Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Bolečina v levem zgornjem delu trebuha

Bolečina v levem zgornjem delu trebuha

Zanima me eno vprašanje, bila sem na ultrazvoku trebuha in dr.Rijavec je odkril naslednje.Nad ledvico viden cca.5.5 x 6.5 cm velika sprememba hipodenzna med spodnjimpolom vranice ter zgornjim polom ledvice. Naročal me je na CT zgornjega abdomna. To sem danes opravila. Ampak mene zanima ali je to tumor ali kaj . Nič ne vem kaj naj to pomeni…

Spoštovani,

pred dvema mesecema sem imela diarejo, ki je trajala 5 dni, bruhala nisem. Blato je bilo negativno na bakterije, parazite…Imela sem pa povišane levkocite, crp.. Zdravnica je rekla, da ni zagotovih znakov za virusno okužbo, in, da bi bila lahko možnost zastrupitve s hrano. Bolečine (pod levim rebernim lokom, včasih pa tudi pod desnim rebernim lokom, redko nižje, v trebuhu) so še kar trajale, predvsem ponoči.
Kljub temu, da nisem imela več diareje, sem šla na blato po 5-krat na dan, ki je bilo bolj mehko. Kri ni bila prisotna. Medtem sem jemala ciprinol. Bistvene razlike po Ciprinolu ni bilo.
Ko sem že mislilia, da bo počasi bolje, pa sem začela krvaveti, ne samo med iztrebljanjem, pač pa je sveža kri tekla ves čas, v trebuhu pa sem imela bolečine. Bila sem tudi na urgenci, kjer so domnevali, da naj bi imela verjetno ulcerozni kolitis.
Opraviti moram še kolonoskopijo in gastroskopijo, UZ pa je bil bp. Dobila sem granule Salofalk 1000 mg in Budenofalk klizmo. Krvavitev je trajala približno 14 dni in se je začela ustavljati po enem tednu jemanja teh zdravil.
Pred dvema dnevoma pa sem kakšne pol ure po hranjenju (zvečer) dobila močne bolečine pod levim rebernim lokom in opazila sem, da se mi je trebuh napihnil. Mislila sem, da bo zjutraj, ko se zbudim bolje, vendar so bolečine in napihnjenost kar vztrajale, prav tako danes. Prisotna pa je tudi občasna slabost, ob kateri me sili na bruhanje.
Res ne vem, kaj naj bi vse to bilo. Toliko zdravil, kot sem jih pojedla v tem času, jih celo življenje nisem. Ne vem koliko različnih diagnoz so mi že postavili za to bolezen, stanje pa ni boljše. Počutim se utrujeno.

Skrbi me, da ne bi bilo kaj resnega. Ne upam si pomisliti na kakšnega raka. Vem, da je težko kaj reči, dokler ne opravim še ostalih pregledov. Kolonoskopijo imam šele aprila…

Sicer pa naj bi v primeru izrazitega poslabšanja prišla nazaj na urgenco. Težko presodim, kaj za zdravnike pomeni izrazito poslabšanje. Ne vem, ali naj grem s tem stanjem nazaj ali čakam, če bo kaj bolje…

Zahvaljujem se vam za odgovor.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

izrazito poslabšanje pri kolitisu je ponovno odvajanje krvi ali krvava driska. Verjetno imate terapijo do kontrolne koloskopije. Nadaljujte jo, ob ponovni krvavi driski pa pojdite do osebnega zdravnika.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Spoštovani

moja mama je približno 14 dni nazaj v trebušni votlini, v bližini želodca, začutila bolečino. Ta ni bila huda, je bila moteča, bolj kot za bolečino je šlo za neko tiščanje v trebuhu. Začela se je tudi malo slabo počutiti. Bolečina nikoli ni bila huda, tudi ponoči je ni bolelo nič. Se je pa dogajalo, in se še, da je bila bolečina pristotna zjutraj, popoldne pa ne, ali obratno. V četrtek je odšla do zdravnice, ki ji je napravila natančne krvne preiskave, a so bili rezultati zelo dobri. Nič ni bilo izven mej normale. Zdravnica pa ni ničesar povedala, samo dala ji je tablete za želodec. Zanima me, kakšno je vaše mnenje, ali gre za vnetje ali za kaj. Strah nas je malo, da bi lahko bilo kaj rakastega. Mama je stara 43 let.
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani,

če ob zdravljenju s predpisanimi zdravili v 1 do 2 tednih bolečine ne minejo, je potrebno iti na kontrolo in se pomeniti, kaj naprej. Bolijo tako različne stvari, da se iz tega ne da še ničesar zaključiti. Bolečina je nespecifičen obrambni mehanizem, ki se aktivira, ko se tkivo poškoduje. Se pravi, če mami bolečine ne minejo, naj gre k zdravnici nazaj.

