Pozdravljeni, mož je pred štirinajstimi dnevi zaključil petdnevno bolnišnično zdravljenje akutnega vnetja trebušne slinavke. Vzroka niso našli. Star je 57 let, ni alkoholik, žolčnih kamnov ni videti, živi in prehranjuje se zmerno. Po zdravljenju nima več bolečin, prehranjuje se z lažjo hrano, edino kar se neprestano pojavlja, je spahovanje. Ne glede na vnos hrane, podnevi in tudi ponoči. Trenutno ne uživa nobenih zdravil. Poraja se vprašanje, kaj to pomeni oz. kaj se v telesu dogaja? Pred boleznijo tega pojava ni bilo. Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni.
Svetujem vam ,da opravi kontrolno ultrazvočno preiskavo trebuha. Včasih se na mestu vnetja razvije cista, ki pritiska na želodec in lahko povzroči spahovanje. Če ciste ne bo, pa priporočam gastroskopijo.
LP
Spoštovani,
včasih me boli na levi strani zg.dela želodca, tu in ta sem opazila tudi rahle bolečine (krče) pod levim rebrnim lokom. Izvidi krvi (lipaza, amilaza) so v mejah normale, torej lahko izključim obolenje trebušne slinavke? Uz trebuha je tudi bp. Bi lahko šlo za gastritis? Opažam, da imam take probleme predvsem v času ovulacije in po ovulaciji in vse do menstruacije ali po težki hrani. Je sploh kaka povezava med zg.delom trebuha in ovulacijo? Res je, da velikokrat ko me boli na levi strani zgoraj imam še vetrove. Odvajanje blata je normalno, tudi blato je normalne barve. Zelo me skrbi trebušna slinavka ali rana na želodcu. Te težave imam že eno leto, osebna zdravnica ne razmišlja o napotitvi na gastroskopijo. Težave pa trajajo npr. par ur ali nor. 4 dni (en dan me zjutraj boli, nato mine čez dan, naslednji dan proti večeru, skratka nepredvidljivo)
pozdravljeni
povezava z ovulacijo je manj verjetna. glede na opis težav bi najprej pomislil na gastritis oz okužbo z bakterijo helicobacter pylori. za dokaz bakterije lahko opravite urea dihalni test sicer pa je potrebna gastroskopija.
lp
pozdravljeni,
zadnje čase opažam da imam levo stran trebuha bolj napihnjeno (otečeno) bolečin sicer nimam mogoče malo ko pritisnem na ta levi del trebuha v višini popka. ali je to kakšen znak kakšne bolezni? malo me skrbi saj sem čez poletje shujšala za cca 5 kg in to nenamerno. jem vse in nimam nobene diete.
lp
Hvala za odgovor. Kaj pa krvni test za HP? Je lahko katera preiskava namesto gastroskopije? Zelo me namreč skrbijo zapleti, res. Včasih me boli tudi okrog popka ali na desni ali levi,kratkotrajne bolečine, kaj bi lahko bilo to? Je lahko to tudi od gastritisa? Kako se sploh zdravi gastritits? Dostikrat, ko me boli levi zg.del trebuha, me boli tudi ob premikanju?
Pozdravljeni
“Krvni test ” sicer v nekaterih laboratorijih delajo vendar ni zanesljiv in ga ne priporocam. Gastritis zdravimo z zdravili ki zmanjsujejo izlocanje kisline. Upostevati morate da so zapleti zaradi gastroskopije zelo zelo redki in skrb je Povsem odveč.
Lp
Pozdravljeni
Glede Na vas opis sprememba verjetno ni pomembna oz najverjetneje ne gre za resno bolezen. Seveda pa lahko to oceni vas zdravnik po opravljenem pregledu
Lp
pozdravljeni
brez gastroskopije ni mogoče postaviti diagnoze. gastroskopija je zelo varna, kot rečeno je skrb popolnoma odveč. gastroskopijo “skozi nos” kolikor vem v Sloveniji delajo samo v enem centru v Celju. Pri vas to res ni potrebno.
Acipan je zelo varno zdravilo in veliko ljudi ga jemlje. Stranski učinki so mogoči a so prehodni ( napenjanje, vrtoglavica, driska).
Svetujem Vam, da preiskavo opravite.
lp
Hvala za odgovor. Sedaj ko jemjem Acipan težav ni, kar sem tudi pričakovala, saj je že prej vedno bolečina izginila po parih urah ali dnevu, dveh brez tablet. Kako naj potem vem ali mi Acipan sploh pomaga?
Mogoče veste, če so kaki zapleti pri nazalni gastroskopiji? Ja, Endomed v Celju, sem se pozanimala.
Zanima me tudi to ali so lahko bolečine v želodcu zaradi težav s prsnim delom hrbtenice? Velikokrat sm čutila bolečino ob premikanju, je to značilno za želodčne težave? Npr. če sem se pripognila naprej ali na stran …
Pozdravljeni
Tudi Jaz sem naredil nekaj preiskav z nazalnim gastroskopom. Zapleti so prakticno enaki kot pri obicajni gastroskopiji poleg tega nastane lahko manjsa krvavitev is nosu.Kot receno so zapleti zelo redki.
Ne razmisljajte prevec in se odlocite za gastropijo.
Lp
Pozdravljeni.
Gastroskopija z nazalnim gastrokopom ni nevarna in jo je možno napraviti tudi v nosečnosti. Kravaitev iz nosne sluznice se včasih sicer lahko pojavi, vendar ni nevarna in se sama ustavi.
LP
Pozdravljeni.
Razjedo želodca ali dvanajstnika zdravimo z zaviralcem protonske črpalke, zdravilo jemljemo 1 x na dan. Podobno zdravljenje svetujemo tudi v nosečnosti. Pri dihalnem testu na HP so alergije zelo redke, čeprav100% garancije seveda ni.
LP
spostovani.zanima me sem opazil ze kar nekaj casa oz dve leti nekako se spomnin ker zaradi vseh problemov nisem to nekako vzel nikoli resno.imam oteklino pod levimi rebri kar precej oteceno skoraj nekako do pasu ob strani.kaj bi to lahko bilo?grem v ponedeljek k zdeavniku me pa vseeno zanima vase mnenje.hvala za vas cas.