Bolečine v prsih pri športniku (37) in diagnoza angina pektoris
Pozdravljeni,
sem moški, star 37 let, zelo aktiven rekreativni tekač, v zadnjih 5-ih letih sem tekel čisto vsaki dan, v tem letu sem pretekel 22 maratonov, vse brez težav in večjih naporov, za svoje veselje. V začetku septembra 2024 pa se mi je pojavila težava, zaradi katere sem moral prekiniti s tekom in zadeva se do zdaj ni popravila. Po 5, 6 minutah teka me namreč močno zaboli v prsih, v zgornjem delu pljuč in širi na predel srca ter rok, močna bolečina je na podlakti v levi roki. Včasih je bolečina tako huda, da se peš komaj vrnem domov. Zdaj ne morem več niti 1 km teka. Sem nekadilec, pazim na prehrano, ne pretiravam s pitjem alkohola. Služba je stresna (socialni delavec), vendar nočem, da bi vzroke za moje težave že od začetka pripisali stresni službi in pomanjkanju počitka.
Osebni zdravnik me je pod nujno poslal na urgenco, slikali so mi pljuča (pljučnico so izključili), delali ultrazvok srca (ugotovili so ascendentno aorto začetno dilatirano do 4 cm), na zaklopkah ni bilo videti patologije, perikardialnega izliva ni, brez znakov jasne disekcijske membrane, krčljivost levega in desnega prekata je ohranjena, desni prekat je manjši od levega. Laboratorijske preiskave so bile BP: K-eritrociti sicer 5,66, K-hemoglobin 176 g/L, K-hematokrit 0,523, koagulacija BP, biokemijske preiskave sicer ok, raze S-kalij 5,3 mmol/l in S-kalcij 2,65 mmol/L, plazma BP, imunokemija BP. Napotna diagnoza angina pektoris, neopredeljena. Brez vnetnih ali tumorskih zgostitev v pljučnem parenhimu, srce je normalno veliko, brez zastoja v pljučnem žilju, mediastinum je primeren, obojestransko brez plevralnega izliva. Z veliko verjetnostjo so izključili pljučno embolijo (negativna vrednost troponina in ddimerja), srčne votline so normalno velike, sistolna funkcija je ohranjena. Obremenili so me tudi na cikloergometru, zmogel sem predvideno max. obremenitev (10 MET), ishemičnih sprememb, stenokardije niso izzvali. Vnetni kazalci v laboratorijskih izvidih so bili nizki.
Svetovali so mi počitek, ker bi naj bile težave posledica prebolevanja viroze. Šlo naj bi za splošno utrujenost. Naj omenim, da so se mi te težave z bolečino v prsih začele, ko sem imel en dan rahel glavobol, drug dan rahlo boleče grlo, sčasoma se je pojavil izcedek iz nosa, čez teden dni slabost in diareja, vendar simptomi viroze so bili res blagi, zato je nisem preboleval leže.
Ko sem naknadno prejel domov izvid obremenitvenega testiranja na kolesu, je napisano, da je ustrezen porast srčne frekvence in krvnega tlaka in da je diagnoza I20.9 Angina pektoris, neopredeljena.
Tudi po počitku (1 teden) se stanje ni popravilo, še zmeraj ne morem večjega telesnega napora (tek 5 min). Če si prav razlagam bolezen, angina pektoris je posledica ateroskleroze? Ne gre mi v račun, da bi ob svojem življenjskem slogu, skoraj brez dejavnikov tveganja za to razvil aterosklerozo (nikoli povišanih trigliceridov in holesterola, nimam bistveno odstopanje pri krvnem tlaku, nikoli nisem kadil in fizično sem bil v vrhunski kondiciji, pa še star sem 37 let). Dva meseca nazaj dne 15. 7. 2024 sem imel celo preventivni krvni test – S-holesterol 4,4 mmol/L, S-trigliceridi 0,5 mmol/L, vitamin B12 536, S-folna kislina 25,0.. Problem morda S-feritin, ki je bil že tedaj zgolj 32 mikro g/L?