LP, Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni!

Sem 22 let star fant. Od kar pomnim sem zelo živahen od 15 leta pa sem vsaj 3x tedensko treniral nogomet. kakšno leto nazaj se je moje gibanje zelo omejilo saj sem zaključil športno pot in se gibam samo še rekreativno 1x tedensko, zdaj ko je zima pa tudi to ne več. Skratka kar nekaj časa imam precejšnje težave s prebavo, zaprtost pa driska, v zadnjih 14 dneh se mi je zgodilo da me je naenkrat začrvičilo in po 5minutah nisem več mogle zadrževati tako da sem moral nujno na potrebo(mi je tudi že malo ušlo, kar se mi za 22 let starega fanta zdi popolnoma nenormalno). Precejkrat me zjutraj boli trebuh počutim se polnega, prevsem v spodnjem delu trebuha, včasih me boli tudi levo pod rebrom. Danes zjutraj sem se odpravil v službo in spet me je v avtu naenkrat zvilo in sem komaj še prišel do wcja(5min), cel dan sem imel občutek polnega želodca in občutek po potrebi, ko pa sem to opravil je bilo samo nekaj vode(kakor bel pjunek sline). Res me zanima kaj se dogaja z menoj, saj imam dovolj bolečin v trebuhu in nenormlane presnove!?
Tudi barva iztrebka je popolnoma drugačne barve kot ponavadi. svetlo rjava oziroma rumena.
Najlepša hvala za odgovor!

Pozdravljeni!

Lahko gre le za iritabilni kolon. Seveda pa je pri vas potrebo izključiti predvsem Crohnovo bolezen. Vsekakor bo potrebno opraviti določene preiskave.

Lp,Nataša Smrekar

pozdravljeni,
stara sem 25 let. Že nekje pol leta imam prebavne težave, oz. se mi bolečine pojavljajo tako na levi kot na desni strani v zgornjem delu trebuha. Te bolečine niso močne in se pojavljajo večinoma podnevi. Poleti sem bila na UZ trebuha, kjer jr bilo vse v redu. Blato odvajam skoraj vsak dan, ni premehko, prej malo trše, vendar ni črno, ponavadi je normalne barve, razen zdaj dva dni je nekako glinaste barve, vendar ni mastno..je to možno zaradi kakšne določene hrane? Skrbi me predvsem trebušna slinavka, čeprav mi ni slabo in me ne boli ponoči, tudi shujšala nisem. So možne te bolečine tudi zaradi načina prehranjevanja, čeprav nisem opazila, da bi se pojavljale po kakšni hrani? verjetno bom po novvem letu obiskala zdravnico, saj me zelo skrbi, vendar bi bila vesela vašega odgovora.

HVALA IN LP

Spoštovani!

Z vašimi ugotovitvami se strinjam. Če bolečine ne bodo prenehale, pojdite k zdravniku.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!

Star sem 29 let in imam težavo in sicer imam občutek tiščanja v levem zgornjem delu trebuha, takoj pod prsnim košem. Občutek kod da imam nekaj tam notri, vendar ko otipam ne začutim nikakršne bule ali kaj podobnega. Občutek tiščanja se poveča pri sedenju, kot nekakšno utripanje,mravlinčenje. Predvsem je moteče in ne boleče. Na dotik ne občutim nikakršne bolečine, celo lajšanje saj prekinem utripanje-mravlinčenje.
Spremembe na prebavi nisem opazil, slabosti ni, apetit je normalen.
Prosim za mnenje, saj trenutno nimam urejenega zdravstvenega zavarovanje, ker sem ostal brez službe in prihodkov, tako da si žal ne morem privoščiti pregleda pri zdravniku.

Najlepša hvala za odgovor.

Spoštovani!

Taki občutki izvirajo iz mišic in hrbtenice. To potrjuje tudi vaša navedba, da stanje spremeni položaj telesa in pritisk na to področje.
Od notranjih organov na levi pod rebri leži vranida, tu je obrat debelega črevesa, ki ga tudi lahko čutite, kako se premika, ostali organi pa sem ne sevajo.
Telovadite, zdravo se prehranjujete, pa napišite, kako bo.

LP, Marija Š. Gašperšič

Zdravo!

