Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečina v levem zgornjem delu trebuha

Bolečina v levem zgornjem delu trebuha

Spoštovani!

Svoje stanje spremljajte, ob enem pa postanite spet bolj aktivni. Pijte dovolj vode, vzemite kakšno šumenko magnezija dnevno, morda tudi koencim Q 10. To mora pomagati!

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Imam še eno vprašanje, prebral sem da tumor na črevesju izloča snovi v telo in da je to razlog za slabost, bruhanje, utrujenost. Ker sem tudi sam omotičen in utrujen, me zanima ali bi bilo možno, da tumor izloča te snovi, na krvni sliki pa se nebi ničesar videlo oz. ali bi bilo tumor možno opaziti na ultrazvoku trebuha.

Oprostite, vendar sem zelo zaskrbljen. Ko sem bil pri osebnem zdravniku, mi je predpisal Lekadol, niti ni predlagal test na prikrito krvavitev in mislim, da me ne jemlje resno.

Hvala za vaš čas in odgovor.

Spoštovani!

Test na prikrito krvavitev lahko oddaste v programu Svit. Če ste mlajši od 50 let, to še ne pride v poštev. Dejansko je zelo veliko razlogov za slabo počutje, tumor je le ena in ne najpogostejša. Če ste mladi, je pa še toliko manjša možnost, da bi ga imeli. Vseeno pojdite na kontrolo, če se v nekaj tednih težave ne zmanjšajo.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani!

Stara sem 35 let, pred 7 tedni sem rodila. Težava ki jo imam je sledeča pred 14 dnevi sem opazila na blatu krvavkasto rjavo sluz. Test na prisotnost krvi je bil pozitiven. Zadnjih par dni se pojavjja še bolečina (občasno) pod levim rebernim lokom in izžareva v hrbet.
Kri hemogram in CRP je v mejah normale. Naj dodam še, da sem imela v nosečnosti in po porodu hemoroide. Sedaj je to izzvenelo.

Zelo me skrbi, ali bi bila bolečina lahko posledica nošenja otroka (ima krčke in ga precej nosimo).

Hvala, lep dan

Spoštovani!

Vaše težave niso posledica nošenja otročka. Tudi velika verjetnost je, da je vzrok krvavitev iz hemeroidov, ker se potegnejo navznoter v analni kanal, na zunaj pa jih ni več videti. Pod levim rebrnim lokom se sicer nahaja debelo črevo, pa tudi trebušna slinavka, ki lahko dela težave, če se žolčni kamni premaknejo v skupno izvodilo žolčnika in slinavke. Na to bodite pozorni, če težave ne nehajo. Vse drugo nima tako velike teže oz. pomena. Želim vam, da so težave med čakanjem na odgovor že minile.

LP! Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni, stara sem 24 let in ze vec mesecev opazam bolecino na levi strani reber. Nisem se udarila in tudi ne poskodovala. Najveckrat me boli ko sedim in ko lezim na levem boku. Ne gre za kakdno hudo bolecino, je pa precej neprijetno, kot bi me v tem delu nekaj mocno tiscalo. Kaj bi bil lahko vzrok temu? Nekaj sem prebrala o vranici, pa si ne znam razlagati kaj je v tem primeru narobe in kaj lahko izhaja iz tega. Pomagajte mi prosim, ker sem zelo prestrasena.

Spoštovani!

Če se počutite zdravi in zmorete dnevne napore, imate dober apetit, ponoči dobro spite, verjetno ni kaj hudo narobe. Vseeno bi vam svetovala iti na pregled k zdravniku, narediti osnovni pregled krvi po temeljiti anamnezi in telesnem pregledu, ali potrebujete še kakšen pregled, pa bo odločil zdravnik.

