor in opravičujem zaradi morebiti neumnega vprašanja.
S spoštovanjem,
Karmen
Opazujte, saj se tipičen kolobar lahko pojavi v nekaj tednih. Zaščite ni, preventivno antibiotik ne deluje (v tem primeru bi vse vbode zdravili s Sumamedom 3 dni in bi bila zadeva rešena, pa, žal, ni).
Pozdravljeni!
Tudi sama sem enakega mnenja, seveda opazujem mesto vboda (prejšnjega in zdajšnjega). Bega pa me ( v sredo sem klicala pediatrinjo ), zakaj mi je bilo rečeno, naj ne skrbim, ker naj bi bil zaščiten še deset dni?! po zadnjem odmerku Sumameda. Naj povem, da sem jo še celo vprašala, ali bi me rada samo pomirila, na kar se je odkašljala kot bi bila v zadregi in rekla, da ne in naj ne skrbim.
Najlepša hvala še enkrat za odgovore in potrpljenje z morda nadležnimi vprašanji!
Lep dan!
Karmen
Tridnevno zdravljenje s Sumamedom je enakovredno 10 dnevnemu zdravljenju s penicilinom (če gre za enako občutljive organizme). Tudi če računamo inkubacijsko dobo do pojava borelijskega eritema, ne pridemo skozi:=(