Hvala za vaš odgovor. Nekaj časa je minilo vendar občutki ostajajo enaki.
Malce sem raziskoval po internetu in me skrbi, da so znaki podobni kot pri rakavem obolenju črevesja.
Trenutno imam težave tudi z zaprtostjo, vendar nisem popolnoma prepričan ali je to zaradi slabe prehrane, ki sem jo zaužil pred dnevi (pica, macdonalcd…). Kakšni so znaki? So bolečini močne ali samo občutek tiščanja, krvavitev ali kaj podobnega?

Hvala vam za odgovor.

Spoštovani!

Žal rak črevesa ne daje nobenih specifičnih znakov. Zato opravljamo preventivni pregled blata na prikrito krvavitev in vsem, ki imajo test pozitiven, svetujemo koloskopijo. Smo ena redkih držav, ki ima ta državni program plačan iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. To je program Svit. Zajema prebivalce Slovenije, stare od 50 do 69 let.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!

Ali je mozno preko krvnih raziskav ugotoviti oz. preveriti ce gre za kako obolenje in ce da katere krvne raziskave je potrebno opraviti?

Hvala vam za odgovor!

Imam še dodatno vprašanje.

Ali so testi za prikrite krvavitve v blatu, ki jih lahko kupimo v lekarnah ali ostalih specializiranih trgovinah dovolj dobri oz. si z njimi lahko kako pomagamo?

Najlepša hvala!

Pozdravljena.

Ker mi ne da miru in ker sem vse bolj zaskrbljen vam pošiljam še nekaj opazk.

Pulz v mirovanju doma leže okoli 60
Krvni tlak 1. meril v lekarni 147/70 in pa 102 pulza, 2. meril v lekarni nekaj ur kasneje 150/82 in 95 pulza
telesna temperatura okoli 36,4-36,9
prebava se je upočasnila, ne grem redno na veliko potrebo, blato je rjave barve in pa ožje kot običajno
zadnje dva dni imam občutek kot da sem nekoliko omotičen
in pa prvič se mi je zgodilo da sem za nekaj minut slišal šumenje v ušesih (bil aktiven)
imam 175cm in ta 71 kg
sem športnik, vendar to zimo nisem veliko aktiven.

Upam, da je vse skupaj samo psihološke narave!

Hvala vam in pa oprostite za ”teženje”.

Spoštovani!

Pri vaših letih je zelo malo verjetno, da bi imel raka debelega črevesa. Pa vendar, če ste zaskrbljeni, pri zdravniku opravite test na prikrito krvavitev, iz krvi se pregleda in izključi slabokrvnost, 100%-nih testov pa ni. Je koloskopija.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!

Ponovno pišem. Stanje je še vedno isto, tiščanje v levem delu trebuha od prsnega koša do nekje višine popka. Tiščanje manj občutim če ležim na hrbtu oz. če sem v stoječem stanju, poveča pa se ob sedenju in ležanju na levem ali desnem boku. Sem rahlo omotičen, ves čas imam občutek, da imam povišano telesno temperaturo, vendar ko se merim je le ta okoli 36,7 max 37. Krvna slika je bila v normalnih mejah.

Ali je možno da imam povečano vranico (tiščanje) in kakšni so znaki če se to zgodi. Ali je možno, da imam vnetje trebušne slinavke (krvna slika ni pokazala vnetja) in kakšni so znaki?

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Spoštovani!

Povečana vranica ne daje nobenih znakov, se pa poveča pri krvnih boleznih, ki se pokažejo s patološko krvno sliko.
Vnetje trebušne slinavke se pokaže kot bolečine v trebuhu, ki sevajo lahko v hrbet, povečani so levkociti in encimi amilaza in lipaza.
Obe stanji se vidita z UZ trebuha.

LP, Marija Š. Gašperšič

Pozdravljeni!

Ponovno se vam oglašam. Opravil sem kar nekaj raziskav. Krvna slika normalna, EKG normalen, urin normalen, UZ trebuha normalno, krvni tlak okoli 125/75, pulz okoli 60. Tiščanje pod levim rebrnim lokom se je nekoliko umirilo oz. je za pol manjše, vendar pa me še vedno muči omotica, kot da bi bil malce vinjen, brez energije, ”švoh” in to se mi sedaj dogaja že cel mesec. Osebna zdravnica je mnenja, da je psihične narave in da je stres, vendar sam nisem prepričan, da je tako. Ker poznam svoje telo zelo dobro (športnik), vem da nekaj ni vredu, ne počutim se ok. Ker se zadeva vleče že predolgo postajam nervozen, saj me moti pri vsakodnevnih opravili.

Kaj lahko še storim, čakam da mine in upam da je vse ok in da ni kaka bolezen, pri kateri je pomembno pravočasno zdravljenje ali pa opravim še kakšne raziskave?

Hvala za vaše mnenje.

New Report

Close