LP, Marija Š. Gašperšič

Spoštovani!
Dva dni nazaj (21.4.) me je začelo močno boleti v levem zgornjem delu trebuha . Do sedaj nisem imela težav z prebavo , ko pa so nastopile bolečine tudi na blato nisem šla. Prvi dan nisem mogla ne ležati ali biti pokonci . Imela sem tudi vročino. Drugi dan je bilo malenkost bolje .Tudi danes me še boli sem pa že pojedla malo juhe in tudi na blato sem šla malo.
Kaj bi bil vzrok za tako hude bolečine.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Elica D.

Spoštovani!

Take bolečine lahko nastanejo zaradi zaprtja, kar je največkrat posledica funkcionalne motnje. Kakšen dan samo pite različne čaje, morda tudi janež, kumino in podobno, pa bo boljše. Za zaprtje pomaga Donat. Če boli več kot 2 dni in je slabše namesto boljše, ali če je tudi krajši čas zelo hudo, potrebujete zdravnika, ki vas bo pregledal in ustrezno ukrepal.

Srečno, Marija Š. Gašperšič

Živjo.
Tudi mene že peti dan pestijo bolečine v levem delu trebuha. Stroka pravi, da je možno, da se “nekaj” razvija ali pa je le viroza. Bolečina se pojavi pri globjem vdihu. Ko se uležem me včasih “tišči” v levi prsnici(kot da bi mi srček stisnili). Hematološke pr. so izkazale povišano vrednostK-Diferencialna krv.sl. Segmentirani (H), znižana vrednost Limfociti,Eozinofilci. Biokemijske preiskave OK, razen S-CRP 45 (praviloma do 5 mg/L), Srčni markerji pa povišan K-D-Dimer 2.89 (praviloma 0,063-0,701 mikrog/ml). Načeloma počutje OK…ta bolečina me pa vedno bolj ovira…tudi na blato ne grem normalno že nekaj dni(pa ne vem, če ni to zaradi živčnosti, ker slabo mi ni…). Kaj pravite?

Lp, matejka

Spoštovani!

Zelo pomembno je, ali je bolečina stalna, ali se pojavi samo ob naporu, je odvisna od premikanja ali ne. Karakter srčne bolečine, ki je odvisna od napora, je ali tiščanje ali pekoča bolečina. Zbadanje gre na račun mišičnih bolečin, redkeje lahko gre za vnetje osrčnika , bolečine pa lahko izvirajo tudi iz požiralnika in želodca. Vse kakor je pomembno vse našteto, pogostost različnih vzrokov pa je odvisna tudi od vaše starosti. Mislim, da potrebujete kontrolni pregled pri zdravniku.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni.

Ze dve leti imam bolecine na desni strani trebuha, cisto pod spodnjo rebro na zunanji strani, bolecina pa seva nazaj proti ledvenemu delu. Bila ze 4x na ultrazvoku in so mi vedno rekli da ni videti nobenih posebnosti. Bolecina je topa, prisotna obcasno cez dan in skoraj vsak vecer ko se vlezem in se telo umiri. Stara sem 27let, prehrano se trudim da imam kar se da normalno(nisem ljubitelj zelenjave) in sem kadilka.

Ze vnaprej hvala za odgovor

Lp, Saska

Spoštovani!

Če gre za bolečine pod desnim rebrnim lokom, potem lahko izvirajo iz žolčnika, izvodil jeter, ledvic, hrbtenice. Manj verjetno iz želodca in drugih organov. Funkcionalne preiskave žolčnika je opisal v prispevku Gorazd. Morfološke so UZ, CT, MR. Če vas tako muči, pojdite do osebnega zdravnika, -ce, da vas napoti na diagnostiko h gastroenterologu. CT in MR namreč sodita na sekundarni nivo.

LP, Marija Š. Gašperšič

Dober dan!

Mene pa zanima kako je s pivo vpliva na trebušno slinovko?

LPP!

Spoštovani!

