Bolečine v prsih pri športniku (37) in diagnoza angina pektoris
Spoštovani
Angina pektoris je zgolj diagnoza, ki opisuje neke simptome (stiskanje v prsih, pekoča žgoča bolečina za prsnico, ki se lahko širi v vrat, roko, čeljust ipd.), ne pove pa kaj so vzroki teh simptomov. Zelo sem presenečen, da čutite bolečino pri teku, niste pa imeli nobenih, ne objektivnih in ne subjektivnih težav ob obremenitvenem testiranju, kar se nikakor ne sklada eno z drugim. Če gre za ostro bolečino potem se nagibam mnenju, da gre za mišično skeletno bolečino in ne angino zaradi bolezni koronarnih arterij. Seveda, lahko samo ugibamo. Vsekakor so potrebne nadaljne preiskave, da se izključi ali potrdi koronarna bolezen. Za začetek bi predlagal 24 urni holter tj 24 urno spremljanje EKG pri vsakodnevnih aktivnostih vključno s tekom. Če se med tekom pojavi bolečina, ni pa sprememb EKG zapisa, potem bi izključil bolezen koronark. Seveda so za dokončno potrditev ali izključitev bolezni še druge preiskave kot so CT koronarnih arterij, scintigrafija miokarda (neivazivne metode) ter najbolj zanesljiva vendar invazivna preiskava “koronarografija”. V tem trenutku je to edino kar vam lahko svetujem.
LP
Pozdravljen avtor.
sicer po izobrazbi nisem zdravnik cendar ogromno preberem sama in se tako sli drugace izobrazujem. Glede na to, da navajate da ste tak sportnik.. bi jaz na vasem mestu zacela uvajati pitje vec vode, v katero pa postopoma dodajate malo soli (vendar zgolj grobe, nejodirane, nerafinirane!) zakaj? Ker ste sportnik. S potom izpirate elektrolite s sebe. Sama voda vas nikoli ne bo hidrirala. Zato potrebujete sol. Zdaj boste rekli, sej zdaj pa ne morem tect. – ja le zakaj? Telo je sprozilo neke alarm e znake, da mu nekaj ne ustreza- te ostre bolecine in to. Najbeckrat se kaksni koli simptomi pojavijo zaradi slabe hidracije – pa naj se slisi se tako nepovezano med sabo ampak je res. Hidracijo (oz.plazmo) pa telo potrebuje da scisti iz sebe vse zadeve ki vanj ne spadajo.. strupe.. itd.. tudi ce jeste “zdravo” ne mislit da ne uzivate toksinov.. predvidevam da ste na hidratni hrani glede na sport? No tule ga ze imamo en sklop toksinov ?
ce se sicer prehranjujete normalno, se vam bo s potjem osoljene vode scistila sicer zgolj kri (ne pa tudi toksini iz celic) ampak marsikomu se stanje popravi ze samo s tem.. sicer je tu zadaj se specificen bacin prehranjevanja- ki podpre telo k samoobnovi na celicnem nivoju. Toliko na kratko.
mogoce se vse skupaj bere kot en beden joke, ampak zadeva res pomaga. Pa tako zelo simpl je.
Po mojem imaš relativno blago obliko long covida: https://bojanambrozic.com/2024/05/17/analiza-simptomov-dolgega-covida/ in: https://bojanambrozic.com/2024/05/05/analiza-faz-v-ciklu-dolgega-covida/. Tudi jaz sem bil maratonec pred tem. Normalnega življenja je za nekaj časa konec.