Skrbi me, da če gre zares za diagnozo angino pektoris, da to verjetno pomeni konec moje tekaške dejavnosti in normalnega aktivnega življenja. Je to sploh mogoče, da se je pojavilo tako hitro in brez nekih prepoznavnih opozoril? Obstaja možnost, da so bolečine v prsih pri naporu v moji zadevi vendarle posledica neke druge težave v telesu? Kaj mi svetujete za naprej?
Hvala za vaš časi in odgovor.
Spoštovani
Angina pektoris je zgolj diagnoza, ki opisuje neke simptome (stiskanje v prsih, pekoča žgoča bolečina za prsnico, ki se lahko širi v vrat, roko, čeljust ipd.), ne pove pa kaj so vzroki teh simptomov. Zelo sem presenečen, da čutite bolečino pri teku, niste pa imeli nobenih, ne objektivnih in ne subjektivnih težav ob obremenitvenem testiranju, kar se nikakor ne sklada eno z drugim. Če gre za ostro bolečino potem se nagibam mnenju, da gre za mišično skeletno bolečino in ne angino zaradi bolezni koronarnih arterij. Seveda, lahko samo ugibamo. Vsekakor so potrebne nadaljne preiskave, da se izključi ali potrdi koronarna bolezen. Za začetek bi predlagal 24 urni holter tj 24 urno spremljanje EKG pri vsakodnevnih aktivnostih vključno s tekom. Če se med tekom pojavi bolečina, ni pa sprememb EKG zapisa, potem bi izključil bolezen koronark. Seveda so za dokončno potrditev ali izključitev bolezni še druge preiskave kot so CT koronarnih arterij, scintigrafija miokarda (neivazivne metode) ter najbolj zanesljiva vendar invazivna preiskava “koronarografija”. V tem trenutku je to edino kar vam lahko svetujem.
LP
Pozdravljen avtor.
sicer po izobrazbi nisem zdravnik cendar ogromno preberem sama in se tako sli drugace izobrazujem. Glede na to, da navajate da ste tak sportnik.. bi jaz na vasem mestu zacela uvajati pitje vec vode, v katero pa postopoma dodajate malo soli (vendar zgolj grobe, nejodirane, nerafinirane!) zakaj? Ker ste sportnik. S potom izpirate elektrolite s sebe. Sama voda vas nikoli ne bo hidrirala. Zato potrebujete sol. Zdaj boste rekli, sej zdaj pa ne morem tect. – ja le zakaj? Telo je sprozilo neke alarm e znake, da mu nekaj ne ustreza- te ostre bolecine in to. Najbeckrat se kaksni koli simptomi pojavijo zaradi slabe hidracije – pa naj se slisi se tako nepovezano med sabo ampak je res. Hidracijo (oz.plazmo) pa telo potrebuje da scisti iz sebe vse zadeve ki vanj ne spadajo.. strupe.. itd.. tudi ce jeste “zdravo” ne mislit da ne uzivate toksinov.. predvidevam da ste na hidratni hrani glede na sport? No tule ga ze imamo en sklop toksinov 😅
ce se sicer prehranjujete normalno, se vam bo s potjem osoljene vode scistila sicer zgolj kri (ne pa tudi toksini iz celic) ampak marsikomu se stanje popravi ze samo s tem.. sicer je tu zadaj se specificen bacin prehranjevanja- ki podpre telo k samoobnovi na celicnem nivoju. Toliko na kratko.
mogoce se vse skupaj bere kot en beden joke, ampak zadeva res pomaga. Pa tako zelo simpl je.
Po mojem imaš relativno blago obliko long covida: https://bojanambrozic.com/2024/05/17/analiza-simptomov-dolgega-covida/ in: https://bojanambrozic.com/2024/05/05/analiza-faz-v-ciklu-dolgega-covida/. Tudi jaz sem bil maratonec pred tem. Normalnega življenja je za nekaj časa konec.