Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Artroskopija kolena

Artroskopija kolena

lepo prosim za vaše mnenje. Stara sem 44 let. Lani sem imela rekonstrukcijo LCA in meniskusov, vidna je bila hondralna lezija trohlee femorja. Po operaciji me je ves čas zategovalo pod pogačico na zunanjem delu, na notranjem delu pa me je od križne navzdol bolelo, koleno je boleče, škripa, poka, ko se naprimer vsedem me v 1 poskusu od 5ih nad pogačico tako močno zaboli, da zatulim od bolečine, v dolino in po stopnicah komaj hodim. MR je pokazal, da je hrustanca bolj malo, 2/3. Po 1 letu tegob in bolečin, na bolniški sem ves čas (razen vmes 1,5 meseca ne, ker se je moja osebna dr. sama odločila, brez da bi me videla, da me ne boli). Ko sem dobila izvid MR me je dala nazaj na bolniško. Zdaj sem imela ponovno artroskopijo po kateri me pa še bolj skrbi.

Vas lahko prosim za mnenje?
Cititam izvid:
“pri artroskopiji najdemo izrazit sinovitis sprednjega dela in parapatelarno obojestransko hondropatijo 3-4 stopnje inferolateralnega dela pogačice, v proksimalnem delu je hondropatija manj izrazita 2-3.stopnje, v obeh kompartmentih je hondropatija le začetna. Napravimo sinvektomijo sprednjega dela in parapalateralno obojestransko, toaleto hrustanca.”

 Po besedah kirurga sem razumela, da bi po tem posegu sicer znalo biti kaj boljše koleno, vendar je problem pogačica. Kaj vi menite? Kaj so lahko naslednji koraki? Ali bi bilo pametno, da predlaga moja osebna zdravnica invalidsko komisijo ali lahko vztrajam pri bolniških? Zdaj imam bolniško do konca leta, kirurga pa šele konec januarja. Moje delo je namreč fizično naporno, veliko sprehajanja, dvigovanja težkih stvari, poklekanja, počepanja in velikooo sedenja, kar mi pa popolnoma nič ne odgovarja. Takrat ko me je bivša osebna dr.poslala delati za 1,5 meseca, sem po 2 urah v solzah hodila domov od bolečin.

Vas lahko prosim za bolj “kmecko” razlago izvida? Kaj je s to pogacico? Kake tezave se pricakujejo? To da me zateguje ze vem, pa da boli v dolino, po stopnicah, predolgo stanje in hoja je koleno bolece,… Bom sploh lahko se normalno funkcionirala? Kaj se da se storiti? Sama vem, da moram ojacati 4 glavo misico. Kaj po posegi?

Najlepsa hvala in lepe praznike!

Mimi

Spoštovani!
Gre predvsem za obrabo hrustanca pod pogačico, kjer je hrustanec praktično izničen. Zaenkrat ni drugega kot da počakate na učinek zadnje artroskopije, sama rehabilitacija bo sigurno podaljšana zaradi stopnje obrabe, zato svetujem tudi bolniški stalež dalje, vsaj do kontrole pri operaterju, nato po ponovna ocena stanja, eventuelno napotitev na IK. Delajte še naprej intenzivno vaje za stegensko muskulaturo, fizioterapijo, v poštev eventuelno pridejo tudi blokade ali injekcije hialuronske kisline, tombocitne plazme.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Hvala za odgovor… Zdaj je minilo 3 dobre tedne od operacije, mene pa koleno tako boli, da groza. Na notranji strani kolena in spredaj spodaj, pod pogačico. Na fizio hodim, bolniška podaljšana do konca tega meseca. Blokade sem dobila že 3 v roku pol leta, zdaj sicer ne. A ni tako, da se v isti sklep lahko da samo 3 blokade?

Tako sem bila optimistična pred to operacijo, zdaj se mi zdi, da je pa še slabše.

 

Kdo predlaga pregled pred IK? A je to za skrajšani delovni čas ali ….? Ne poznam popolnoma nič sistema.

 

Hvala lepa in vse dobro v novem letu

Spoštovani!

Svetujem vam glede na bolečine definitivno podaljšanje bolniškega staleža, včasih se vidi učinek artroskopije pri taki obrabi šele lahko tudi čez tri mesece. Zaenkrat naj osebni zdravnik podaljša bolniško,  po enem mesecu mora itak poslati za odobritev na komisijo. Nato čez tri mesece kontrola pri operaterju, ponovna ocena stanja, eventuelno blokada (lahko se jih da več, sam imam veliko pacientov s hudimi obrabami, ki k meni redno hodijo na blokade, tudi več let, jim pomaga in tako vlečemo še z protezo).  Takrat se lahko nato tudi poda mnenje za IK,  najprej napiše mnenje ortoped, nato pa to pošlje osebni zdravnik naprej.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close