Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Bolečine in spremembe v ciklu

Bolečine in spremembe v ciklu

Pozdravljeni,

Stara sem 38. Rodila sem 3x, zadnjič pred dvemi leti in pol.

Od začetka letošnjega leta se mi dogaja naslednje…

Menstruacije imam redne, na cca. 26 dni. Pred vsako menstruacijo nekaj dni prej (cca 5 dni) dobim rjavo-roza izcedek, ki traja 2-3 dni, nekaj dni sem brez, potem pa pride menstruacija.

Zadnjih par ciklov opažam, da krvavim dlje časa. Prej se je zadeva zaključila v 4-5 dneh, zdaj pa krvavitev traja 7-8 dni.

Zadnje dni menstruacije imam občutljiv mehur. Ob koncu uriniranja boli, vendar ne peče tako kot pri vnetju. Po končani menstruaciji se zadeva v parih dneh umiri.

Imam stalne bolečine v križu, ampak niso mišičnega “izvora”. Boli me, kot da bi mi nekaj pritiskalo na živec. Posledično me boli križ, bolečina pa seva v ledveni predel. Na začetku se je to dogajalo le nekaj dni pred in tudi med mensteuacijo, zdaj pa se s tem spopadam cel cikel. Najhuje je seveda med menstruacijo, ko bolečina seva tudi v desno stegnenico. Bolečina se ojača, če moram na blato.

V času ovulacije imam bolečine spodnjem delu trebuha. Ne boli zgolj tisti dan, ko ovuliram, ampak sem občutljiva cel teden. Potem je nekaj časa mir, potem pa itak pride PMS in spet boli.

Bila sem pri ginekologu na pregledu. Opravil je UZ in ni videti nič posebnega.

Bila sem tudi na UZ abdomna, kjer tudi ni posebnosti.

Ne vem če je to kaj povezano, vandar – leva dojka in leva podpazduha sta stalno razdraženi. Ne vem kako naj opišem občutek. Kot da bi me nekaj vezalo skozi podpazduho v dojko in me srbelo. Pred pol leta sem bila na UZ dojk. Ni bilo videti posebnosti. Sem pa bila tudi na breast scan, kjer je bilo zaznati povišano temperaturo. Ker imam težave z levo lopatico (vnet živec), je gospa sklepala, da je lahko povišana temperatura tudi zaradi težav z lopatico.

Ne vem več kaj naj naredim. Vsi mi pravijo, da je ok, mene pa boli. Pa tudi če boli, ni problema. Potrpim. Ampak se bojim, da se mi kuha kak hujši problem.

Kaj mi svetujete? Hvala in lp

Spoštovani,

takšne težave, kot jih opisujete je izredno težko reševati z medicinske plati, kajti zdravniki znamo poiskati le kolikor toliko očitne razloge zanje. Če teh ni, gre težava v skupino “psihosomatskih težav”, za katere pa težko rečemo, da jih nimamo bolj ali manj vsi (stres, frustracije, nezadovojstvo, nakopičeni življenjski problemi itd., itd.). Skupni imenovalec naštetih razlogov je, da znižujejo prag za vsakršne težave, kje se te pri posamezniku izrazijo, pa je odvisno od tega, kateri organski sistem je najšibkejši ali ima morebiti že od nekdaj kakšne pomanjkljivosti. Pri vas je to očitno reproduktivni sistem. Ne vem kako vam pomagati. Še najbolje bo, da pri svojem vsakdanu težave  “ignoriate” oziroma jih “posvojite”(sprejmete), sicer pa ohranite primerno budnost, če bi se kaj pomembno spremenilo, da takrat spet obiščete zdravnika in bo preveril, če se je med tem pojavilo kaj, kar bi bilo treba zdraviti. Pri tem velja seveda ohraniti zdravo mero, kajti če vas zdravnik vidi prepogosto zaradi načeloma istih težav, bo izgubil voljo tudi on(ona) in bo bolj nagnjen(a) k posploševanju ter bo njemu(njej) pa zrasel prag za opažanje pomembnih odklonov in sprememb in bi utegnil(a) prezreti kaj, kar je pomembno opaziti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Najlepša hvala za odgovor.

Je možno, da se mi vse to dogaja zaradi morebitnih hormonskih nihanj/sprememb? Bil lahko bil razlog endometrioza? Na kaj hujšega nočem niti pomisliti.

Do sedaj namreč res nikoli nisem imela nekih težav, od novega leta naprej pa se situacija samo še slabša. In vsaka dodatna sprememba se mi zdi pomembna, vendar ne upam za vsako k zdravniku. Ker – kot ste rekli, me ne bodo več jemali resno.

Res je, da sem trenutno v zelo stresnem obdobju. Je pa situacija zaradi teh fizičnih simptomov/bolečin le še slabša, ker me neprestano opominja, da nekaj ni ok in me spravja v dodaten obup.

hormonska nihanja so del normalne reprodukcijske funkcije ženske. Z leti se lahko spremenijo zaznave teh nihanj, lahko pa se tudi nihanja povečajo. Ampak kakorkoli že, če ni najti nič organskega, gre pač zgolj za funkcijske spremembe. Pod nadzor jih lahko spravimo tudi farmakološko, najlažje s kontracepcijskimi tableti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close