Pivo vsebuje alkohol, ki toksično deluje na celice tako jeter kot trebušne slinavke. Povzroča kronično vnetje, propad lastnega tkiva obeh organov. Kjer celice propadelo, se naredi brazbotina, ki nima funkcionalnega tkiva. Ko se to zgodi preko kritične meje, delovanje žleze ni zadostno. Razvije se tako odpoved eksokrine funkcije in malabsorpcijski sindrom, kot odpoved endokrine funkcije in sladkorna bolezen.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!
Ze kaksnih 6mesecev imam bolecine pod levim rebrnim lokom. Sprva niso bile tako hude zdaj pa je ze ker dan neznosno. Utrujena sem da komaj preživim vsak dan. Bilirubin imam 108 in 15. Pred 3 meseci je bil 60 in 5, mesec kasneje 106 in 10, sedaj pa je108 in 15.
Drugace mam talassemijo b minor ampak takih tezav kljub 4 urnim treningom na dan ni bilo. Vranico zdravnik vedno otipa povecano, ceprav je na uzju bila bp. 109mm. Sedaj v petek imam ct abdomna. Ali lahko ct pokaze kaj kar na uzju ni bilo vidno? Kaj bi lahko pri meni bilo to? Odkar se mi pojavljajo bolecine v vranici opazam tudi par krat na mesec povecane bezgavke. Daje me huda utrujenost in bolecine v okoncinah . Za mnenje bom zelo hvalezna.
Lp

Spoštovani!

Verjetno ste med čakanjem na odgovor že dobili izvid CT. Ker ima CT drugačen način prikazovanjaorganov, lahko pokaže spremembe, ki jih z UZ ne najdemo in obratno, z UZ vodne spremembe se na CT pokažejo kot normalna struktura. Pove več kot CT, je pa rtg preiskava in je v osnovni diagnostiki zato ne uporabljamo, šele za razjasnitev, če UZ ni dovolj. UZ je namreč povsem neškodljiva preiskava. Jetra ležijo na desni pod rebrnim lokom. Utrujenost je lahko v zvezi s talasemijo, če ste slabokrvni. Upam, da so vam medtem že našli vzrok težav in vam je bolje.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!
Izvidi Ctja so bili, povecana vranica in jetra v obeh lobusih, trebusna slinavka je slabo vidna zaradi velikosti ostalih povecanih organov. Sedaj cakam na hematologa. Danes imam mocne bolecine v vranici in v zlicki. Sem zelo utrujena. Pojavljajo se mi povecane bezgavke ki trajajo po 3 dni. Prav tako se mi pojavljajo pod kozne podplutbe. Vceraj je eno letni sin stal na meni ampak ne z vso tezo , in imam na tem mestu sedaj 3 temno rdece lise in okrog ko neka razlita kri. Zakaj bi imela povecane jetra in vranico. Alkohola ne pijem, ne kadim, prehrana je zdrava. Prav tako imam obcutek ko da mi telo pesa. Nimam moci v rokah in nogah.

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Spoštovani!

Sama sem imela leta 2009-10 iste probleme.Operirana sem bila na žolču,pa ni bilo dosti bolje.Opravljene sem imela vse preiskave,ki jih tu omenjate!Nič boljšr!Imela sem neznosne bolečine,dobivala sem narkotike,ki tudi nič niso pomagali!Trajalo je cirka pol leta!Dan in noč,potem je na lepem izzvenelo!

Me pa zanima tole:imela sem nizke tumorske markerje!A to pomeni,da je tumor prisoten?Ali je isto kot negativen test?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Naj odgovorim na obe vprašanji.
Prvo: verjetno ste že imeli pregled pri hematologu. Vse težave, ki jih navajate, so lahko povezane z motnjami krvnih celic in njihove funkcije. Ni potrebno iskati še dodaten razlog. Tako podplutbe kot utrujenost, povečani organi, vse je lahko zaradi krvne bolezni.
In drugo: nizka vrednost tumorskega markerja pomeni normalen izvid.

LP, Marija Š. Gašperšič

New Report

Close