aritmija srca
Poznani so vplivi električnih udarov: Lahko so smrtni ali obratno, z njimi oživljamo človeka ob zastojih srca. Če zanesljivo veste, da ste imeli pred dotikom “električnega pastirja” normalno bitje srca (sinusni ritem brez ekstrasistol) ni izključena možnost, da je že šibak električni sunek sprožli posamezne neredne utripe ali celo stalno neredno bitje srca. Opravite kontrrolni pregled EKG in izvid primerjajte s prejšnjimi (če jih imate).
Pozdravljeni.
Pred kakšnim tednom sem začel opažati da mi srce kar naenkrat začne razbijati, občutim hud strah in zaradi tega sem že par noči napol bedel. Star sem 25 let 177cm 77kg. Na začetku se nisem preveč obremenjeval, sedaj pa se vedno bolj, kar posledično najbrž še poslabšuje situacijo. V preteklem mesecu sem morda malce pretiraval z alkoholom. Skoraj ni minil dan da ne bi popil “par piv”. Ker sem po prebiranju forumov vedno vidil, da je lahko vzrok tudi akohol sem sedaj popolnoma prenehal. Zanima me, ali naj obiščem zdravnika ali počakam še par dni da vidim če bo težava ob odsotnosti alkohola izginila. Pred približno pol leta sem bil na rednem zdravniškem pregledu in EKG je bil normalen. Pritisk imam med 120/60 in 130/70. Sem pa uspel izmeriti tlak med “napadom” in je bil 151/86 in utrip 91.
Hvala za pomoč
Pozdravljeni!
Tudi mene zanima kar nekaj stvari v zvezi z aritmijo srca. Pred kakšnim letom se mi je prvič pojavila, vendar ni bilo prehudo, dokler mi nekega dne po kosilu ni začelo srce tako močno razbijati, da sem odšla na urgenco. Zdravnik je naredil EKG, vendar se mi je takrat srce že umirilo. Sedaj me skoraj vsak dan “trese”, srce mi razbija…Bila sem tudi pri svoji zdravnici in kardiologu, naredili so mi 24 urno merjenje srca, vendar ni pokazalo velikih sprememb. Zdravnica mi je rekla, da je to “le lepotna napaka” in da tako pač je. Ni mi dala nobenih zdravil, pijem le magnezij, ki pa ne pomaga prav zelo. Vseeno bi raje uporabljala zdravila, kot da me vsak dan skrbi, kdaj se mi bo srce ustavilo.Čez 2 tedna grem na ponovno merjenje, upam, da bo pokazalo kaj več. Ali mi lahko svetujete, kaj lahko naredim sama. Ali se aritmija tudi kdaj neha ali je to bolezen, ki jo bom morala prenašati celo življenje. Je zelo moteče in tudi zelo vpliva na moje razpoloženje, ki je čedalje slabše. Ne upam se ukvarjati s športom, ne piti in jesti, saj mi takrat vedno začne razbijati…sicer zadnje ni tako hudo, saj imam preveč kg, pa bo šla tako kakšna dol.
Zahvaljujem se vam za kakršenkoli odgovor in vas lepo pozdravljam.
Vtis imam, da imate zdravo srce, pri katerem v zadnjem času nastopajo razne motnje ritma. Mislim, da ste lahko brez skrbi in, da bo težav kmalu konec. Priporočam, da ugotovite, če je nerednih utripov manj že ob jemanju blagega pomirjevala (na pr. Persen, lahko več tablet na dan). Pri mnogih bolnikih s podobnimi težavami se stanje kmalu zboljša ob rednem gibanju (vsaj 3 krat na teden po dobre polure hoje delno s hitrim korakom). Pomembno je nekajenje in omejeno uživanje alkohola in kave. V primeru še nadalnjega trajana motnje bo indicirano zdravljenje z zdravili na recept zdravnika.
Pozdravljeni,
zadnje čase se mi dogaja, da me v predelu vratu pod ščitnico prične dušiti in zaradi tega pokašljujem. Danes pa mi je srce dobesedno podivjalo. Merjenje krvnega tlaka je pokazalo 130/80, vmes pa nenavaden utrip brez vsakega ritma, na momente kar vibrirajoč, kar je trajalo kakšnih 30minut, nato pa se je počasi umirilo.To me je seveda zelo prestrašilo, saj doslej nisem imela podobnih težav. Stara sem 63 let, nekadilka, imam normalno telesno težo, ne jemljem nobenih zdravil, imam nizek krvni tlak.
Prosim za vaše mnenje, Lep pozdrav.
Vsebina vašega dopisa mi dopušča misliti, da ste imeli “napade” povsem nerednega bitja srca, kar zdravniki imenujemo “absolutna aritmija ali fibrilacija atrijev”. Taki napadi ne ogrožajo bolnikovega življenja, so pa moteči. Potrdimo jih z izvidom EKG. Če nastopajo poredkoma in so bežni se zgodi, da jih ravni ni, ko je bolnik na pregledu na EKG. Ni pa to razlog, da bolniku ne bi predpisali ustreznih zdravil.
Pozdravljeni!sem Andrej in sem star 21. Do sedaj nisem imel nobenih vecjih zdravstvenih tezav. Vceraj zvecer sem pa zacutil nepravilno bitje srca. Ko sem sel spat mi je srce zacelo biti nekako takole tup tuptuptuptuptup to je trajalo priblizno 2 minute nakar se je umirilo. Nevem ali je potreben obisk zdravnika ali ne. V preteklosti se mi je to ze zgodilo vendar ne prav velikokrat.
Hvala za odgovor.
Upam, da imate zdravo srce (športna aktivnost brez zadržkov?), ki je “vztrepetalo”. V večini primerov se to zgodi pri živčnih napetostih, kajenju, pitju kave ali alkohola. Če se bodo “napadi” pogosto ponavljali in bodo trajali po več minut, obrnite se na izbranega zdravnika, da vam predpiše ustrezna zdravila.
Pozdravljeni!
Sem 22 letni študent na invalidskem vozičku. Imam kostno-mišično obolenje. Sem kadilec (največ 10/dan) spijem pa 1-2 kavi max dnevno.
Zadnje čase opažam moteč občutek drgetanja v prsnem košu. Ko sem si potipal prsni koš sem ugotovil da mi srce zadrgeta. To se dogaja čez dan v intervalih. Drgetanje traja približno sekundo dve največ Predvsem kadar sem po stresom ali sem prejšnji dan pil alkohol. Z alkoholom ne pretiravam, žuriram kot vsak povprečen študent (1 tedensko ponavadi).
Zanima me ali je ta zadeva zaskrbljujoča?
Hvala za odgovor!
Pozdravljeni!
Sem 22 letni študent na invalidskem vozičku. Imam redko kostno mišično obolenje. Sem kadilec (10/dnevno) in pijem kavo (1-2 max/dan)
Zadnje čase sem opazil moteč občutek drgetanja v prsnem košu. To se dogaja predvsem ko sem pod stresom ali sem prejšnji dan pil alkohol. Z slednjim ne pretiravam, žuriram kot vsak povprečen študent (1/teden).
Zanima me, če je ta težava zaskrbljujoča.
Hvala za odgovor!
Verjetno imate kratke “napade” nerednega bitja srca. Možno je tudi, da imate posamezne prezgodnje srčne utripe.Take motnje nastopajo tako pri zdravih kot pri bolnih srcih. Predstavljam si, da imate zdravo srce in, da so sedanje motnje verjetno prehodne. Gotovo ste že sami ugotovili, da so nekoliko povezane s kajenjem, uživanjem alkoholnih pijač in drugimi stresnimi dogodki. Moj nasvet je, da opustite (ali vsaj zelo omejite) kajenje in uživanje alkoholnih pijač. Morda bo koristilo tudi uživanje blagih pomirjeval (Persen ali podobno). Če se stanje ne bo popravilo, prosite izbranega zdravnika, da vam predpiše ustrezno zdravilo ali vas napoti na pregled pri kardiologu. Srečno.
Pozdravljeni, moje ime je Roman star sem 40 let visok 185cm in težek 103kg.Imam namreč naslednjo težavo, zgodilo se mi je da sem se nekega večera vračal domov in imel občutek kot da mi je srce začelo preskakovati in to kar pogostoma 3-4 krat na minuto.Stvar je trajala približno enih 7 ur nekje do 4 ponoči.Naslednji dan sem se takoj odpravil k zdravniku, ki je ugotovil visok pritisk 160/90 in utrip 104 na minuto ekg ni pokazal posebnosti razen utripa.Predpisal mi je byol 5mg po eno tabletko zjutraj, ki je takoj pomagala ampak kljub tableti se mi stvar občasno še vedno ponovi vedno ko mi utrip zrase nad 80 in to kar brez kakršnega napora, pritisk imam pa večinoma 110-120/55-60.Včeraj sem tudi težje dihal in zvečer se mi je spet ponovilo, tokrat sem imel tudi mravljinčasto levo roko kar se mi do sedaj še ni zgodilo, sicer sem prebral da se to lahko zgodi kot stranski učinek teh tablet.Obstaja kakšna razlaga za to moje dogajanje?Mogoče psihičnega izvora?Imam namreč zelo stresno delo in 3 mesece nazaj sem izgubil sina.Dnevno sem popil tudi do 10 kav in kakšen red bull ter 2-3 piva.Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljen.
Roman
Pozdravljeni dr. Cibic!
K vam se obračam zaradi težav, ki se mi dogajajo zadnje 3 mesece. Sem kadilka in stara 28 let. Sicer sem kajenje zelo zmanjšala v roku treh mesecev, zgolj zaradi tega, kar se dogaja. Neenakomerno bitje srca ali aritmija, skozi ves dan. Traja vsak dan in na trenutke tudi večkrat na minuto. V vsem tem času se je stanje tudi umirilo, vendar se ponovi. Že dvakrat sem obiskala osebno zdravnico, katera me je pregledala, izmerila pritisk, poslala na EKG in pregledala kri za delovanje ščitnice, vse je ok. Ne razumem in ne vem kako je lahko ok, če se z mano nekaj dogaja. Utripe začutim in tudi, ko se srce za trenutek zaustavi, to čutim in je zame zelo moteč dejavnik. Nikoli do zdaj nisem imela teh težav, oz. se je zgodil kak preskok v bitju, pa vendar le enkrat in zelo redko, zdaj pa kar vsak dan zelo pogosto. In vem, da sem zaradi tega tudi postala nemirna, nervozna, kar me dodatno obremenjuje, ker si ne znam razlagati, kaj se dogaja. Omenila bi morda tudi to, da včasih težje diham in globoko vdihujem, da bi mi bilo lažje. Spim v redu, kar me preseneča na celodnevno dogajanje, sem pa imela dve noči kar kritični, dušilo me je, malce peklo in redni preskoki bitja srca, tako, da sem nameravala na urgenco, pa sem potem nekako uspela zaspati. Je možno, da sem v depresiji? Sicer dvomim, da ima to lahko kakšno povezavo, pa vendar. Kaj predlagate, res bi rada vedela, kaj se dogaja?
Hvala za vaš čas in odgovor,
Lep pozdrav,
Petra
Odgovor za “Roman 72 – Aritmija srca”
Opravičujem se vam za pozen odgovor. Morda ste opazili, da nisem odgovarjal v zadnjih dveh tednih zaradi tehničnih ovir. Zdaj mi “nagaja ” računalnik in ne uspem dobiti praznega polja pod vašim dopisom. Mislim, da bo zdravilo (Byol) uspešno. Morda bo potreben malo višji odmerek od sedanjega. Vsekakor priporočam omejiti uživanje kave in “energentov. Sedanja telesna teža obremenjuje srce. Skušajte jo zmanjšati. Ni zadržkov za blaga pomirjevala (Persen ali podobno). Mravljinci v levi zgornji okončini kažejo na možnost manjših sprememb v vratni hrbtenici. Srečno.
Bodite brez skrbi. Vaše motnje zdravniki opišemo z besedami “nevrovegetativni sindrom” zakaterega so značilni prezgodnji srčni utripi (ekstrasistole), včasih neprijetne senzacije pri srcu, včasih motnje dihanja, itd. Skušajte obvladati motnje z zdravim načinom življenja (po možnosti opustitev kajenja, omejitev uživanja kave, polurne živahne hoje več krat na teden, po potrebi blaga pomirjevala). Ni zadržkov za jemanje zdravil proti nerednemu bitju srca[/b].
Bodite brez skrbi. Vaše motnje zdravniki opišemo z besedami “nevrovegetativni sindrom” zakaterega so značilni prezgodnji srčni utripi (ekstrasistole), včasih neprijetne senzacije pri srcu, včasih motnje dihanja, itd. Skušajte obvladati motnje z zdravim načinom življenja (po možnosti opustitev kajenja, omejitev uživanja kave, polurne živahne hoje več krat na teden, po potrebi blaga pomirjevala). Ni zadržkov za jemanje zdravil proti nerednemu bitju srca[/b].